Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Видове, профилактика, устройство, разглобяване и сглобяване
Отговори
Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Мнения: 1032
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Мнение от miroman » 31 дек 2015 19:40

Здравейте,

реших пак да се правя на майстор и да ви покажа един по-рядък механизъм. Ракета създават 2209 най-вероятно заради конкуренцията на другите руски заводи, и успяват да ги победят в съревнованието за най-тънък руски механизъм с три централни стрелки. За постигането на такъв резултат обаче се е наложило да се направят някои нестандартни промени в класическия дизайн на механизма, като например добавянето на още едно преходно колело.

И така - ето с какво започнах:

Изображение

Тъй като този път целта ми беше да покажа местата, с които се затруднявам повечко, и които мисля за "подводни камъни", снимките са в малко по-друга поседователност. Разглобяването го прескачам, тъй като ако някой изобщо има смелостта да човърка този механизъм, то той би трябвало добре да знае кое колело какво прави и къде му е мястото.

Изображение Изображение Изображение

Първото място, което искам да покажа, е "буренцето" - него не го покрива нищо и много лесно може да изпадне. Затова коронката махайте само в положение "навиване", защото така поне храповото коело притиска буренцето. Но е желателно ремонтуарът да стои в механизъма чак до края.

Изображение

Следващото вниматено място е винтчето за захващане на циферблата, което е точно под баанса - ако е "запечено", по-добра идея е първо да се свали баланса, и тогава да се развива винтчето. Ако при затегнато винтче отвертката се отпесне, лесно може да повреди баланса.

Изображение

Ето какъв беше механизмът:

Изображение

и на какво стана:

Изображение Изображение

Сега по-подробно при сглобяването. Както споменах, гледам ремонтуарът да е през цялото време в механизма - освен че пази буренцето, ми е доста удобно да държа механизма и да го въртя в желаното поожение. Затова първо си монтирам сверяващия механизъм:

Изображение

Следващото изпитание - пружинката, която държи тиражния лост. Най-подскачащата пружинка от всички пружинки :), внимавайте с нея. Тук е време да отбележа и решението тиражният лост да се регулира с ексцентричен винт. Кое е наложило това решение, не знам, гледам да не го пипам :)

Изображение

Идва ред и на тиражната плоча. Както всяка друга тиражна плоча, първо се закрепва леко с винта (в случая той е само един), след това се намества фиксиращата пъпка, и внимателно се фиксира и тиражната пружина. Чак накрая винтът се затяга, иначе може да се счупи пружината.

Изображение

Нареждаме обратно централното и междинното колела, и ги покриваме с преходното навиващо. За да не забравя с кои точно винтчета се закрепва, съм си снимал едното:

Изображение Изображение

Идва време за другото опасно място - балансът. Както се вижда от първата снимка, имаме грешма 6.2 мс. Това се вижда и на следващата снимка - центърът на спиралата е изместен (червената стрелка). Необходимо е да се коригира спиралата така, че да центърът да стане точно в оста. В случая аз това го правя чрез "изправяне" на местото, означено със зелена стрелка. Това е мястото, където радиусът на изкривената спирала е горе-долу точен. Така след изправянето "по-дългият" радиус се намества - ще се види на по-седваща снимка. Сега се заемам с камъните на баланса. Неприятна и тегава процедура, но трябва да се направи. Противоударното е с триточка, много трудно за поставяне, да не говорим как подскача.

Изображение Изображение

След измиване на камъните, смазвам ги и поставям противоударното. Коригирам и спиралата, тук се вижда, че перпендикуярът кам спиците на баланса минава почти през центъра на камъка на анкера. Това е показател, че грешката също е коригирана до голяма степен. Ще видим по-късно.

Изображение

ОК, балансът е максимално добре, махаме го и продължаваме със зъбчатките. Вместо четири, зъбните колела са пет, подреждам ги поред:

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

Тъй като не съм дорасъл да свалям зегерки от камъни, това го прескачам, само капвам масло от вътрешната страна, и монтирам моста.

Изображение

Следва и моста на барабана. Тук е следващата тънкост - този мост включва и секундната ос. А тя играе много важна роля при задвижването на механизма. Обаче преди монтажа тя е доста "плаваща", и е много вероятно де не може да се намести при поставянето на моста. Аз го решавам така - първо намествам секундната стрелка в камъка и, фиксирам я с винчето и, като го завивам почти докрая, и след това много внимателно намествам моста върху барабана. Накрая затягам всички винтове.

Изображение

Вече може да се монтира барабанното колело и законтрящия механизъм. Тук има друга пружинка, доста по-покорна :) и лесна за монтиране

Изображение Изображение Изображение

Останаха анкерът и балансът. При анкера особености няма.

Изображение

Балансът е с малко странно закрепване, единствено пречи скосяването, за да може да се хване за отвора. Монтирам го, хванат странично, няма проблеми. Най-голямият кеф е, когато още с монтирането балансът тръгва :yahoo

Изображение

Балансът се движи видимо доста добре, но техниката казва друго. С баланса нагоре:

Изображение

вертикално:

Изображение

С баланса надолу:

Изображение

Не е добър резултат за току-що профилактиран механизъм. Отчитайки че:
1. аз съм любител, а не професионалист
2. промивката е направена само с бензин, а трябваше първо с обезмасител
3. този часовник няма да се носи (поне аз няма да го нося), а е за колекция

го слагам на ръката за последна снимка, преди да замине в кутията:

Изображение

Бях си обещал, че ще го напиша тази година. Хубаво е да си спазваме обешанията към себе си.

Честита Нова Година на всички :b
Последна промяна 1 на miroman, променена общо 1 пъти
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Мнение от varban » 31 дек 2015 22:54

Честита и на теб!

За 2209 - добра тема. Имам една такава Ракета, от Сторито. И на нея амплитудата е ниска. Със зор минава 180 градуса, а я правих по устав. Включително и накладните камъни на анкерното колело. Според мен дертът на тези ракети е в пружината - слаба е, се едно е на швейцарец. Аз мойта я мазах с Мьобиус и май сбърках. Иска си по-рядка смазка тя. Догодина ще я пробвам с истинско масло и ще докладвам. Още - върхът на секундния пиньон на мойта е крив, а ме е шубе да почна да го изправям. Тя може и заради това да не върви добре, ама няма читав да проверя. Освен това има дерт в палетите и трябва да се уточни дълбочината на хода. Абе не е за конкурс, а за мъки :)

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Мнение от varban » 01 яну 2016 01:53

miroman написа: Първото място, което искам да покажа, е "буренцето" - него не го покрива нищо и много лесно може да изпадне. Затова коронката махайте само в положение "навиване", защото така поне храповото коело притиска буренцето.
Заради изпадащото буренце този механизъм е получил прякор " рассыпуха".
Още му казват "косынка", ама така казват и на Полет 2609 без букви.
Иначе калибърът е известен като Рекорд, по името на първия часовник с такъв механизъм. По писанки на Александр2 и dmvt1 (и по авторски свидетелства) конструкторите са Киселев и Старков.
За Киселев нищо не можах да намеря а Старков е випускник на ЛИТМО (Ленинградский институт точной механики и оптики): https://club.ifmo.ru/person/14077/" onclick="window.open(this.href);return false;
Работел е в ПЧЗ от 1951 година, от 1964 година е Главен конструктор на ПЧЗ.

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Мнения: 1032
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Re: Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Мнение от miroman » 01 яну 2016 02:33

varban написа:...Още - върхът на секундния пиньон на мойта е крив, а ме е шубе да почна да го изправям...
Ето, ясно какво още ще ти пратя с Лъчовете - две-три секундни оси (или както им викап "пиньони"). Може обаче да са по-къси, защото твоята е с по-дебел циферблат заради ясписа. Ако свършат работа, ОК, ако не - живи и здрави.
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Профилактика на Ракета "Рекорд" 2209

Мнение от varban » 01 яну 2016 17:39

Циферът на тая 2209 е месингов и тънък. Просто е в корпус, в който са слагали и машини с каменен цифер.
А секундната стрелка на тия Ракети особена ли е?

Отговори

Върни се в “Механизми”