Последните 2-3 дни се наложи да сменя пружините на два часовника.
Имам доста резервни,но и на двата часовника не можах да сложа съвсем същите.
На единия-Lanco-размерите като ширина и дебелина бяха точно,
но оригиналната беше 260мм.дълга. Аз сложих 300мм.
Преди малко на един хубав Damas -Peseux 330 механизъм не можах да намеря точната.
От барабана извадих 1.24/0.08/320мм.
Погледнах в справочника-трябва да е 1.25 x 0.12 x 290mm.?
Вероятно е сменяна с приблизителна.
Най близката,която имах е 1.20/0.1/300.
Засега часовника си върви добре,но ситуацията поражда въпроси.
Възможно ли е да се слагат близки по параметри пружини и как се отразява на механизма.
Пружини-смяна и замяна.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Пружини-смяна и замяна.
Има една тема на Душан Владимирович в руския форум: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=50730" onclick="window.open(this.href);return false; , ама аз избягвам да я чета - тъжно ми е 

-
- Специалист
- Reactions:
Аз съм склонен да се отнасям към пружините по-либерално, отколкото Душан Владимирович.
Ако трябва да бъдем абсолютно прецизни, тогава трябва да се интересуваме не само от размерите - ширина, дебелина и дължина, но и от материала, защото от него зависи коефициента на еластичност. С други думи-трябва да имаме освен всичко и измерител на въртящ момент.
Да, обаче връзката между въртящия момент на пружината и амплитудата е силно нелинейна и е такава, че при по-голяма амплитуда големи разлики във момента водят до малки промени в амплитудата. Това позволява доста широк толеранс за въртящия момент, при който часовникът работи нормално.
Ако пружината е със същата ширина и дебелина, но различна дължина, тогава трябва да проверим следното: Слагаме точка с маркер на надбарабанното колело и при напълно развита пружина започваме да навиваме до край, като броим оборотите на вала на барабана. Приблизително 4 оборота при стандартните механизми са достатъчни за 24 часа работа. Ако оборотите са поне 6, тогава няма проблем с дължината на пружината. Ако са малко, това е защото е много дълга или много къса.
Ако е с различни ширина и/или дебелина, тогава освен оборотите на вала на барабана, трябва да проверим и как се отразява това на амплитудата. Предполага се, че всичко друго в механизма е ОК. Ако при навита до край пружина имаме свръхамплитуда (галопиране), търсим по-слаба пружина. Ако е малка, под 200 в легнало положение, си правим сметка за какво ще се използва часовника. Ако ще се носи на ръката и ще се разчита на него за точно време, тогава търсим по-силна пружина.
Много по-тясната пружина може да създава проблеми от усукване в барабана, което води до загуба на момент и опасност от отваряне на капака по време на навиване или работа. По- широката пружина(ако капакът изобщо се затвори) пък може да се трие в стената и капака
Ако трябва да бъдем абсолютно прецизни, тогава трябва да се интересуваме не само от размерите - ширина, дебелина и дължина, но и от материала, защото от него зависи коефициента на еластичност. С други думи-трябва да имаме освен всичко и измерител на въртящ момент.
Да, обаче връзката между въртящия момент на пружината и амплитудата е силно нелинейна и е такава, че при по-голяма амплитуда големи разлики във момента водят до малки промени в амплитудата. Това позволява доста широк толеранс за въртящия момент, при който часовникът работи нормално.
Ако пружината е със същата ширина и дебелина, но различна дължина, тогава трябва да проверим следното: Слагаме точка с маркер на надбарабанното колело и при напълно развита пружина започваме да навиваме до край, като броим оборотите на вала на барабана. Приблизително 4 оборота при стандартните механизми са достатъчни за 24 часа работа. Ако оборотите са поне 6, тогава няма проблем с дължината на пружината. Ако са малко, това е защото е много дълга или много къса.
Ако е с различни ширина и/или дебелина, тогава освен оборотите на вала на барабана, трябва да проверим и как се отразява това на амплитудата. Предполага се, че всичко друго в механизма е ОК. Ако при навита до край пружина имаме свръхамплитуда (галопиране), търсим по-слаба пружина. Ако е малка, под 200 в легнало положение, си правим сметка за какво ще се използва часовника. Ако ще се носи на ръката и ще се разчита на него за точно време, тогава търсим по-силна пружина.
Много по-тясната пружина може да създава проблеми от усукване в барабана, което води до загуба на момент и опасност от отваряне на капака по време на навиване или работа. По- широката пружина(ако капакът изобщо се затвори) пък може да се трие в стената и капака
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:

Силен постинг!
Сега ще намеря старите теми за пружини, ще дам линкове към тях, и ще напиша и аз малко

Отново сериозен и изчерпателен отговор от маестро Невен.
Върбане,ако попаднеш на размери на пружини за руски часовници
моля те побликувай ги тук.В Raffn за руските не видях.

Върбане,ако попаднеш на размери на пружини за руски часовници
моля те побликувай ги тук.В Raffn за руските не видях.
-
- Специалист
- Reactions:
Щом Пламен ме нарича маестро, значи работата е сериозна!!!plamenhar написа:.... от маестро Невен.![]()

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ето малко линкове от форума, дето се обсъждат пружини.
viewtopic.php?f=57&t=2377&p=20931" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=104&t=3189" onclick="window.open(this.href);return false;
Навивачка за пружини: viewtopic.php?f=104&t=2173&start=100#p34347" onclick="window.open(this.href);return false;
Късане на пружини: viewtopic.php?f=55&t=2582" onclick="window.open(this.href);return false;
Полезна тема за "пренавит" механизъм: viewtopic.php?f=104&t=3096" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=57&t=2377&p=20931" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=104&t=3189" onclick="window.open(this.href);return false;
Навивачка за пружини: viewtopic.php?f=104&t=2173&start=100#p34347" onclick="window.open(this.href);return false;
Късане на пружини: viewtopic.php?f=55&t=2582" onclick="window.open(this.href);return false;
Полезна тема за "пренавит" механизъм: viewtopic.php?f=104&t=3096" onclick="window.open(this.href);return false;
nevenbekriev написа:Щом Пламен ме нарича маестро, значи работата е сериозна!!!plamenhar написа:.... от маестро Невен.![]()
Не вярвам да си се обидил,сигурно се шегуваш.
И моите ръце са златни,но 90см.нагоре не толкова.

Ама да поясня за тези които не знаят.
В нашите-музикантски среди с "Маестро"се обръщаме към колеги музиканти
независимо от специалноста,които имат големи и признати в нашите среди постижения.
Не само към мъже,а и към жени-"Маестра".Да не изреждам,че са много,
обаче повечето не са в България,или на възраст.
Даже и към мен са се обръщали така-обикновено в чужбина.

-
- Специалист
- Reactions:
Не съм се обидил, просто малко ми е неудобно и гледам да го приемам на шега.