Часовникарски отверки

Отговори
Reloj
Reactions:
Мнения: 9
Регистриран: 23 май 2016 16:31

Часовникарски отверки

Мнение от Reloj » 11 юли 2018 14:56

Здравейте, искам да разглобя и се надявам да сглобя обратно ръчен часовник. Бих искал да ви попитам какъв размер отверки ще ми е нужен? За първи опит съм се насочил към Полет 17 камъка. Наясно съм че може би е по-удачно да започна първо с будилник, но за добро или лошо съм нетърпелив и искам да се изпитам направо с ръчен. Направо ме сърбят ръцете да започна, та така имам я стягата в която се разполага механизма, но отверките? Имам един мини кит от ЛИДЛ където най-малката е 1,2 но видимо е много по-голяма от необходимото. Гледам че по комплектите мини-отверките и в ибей и тук по сайтове най-малката е 0,8 после 1 и т.н. на горе биха ли ми свършили работа такива. Като качество съм сигурен че има голямо значение също, така че и тук искам да ви помоля за съвет, за марка или материал за който да гледам и от къде в София или някой сайт. Преди време срещнах обява отверка "Бергион" мисля че беше с размер 0,5. Този размер евентуално? Другото ми питане е за стрелките- Значи гледах клипчета и си ги свалям сам без щети по циферблат, връщам ги обратно, НО май изкривих леко 2 от трите поизправих ги и се въртят без да опират никъде но мисля че и тук ще ми е нужен съвет или инструмент. Аз ги поставих обратно с помоща на върха на празна химикалка но натиска ми изглежда дойде в повече. С помоща на гумичка още по не става добре... дано не съм ви отегчил с дългия си пост. Имам много въпроси, един от вас съм... Благодаря на всички!

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Часовникарски отверки

Мнение от atanweb » 11 юли 2018 19:53

Много приятно занимание си си наумил.
Предполагам си разгледал някой от темите които са ориентирани за хора които имат желание да се научат.
За отвертки преразказвам една идея споделяна няколко пъти тук във форума.
Вземах две- три различни дебелини игли и ги заточваш. Набучваш ги в дървени дибли
http://ldgroup.bg/img/p/4/2/7/427-large_leometr.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
и това е първият ти комплект отвертки. Трябва ти хубава пинцета - с нея се работи в 50% от времето над механизма. Ако си добре със зрението лупа може и да не потрябва на първо време.
В началото винаги когато решаваш да почнеш и си избрал даден механизъм като посоченият Полет... то осигури си един донор ... хем ще гледаш от него ако се чудиш кое как да върнеш... хем ако хвръкне някъде пружинка или винтче... да има да си вземаш от донора. Донорите за съветски можеш да откриеш по 1-2 лева.... даже и работещи по 3-5лв.
За стрелките.... предпазвай циферблата с някакво дебело фолио тип = стар отлепен защитен екран от телефон. Правиш прорез в който да влизат стрелките. После равномерно от двете страни започваш да повдигаш стрелка по стрелка ... тип лостова система. Ако механизмът е без календар... няма нужда да демонтираш часовата стрелка... а риска да повредиш циферблата е най голям при манипулации с нея.
Успех!
Изображение

mulniq
Специалист
Reactions:
Мнения: 648
Регистриран: 27 сеп 2015 20:29

Re: Часовникарски отверки

Мнение от mulniq » 11 юли 2018 21:17

Reloj написа:Здравейте, искам да разглобя и се надявам да сглобя обратно ръчен часовник. Бих искал да ви попитам какъв размер отверки ще ми е нужен? За първи опит съм се насочил към Полет 17 камъка. Наясно съм че може би е по-удачно да започна първо с будилник, но за добро или лошо съм нетърпелив и искам да се изпитам направо с ръчен. Направо ме сърбят ръцете да започна, та така имам я стягата в която се разполага механизма, но отверките? Имам един мини кит от ЛИДЛ където най-малката е 1,2 но видимо е много по-голяма от необходимото. Гледам че по комплектите мини-отверките и в ибей и тук по сайтове най-малката е 0,8 после 1 и т.н. на горе биха ли ми свършили работа такива. Като качество съм сигурен че има голямо значение също, така че и тук искам да ви помоля за съвет, за марка или материал за който да гледам и от къде в София или някой сайт. Преди време срещнах обява отверка "Бергион" мисля че беше с размер 0,5. Този размер евентуално? Другото ми питане е за стрелките- Значи гледах клипчета и си ги свалям сам без щети по циферблат, връщам ги обратно, НО май изкривих леко 2 от трите поизправих ги и се въртят без да опират никъде но мисля че и тук ще ми е нужен съвет или инструмент. Аз ги поставих обратно с помоща на върха на празна химикалка но натиска ми изглежда дойде в повече. С помоща на гумичка още по не става добре... дано не съм ви отегчил с дългия си пост. Имам много въпроси, един от вас съм... Благодаря на всички!
Абе пич, я си прати адреса на лично!

stepona555
Специалист
Reactions:
Мнения: 3012
Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"

Re: Часовникарски отверки

Мнение от stepona555 » 12 юли 2018 00:08

Опаа подушвам подаръци , да си пратя и моя адрес , то аз съм си го сложил публично , не съм мишка да се крия , и мойте отвертки от Габровския завод се оказаха с дребен проблем , за всяка има по три накрайника ама първия няма вадене защото се е заварил с годините и се счупва дръжката но накрайника не излиза.
Поздрави
Изображение

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1157
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: Часовникарски отверки

Мнение от ivan_p_uzunov » 12 юли 2018 05:22

Я опитай да измериш кой размер се е счупила . Ще се опитам да проверя дали не я нямат като резерва . :b

Reloj
Reactions:
Мнения: 9
Регистриран: 23 май 2016 16:31

Re: Часовникарски отверки

Мнение от Reloj » 12 юли 2018 08:19

atanweb, много ти благодаря! Тази идея да осигуря още поне един за донор е наистина много разумна. Принципно бях решил че ще правя снимки с телефона на етапите при разглобяването, от където да гледам после, но за това че може екстрено да се окажа в дефицит на някоя част и работа да се блокира поради изгубване, счупване на нещо... Така че благодарности още веднъж! А относно стрелките за свалянето им нямам трудности, проблемацията при мен е при поставянето им обратно и по точно колко натиск да прилагам. Видях един американец в ютюб да прави тази операция с връх на химикал ( с изваден пълнител) поставя стрелката и с дупчицата влязла в осичката леко натиска стрелката и си влиза. Изглежда аз като Българче което си пие редовно витамините силата ми идва една идея повече и ги кривя.... :)

mulniq -пратих адрес, макар че ме остави без думи, готовност за взаимопощ в такъв вид, не очаквах че има, на нашата географска ширина, респект имаш от мен!

mulniq
Специалист
Reactions:
Мнения: 648
Регистриран: 27 сеп 2015 20:29

Re: Часовникарски отверки

Мнение от mulniq » 12 юли 2018 09:05

Аз съм вече на 18 г отскоро. Бях в твоето положение преди повече от 7,8 години и не знаех какво и от къде да си купя!

stepona555
Специалист
Reactions:
Мнения: 3012
Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"

Re: Часовникарски отверки

Мнение от stepona555 » 12 юли 2018 09:09

Имаше една тема преведена от Върбан как се почва , после ще я намеря и постна .
Но общо взето идеята е да вземеш половин кило Победи (ЗиМ 2602 ) понеже те се продават на кило , и да почваш.
Прескачайки етапи като будилниците пак ще достигнеш до нивото което е възможно за теб , но с цената на убити по скъпи часовници.
А за будилниците и аз мислех че всичко е голямо вижда се и е лесно , но когато взех първия с отвертка в ръка и го огледах , се оказа че ако махна горната плоча което е много лесно само 4 гайки , всичко се пръсва на масата и след това за да я сложиш трябва да наместиш едновременно над 10 оси за да може тя да влезе на мястото си . На твоя Полет повече от 3 на мост едва ли има и са едно до друго не на 10 см разстояние.
И чети внимателно какво ти пишат колегите , те са майстори , аз съм любител и само предполагам.
Ето ти и малко теория , по лесно е ако имаш идея кое как работи и защо
https://drive.google.com/open?id=0B0dAn ... Dg5ZjRQY3c" onclick="window.open(this.href);return false;
Успех важното е да не се отказваш.
Изображение

mulniq
Специалист
Reactions:
Мнения: 648
Регистриран: 27 сеп 2015 20:29

Re: Часовникарски отверки

Мнение от mulniq » 12 юли 2018 10:03

Ще му помагаме с каквото можем.
Колега, я кажи какъв калибър ти е механизма...или по-скоро дай снимка!

Reloj
Reactions:
Мнения: 9
Регистриран: 23 май 2016 16:31

Re: Часовникарски отверки

Мнение от Reloj » 13 юли 2018 21:00

mulniq написа:Ще му помагаме с каквото можем.
Колега, я кажи какъв калибър ти е механизма...или по-скоро дай снимка!
Още веднъж много благодаря колега, официално имам да ти връщам жеста за неочаквания подарък! А сега като за начало ще се сдобия с няколко непретенциозни 17 камъкови механизма и ще видя какво ще стане... :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Часовникарски отверки

Мнение от atanweb » 13 юли 2018 21:14

Действай за начало с 15-16 камъкови, че ако не почистващ добре допълнителните два (опорните) на баланса то може да те заблуди, че не си свършил никаква работа. 15 камъковите например Победа нямат противоударно устройство и с това са малко по лесни за теб сега.
Успех! Браво и на Дани!
Изображение

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”