почистване стрелки сейко

dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

почистване стрелки сейко

Мнение от dr.zlobul »

Поздрави на всички,
имам налудничевото желание да почистя стрелките на едно сейко. Дали някой от е пробвал с бендзина да почисти патината около светломасата на стрелките? Ще ли да има ефект? Ако не става с бендзина в какво да ги накисна, щото са релефни? А мръсотията не знам от какво е явное бил наводняван. Часовника е готов арбайтен добре ама тия стрелки ми бъркат надълбоко в .... Благодаря предварително. Снимкк утре на дневна светлина, че фотото не може без нея.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: почистване стрелки сейко

Мнение от varban »

Чакаме Сейкоша-сан. И за стрелките, и за фотото :-D
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

С бендзина не знам дали ще станат :) ,ама както каза и химика по-горе,требе снимки и то в макро режим,та да изглеждат като лопати на китайска джонка. Дали са бели ,дали са жлъти,дъл е мърсотия ,или корозия. За това аз му викам,че всичко започва от анализа,после вече е синтеза :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

Мнение от dr.zlobul »

Поздрави,
стрелките са жълти, но едва ли позлатени....

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Това е което можах да направя със старото фотоапаратче, че даже и на макро и на стативче и на самоснимачка...."не стреляйте по пианиста той толкова си може..."
dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

Мнение от dr.zlobul »

Общо взето стрелките не са толкова зле колкото изглеждат на снимките. Минутната стрелка е по-зле. Има потъмняване по фосфора и лека корозия около него. Не знам дали си струва гимнастиката по почистването ама и нямам други стрелки...Не съм и обикалял да търся нови, а за цени нямами представа...
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dr.zlobul написа:Поздрави,
стрелките са жълти, но едва ли позлатени....
Колкото и странно да звучи, позлатяването е най-евтиния начин за придаване на златисто-жълт цвят на метални детайли :) Това обаче не трябва да те успокоява, а точно обратно. Златният слой е тънък и много мек :( Полирането - само върху мека хартия, никакви абразиви. Може да капнеш малко бензин - мил съм стрелки на Сейко в бензин, светомасата не се разтваря в него.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Опитах чистене на стрелки на абсолютно същия дизайн на циферблат и стрелки Сейко(17 камъка) в подобно (може би дори малко по-добро състояние) преди време.Часовникът беше за колега.На него резултатът му хареса,на мен хич.Методът е този, които Върбан спомена -върху бял лист хартия.Това е точно корозия и има миниатюрни язвички по метала.Опитах да ги загладя много "нежно" на шкурка 2000-малко по-добре стана ,но жълтия цвят отиде в историята.Според мен светомасата влиза в някакво взаимодействие със покритието на стрелките и затова хващат корозия само в зоната на подсветката.Казвам пак ,че стрелките изглеждаха все едно са от този часовник.Но може просто да не съм достатъчно сръчен :mrgreen:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ами! Те мойте бяха без корозия, само леко мръсни. Светнаха след хартията :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Стрелките са за кофата за съжаление,има явни дълбоки язви които нямат оправяне.Могат да се шлайфат но ще станат бели и плоски,а те са все пак с обем ,скосени. Този часовник е яко давен,личи си и по изтритите букви и цифри на денят и датата. По часовите маркери ,също има какво да се прави,но тъй като е все пак Сейко :) циферблата е добър и си заслужава да се реставрира,гледам ,че и касата е в добро състояние,тя барем издържа на кислородно - водородна смес. Има много Сейко ментета,чиито стрелки не са съвсем лоши,може да се вземат и от там,но не съм сигурен дали ще съвпаднат отворите за осите. Секундната също е проблем,още по трудно се намират. Ще видя утре или вдруги ден какво имам из дисагите и ако изскочи нещо в повече,ще пиша.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

Мнение от dr.zlobul »

Благодарско за съветите. Утре ще пробва с Артията .....
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”