400 дневен часовник

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 19 фев 2018 15:52

ivan_p_uzunov написа:Да ,днеска е ден за прошка !Да ме прощавате - ама от толкова диферинциални уравнения ме заболя главата. И то не че не ги разбирам , -ако прочета цялата тема още веднъж направо ще напиша дисертация за тези красиви стари механизми. проблема който ме вълнува а и смятам че вълнува още поне трима четирима от форума е : дали е добре да се смазва палеца на котвата който лагерува във вилката и дали важат същите неща за наместването на оста на котвата надолу нагоре както са регулировките при стенните часовници .Наистина не съм виждал отблизо такъв часовник виждам че има лагер който се намества -лагера на котвата -или той е само навиващ се лагер обиращ аксиално . А и ако е възможно кажете с какво масло се смазват - Наистина се радвам че и аз участвам от време на време във този интересен форум - :redface - иначе и до сега щях да режа копието на анкерната котва мислейки че то опира някаде !- :b И все си мисля че и на двамата ви е ясно ,но него споделяте с нас- незнаещите .Ако наистина се смени пружината с чисто нова то точноста на тия часовници ще се подобри ли ? Сега като се замисля- мой приятел в когото съм ходил многократно на гости има хол голям . та когато се ходи по плочата се предават големи трептения , вярвайте направо стъклата на рафтовете дрънчат барабар с чашите .-Мисля си че такъв часовник поставен в такава вибрираща среда, изобщо няма да са му проблем температурните свивания и разширявания на материала от който е направен . проблем ще са хората минаващи покрай него ! -Да, лично аз бих си набавил в колекцията такъв механизъм . :b

Някъде по горе, бях споменал, маслото което ползвам ( от Дядов / GRANDFATHER / до джобен часовник ) е

Castrol 0W30. По вискозитет малко се отличава от оригинално швейцарско масло.

Точноста на тия часовници, под 1 мин грешка за 24 часа, много трудно ще се постигне.
При мен офиса ми, където са няколко такива, през ноща се спира парното и температурата пада до 5 - 10 градуса. През деня парното работи, и температурата става 22 -25 градуса. При такъв диапазон, и температурно не компенсирао махало , точност не може да се желае, кой знае каква.

Пружината е много 'яка'. Нова идва така:


Изображение

Изображение

Изображение

Последната снимка са нишки, за тези часовници. Нишките са инвар ( желязи никелова сплав с много малко КТР ). Но това е малко, 'кьор-фишек', защото махалото е месингово, а тежестите вътре в месинговите сфери са от олово. Месинга има огромен коефициент на топлинно разширение ( КТР ) и махалото си променя инерционният момент. Някога този проблем е мъчил и баланса на джобните и ръчните часовници, докато не са създали биметалният баланс. Той много малко си мени инерционният момент, а балансовата спирала е от инвар ( ако не се лъжа ).

Двигателната пружина на американците от Холовар е полирана като огледало. Бяла е на цвят.

Поради недобрата точност на тези часовници те отдавна не се произвеждат. Добре отремонтиран и възстановен е с цена 380$ и много нагоре. Но много много ги няма. На запад за ремонт на тъкъв - " работят с кожа на клиента " ( да ме прощават колегите дето шият каишки :) )

Има хора... , дето имат камини ... , и с радост биха си сложили такъв часовник на камината. Все пак той е каминен часовник! Като тези хора, точноста на този часовник е без особено значение.
Както има хора, дето на пода в хола си слагат оромен 'дядов' часовник, с цена няколко К$.

Стига, че стана много...

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 19 фев 2018 16:02

nevenbekriev написа:Уф, то днеска било ден за прошка. Да ме прощаваш, и аз ти прощавам...
Гледай сега, със сигурност единият от двама ни греши, ама кой?
.......
не е, а само това има значение в края на краищата.
Айде наздраве... То и аз не пия, ама ней се!
Прощавай и простено да ти е!

Само да ти кажа, инерционият момент е с дименсия ( измерва се ) в kg.m2 ( килограм х метър на квадрат ), защото в един от по горните постове си го споменал с грешка. И още нещо, в механиката се прави разлика между тегло и маса. Теглото се мери в килограми а масата в нютони.

Аз не мога да разглобя и сглоба дамски ръчен часовник с най малкият калибър, а ти сигурно можеш.
Но за механика, механизми, машини, агрегати а и математика, по-добре да не говорим.

Както и да е. Прощавай! :D

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1259
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: 400 дневен часовник

Мнение от nevenbekriev » 19 фев 2018 19:10

lockey написа: ... инерционият момент е с дименсия ( измерва се ) в kg.m2 ( килограм х метър на квадрат ), защото в един от по горните постове си го споменал с грешка. И още нещо, в механиката се прави разлика между тегло и маса. Теглото се мери в килограми а масата в нютони.

Аз не мога да разглобя и сглоба дамски ръчен часовник с най малкият калибър, а ти сигурно можеш.
Но за механика, механизми, машини, агрегати а и математика, по-добре да не говорим.

Както и да е. Прощавай! :D
Май, че мерната единица за маса е килограм, поне по-голямата част от хората са убедени в това.
Едва ли се изразявам без пропуски и неточности, ама, ако ще си търсим грешките, то да започваме:
Къде съм споменал с грешка дименсията на инерционния момент?
Може би имаш пред вид дименсията на модула К на нишката - аз го изписах два пъти като Nm/rad, a ти веднъж ме поправи, че било Nm ?
Сега, К е еквивалент на модул на еластичност на пружина, само че не при линейно изменение на размера, а при усукване. Както модулът на пружината не са мери в N, а в N/m, така и К си се мери в Nm/rad, или въртящият момент, разделен на съответното усукване. Тук не аз имам грешка.
Друго, как такъв сериозен математик написа това: ???

цитат: "Във I инерционият момент участва масата на топчетата на махалото, съгласно теоремата на Щайнер I=m.r2 ,.....
Където r - растоянието от центъра на топчето до оста на нишката , участва на квадрат! И понеже махалото е от месинг, а КТР на месинга е голям, влиянието на температурата върху периода е също много голямо, независимо от факат, че нишката е от инвар!" край на цитата...

Не че принципно е напълно погрешно, показва, че имаш представа какво е инерционен момент, но повече приляга на второкурсник от техникум. Би било приблизително точно, ако при този размер на топчетата, те бяха на 1м разстояние от центъра на въртене, ама не, те са на 1.5 диаметъра на топчето от центъра! Че да беше го сметнал с интеграл, ние тук"също пушим цигари Кент и ядем бонбонки Тик-так"...
А за това, че нишката е от инвар, сега ще обясня защо е така. Неточността на часовниците с баланс-спирала, както и на тези торсионноте, дължаща се на температурните промени, не е предизвикана толкова от температурното разширение на баланса или махалото, колкото на изменението от температурата на модула на Юнг (еластичността) на материала на спиралата или нишката. Примерно тази температурна нестабилност на модула на Юнг на спирала от въглеродната стомана предизвиква около 10 пъти по-голяма температурна грешка на точността, отколкото промяната на инерционния момент на баланса от температурното му разширение. Именно затова правят спиралите или нишките от инвар и подобни, защото при него модула на Юнг слабо зависи от температурата.

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1156
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: 400 дневен часовник

Мнение от ivan_p_uzunov » 19 фев 2018 22:34

Ние обикновенните хорица ,четейки- само цъкаме с език ! Само това намерих за Инвара -Инвар е феромагнитна сплав на желязо с 36% никел. Има много малък коефициент на топлинно разширение при температура от -80 до 100 *С. Създадена е през 1896 г. от швейцарския учен Шарл Едуар Гийом, за което той получава Нобелова награда за физика през 1920 г. Инвар намира приложение при изработването на физически уреди, измервателни инструменти и др.

С подобни свойства са суперинварът (64% желязо,32% никел,4% кобалт) и неръждясващият Инвар (54% кобалт,37% желязо,9% хром). Ми тези тежести на махалото, защо не са ги направила от гранит? Той си е достатъчно тежък и красив и доколкото зная има много по добри температурни своиства от месинга - Остава обаче фактора на лъскавината ! :b

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 19 фев 2018 23:03

nevenbekriev написа: ... инерционият момент....
разширение. Именно затова правят спиралите или нишките от инвар и подобни, защото при него модула на Юнг слабо зависи от температурата.
Ричард Файнман, на лекция пред студенти, цитирам по памет:
"В тази чаша вино, колеги, има и химия, и физика и биология и всичко...Но-о, не е ли по добре да изпием тази чаша вино и да забравим за всичко? ". Край на цитата.

Колега Невене, къде отиде, модул на Юнг? А модула на линейните деформаций Е, А модула на ъгловите деформаций G ? А коефициента на Поасон, знаеш ли?

Кой ти е преподавал механика и къде? Ако не е тайна, разбира се. А съпромат ( Съпротивление на материалите ) ??

Както е тръгнало , ще стане дума накрая, за торсионни полета, изкуство, музика и за... помниш ли оная пианистка какви ...

Приятелски съвет, сипи си чаша вино, червено, бяло или розе. Пиини го. :) :) :)

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1259
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: 400 дневен часовник

Мнение от nevenbekriev » 20 фев 2018 08:02

Ами...
Опитах се да обясня, че основната причина за температурна неточност в часовниците е не друго, а промяната на пружунните свойства на пружините от температурата, та така -до модула на Юнг...

Няма тайна, учил съм във Варненското МйЕИ. Не съм машинен инженер, завърших Електронна Техникахника и Микроелектроника в 1994. Преди това - Габровската математическа гимназия...
Учил съм някакъв съпромат. Имахме предмет ТМЕФМ (техническа механика и елементи на фината механика) с 2 изпита. Ама при кого - не помня вече. Учил съм физика по 3те тома на Савелиев при Армутлийски, Теоретични Основи на Електротехниката при Дишлиев, отделно всичките математики, както си му е реда.
Разбира се, много време изтече от тогава и спомените ми от машинните науки са смътни. Разбирам от схеми и транзистори, силова електроника, импулсни захранвания...Това ми е работата.
Освен това разбирам от часовници. По тази тема имам някакви теоретични познания и мнооого практически опит.
И не ми се чудете, че се дразня на някой, който познава теоретичната механика и си мисли, че от там знае и всичко за часовниците. Примерно, ТКР на месинга има такъв принос в неточността на часовника като цяло, колкото примерно би се отразило изключването на зарядното на телефона от контакта на семейния бюджет чрез сметката за ток през зимата...
Или за маслото - много лесно е да заключим, че като изберем такова с подобен вискозитет и добри мажещи свойства, и ако на това отгоре не се желира с времето... Най-важната черта на маслата за часовници е свойството им да не се разтичат. Проверява се като се постави капка на полирана стоманена пластина. Диаметърът на капката се следи - не трябва да нараства с месеци! В това отношение старите масла от бедрена кост на швейцарски крави са незаменими... Съвременните синтетични масла за часовници не са добри в това отношение и изискват предварителна подготовка на повърхностите (епиламиране) за да не се разтичат. Освен това синтетичните масла се изпаряват...
Да... чудно нещо е часовникарският занаят. И сглобяването на миниатюрен дамски механизъм в никой случай не е някакво постижение. Изобщо, подмяната на части, профилактики и т.н. са досадни рутинни неща, които нито са предизвикателство, нито носят някакво удовлетворение. Поне след натрупване на някакъв опит... Аз затова съм се насочил към възстановяване на старинни механизми. Там е истинското часовникарство, защото няма резервни части, майстъорът трябва да може да изработи всичко каквото му е нужно сам, че и инструментите. Трябва да познава материалите, начините на обработка, термообработка и всичко...

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 20 фев 2018 17:16

nevenbekriev написа:Ами...
Опитах се да обясня, че основната причина за температурна неточност в часовниците е не друго, а промяната на пружунните свойства на пружините от температурата, та така -до модула на Юнг...

Няма тайна, учил съм във Варненското МйЕИ. Не съм машинен инженер, завърших Електронна Техникахника и Микроелектроника в 1994. Преди това - Габровската математическа гимназия...
Учил съм някакъв съпромат. Имахме предмет ТМЕФМ (техническа механика и елементи на фината механика) с 2 изпита. Ама при кого - не помня вече. Учил съм физика по 3те тома на Савелиев при Армутлийски, Теоретични Основи на Електротехниката при Дишлиев, отделно всичките математики, както си му е реда.
Разбира се, много време изтече от тогава и спомените ми от машинните науки са смътни. Разбирам от схеми и транзистори, силова електроника, импулсни захранвания...Това ми е работата.
Освен това разбирам от часовници. По тази тема имам някакви теоретични познания и мнооого практически опит.
И не ми се чудете, че се дразня на някой, който познава теоретичната механика и си мисли, че от там знае и всичко за часовниците. Примерно, ТКР на месинга има такъв принос в неточността на часовника като цяло, колкото примерно би се отразило изключването на зарядното на телефона от контакта на семейния бюджет чрез сметката за ток през зимата...
Или за маслото - много лесно е да заключим, че като изберем такова с подобен вискозитет и добри мажещи свойства, и ако на това отгоре не се желира с времето... Най-важната черта на маслата за часовници е свойството им да не се разтичат. Проверява се като се постави капка на полирана стоманена пластина. Диаметърът на капката се следи - не трябва да нараства с месеци! В това отношение старите масла от бедрена кост на швейцарски крави са незаменими... Съвременните синтетични масла за часовници не са добри в това отношение и изискват предварителна подготовка на повърхностите (епиламиране) за да не се разтичат. Освен това синтетичните масла се изпаряват...
Да... чудно нещо е часовникарският занаят. И сглобяването на миниатюрен дамски механизъм в никой случай не е някакво постижение. Изобщо, подмяната на части, профилактики и т.н. са досадни рутинни неща, които нито са предизвикателство, нито носят някакво удовлетворение. Поне след натрупване на някакъв опит... Аз затова съм се насочил към възстановяване на старинни механизми. Там е истинското часовникарство, защото няма резервни части, майстъорът трябва да може да изработи всичко каквото му е нужно сам, че и инструментите. Трябва да познава материалите, начините на обработка, термообработка и всичко...
Значи ще можем да си говорим за електроника!!! Специализиръл съм в Германия ( тогава Западна германия ) ЕЛЕКТРОНИКА. Научен сътрудник съм от БАН ( преди 1989г ) , първа степен по ЕЛЕКТРОНИКА. Хардуерист съм, ама пиша и софтуер. На асемблер. Е и на Си, ама асемблера ми е по на сърце. За мойте си машини сам си проектирам и правя хардуера и след това си и пиша софтуера. Та така.

Правя часовник, електронен, с аналогово показване, със стрелки, и с вечен календар, на PIK16 LF XXX. Осцилатора е външен, с вграден контролер, мери температурата и пресмята колко периода да добави или извади от 32768 Hz. Дават му 1 секунда грешка на година !!! Дали е така , не знам. Ще видим. Стъпковите двигатели за този часовник са мое дело.

Малко по голям от теб съм.

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 20 фев 2018 17:32

Ето как направих долната окачалка на поредният 400 дневен старик.

Заготовка твърд месинг. Начало.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Рязане с циркуляр. В момента на дорника бе качен циркуляр 1.2 та разах с него. Не че има някакво значение.

Изображение

Изображение

Изображение

Скицата


Изображение

И финала

Изображение

Изображение

Изображение

Две неща пак за този часовник

С това навивам двигателната пружина ( кукичка хваната за ножодържача на голям струг )


Изображение

И това бе пръстен от 65Г, от който направих двете палети, на предишният екземпляр. Там на котвата някой бе скъсал две винтчета М1.2, разпробиване, почистване с 1 и 2-ри метчици и ... готово. Работи по добре от нов.



Изображение

От това ще станат още две палети, за следващият.

Дано не съм ви отегчил.

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 20 фев 2018 17:59

nevenbekriev написа:Уф, то днеска било ден за прошка. Да ме прощаваш, и аз ти прощавам...
Гледай сега, със сигурност единият от двама ни греши, ама кой?
....

Не знам колко е изохронно махалото само по себе си, но часовникът като цяло не е, а само това има значение в края на краищата.
Айде наздраве... То и аз не пия, ама ней се!

Copy & Paste

Effect of temperature

The modulus of elasticity of materials is dependent on temperature. For most materials, this temperature coefficient is large enough that variations in temperature significantly affect the timekeeping of a balance wheel and balance spring. The earliest makers of watches with balance springs, such as Robert Hooke and Christiaan Huygens, observed this effect without finding a solution to it.

John Harrison, in the course of his development of the marine chronometer, solved the problem by a "compensation curb" – essentially a bimetallic thermometer which adjusted the effective length of the balance spring as a function of temperature. While this scheme worked well enough to allow Harrison to meet the standards set by the Longitude Act, it was not widely adopted.

Around 1765, Pierre Le Roy (son of Julien Le Roy) invented the compensation balance, which became the standard approach for temperature compensation in watches and chronometers. In this approach, the shape of the balance is altered, or adjusting weights are moved on the spokes or rim of the balance, by a temperature-sensitive mechanism. This changes the moment of inertia of the balance wheel, and the change is adjusted such that it compensates for the change in modulus of elasticity of the balance spring. The compensating balance design of Thomas Earnshaw, which consists simply of a balance wheel with bimetallic rim, became the standard solution for temperature compensation.

Elinvar

While the compensating balance was effective as a way to compensate for the effect of temperature on the balance spring, it could not provide a complete solution. The basic design suffers from "middle temperature error": if the compensation is adjusted to be exact at extremes of temperature, then it will be slightly off at temperatures between those extremes. Various "auxiliary compensation" mechanisms were designed to avoid this, but they all suffer from being complex and hard to adjust.

Around 1900, a fundamentally different solution was created by Charles Édouard Guillaume, inventor of elinvar. This is a nickel-steel alloy with the property that the modulus of elasticity is essentially unaffected by temperature. A watch fitted with an elinvar balance spring requires either no temperature compensation at all, or very little. This simplifies the mechanism, and it also means that middle temperature error is eliminated as well, or at a minimum is drastically reduced.



From here:

https://en.wikipedia.org/wiki/Balance_spring" onclick="window.open(this.href);return false;

Статията е интересна и познавателна. Прочетете я. Може и с гугъл преводач.

Поздрави

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1259
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: 400 дневен часовник

Мнение от nevenbekriev » 20 фев 2018 22:08

"This is a nickel-steel alloy with the property that the modulus of elasticity is essentially unaffected by temperature. A watch fitted with an elinvar balance spring requires either no temperature compensation at all, or very little."

"Именно затова правят спиралите или нишките от инвар и подобни, защото при него модула на Юнг слабо зависи от температурата."

Браво, виждам, че можем да си говорим не само за електроника, но и за стругаро-фрезофрения. Много интересно, нещо като "дежавю" се случва, можеш да прегледаш тук:
http://strelki.info/viewtopic.php?f=53&t=8476" onclick="window.open(this.href);return false;
То интересното започва към средата...
Показвам нещата, които правя, или в тази тема, примерно това
http://forum.watch.ru/showpost.php?p=45 ... tcount=425" onclick="window.open(this.href);return false;
или тук
http://forum.watch.ru/showthread.php?t=297915" onclick="window.open(this.href);return false;
То напоследък няма време, направил съм снимки, но не успявам да ги кача в съобщения...

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: 400 дневен часовник

Мнение от Seikosha » 21 фев 2018 01:34

Винаги ми става смешно когато един композитор,обяснява на някой изпълнител виртуоз,как трябва да изсвири дадено музикално произведение,особено когато изпълнителят е и композитор отвсякъде.
Тука е форум за любители на часовници, в частност на руски, или по-точно на такива позабравени вече от СССР Тука в тоя форум,повечето са хобисти и се радват да събират любимите си марки, модел по модел,година подир година и това е като цяло амплоато на сайта. Отделно разбира се ,по-простата причина ,че в един момент показването на модели часовници се изчерпва поради естественият си завършек като капацитет, във форума паралелно се образуват съвсем законмерно и други теми свързани с часовниците, достатъчно е да се проследи в темите на форума от началото и как са се развивали и нараствали. Аднако във форума има и хора които освен да колекционират часовници, да се занимават и с техният ремонт,реставрация ,с тяхното връщане към живот,каквото е и моето основно занимание, след това само да им се любувам. Има и такива майстори във форума,за коитоо няма да говоря ,защото многото народ ги знае и това м/у прочем,да тръгнеш да се репчиш в тази област на един Невен ,направо ме спуква от смях :D Няма да го питам новият колега Lockey дали му е ясно,защото явно не му е и сигур ще ме засипе с порой от формули, е не съм прав.
Колега Lockey, Ще ти кажа направо, влезе във форума като слон в стъкларски магазин и взе да раздаваш съвети по разни въпроси на хора, без да ги познаваш и без да знаеш какво могат и кои са. Отдавна исках да се намеся,но изчаках да видя докъде ще се стигне с теорията. М/у другото още преди да пише Невен се сетих за модулът на Юнг, а и това ,че нишката, би трябвало да е най-добра ,ако е направена от елинвар а не от инвар,само предположение разбира се. Аз не съм нито инженер, нито математик,точно в противоположната сфера съм се изживявал - художник,но все таки доколкото вече години се занимавам с часовници,разбирам ,че дори и да не знаеш всички физически закони, дори и да не познаваш чрез формули свойствата на металите и да не си математик,можеш да реставрираш и подкааш в ход някой стар часовник, а в този ред на мисли, Невен Бекриев е не от най-добрите, а най-добрият в БГ, а и зад граница и ти е бедна фантазията за какво иде реч и вместо да се възползваш от случая да научиш нещо,щом ти е в интерес тази сфера,взе че си заби рогата баш в ..... Хората са казали,че гениалните неща са прости. Много хора и часовникари с дългогодишен опит са успявали и успяват да ремонтират стари системи и то без да си имат бъкел понятие от изсипаните по горе кофи с формули. За мене тези познания са необходими на човек който създава една такава система,това е и иновацията ,нов кардинален принцип,или революционна система в тази област на механиката,нов подход.Такива хора естествено е да имат съответните знания, а и прозрения и талант. На часовникарят това не е нужно,колкото и да звучи парадоксално, и в крайна сметка ,колкото и да звучи грубо,той е един монтьор, механик, макар и с много чувствителни пръсти, с много търпение и с ясната представа,че всеки ден унищожава зрението си малко по-малко. Дори и един дамски механизъм да профилактираш ,както беше заметено с някакъв отрицателен намек, не всеки се хваща, а в последните години,въобще някой да ремонтира,или профилактира винтиж , дали руски ,или друг ,трябва едва ли не да ти е или брат ,или баджанак. Часовникарският занаят погива малко по малко и затова трябва да се радваме на поне тези ентусиасти,които все пак малко или не ,запазват традициите. А Невен Бекриев байно,без да го величая(защото няма нужда) е друга вселена и измерение и е на светлнни години напред и единствено това ,че е душа Човек ,който се раздава и без всякаква меркантилност, е оставил стотици теоретични и практични съвети, без да крие, без да се страхува ,че някой ще му открадне "хляба" И аз винаги така съм постъпвал,дори и когато са ме "предупреждавали" че издавам тайни и си слагам таралеж в гащите, винаги отговорът е един " Имам едни ръце и никой не може да ми ги вземе" А който го направи по-добре, значи заслужава.
Може малко емоционално да звучи,но нека по-добре да търсим по-добре непознатото, да се мъчим да го разберем, да трупаме знания и опит за наше удоволствие от хобито. Според мене повече простичка практика е по-важна и от най-сложната теория. Все пак сме едни любители и "професиолизирането" на нещата ,само може да стреснат и да блокират примерно съвсем скромни фенове,или да им създадат излишни комплекси.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Мнения: 1374
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Re: 400 дневен часовник

Мнение от omegaqq » 21 фев 2018 10:30

Момчета, има чувството, че леко попрекалихте с меренето на..... Моля Ви да престанете!

stepona555
Специалист
Reactions:
Мнения: 3009
Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"

Re: 400 дневен часовник

Мнение от stepona555 » 21 фев 2018 13:04

Поздравления за покупката!

Нишката метална ли е или някакъв конец :)

Долната окачалка дали е налице? Стъклен похлупак има ли?
Ако ти трябват нишки - имам!

Поздрави,
Oт този пост аз само разбрах че колегата отговаря без да преглежда внимателно постовете за които става въпрос.
Да караме подред .

Поздравления - благодаря


НИшката метална ли е - на снимките добре се виждат метални отблясъци на усукана нишка ,аз питам
Та въпроса е има ли вариант с усукана като спирала нишка
.В отговор въпрос дали това не е конец :o
Изображение
Ето това е конец , но не е 400 дни , а 12 часа резерв.



Долната окачалка дали е там - ами вижда се добре на последната снимка , а и доста трудно се избива щифта за да я извадиш , единствения шанс да я изгубиш е заедно с топките



Стъклен похлупак има ли -
похлупака пластмасов , не знам дали е оригинален , мислех че всички са стъклени.
тук не мога да коментирам , ама да отговоря повторно , не няма стъклен , има плексигласов , не знам дали е оригинален или приспособен , но идеално пасва по размер.

Предложение за помощ с части и поздравления - приемаме ги с благодарност
В заключение аз чета по няколко пъти постове които ме заинтересуват и чак тогава коментирам,(може би защото имам понякога много свободно време).
Ако нещо не ми хване окото минавам по диагонал , като лекции по механика преди изпит , но в никакъв случай не коментирам.
Като основна полза от темата отчитам ,че се появи отново Мишо , че откакто стана почетен член :wink: :D в некви сайтове за продажба на каишки , не му остава време за друго n_sad :b .
В заключение с риск да ме изгонят от къщи , разчиствам камината и ги нареждам за снимка.
Както се вижда от снимките , най малкия проблем е да си направиш каминен часовник , ако ти е малък плота над камината не можеш да го сложиш , а и трябва да се набутваш за позлатена решетка и комплект лампи в същия цвят , за да бъде приет на въоражение от началството в къщи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Извинявам се за качеството на снимките , ама с телефон толкова , след преместването , изчезнаха Пиринския чай и зарядното за фотоапарата , т.е. губят се поне два кашона.
И последно надявам се след такъв порой от спам , автора да заключи тая тема за да остане завинаги във фазата да предизвиква усмивки в четящите я .
А за изясняването на теоретично практическите неща има технически раздел , тук си е чист Офф
:b :b
Изображение

lockey
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 29 дек 2017 14:09

Re: 400 дневен часовник

Мнение от lockey » 21 фев 2018 17:36

От къде тръгнахме - къде стигнахме !??!

Спирам темата, защото се превърна в "... кой е по-по-най ". Няма смисъл от каквито и да било разговори повече.

Ако повториш, една лъжа 100 пъти, тя става истина. Гьобелс

Ако кажеш , ХАЛВА, 100 пъти, няма да ти стане по сладко. бълг.нар.поговорка

Защо ли, скандалът вдига рейтинга на всичко?

Поздрави на всички, и най- вече на отговорилите ми :) :) :) :D

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1259
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: 400 дневен часовник

Мнение от nevenbekriev » 21 фев 2018 18:15

Що така бре?
Тъкмо се разбрахме с човека, а сега другите се опитвате да го напъдите?
Аз пък имам новина!!!
Днес реших да направя експеримент и да проверя моята теория - зависи ли периодът на торсионното махало от опънатостта на нишката или не...
Ами - експериментът категорично показа, че няма такава зависимост !!!
Ето, виждате, че lockey се оказва прав!
Не ми остава друго, освен да се извиня и публично да си посипя главата с пепел... :redface :redface :redface :redface
Поднасям искрени извинения!
Причината за заблудата ми е примерно "ефектът на лукчето" - като опънете бонбон "Лукче" за двете опашки, опаковката се саморазвърта и разопакова автоматично, или друго -имаше едно време едни триони с дървена конструкция, която се изпъваше с едно въже чрез усукването му...
Ама, оказва се, този ефект няма място тук. Заблудата си е лично моя, а аз се опитах да я наложа със сила :redface :redface :redface

Отговори

Върни се в “Стенни, настолни, будилници”