Увлечението ми по изчистените модели на Panerai не е отшумяло макар, че опознах още повече часовници накой от тях подмамващо богати на детайли или функции изискващи съсредоточаване и взиране за да видиш основното, а именно времето.
Може би затова обичам изчистените модели на Panerai, защото са в пълен контраст с останалите, защото погледът върху тях е удоволствие и релакс за очите. Предният ми модел е доста грубоват и първичен, вярно, че го нося рядко защото ми трябва един ден за да свикна с него макар, че много го харесвам. Още преди години исках и по-заобленият и удобен по думите на ползвателите му модел Radiomir. Времето минаваше, а нямах възможност да си поръчам такъв hommage
Преди време попаднах на търг за нов корпус. Спечелих го. Взех отделно циферблат и стрелки. Бях решен да сложа руски механизъм 3602 макар вече доказаното качество на китайските клонинги. От цялата процедура не спестих много като средства. Имах трудности при поставянето на стрелките които се оказаха с по-широки отвори от тези на 3602 . Часовникът седеше на "операционната" дълго и се изнервях, че не мога да го сглобя бързо. В една от темите споделих как си направих и скъсен ремонтуар като използвах такъв от 26ХХ Ракета/Победа. Не съм рязал секундната ос. Просто издълбах ямичка в гърба на циферблата където сега свободно се върти оста на секундната ос.
Сега вече всичко е готово и тествано. Нося часовника няколко дни подред смея да кажа, че това е най-удобният голям часовник който съм носил. При прегъване на китката не се усещат никакви ръбове или ограничение въпреки размера от 44-45мм.
Притесняваше ме липсата на секундна стрелка, сега вече знам, че това е едно невероятно предимство и свобода.
Определено да го сглобиш и да преодолееш възникналите проблеми е много по вълнуващо от готовия продукт.
Сутрин когато го слагам на ръката просто го обръщам и поглеждам през прозрачният му капак пулсиращото сърце на механизма. Когато го навивам знам, че давам от собствената си енергия за да да може този механизъм да ме радва и да ми служи.
Поздрави на всички и пожелания за успехи!
Ето го и него: