Ами то заглавието на темата е ясно и отдавна и в плитчина и дълбочина е започнала да се измества към това не как да разчитаме показания ,а с какво и как да си направим в домашни условия сурогат. Ми няма лошо и разделът е "направи си сам" Има една малка подробност - преди да ползваш софтуер, трябва да познаваш хардуера. Това да показва и да потвърждава след 10 дни примерно едни и същи показатели - може ,обаче ,ако се касае за скъпи механизми ,конструирани да компенсират температурните отклонения и регулирани да работят еднакво в 3, 5 и повече положения като в хронометърския клас е едно, а когато се бъзикаш с руски механизъм,пък било то и какъвто и да е друг в по-нисък клас, има да чакаш еднаква работа на механизма в различните положения ,или показатели, сутрин в 5ч. ще ти показва едно, а по икиндия друго,лятото и зимата различно, на ръка едно, в покой - друго, всеки часовник според мен е уникален и трябва да го опознаеш и да му влезеш под кожата, за да знаеш как ще се държи и какво да правиш. Току онзи ден завърших поредният експеримент с един известен на тукашните стари муцуни саат Полет 3133 по известен като Панчо и който ката година по един месец му се обръща специално внимание,бива разхождан ,тестван и ако се налага му правя малка корекция за точност, заради удоволствието да наблюдавам феноменалната работа на механизма му,благодарение на намесата в един момент и на Невен. След като го изкарах от едногодишна анабиоза и го навих, заприпка с около 6-7 сек/24ч. отклонение,което за него беше срамно и за това го регулирах и то не в 5,а в 9 позиции, аз си имам собствена система и виждане за това. Подносен беше нон стоп,барабар и нощя 4 дни, след което си цъкаше на стенда и периодично пак беше носен на ръка до края на септември. Резултатът е записван всеки ден ,като първите дни през 6-7ч. Когато е бил в стационарно положение, един ден с цифера нагоре,на другият обратно,което напълно компенсира изоставането и избързването. При носене, в различните положения компенсира между 1 и 3 сек. В крайна сметка ,тоя убавец за 30 дни ,направи общо 4 сек. избързване ,или средно по 13 стотни на ден. Толкоз. Като го засякох беше +15 сек. спрямо time.is ,a нa 30.09 +19 сек. Разбира се ,за това ми помогна и вибрографа. Та Панайот ,пак се изгаври с швейцарските хилядници
Та извинявам се за офтопика,но има връзка с това което казах и по-горе и то е ,че след като времето позахладня, Панчо пак си компенсираше,но докато в началото на месеца това бяха 1-2 сек. в края на периода ,те стигнаха до 5-6 сек. +/- Другото което почти ме стресна,а е документирано,че в един момент,трябваше да се забавя в къщи два дни и когато се върнах в ателието ,бяха минали точно 52ч. и той работеше и то без да се променя ритъма
Така ,че вибрографа е като стетоскопа и показва как работи сърцето,но не го лекува, тия работи ги върши хирурга,но тези работи са ясни на всинца ви ,просто един пример само,че виброто ти подсказва дали механизма е мръсен,как работи ангренажа, равновесието на баланса и импулсният камък,амплитудата, грешки при работата на анкър -баланс и когато минеш през 10,20,30 часовника, започваш вече да разбираш техниката какво ти показва все повече и повече, оттам нататък е лесно
П.П. Имайте предвид,че при стар престарял служил и раздрънкан часовник,каквито са повечето наши

геометрията е още по сложна и се налага да се хвърля и боб и както казваше Върбан наш, не го ли разглобиш и огледаш под лупа, не го ли смажеш по устав,никакви гадаенета и вибрографи не мой ти помогнат
май се омешаха малко снимките