ремонт на хронограф -Pierce

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

ремонт на хронограф -Pierce

Мнение от ivan_p_uzunov »

Привет , ще ви покажа какво представлява хронограф на марката Пиърс. - Много ми харесва външния вид а и след отваряне на задния капак оставам силно впечатлен .-За годините си тези механизми са били доста надеждни . -с Посребрените си табли и силно полирани палци на хронографа -като цяло часовника хваща окото!

Тези антики-между другото-държат цена ! От 350- 850 долара че и нагоре .-сумата за която го взех бе двуцифрена ,така че това ме устройваше напълно .Още повече, че имаше -НЕРАБОТЕЩ - в описанието . :yahoo
Изображение- Надраното стъкло бе най малкия проблем . -Стрелките се местеха но тиктакане нямаше .-Бърз преглед ,здрав баланс -естествено се разочаровах !- Когато баланса е здрав а движението не върви , единствената причина остава скъсана пружина !-Последва разглобяване и тогава проблемите се заредиха един по един! :redface

Изображение
Не се вижда ,но целият циферблат бе избутан брутално със един милиметър че и повече в страни от центъра -Добрата новина за мен бе че крачетат му си му бяха още на място -та с леко регулиране с клещи и тръбички - това се поправи!
Изображение
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Re: ремонт на хронограф -Pierce

Даа, ма как няма да има и липсващ зъб от пружинния барабан -
Изображение
Наистина пружината излезе скъсана!- и тук опирам до дилема ,какъв инструмент да използвам за пробиването на нов отвор за зацепването на пружината в оста?стари и изспитани от времето клещи -специално направени за такива отвори или оригиналния инструмент на Бергеон - .Bergeon No. 30539 Watch Mainspring Hole Punch.
Изображение
Честно казано съм малко разочарован от Бергеонския !-може би защото като цяло самият инструмент не е чисто нов ... :redface
Изображение

Изображение

Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Клещите за направа на кръгъл ,елепсовиден или правоъгълен отвор които имам са направо страхотни -направени от масивно желязо ,полирани !-Снабдени и с гилотина за рязане на счупения пружинен край .-Докато другите Бергеонските , изцяло алуминиеви....!- Единственото което ме дразни в тях е задържащите болчета на поансоните, навити право в алуминиевото тяло !-Е как да остане здрав този инструмент направен единствено да реже и пробива твърда стамана ?-След като е направен изцяло от алуминий!-Няма как да стане -естествено ! :redface
Изображение

Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Докато набирах опит в разбирането и разгадаването на движението и на целоста на механизма - при изваждането на карамфила от мястото му останових че той не е същия като при обикновенните -ръчни механизми .-Например, при него нямаше триене чрез което се предава движението- от механизма към - на стрелките .
Изображение

Изображение
Ето тази предавателна зъбчатка ,предава чрез стегнатост -триене- движението към стрелките -към минутерията- така да се каже .
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Изображение

Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Еййй, вече лети!
Браво на майстора!
Хайде да го видим сглобен в клип, да му се порадваме.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Нека да продължа с този ремонт !- За да е ясно че обикновено от един ремонт се очаква да е със добър край !-След като успях да купя един износен механизъм но със запазен пружинен барабан за смешна сума -ремонта ми потръгна отново!- Най- важното е да се подкара механизма да върви , после се набляга на хронографската част.
Изображение

Изображение
Преди да се провери правилното зацепване на превъртащия палец е необходимо да възвърнете целостта на съединителя на хронографа-поставен е в централната ос .При всички такива стари механизми ,проблема идва точно от там .-Самият съединител представлява плоска пробита гума с отвор в средата. Размери- диаметър -2 мм. -дебелина 2 десети и отвор през който минава централната ос . -Поставена между две успоредни повърхнини -гумата предава чрез триене въртеливо движение на съответните части !
Изображение

Изображение

Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Изображение
Самият съеденител е толкова елементарно направен че няма повече на къде ! На снимката се вижда долният цилиндър на който има -на плоската си част над зъбния гребен- два малки шипа в които се зацепва гумата, която после създава самото триене при въртене на цилиндъра и така се предава въртеливото движение и на оста -Елементарно ,просто и чисто !
Изображение
Друг проблем при тези часовници е работата им в несмазано състояние -Получават се разширени отвори и е твърде вероятно при въртене на някой от зъбните предавки да се получи засичане -спиране !- Е ,много ясно е че трябва да се огледа всичко за да се избегне това !
Изображение
Тези три лъча са много важни и доста се потрудих и по тях . Ако краищата им -които изглеждат като плъзгачи движещи се по полирана повърхнина -а те са точно такива -трябва много добре да се огледат и полират -В противен случай часовника ще работи ,но при стартирането на хронографския модул ,ще се получава излишно триене и най вероятно ще спре и работата на механизма !
Изображение
И не на последно място си подбирате необходимите стрелки за да има завършек на цялата история -хубаво е да си имате и запаси от тях!
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

https://www.youtube.com/watch?v=WOjcanArglI-Това е завършеният вид на работещ хронограф - За мен е достатъчно ! -Работи ,надявам се да ви е било интересно споделеното от мен !- Поздрави на всички съфорумци!
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”