Профилактика на CERTINA автомат

kochtrela
Reactions:
Мнения: 20
Регистриран: 28 фев 2018 20:57
Местоположение: Плевен

Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kochtrela » 07 мар 2018 21:51

Здравейте. Снощи за пръв път откакто имам часовника той спря. Нося го постоянно вече пета година. Днес сутринта го занесох в часовникарско ателие. Майстора след направения оглед ми каза че със сигурност се нуждае от почистване и смазване. Нещото което ме озадачи много е че щял да провери дали не са износени и две от осите на някакви зъбни колела които щял да погледне когато разглоби часовника. Ако били износени щяло да се наложи поръчката им от завода производител и подмяната им. Попитах възможно ли е да са за подмяна след едва пет години работа и той каза че им давали живот от три до пет години. Това така ли е според Вас. Там където въпросните оси се трият не се ли слагат синтетични рубини или т. нар. "диаманти". То за "диамантите" е ясно, но нали синтетичния рубин е супер износоустойчив. Ами и един Сейко 5 имам. Носих го 15 години преди да си купя "швейцарката" и освен едно почистване, мазане и смяна на уплътненията май на десетата година друго не са му правили. Даже снощи когато Certina-та отказа, ако искате вярвайте отидох до шкафа, взех Сейко-то разклатих го и той си затиктака. А не беше ползван през последните пет години. То че Certina-та не е "висш пилотаж" не е, ама за пет години да му сменят разни оси и колела някак странно ми се вижда изхождайки от "японския" ми опит. Днес ми пристигна и Хамито, ей тоя:
https://timeland.bg/porachka/hamilton-k ... te-auto-2/" onclick="window.open(this.href);return false;
Хубавец, ама някак на фона на проблема със Certina-та сякаш не успях да му се израдвам напълно.
И с него ли ще имам същите проблеми?
icon_crazy
Meine Ehre heißt Treue

Потребителски аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:
Мнения: 446
Регистриран: 14 яну 2014 20:33

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от sharky1973 » 07 мар 2018 22:02

Първо, като изключителен фен на Сейко /и на ред други японски джаджи/ да кажа, че японския опит е светлинни години напред :D, да не говорим пък за Сейко 5 !!!
И второ, без да се задълбочавам в темата - вярно, че лагерите са рубини, ама триещите се в тях оси са метални. Т.е. идеята е лагерите да не се износват, а да се износват върховете на осите. След като часовникар е видял луфтове, значи има проблем с осите. Ако имаш съмнения - втори консулт няма да ти навреди.
Пък другия път си помисли, дали да смениш японката с иностранец nono

Потребителски аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:
Мнения: 132
Регистриран: 10 фев 2012 14:30

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от stonedead » 07 мар 2018 22:29

Само за 5 години да има такива моменти ми е странно, да не е от копърките? Пробвай при друг часовникар но без да му споменаваш проблема.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от Seikosha » 08 мар 2018 03:22

Няма такова нещо механизъм да спре така изведнъж заради износени оси и луфтове,че и ЕТА баш. Също и от замърсяване и нужда от профилактика. Най-много ,ако е отварян,някакво чуждо тяло да е попаднало вътре и да е предизвикало блокаж.
По- вероятно се касае за два варианта, или часовника е ударен,или пипан от некомпетентно лице и му е счупена една от цапфите на оста на баланса,или по-вероятно има блокаж във връзката на анкерно колело -анкер-баланс,особено ,ако импулсният камък някак се е измъкнал от анкерната вилка. Много често има и зацепване на анкерното колело с анкера ,или с междинното. трябва първо там да се види. Може и при другите в ангренажа да има счупена ос и от там зацепване, но не и от износване и то за 5г. Има и други варианти, но всичко става след преглед.
Тука и omega qq също, а и другите майстори във форума, да си кажат мнението Аз поне така мисля. Хубаво е и собственика да каже , дали е имало удар по часовника ,или намеса на на непрофесионалист,защото това си е насочваща информация. Каквото и да е, дистанционно от тук проблема няма да се реши :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

kochtrela
Reactions:
Мнения: 20
Регистриран: 28 фев 2018 20:57
Местоположение: Плевен

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kochtrela » 08 мар 2018 07:00

Часовника е купен от JULIANY и не вярвам да е менте. Ами явно ще изчакам да ми звъннат от ателието и ще видим какво предприемаме. Поздрави.
Meine Ehre heißt Treue

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Мнения: 1374
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от omegaqq » 08 мар 2018 09:06

Сменяйки часовникара, няма начин за толкова малко време нещо в ета да се износи толкова, че да се наложи смяна.

kostabo
Напреднал
Reactions:
Мнения: 361
Регистриран: 29 дек 2016 17:50
Местоположение: Кюстендил

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kostabo » 08 мар 2018 09:19

В Джулиани ли си го отнесъл ? Ако е така - бягай, подкепям колегите, търси друго мнение...
Тука е така...

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от atanweb » 08 мар 2018 13:19

За мен това е подвеждане на клиент с цел облага.
Това е абсурдно.
Лагеруване с рубини само след няколко години та дори и без профилактика не може да е проблем. Металните части няма да се износят от триене в рубина освен ако не е засъхнала 30 годишна смазка която става като шлайф паста и отнема от метала, но дори и така да е пак ще работи поне още десетилетие, ако е точен.
Лагеруване без рубини - има много такива в механизмите, също не би трябвало да е проблем ако часовникът е експлоатиран нормално без екстремни ситуации.
Дали проблемът не идва от друго място в механизма. Нещо се е подвадило,охлабило или зацепило в неправилна позиция. Неправилно боравене с Календар, автомат или около анкера... майсторите по могат да предположат след оглед.
Но да се втълпява на клиент каквото и да било без да се погледне е голяма лъжа за пари.
Не допускайте този часовник да отиде пак при този часовникар. След като той подвежда така, значи му е мърлява работата, а мърляв ли е значи и ще ти остави пръсти по механизма, стрелки циферблат и т.н. А често проблема се оправя само с побутване на някое колело или част. Бас ловя, че и профилактика няма да ти направи.
п.п. Преди време (4г.) купих нов часовник работещ отлично и до днес, но винта за регулиране в системата на лебедовата шийка" изчезна още на 3-тия месец. Гледам и до днес през прозрачния капак къде е винта, но го няма. Явно се е забил някъде където не пречи. А за сега не ми се иска да отварям механизма за този винт.
Тук следвам - Если работает – ничего не трогай!
Друг случай е на трудно прехвърляне на датата при нов неизползван механизъм. Веднъж на няколко дни около 12 точно когато трябва да прехвърли или спира напълно или изостава с по много и после прехвърли датата. След профилактика на календара всичко е точно. http://www.dealsan.co.uk/timthumb.php?s ... h=355&q=65" onclick="window.open(this.href);return false;
Всичко ще се нареди когато в случая влезе човек с желание да оправи нещата.
Честито за Хамилтъна - страхотен е!
Изображение

Потребителски аватар
Liani
Специалист
Reactions:
Мнения: 627
Регистриран: 01 мар 2015 23:39

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от Liani » 08 мар 2018 13:42

Доколкото знам, новите масла не засъхват като старите, а се изпаряват с времето. Не съм сигурен, така съм чел. Но тук за подобно нещо и дума не може да става за 5 години работа, каквото и да е маслото. Иначе вариантите за спиране на часовника са доста.
Колега, дори и да трябва да се смени нещо, не е чак толкова скъпо.

kochtrela
Reactions:
Мнения: 20
Регистриран: 28 фев 2018 20:57
Местоположение: Плевен

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kochtrela » 08 мар 2018 14:04

Да карам подред. Часовника е в ателието в РУМ-а на пазара в гр. Плевен. На екстремни "изживявания" не съм го подлагал, освен плуването и гмуркането /до 2-3 м./ при всяка възможност било в морето или в басейн. Не е изпускан. За петте години служба да съм го оставял два или три пъти да спре за ден-два поради това че съм носил един "боен кварцов китаец" при по-дълго заседяване на село когато съм имал няколкодневна работа и съм носил китаеца за да пазя него от неприятни "изживявания" и замърсяване. Самия часовник не спря извъднъж и да не "мръдне" по вече. Вечерта когато спря, тоест когато го видях, че е спрял, просто го сверих, разлюлях го насам-натам и той тръгна. След няколко часа отново го забелязах че е спрял, но беше вървял поне два часа. отново разлюляване и пак тръгна. На сутринта когато отидох в ателието той отново вървеше даже майстора каза "Ами той върви". При прегледа майстора първо каза, че маслата са /гелосани, изпарени и т.н. не запомних/ "заминали" и часовника се нуждае от почистване и смазване. Това за износването на разните части които отново не мога да цитирам точно, защото съм пълен лаик той само го предположи. И уговорката ни е че когато го разглоби за почистване и смазване ще установи дали въобще има нещо износено. Ако има и се налага да се поръчват нови части ще ми звънне за да се разберем какво правим. Ако обаче остане само почистването и смазването, няма да ми звъни. На въпроса ми защо да си търся часовника след 20-ти март при положение че го оставям на 7-ми, ми отговори че няколко дни ще са му нужни за фина настройка на точността след сглобяването му. Това е. За сега не ми е звънял още. Дано и да не ми се обажда! :)
А ето го и самия "пациент" за когото става дума:
https://www.jomashop.com/certina-watch- ... 31-01.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Meine Ehre heißt Treue

kostabo
Напреднал
Reactions:
Мнения: 361
Регистриран: 29 дек 2016 17:50
Местоположение: Кюстендил

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kostabo » 08 мар 2018 15:49

Има ли си име майсторът от Плевен ?
Тука е така...

kochtrela
Reactions:
Мнения: 20
Регистриран: 28 фев 2018 20:57
Местоположение: Плевен

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kochtrela » 08 мар 2018 17:45

kostabo написа:Има ли си име майсторът от Плевен ?
Ами не го/ги знам. От доста години им ползвам услугите. В ателието работеше един възрастен господин който почина преди години. С него откакто помня бяха двамата господа които работят и днес там. Но имената им не знам.
Meine Ehre heißt Treue

kostabo
Напреднал
Reactions:
Мнения: 361
Регистриран: 29 дек 2016 17:50
Местоположение: Кюстендил

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kostabo » 10 мар 2018 11:11

В Плевен има добър майстор часовникар и добър човек. Името му е Ивайло Енчев, гарантирам за него.
Тука е така...

kochtrela
Reactions:
Мнения: 20
Регистриран: 28 фев 2018 20:57
Местоположение: Плевен

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kochtrela » 10 мар 2018 17:16

kostabo написа:В Плевен има добър майстор часовникар и добър човек. Името му е Ивайло Енчев, гарантирам за него.
Дай адрес, телефон ако знаеш!
Meine Ehre heißt Treue

kostabo
Напреднал
Reactions:
Мнения: 361
Регистриран: 29 дек 2016 17:50
Местоположение: Кюстендил

Re: Профилактика на CERTINA автомат

Мнение от kostabo » 10 мар 2018 17:45

Написал съм го в ЛС.
Тука е така...

Отговори

Върни се в “Швейцарски часовници”