Проблем със стенен механичен часовник Янтар

Отговори
HARDWARE
Reactions:

Проблем със стенен механичен часовник Янтар

Мнение от HARDWARE » 19 апр 2018 13:51

Здравейте,
стенен механичен часовник "Янтар" купен през 1980 година от бившия СССР, не беше навиван през последните 15 години, стоеше си в покой, и просто така си стои на стената за декорация. Днес реших да го навия (пружината и звъненето) но като бутна махалото, то спира да маха след около 2-3 минути. Няколко пъти опитах да го задвижа, но най късно след 3-тата минута махалото спира да маха постепенно. Иначе през това време до като махалото се движи, стрелката на минутите се движи. Завъртях стрелките на кръгъл час, но не звъни часовника. Опитах да ги завъртя на различни часове, както и на час и половина - изобщо не звъни.
Някой може ли да обясни от къде може да е този проблем? Знам че първия отговор ще бъде - "занеси го на часовникар" но тук наблизо в нашата махала имаше двама часовникари, които вече не работят от преди две години, ателиетата вече не съществуват и помещенията са празни. Ходих при един друг часовникар, но и той не работи, иначе ателието му все още си стои. До колкото разбрах причината часовникарските ателиета да изчезват, е масовото заливане на пазара с електронни часовници, и ремонта ще излезе по скъпо от един нов съвременен електронен часовник. За това нека който е запознат да помогне.

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Мнения: 1374
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Re: Проблем със стенен механичен часовник Янтар

Мнение от omegaqq » 19 апр 2018 17:04

Дълго е ама да почвам.
Намираш си медицински бензин и фино машинно масло за шевни машини. Сваляш механизма - държи се на две винтчета от долната страна на механизма. Преди това сваляш махалото. Сваляш двете стрелки, минутната се държи от една гайка, а часовата се вади с издърпване. Сваляш цифера, държи се от 4 щифта. Внимателно, ама много внимателно развиваш пружините. Става по следния начин. Забождащ ключа за навиване, тръгваш леко да навиваш, освобождаваш контрата и развиваш много внимателно на половин оборот. Застопоряваш. Наместваш ключа така, че да ти е сгоден и пак повтаряш. Внимаваш ама много!!!! Едно изпускане и може да има лоши последици. Пружините са много силни!. Сваляш ходовия механизъм. Намира се от зад на часовника и представлява едно Г образно желязо дето влиза в механизма. Крепи се отзад в горната част на механизма с 2 болта. Преди да го свалиш бележиш мястото където се крепи планката за да може да я върнеш на старото й място. Отворите в нея са елипсовидни и може да се мести. Почти си готов ама не баш. Сваляш и пружините. Лесно е крепят ги едни планки при квадрата за навиване, черни на цвят, закрепени с един болт. За да извадиш пружините трябва и леко да разхлабиш гайките от долната страна на механизма, за да могат да излязат. Внимаваш някоя от другите оси да не излезе.
Чистиш всичко с бензин. За да почистиш и механизма за биене е хубаво да свалиш и частите между циферблата и основната плоча на часовника. Крепят се на зегерки. Проверяваш дали всичко се върти свободно. След като си се убедил, че всичко се върти добре и не клини смазваш леко лагерите, легенчетата им трябва да са на 1/3 пълни. В пружините има отвори на кръглите страни, през тях капваш 2,3 капки масло и в барабаните. Сглобяваш по обратния ред. Хубаво е да правиш снимки, за да може да си правиш справки кое къде беше. Като го сглобиш и не тръгне пиши пак, че да ти напиша какво трябва да направиш.

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Мнения: 1374
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Re: Проблем със стенен механичен часовник Янтар

Мнение от omegaqq » 19 апр 2018 17:36

Още малко помощ. За съжаление инструкцията е на руски език, но да се надяваме, че повечето хора го владеят :))

Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”