За или против steampunk изкуството и бижутата

Тук пишем за каквото се сетим
Отговори
ghost_wolf
Reactions:
Мнения: 98
Регистриран: 15 яну 2013 20:14
Местоположение: Стара Загора/София

За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от ghost_wolf » 31 авг 2015 16:11

Здравейте колеги!Бихте ли изказали мнение по тема.
Като цяло аз съм против,макар че съм виждал и хубави неща.Но има много хора които просто унищожават часовници и си мислят че правят нещо красиво icon_crazy ,което за мен си е издевателство и кощунство с часовника и механизма(частите му).Разбирам да използват съвсем непоправими механизми(макар че при голямо желание едва ли има такива :lol: ),но виждам на видеа и снимки бижута изработени от доста маркови часовници,което за мен е неприемливо.Още повече че слагат някакви безумни цени на тези си така наречени "творби".
Та моето мнение е че има хора които наистина могат да направят нещо уникално,но има и такива които си вярват и само унищожават часовници(тези май са повече).Не съм изцяло против този вид изкуство,но съм против унищожаването на цели часовници и работещи механизми(особенно на редки такива). nono

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от atanweb » 31 авг 2015 17:12

Интересна тема за компания на по биричка.
Мнението ми е, че не всички могат да бъдат просветени в това каква ценност може да се окаже даден механизъм. Не можем да спрем унищожаването на стари употребявани часовници. Същото е като със старите коли. Рано или късно отиват в автоморгата за части или ги правят на кубчета без да излъчваткрасота в този си вид.
Всеки приема различно нещата при разрушаването на някое човешко творение. Аз съм от хората които вярват във втория шанс и имам огромно желание да вървя срещу "течението" само и само да покажа, че има много стойностни стари неща които превъзхождат нови и уж усъвършенствани. Всички знаем за "програмното остаряване" ами преди то да бъде ползвано повсеместно от всички производители се намираха марки които държаха да покажат, че нещата които правят са вечни. Така и при часовниците. В старите може да бъде вдъхнат живот, но малко са хората които се интересуват от това. Жалко нали?!
Изображение

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от rosen_er » 31 авг 2015 20:45

Има много красиви неща,направени от истински творци.Страхотни наистина.Оправдава ли това обаче унищожаването на механизми от известни и редки марки ?Едва ли!
От друга страна,едва ли някой би си позволи да използва за такова творчество скъпи машини.Сигурно може би има части ,които биха могли да се използват,но по-вероятно е това да са "преровени" вече машини.
За по-масови машини ......кой знае кое е по-добре.Случвало ми се на битака млада дама да купи 15-20 чисто нови швейцарски дамски механизми (в пластмасовите си кутии още) и на въпроса ми ,за какво ги взима,да отговори :за бижута.Е да ама поне 2-3 съботи ги гледам "на земя" тези машини и от 1,5 лв. цената им беше 0,5 лв(на "едро" вече).Та по- добре ли е да се въргалят по чаршафите,отколкото да красят ушите на някоя дама с по-екстравагантен вкус?Едва ли.

Потребителски аватар
iivetsa
Напреднал
Reactions:
Мнения: 486
Регистриран: 05 юли 2012 22:21

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от iivetsa » 31 авг 2015 21:54

Вчера вечерта се мотах из Созопол и видях доста сергии окичени с подобни " бижута",и аз се замислих по темата!Проблема според мен е,че и стиймпънка е криворазбран,както доста други неща у нас,което разбира се не пречи хората да правят напъни за печалба в тази насока!Според моите скромни разбирания,не всичко накичено с части от часовници е стиймпънк!В този ред на мисли,има и доста други хора ,които унищожават хубави часовници,заради едната позлата примерно.Аз не одобрявам подобни неща,защото смятам че по този начин се ощетяват сериозно хората ценящи и обичащи часовниците!
http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bladeforum.bg/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88

ghost_wolf
Reactions:
Мнения: 98
Регистриран: 15 яну 2013 20:14
Местоположение: Стара Загора/София

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от ghost_wolf » 01 сеп 2015 12:46

Съгласен съм с мненията ви колеги.Не знам защо ,но на запад по наблюдения от нещата които се продават,повечето по който има части от часовници ги водят steampunk jewelry или steampunk art.
Относно унищожаването на часовници,заради позлата.Това все още не мога да го проумея,не е ли по добре да го продадеш часовника цял,отколкото да дишаш химии и да си разваляш здравето,заради няколко грама злато.
Относно унищожаването,имах предвид че съм виждал унищожени Лонджин,Омега,Зенит,Булова(все престижни имена в часовниците и часовникарската индустрия) и се продават бижута с части от такива,като за "бижутата" се искат някакви огромни суми.Пак казвам,че ако се подходи артистично и с дизайнерски поглед на нещата,се получават и хубави неща.Но съм виждал и такива,все едно правени от третокласник и имат самочувствие да им искат хубава цена icon_crazy .Е с това не съм съгласен,и унищожаването на часовници с тази цел(имам впредвид втората половина на предното изречение).Иначе да по добре е часовникови механизми вместо да залежават,да се ползват за нещо,но нека ценните неща да не се унищожават.Както и чисто нови части за часовници.
Поздрави! :b
П.П.Извинявам се за дългия коментар.

kova4ev
Напреднал
Reactions:
Мнения: 486
Регистриран: 03 фев 2013 23:36
Контакти:

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от kova4ev » 02 сеп 2015 13:29

Иво до голяма степен е обхванал моето мнение по въпроса.
Без да задълбочавам ще посоча, че съм фен и на този стил, а работата ми през последните години е доста повлияна от него.

Освен че продуктите на стиймпънка трябва да са съобразени стилово с викторианската епоха /или по-скоро с едно условно, неосъществено и въображаемо нео-викторианство/, то те трябва да бъдат функционални и функциониращи! Залепено зъбчато колело в ъгъла на дървена кутия не е стиймпънк. Механизъм на герданче, също. Творчество - да, но не и стиймпънк. Но пък думата продава, при това добре и все още не се е изчерпала като маркетингов инструмент. Когато това стане, въпросните украшения ще се прекръстят на киберпънк бижута или просто обеца с часовников механизъм - според търсенето и пазара :)

Не мога да отрека, че има тук-там прекрасни накити от часовници, но те са процент сред морето от кич и безвкусица. Преобладава нулева естетика, мърлява работа и никаква мисъл при подбора на материалите. Подобни творци в нашата класация са на едно ниво със златотърсачите.

И тук стигаме до следната мъдрост:
atanweb написа:Всеки приема различно нещата при разрушаването на някое човешко творение.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от rosen_er » 02 сеп 2015 13:55

kova4ev написа:
Освен че продуктите на стиймпънка трябва да са съобразени стилово с викторианската епоха /или по-скоро с едно условно, неосъществено и въображаемо нео-викторианство/, то те трябва да бъдат функционални и функциониращи! Залепено зъбчато колело в ъгъла на дървена кутия не е стиймпънк.
Ники,задължително ли трябва да е изпълнено условието:да бъдат функционални и функциониращи "?
Защото ето един пример на нещо което ми харесва ,но едва ли отговаря на горните критерии:
Изображение
Освен ,ако може би се приеме ,че функцията му е да се използва за преспапие например.Но е Steampunk или греша?
От друга страна функцията на всяко едно изкуство е да радва душата и окото,слуха....а бе всички сетивни човешки органи.Погледнато от тази страна за мен горният пример е функционален.

kova4ev
Напреднал
Reactions:
Мнения: 486
Регистриран: 03 фев 2013 23:36
Контакти:

Re: За или против steampunk изкуството и бижутата

Мнение от kova4ev » 02 сеп 2015 16:14

Росене, разбира се, функционалността може да бъде отнесена и към естетиката, както е характерно за всяко изкуство - казал си го. Иначе примерът ти е точно това, което имам предвид - малкият процент шедьоври, сред морето от боклуци. Сега дали ще го наречем стиймпънк или не, все тая. Думата вече е станала нарицателно за всичко, което използва часоникови останки и стилът е станал многообразен.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”