Колекцията на atanweb

Има какво да се види
Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3480
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от Seikosha » 16 фев 2014 15:09

Така безупречно поднесено, icon_clap за сетен път се убеждавам,че Молния имат модели със страхотен дизайн. Понеже се срещат по-често,свикнали сме да ги виждаме ръждясали,оклепани,с мътни и счупени джамове и не им обръщаме внимание,а така,като излязли току що от поточната линия,виждаме каква прелест са. Дай боже всекиму,способността да прозре,какво се крие зад една грозна старина и да върне красотата и.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 5024
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от atanweb » 16 фев 2014 15:20

:redface
Благодаря, радвам се на симпатията към тях.
Странното е, че аз винаги съм ги харесвал и никога не е било нужно да прозирам нищо. Но може би на някой от вас толкова много са ги гледали през годините, че сега трудно се оценяват.
Ако някой има друга Молния с вълци, трактор или герб мога да дам повтарящ се с влак или с кораб. Може да разменим само задния капак.
Изображение

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от DHM » 16 фев 2014 19:13

Както винаги всичко е на ниво при теб, Саше n_thumbsup icon_clap Остава само да се научиш да снимаш като мен и си направо ОТЛИЧНИК!!! :wink:
:D :lol: lol2 Шегувам се, разбира се :lol: Едно, че не съм фотограф ами и снимам със старата си Нокия :mrgreen:
.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 5024
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от atanweb » 28 ное 2016 20:30

Нещо като отбелязване в дневника....
Не съм писал в темата си от много време почти 3 години.
За този период не съм се спирал да се интересувам от часовници. Дори на обратно, развивам се в хобито и все повече разбирам някой основни неща, а с тях и срещам още куп други които предстои да науча. Темата е огромна, това е цял свят, цяло измерение. Да речем, че погледа ми беше жаден да види тенденциите от които се интересуват другите. Чета и сърфирам от страница в страница, сайтове и форуми. Разклоненията са толкова много. Да речем, че съм хващал по това което е харесвано и коментирано от другите. Неусетно започнах да изоставям механичните часовници и да се насочвам към различните и забавни часовници. Началото беше един невероятен G-SHOCK. Голяма истинска незабравима изневяра с нещо ново. Разбирах и усещах нов прилив на вманиячаване. Сега това е един красив спомен който няма да се заличи. Пазя и нося със същата страст тази японска магия. С времето обичах да сменям ежедневно часовниците си. Търсех да имат поне една различна функция която да ме радва през деня. Тогава разбрах, че все по-често сутрин протягам ръка към часовниците които са готови за работа, точни и сверени. т.е. с батерия. Това отключи последващите събития и намиране на други часовници от този вид. Само когато късмета ме отвеждаше при нещо механично красиво и на добра цена, не пропусках да се възползвам, но не съм отделял време да търся. Тук не трябва да пропускам и паралелната промяна на критериите ми и харесването на дайвъри и други производни яки часовници. Сега ги гледам с възхищение но все по рядко ги нося. Устнових, че освен настроение друго не могат да ти дадат. Гмуркане .. хм надали. Сега при мен е една малка част от най скъпите ми часовници, но когато съм ги купувал и сега когато съм ги подбирал, не съм се и замислял, че ще се върна към началото и по-точно естественият вид на часовника и неговите най-важни характеристики. Да показва времето, да е удобен, красив и да не е зависим от свършването на някакъв източник който не можеш да контролираш.
т.е. на тези условия отговаря механичният часовник. Дори за предпочитане без автоматичен модул. Мдаа за късмет или урок сага при мен има само един с който стартирам "новата" си колекция. Вярно, че започнах хаотично, но сега като чели мъглата се вдигна, светлината е все по силна и виждам все по ясно какво харесвам. Лутането свършва. намерих прекрасни неща. Не съжалявам за тях. Трябваше да премина през това. Има още много което не съм видял и не съм разучил, но в света има различни посоки. Ако не поема по правилната е вероятно да се лутам така до безкрая. Сега поемам по новата си посока надявам се с по интересни и редки екземпляри. Вече споменах някъде, че истинската радост от ремонта на часовник идва след като видиш равномерното движение на баланса и добрите показатели. При часовниците които се захранват с електричество това е безчувствено или работят или не. Винаги има изключения. прочетох с интерес, че има и много добре направени кварцови часовници и това няма да го оспоря, но не съм стигнал до там, че да имам възможността имам такива пък камо ли да ремонтирам.
В втората част на откровението ми ще споделя, за промяната на предпочитанията.
В началото преди .. ехеее 5-6 години беше това (абсолутно категорично дори фанатично)
Механичен руски / съветски часовник
Кожена каишка
До среден размер на корпуса до към 40 и по тънка каишка например до 20мм.
Бял мат или светъл дизайн на циферблата.
Без автоматичен модул.
Тези критерии или нека ги наречем предпочитания след около година две започнаха неусетно да се променят. Първо започнах да харесвам и верижки, после започнах да харесвам и часовници с всякакво цветово оформление. Това продължи с промяна на желанията ми към размера на часовника и както по горе споменах механизми задвижвани от електричество.
Преминах през всичко, за да разбера, че истинската ми страст са предпочитанията които съм описал в началото. Липсват ми предизвикателствата да реставрирам нещо и да върна неговият блясък до колкото е възможно, така ,че да ме радва. Ще се насоча отново към това и ще изградя наново и добре обмислено "новата" си колекция макар, че ще бъде по трудно отколкото преди 5 години.
Смятам да продължа в темата си, която съм стопирал малко преди да изляза от релси и да спася още часовници които заслужават това.
Изображение

darmadan
Reactions:
Мнения: 371
Регистриран: 17 фев 2016 21:41
Местоположение: Варна

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от darmadan » 28 ное 2016 22:53

Колкото и да ти е трудно,дано намериш време и нерви да покажеш залежалите си благинки.Успех n_thumbsup

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3671
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от rosen_er » 29 ное 2016 09:58

Прочетох два....че и трети и четвърти път това ,което си написал.
Саше,подгони ли ни носталгия по отминали неща,според мен означава ,че остаряваме.Но ти си младок и едва ли е това.Няма значени какъв е бил импулса,важно е ,че го има.
Много ми е готино,че отново ще мога да виждам как с работата си даваш шанс на "отписани" вече часовници,защото това ,което си ни показвал преди винаги много ми е допадало.С премерената във всяко отношение "намеса" при възстановяването,че съм виждал и такива "реставрации" ,които довършват (мое мнение) и малкото останало от даден часовник.
Само един съвет ако позволиш-"гони" напълно оригиналния вид.Вярно ,по-трудно ще е ,но кефът след приключване на такъв проекта ще неизмеримо по-голям.
А и надявам се да започнат и едни дискусии кое как е,защо е ......ей такива "лакърдийки" , които много ми липсват (на мен лично) във форума в този момент.
Подкрепям те напълно.Успех и .........чакам първата реставрация! n_thumbsup

percusst
Reactions:
Мнения: 213
Регистриран: 29 окт 2013 11:36
Местоположение: София

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от percusst » 29 ное 2016 10:44

Толкова е хубаво това чувство отново да се "потопиш" някой и друг час в тайнствен свят на търкалца и пружинки. Предполагам, че доста от нас са изоставяли за известно време тази "краста" но всеки знае,че когато седнеш зад масата и започнеш да изпитваш онова приключенско усещане, пък и ако и пуснеш някоя готина музика..... бе няма такъв кеф!
Пожелавам ти много хубави емоции!
П.П. А ето и едно поред мен подходящо "парче"
https://www.youtube.com/watch?v=swRYBqst9Yw" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 5024
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от atanweb » 29 ное 2016 11:35

Благодаря за вашата подкрепа. Радвам се когато споделям с вас това което ме вълнува и това поражда отзвук и във вас. Може би споделяме еднакви виждания, но стигаме до тях по различно време. Отново ще се сдобия с инструменти и резервни части. Вече подготвен с това какво ми трябва и какво не. Няма да губя време в напразни усилия. Няма и да прекалявам с реставрирането. Ще се опитам да е точно толкова колкото трябва. И да за предпочитане оригиналността да бъде запазена или дори подобрена. Може би някой часовници ще седят и ще чакат каквото е необходимо без да прибързвам да ги сглобявам. Ще разчитам и на вас да ме подсещате за неща които ми убягват. Затова вероятно някой от часовниците ще бъдат в отделни теми в който с времето проекта ще търпи прогрес.
И даааааааааа страхотна музика, точно каквато харесвам.
Благодаря ви още веднъж!
Изображение

Потребителски аватар
miroman
Reactions:
Мнения: 898
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от miroman » 29 ное 2016 13:42

Welcome back :b

За мен все още най-приятното нещо след 2-3 часа, прекарани превит над масата в хола с лещите на очите, си остава трепкането, когато балансът се завърти веднага след поставянето му. И всяка усилваща се амплитуда усилва и удоволствието :yahoo

Поздрави, Миро.
Вечният календар е небходим, за да може един път на 4 години да поглеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът - за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът - за да го гледаме непрекъснато.

percusst
Reactions:
Мнения: 213
Регистриран: 29 окт 2013 11:36
Местоположение: София

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от percusst » 29 ное 2016 14:38

Да! също така преди да сложиш баланса, леко като бутнеш анкърната вилка и тя мръдне рязко....якооо !! :-)

stepona555
Специалист
Reactions:
Мнения: 2148
Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от stepona555 » 29 ное 2016 16:51

Аз не мога да разбера какво не ти харесва в подобен механизъм :yahoo , вместо барабан с пружина имаш батерия и останалото си е механичен часовник :mrgreen: .
Ако романтиката се крие вътре в барабана между навиивките на пружината :o , аз затова не съм я усетил :D
Изображение
Изображение
Изображение

Но щом си решил бягай далеч от всичко що бие ток и механичната болест е достатъчно силна
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 5024
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от atanweb » 29 ное 2016 17:34

Има ли значение какво ще задава стъпката на колелата. Кварц или баланс все тая, не ,че не ги харесвам, но все едно да сравнявам списание Космополитан с древни рисунки по стените в долината на царете. Списанието е обречено, то ще изглние ще изчезне, независимо какви личности са снимани в него и колко ярки са цветовете му в момента. Самото измисляне на продукта е да бъде ползван на момента. без да се мисли за това на кой ще трябва след време. По стечение на обстоятелствата преди хилядолетия са могли да изобразяват по точно определен начин и това първично и елементарно хрумване е било гениално, така, че да остане и след стотици поколения. Така и при часовниците. Някога така са могли да ги правят, по-груби по-опростени и това е тяхното предимство. Същото е при автомобилите и олдтаймерите, някак не виждам Тойота Приус в тази светлина. Може би когато изчезнат механичните часовници до толкова, че да не могат хората да си ги позволяват защото са много редки, тогава ще има интерес към последващите ги в епохата. Ей такива са моите съждения....
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 5024
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от atanweb » 21 сеп 2019 11:43

Зачудих се къде да пльосна това, че бях пропъден от биташката тема когато пазарувам с мишка.
Сетих се, че някога си имах тема. Е може тук да слагам не толкова съществено интересни неща.
През седмицата ще чакам това.

ИзображениеИзображениеИзображение

Спечелих го на търг тази сутрин в 7“20. може би продавача си е мислил, че наглася търгът за 7:20 вечерта когато кипи най голямата търговия. Бях единствен включил се. Да си призная аз още си нямам Родина.
Имам родина, но не "работи" както трябва и през последните години ставаше по зле.
Изображение

stepona555
Специалист
Reactions:
Мнения: 2148
Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от stepona555 » 21 сеп 2019 13:25

Доста си млад за да се будиш в 7 е освен ако не лягаш в петък вечер.
А за часа си прав крайния час е понякога по важен от състояние и описание.
А от битака никой никого не може да изгони , просто в залива липсва тръпката на пазарлъка и циганията.
Аз пропуснах днес че облачно и може да заръми , не ми се ходи на 40 км само да видя че са дошли 1 /10 от продавачите и ги мързи да си опъват чаршафа да не би да ги завали.
Поздрави
Изображение

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3671
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: Колекцията на atanweb

Мнение от rosen_er » 21 сеп 2019 18:48

Изглежда много запазена Родина-та.Това модела с ромбове на циферблата ли е,че снимките......?

Отговори

Върни се в “Форумни колекции ----- User collections”