Смяна на рубин.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 29 дек 2019 19:57

Здравейте, интересувам се от начини на смяна на пукнат/счупен рубин с нов.
Виждал съм по снимки и клипчета, че се прави с една специална пресичка, но аз нямам такава. Как да подходя нататък.
https://youtu.be/9fMTNuxDXmU?t=32
Мога ли да импровизирам с нещо друго, замбалък например. Също така нямам набор от резервни рубини.
Преди да започна търсене и поетапно да се снабдя с пресичка и рубини как човек може да постъпи, има ли други начини? Например ако разполагам с подходящ донор от непотребен механизъм, мога ли да сваля рубин от него без да повредя рубина. Как? Подготовка? Също така съм виждал клипчета в който смяната на рубин е доста по ювелирна задача, тъй като рубинът след това се затваря *валцова в леглото си като се отвърне ръбът на отвора към рубина. *не се изразявам добре, но това ми е целта, да се запозная по добре с целият процес.
Благодаря предварително за напътствията и съветите.
Изображение

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Мнения: 1376
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Re: Смяна на рубин.

Мнение от omegaqq » 05 яну 2020 17:15

Това клипче може и да е правилният начин за смяна, но аз не съм професионалист и нямам такива инструменти. За избиване и после за набиване на новия камък ползвам дървена клечка от тия за шишчета, защото са по-твърди от тия за зъби. Причината да ползвам клечка е че тя е доста по-мека от метален инструмент и вероятността да се повреди камъка е почти нищожна. Оформям с шкурка върха да е колкото диаметъра на камъка и хващам големия чук. Не трябва да се забравя и че моста на който е камъка трябва да се постави върху желязо с дупки.

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1157
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: Смяна на рубин.

Мнение от ivan_p_uzunov » 05 яну 2020 18:52

Здравейте на всички и за много години ! -Да ,точно този клип е за смяна на рубини . В интерес на истината аз си позволих преди време да си взема тази преса -която се оказа наистина безценен помощник при смяна -подмяна на рубинени лагери !
Изображение
Дори успях да си набавя и двата от трите липсващи райбери наскоро . - Да, естествено можеш и да не си я купуваш и да работиш по усет . Трябва да вникнеш много внимателно в нещата , в зависимост от използваните лагери те са няколко вида и трябва доста да се внимава когато се вадят и набиват в местата им . Причината за грешка е много проста - легера трябва да се набива по точно определен начин в зависимост от позицията си и предназначението си в механизма . Не трябва и да се бърза и с избиването на счупен лагер , защото е напълно възможно да го прекараш точно през задържащата степенка която го ограничава и позиционира на точно определено място в отвора . Но това не е чак такава болка за умиране ,дори и да го извадиш и да разшириш отвора ти пак можеш да направиш тази степенка с помоща на твоя замбалък . В него има едни пробои с обло -сверично острие -точно с тях и с малко повече тренировки се получава така нареченото затягане или направа на степенка за да не излиза рубина . А за другото което питаш за занитването на лагер в мястото му - то и за него си има едно специално приспособление с което се прави този борд -по -висок по периферията на отвора на лагера .- Но това се ползва само в джобните часовници !- В замбълъка си трябва да имаш и замби за отваряне на такава периферия и за нейното затваряне -занитване в последствие!

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 06 яну 2020 19:46

Благодаря и на Митко и на Иван за съветите. Като цяло ще започна с метода който е посочил Митко, просто защото още нямам нищо в тази област на инструментите. Но все пак искам да понауча повече за същинския метод за който загатва Иван. Виждал съм различни чертежи на рубините, има и с легенче за масло, по голямо, по-малко или пък без такова когато има опорен-подложен камък. Искаше ми се да разбера в коя посока се избиват и набиват лагерите. Т.е. навътре към механизма или навън. Но от прочетеното подразбирам, че има различни технологий. Но има ли някакъв признак по който се разпознава? Започвам търсена на някоя кутийка с рубина. Определено в областа на джобните. Какво трябва да търся, какво да гледа. Има ли някакви стандарти при оразмеряването на тези рубини - кодове и т.н. Видях, че е хубаво първо да се вземе размера на оста от онези плочки с отвори. Там може да се усети по добре дали оста ще се върти стегнато или не. Разбира се мога да премеря с микрометър, но няма да знам колко е затегната оста. Та ще се опитам и оразмерителна плочка да си намеря .. или там както се казва. Ще ги науча постепенно.
Отново благодаря за мненията. Все пак се надявам дискусията да продължи.
Поздрави!
Изображение

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1157
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: Смяна на рубин.

Мнение от ivan_p_uzunov » 06 яну 2020 20:24

Сега , да кажа: -самата смяна на рубин не е нещо сложно ! -Просто се изискват малко повече умения,които се придобиват с повече опит в ремонтите !- След като имаш спукан рубин и разбира се поне шепа събрани такива като резерва ,- то тогава спокойно можеш да провериш да ли сред тях ще има и нужния заместител . Задължително ти трябва поне един микрометър с който да провериш за съответствие външен размер на рубина . Вътрешния се проверява по най -лесния начин с пробване на самата ос в него . -Даже става да се монтира лагер с по -голям външен диаметър- но с точния вътрешен !- Дори не ти трябват и тези плочки за проба на размера им !
Изображение

Изображение
Ето този кръг който се ползва за оправяне на изкривени цапфи също може да ви влезе в работа . При мен попадна една плочка, която някой си я бе направил с различни по- размер рубини. И ги бе оразмерил за по удобно . Ако търсиш от къде да си купиш различни рубини ,то в Ибей има предостатъчно! - Даже и анкерни палети и елипси -така наречените импулсни камъни !
Изображение
Последна промяна 1 на ivan_p_uzunov, променена общо 7 пъти

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1157
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: Смяна на рубин.

Мнение от ivan_p_uzunov » 06 яну 2020 20:57

-Как се проверява луфта на вала в лагера? - е нали поне един от двата срещуположни рубина се е запазил цял ! - Пробваш във него как се усеща луфта и търсиш такъв заместител ! Ако искаш да се сменят лагери от влаковите колела то сметката за избиване и набиване е лесна . Избиването става от вън на вътре към сърцевината на механизма като цяло или просто казано -лагера се натиска от към смазващата -кофичка или вдлъбнатина- изрязана за да задържа маслото ! А после набиването става от вътре на навън -или като се натиска по плоската страна на рубина поставен от вътрешната страна на дадената табла . Е, разбира се когато имаш преса като моята или подобна на нея е много удобно по -простата причина че имаш точно и перпендикулярно натискане във вертикала спрямо леглото на лагера . И наистина можеш да преместиш лагера надолу-нагоре с микронна точност пробвайки даденото колело за аксиално биене след стягане на двете срещуположни табли ! -Лагерите на баланса се избиват по същия начин -Натискат се от горната им елептична страна там където се допират до подложния камък . А набиването им става от към плоската им част или по лесно казано от страната на баланса в посока на навън -към опорния лагер . При тяхното набиване вече наистина се внимава ! Самото набиване става с доста силна лупа на окото за да не се прецака и постави накриво дадения лагер - това води до излишно разширяване на отвора !
Изображение

Изображение
А лагери се набавят дори и от стари донори купени на изгодна цена от битака
Изображение
Е ,дано с това съм обогатил и допринесъл за развитието на ремонтите във форума ! :b

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:
Мнения: 1157
Регистриран: 07 яну 2015 21:50

Re: Смяна на рубин.

Мнение от ivan_p_uzunov » 06 яну 2020 21:04

От този човек от ЮАР съм си купувал и според мен е надежден . Проблемат е че много се чака около 3-4 седмици!https://www.ebay.de/itm/Assortment-of-w ... Sw4vRdTWET :b

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 06 яну 2020 22:24

Поклон за положения труд! Отлично написано и лесно разбираемо. Мисля, че получих отговори на всичките си въпроси.
Ще търся нещо тук на местния пазар, че отвън с мито не ми се занимава. Чудесна тема се получи. Благодаря!
Изображение

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1260
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: Смяна на рубин.

Мнение от nevenbekriev » 09 яну 2020 19:16

Може ли и аз...
Интересно нещо са повечето мъже - искат да имат инструмент за всичко. И колкото повече инструменти, толкова е по-голям майсторлъкът...
Сега - за камъните. Ясно - биват стари и съвременни. Старите са завалцовани, а съвременните са пресовани в калибриран отвор. Старите са крехки и не издържат на усилието при пресоване, затова и са ги завалцовали едно време. Съвременните се трошат много по-трудно и технологията на пресоването се е наложила като много по-проста и лесно възпроизводима.
Пресованите камъни се вадят в тази посока, в която ще излязат по-лесно. Мостът или плочата може да са с по-голяма височина от камъка. Ако камъкът е на горната страна, ще излезе нагоре, ако пък е на долната страна - ще излезе надолу. Няма такова нещо като ограничаваща стъпенка. Просто камъкът се е отбелязал в отвора на мястото докъдето е стигнал при запресоването. Ако изваждаме камък от мост, който вече няма да трябва, огъваме малко моста по линия, която минава през камъка. Така отворът се 'отпуска' и камъкът излиза без усилие. Ако Камъкът трябва да влезе така, че повърхността му да е наравно с повърхността на моста, , както е обикновено, много лесно се постига със замбалъка и пуансон с плосък връх без отвор, който е по-широк от камъка. За да предпазим камъка от строшаване, натискаме го през хартия. Няма нужда от чукане, просто натискаме до упор.
Онези инструменти с формата на часовникарски отвертки за завалцоване на старите камъни не са професионални, те са за тези, които нямат сртуг или не умеят да го използват. Завалцоването се прави на струга, като на мястото на ножа се използва инструмент със заоблен полиран връх. Може и на ръка - в цангово менгеменце хващаме игла или опашка от свредло с връх, който е сферично заоблен и полиран. Притискаме върха в канала около камъка и въртим по целия канал докато магията на завалцоването се получи...
Както старите камъни не стават за пресоване, така и съвременните не стават за завалцоване. Това е само заради формата им - новите са цилиндрични, а старите имат заоблени ръбове особено от страната на масльонката и един остър страничен ръб. За да се използва съвременен камък обикновено трябва да се заобли единия ръб - залепва се с шеллак камъкът на челото на цилиндричен детайл и докато се върти на струга се шлайфа с фина диамантена пила.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 09 яну 2020 20:48

Чудесно! Още полезна и интересна информация за самата методика на работа. Благодаря много Невен!
Възможо е да изникнат още въпроси в процес на да го наречем опит.
Сега на прима-виста... се сещам да питам за отворите в рубините. Всички ли са с право чело към оста т.е. колелото или има различни? Т.е. точката на допир дали е под прав ъгъл спрямо отвора и плоскоста на камъка или има и конусни или други.
Питам защото съм забелязал, че когато слагам мост върху осите, някой от тях влизат така, че все едно се самоцентрират, а други трябва да си поиграеш за да уцелиш перпендикуляра. От там следва въпроса, трябва ли да се следи за формата на централния отвор в рубина при избор на рубин? или просто трябва да се спазва точния диаметър на отвора спрямо цапфата?
Още веднъж благоадря за отговорите.
Поздрави!
Изображение

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1260
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: Смяна на рубин.

Мнение от nevenbekriev » 10 яну 2020 09:17

Има разлика, принципно има 2 вида камъни.


Изображение

При едните отворът е цилиндричен, а при другите е част от тороид. Първите обикновено се използват в трансмисията. Вторите се използват най-вече при оста на баланса, но и навсякъде, където има накладен камък, примерно на анкерното колело... Първите стоят с плоската си част към пиньона или оста, а вторите - с конусовидната. Има разновидности, примерно вторите също могат да имат плоска повърхност.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 10 яну 2020 20:39

Ето това имах в предвид с моят въпрос. Уцели от първия път.
Сега още един въпрос.
Възможна ли е замяна на камък който е бил в комбинация с накладен (тип2 от картинката по горе), като на негово място да се постави обикновен камък (тип1). Предполагам, че осите са с различен профил и това няма да е много подходящо, но например анкерно колело би ли се въртяло безпроблемно с камък с цилиндричен отвор от едната страна и камък в комбинация с накладен такъв?
Това звучи непрофесионално, но за мен е интересно да знам до къде се простират комбинациите при този тип ремонти.
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 11 яну 2020 13:08

Днес направих няколко снимки с началото на ремонта.
И една идея за снабдяване с рубини - https://www.cousinsuk.com/category/jewe ... ewel-holes
Кои са по подходящи за първа покупка. т.е. кой вид рубини се ползват по често при ремонти?

Повече снимки в линка https://imgur.com/a/xNGYFGA

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6201
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Смяна на рубин.

Мнение от atanweb » 11 яну 2020 13:20

Забелязва се, че и съседният камък е с пукнатина, но той за сега не създава проблеми. С този натрошеният който извадих механизмът тръгваше, но след минута-две заклинваше. Измества се оста и часовникът спира. Когато побутна оста към центъра часовникът отново тръгва. Затова се захванах този чудесен пример с който да понауча още нещо.
Иначе джобният часовник е с тънък стоманен корпус, но за жалост през послендите няколко десетилетия вероятно е бил без стъкло и циферблатът е с 0% използваемост - четимост. А, да.. да не забравя, че и ремонтуар нямаше, но му изработих такъв от друг модел.
Изображение

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Мнения: 1260
Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Местоположение: Варна

Re: Смяна на рубин.

Мнение от nevenbekriev » 11 яну 2020 14:21

Какъв е размерът на отвора и външният диаметър?

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”