Чистене и смазване на противоударно устройство с "лирички"

Отговори
Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Чистене и смазване на противоударно устройство с "лирички"

Мнение от varban » 17 ное 2015 12:08

Това е точно за "как се прави", ама да знаете, че не е правилно :) Така го правя аз, пък как е редно, пише в книгите :) Само че в книгите има инструмент, който поне аз не съм виждал - специални някакви поансони. За трилъчеви пружинки си представям какви са, ама за тези - не.

Затова карам с клечки за зъби. Подострени ;)

Ето така:

Изображение Изображение

Нарочно не използвам стоманен или метален инструмент. По-добре да оплескам със стружки инкаблока отгоре, отколкото да счупя пружинка.
На дясната снимка е показано основното положение на едната клечка. Другата не съм я снимал, щото без ръце не умея.
Та тази клечка, която държа в лявата ръка, постоянно опъва лекичко пружинката по направление заклинване. Не я бута... ако я бутна, ще скочи като кенгурска бълха!

Изображение Изображение


Свален (с дясната ръка и с втората клечка) единия мустак, после и втория.

Изображение Изображение


Сега вече пружинката лееекичко се бута напред, та да излезе. Ако ви е страх, оставете си една леко магнитна отвертка. Пружинката се лепи, нищо, че е жълта. Отдолу е стомана.
Ако религиозните убеждения не ви позволяват да работите с магнитни инструменти, може да я лепнете с остатъци от маслото на маслодозировката ;)
Само не с пинсета.... поне аз пружинки с пинсет не хващам. Щото съм губил много така :(

Изображение Изображение

Вляво: бушонът с накладния камък е цопнат в капачка от дезодорант, в която е налят бензин (в случая - хептан). Накладния камък веднага се отлепи. Някога не става от раз и иска чакане. Някой път - и бутане. С цапфа, на възглавничката на пръста. Ама цапфата да не е от прецакан баланс.
Вдясно: почистване на бушона с подострена клечка. После - обратно в бензина и пак. Докато светне, или поне един път. В случая беше по-скоро за запис, отколкото необходимост.
Камъните се отлепиха веднага, маслото е прясно, на малко повече от две години, и е от сой: Лаврентиус :)
Ама ако има зор при отлепване на камъните, такова почистване е наложително!
Случвало ми се е да падне кръгче от накладния камък. А какво остава в другия, само той си знае, пък и се вижда по-зле. Затова - лъскане, миене, лъскане и пак миене, че и три пъти :)

Изображение Изображение

Повторение на упражнението на моста на баланса. Ваденето на пружинката може да става както с, така и без баланс. И слагането също.
Аз обикновено вадя инкаблока на платината преди основно миене с вода, четки и сякакви груби работи и химии, че да не прецакам механично доста нежната пружинка.
А инкаблока на моста на баланса го вадя след като съм изчистил платината, при поставен мост. Другия инкаблок може да го има отсреща, може и да го няма. На кой както му е по-удобно.


Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Двата бушона с накладните камъни са вече в промивната течност. Виждат се и други нежни детайли: мост на анкерната вилка, анкерната вилка и сглобения възел на баланса.
Обикновено така и правя. И с това подчертавам, че най-нежните части се мият заедно.

Изображение Изображение

Тук съм извадил единия камък. С пинсета. Не съм си и помислял да снимам как!
Това е една от опасните операции, щото рубинът е много лек и гладък, и хвърчи за страх. И не го лови магнит! Така че тази операция е особено отговорна. Ако се загуби уникален подложен камък, часовникът остава масогабаритен макет :(
Камъкът е обърнат с изпъкналото нагоре. Плоското е към средството за излъскване, което средство представлява бяла хартия за писане :)
Вдясно се прицелвам с дебелия си пръст в мъничкия рубин :)

Изображение Изображение

Напред-назад и обратно, на нас ни е приятно. Що е то?
Това е безсмъртна гатанка от Мурзилка.
В оригинала е "Туда-сюда-обратно, тебе и мне приятно. Что это? "

Изображение Изображение

Абе не е кой знае колко приятно, ама е полезно ;)
На лявата снимка се вижда идеално чисто кръгче, готово да поеме капчица масло и това масло да не се разлее по камъка, което става, ако камъкът е мръсен.
Вдясно: пръстът с камъка притиснат върху хартията, та камъчето да пада от ниско. Не щото ще се счупи, а щото ще подскочи и кой знае къде ще иде :(
С нокът натискам не камъка, а пръста. Възглавничката се деформира и камъчето пада само, без груби механични действия. А груби действия са всякакви. Даже с усилие от една десета от грам-сила на това безтегловно нещо може да му се придаде ускорение сто же :)

Изображение Изображение

Не скочи далече :yahoo :yahoo :yahoo Не го загубих :banana :banana :banana :banana
Вдясно - камъчето е обърнато с плоското нагоре. Малко ези-тура. Ако се случи да падне неправилно, го преобръщам с пинсетите. Но се е случвало да използвам и бръснарско ножче, ама сега не го намерих в батака :)

Изображение Изображение

И дойде време за маслото. Това тук е знаменития Лаврентиус, с който маже половината форум :) Опаковката е секретна, щото Лаврентий Палыч не разпространява марката, а само продукта. Който иска, може да му пратя малко. И без това ще го престана да го ползвам догодина, щото си има гаранционен срок и то :)
Вече сериозно - имам различни часовникарски масла: един стар флакон 8000 от Росен и един нов от Лиани. На работата имам и синтетичната 9000 серия.
Със синтетика не умея да мажа без епиламиране, щото се разтича.
Серия 8000 я ползвам на поразия, даже флакончето е до шишето от шампоан, само че на този баланс сметнах за необходимо да му сложа именно Лаврентиус. Той е по-рядък от 8000, което пък е за ангренажи. За тази машина (2609Н на 1 МЧЗ) смазах всичко с Лаврентиус, а 8000 използвах като заместител на масло за скоростни кутии и намазах с него пружината и тук-там ремонтоара :)
Вдясно е масльонката. Ми... няма я мойта, във владенията на хаоса е :(
Тя е такава, че не мога я опиша с думи, иска си снимки. Което ще стане след време, като излезе. Ма то вярно два ремонта са равни на един пожар или наводнение :(

Маслото го вземам с чиста отвертка. В случая това е работната ми. Нищо няма да и стане, ако я излъскам и я натопя в маслото :)

Изображение Изображение

Две капки Лаврентиус. В едната, малката, ще топя иглата за мазане на инкаблоци и палети. В другата ще бъркам, когато пълня масльонките :)
С една игла карам. Добре, че я намерих, щото доста си играх да и уцеля заточката. И съм я закрепил в една цангова отвертка. Ама това е история - правих я миналата година.
А тук искам да обърна внимание, че иглата е мръсна. И трябва и тя да се излъска, което става по-долу вляво.

ИзображениеИзображение

Чиста игла с малко масло прави това, което трябва. Капчицата е възголяма, но от конкретния инкаблок не излиза. Ама ако е по-голяма, камъкът се излъсква и пак отначало.
Не съм снимал самото нанасяне, защото нямам свободна ръка, а да снимам, как държа камъка с пинсета ме достраша. Докато гледам в сапунерката, току-виж съм стиснал по-силно и ще загубя камъчето.
Има и други начини за фиксиране на камъка при нанасяне на маслото. Примерно в часовникарски пластилин. И аз имам такова нещо, баш джапанско Родико, ама нарочно не го ползвах (не щото не го намерих... намерих го него), защото това нещо е за начинаещ, който пипа за първи път противоударно устройство. Като направи едно-две, ще си намери свой начин. А засега - по най-простия, поне според мен.
Има и други начини на смазване. Ама.... виж по-горе :)

Изображение Изображение

Следващия критичен момент е показан вляво. Бушонът се хваща с пинсета, надвесва се над камъка с капката и се пуска отгоре. Пуснал съм го от много по-малка височина, отколкото съм снимал. Не го слагам, защото ми треперят ръцете и ще размажа маслото.
И вашите треперят! На всички хора ръцете треперят, на кой повече, на кой по-малко. Номерът е да се научим да чоплим саати с треперещи ръце ;)
Вдясно е бушонът върху камъчето. На място си е, ама не е готов за местене и монтаж.

Изображение Изображение

Трябва още едно въздействие с пръст. Този път не лъскане, а просто притискане, та камъка да влезе точно на мястото си. И тогава маслото работи по съвместителство и като лепило. От пръста може да се вземе с пинсета, може да се пусне на масата, камъчето няма да падне. И маслото ще остане вътре.

Изображение Изображение

Вляво - бушонът влиза на място. Вдясно - леко го натискам с пинсетата, та да проверя да не би да е накриво. Щото отдолу е баланса с оста му :) Ако е на място, побутването с пинсетата ще предизвика мърдане на баланса.

Изображение Изображение

Лиричката съм я пуснал в района на целта... така де, около гнездото в платината :) Номерът е да не е прекалено далече и да не е вътре в механизма, което е особено неприятно при напълно сглобен механизъм. Това е една от причините да се разправям с противоударните най-отначало.
А другата - ако не съм оправил баланса като хората, машината няма да тръгне като свят. За какво тогава да я сглобявам?!
На това ме научи Невен! Никъде не съм го видял толкова кратко и ясно формулирано. Аз не умея така. Или пиша чаршафи, или ме избива на формули и подробности.

Изображение Изображение

Тук съм опитал да снимам с лявата ръка, докато слагам в изходно положение пружинката. Ама нищо не става. Не мога да улуча момента. Абе козата си сака пръч, а такива снимки - статив. Другото е... това, което виждате :( Ама поне имах желание.

Изображение Изображение

Вляво: опашката на лиричката е на място в гнездото си. С лявата ръка я придържам с клечка.
Вдясно: единия мустак е на място.

Изображение

И другия.

Същата операция се повтаря с моста на баланса.

Какво още?
За всеки случай - слагайте пружинките в това положение, в което са били. Въпреки, че могат да се завъртят на 180 градуса, аз не опитвам да ги сложа обратно.
Втори момент: ако пружинката е изкривена на дъга, слагайте я с дъгата нагоре. Така усилието за притискане ще е по-малко. На този полет и двете бяха изкривени. Дали нарочно, още в завода, не знам. Но предполагам, затова не ги обръщам. Щото предпочитам камъните да се местят при по-малко усилие, та да не става като при Слава 24хх.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Чистене и смазване на противоударно устройство с "лиричк

Мнение от varban » 17 ное 2015 16:16

Важна забележка: така се борят противоударните устройства на Полети, Ракети и Востоци.
Ако са подобни по външен вид, ама от Страната на Красивите Крави, се действа малко по-различно: пружинката не се маха от гнездото (щото после се слага с много зор!), а само се изправя като капак на кола :)
С китайските лирички с подобен външен вид се действа като със швейцарските.
Със съветските противоударни устройства с трилъчева пружина тактиката е малко по-различна, ама това е тема на друга тема :)

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”