Още два "Прима" ("Prim").
Първият е калибър 68.4, 17 камъка, сравнително едър като за часовник от това време и красив бикульор. Размери 34х37 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние.
Външно направих каквото можах да му оправя вида, смених счупено стъкло и стана много хубав, но отвътре нямах такъв успех. Имаше скъсана главна пружина, която смених. Балансът изглежда здрав, но има някакво съпротивление в движението на ангренажите, като ми се струва и че анкърното колело "играе". Въпреки че го промих и смазах, спира след малко работа. На всичкото отгоре и единият болт, който държи циферблата е клеясал и не можах да го раздвижа, та циферблатът не е стабилен. Мисля че ще ми е по-лесно да намеря донор на механизъм с повреден баланс и да му прехвърля баланса от този, отколкото да го разглобявам отново. Засега остава така, докато му намеря донор. Имам механизми, време нямам (а често и желание за такива операции).

Имам още един такъв красавец, с такова оформление, но без календар, калибър 66:

Без да помня каква е била верижката на по-стария часовник, при избора на верижка за новото попълнение, пак съм се спрял на същата съветска верижка. Не е бил нарочно търсен ефект, но пак съм харесал тази верижка, та съвсем си приличат...
С втория "Прим" ("Prim") пак имаше проблеми с работата. И с вдъхновението също, понеже отлежаваше в бюрото ми от декември миналата година. Е, сега ми дойде някакъв импулс да се занимавам и с него. Беше много замърсен механизъм, на места и корозирал, неработещ разбира се. Промих го, смених баланса и анкърното колело, смазах го и тръгна. На всичкото отгоре, под баланса, на основната платина, пише че е калибър 66.4, а той е с дата, което предполага да е калибър 68, 17 камъка. Явно преди време пак е имало някакви ремонти и подменяне на части, та е ползван донор от друг механизъм...
Моделът е популярен сред колекционерите като "Телевизор". И този го имам вече, но взех часовника като неработещ и на символична цена, та не се въздържах да го купя. Размерите му са 34х37 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.

И като е тръгнало на разглобяване на часовници, в тази връзка е и следващият часовник. Пак много пострадал неработещ часовник. И той чака от миналата година. "Петродворец" ("Petrodvorets"), калибър 2601, 16 камъка. Часовник за хора с увредено зрение, със здрави пластмасови стрелки и релеф на циферблата, и капак отгоре върху часовника. Взех го най-вече заради циферблата, макар и доста избелял вече. Смених стъклото. Опитах се да съживя механизма, но не успях, та ползвах работещ донор. Сега часовникът работи много добре. Нямах и минутна стрелка. Гледам че "Петродворец" имат много характерни стрелки, които не са същите като на наследниците им от "Ракета" 2601 и 2601.Н. Тъй като нямам такава стрелка, принудих се да сложа от брайлова "Ракета" 2601. Това е положението, не стана красив часовник, но той и по дефиниция не е правен за красота, а за практичност и надеждна работа.

И пак в раздела "Направи си сам", купен заедно с втория "Прим" - "Телевизора", е и следващия часовник. "Маяк" ("Mayak") от Петродворец, калибър 2603, 16 камъка. Чака си и той от миналата година. Много зле, много замърсен, с ръждясали стрелки, неработещ. Смених му баланса, промих го и го смазах и сега работи много добре. Изтърках стрелките и ги запълних с пълнеж. Не съм много добър в тази работа, не съм доволен как стана, но това са ми възможностите... Миене на касата, полиране на стъклото и третиране на касата с препарат за хромирани повърхности. Добре си поиграх. Резултатът може и да не е впечатляващ часовник, но аз съм много доволен че успях да го подкарам и да му подобря външния вид. Разбира се, имам такъм "Маяк", но го взех заради заниманието.

И в последния часовник за тази сесия имаше много "Do it yourself" ("DIY")

Но и много радост от придобивката на класен часовник и привеждането му в добър вид.
"Tissot Visodate" калибър 27B-621, 16 камъка.
Външният му вид беше много зле, затова и го купих на много ниска цена. Видях го че си има всичко по него, че е автентичен и че работи много добре и затова го взех. И не съжалявам!
Ето как излеждаше:

Покритието на циферблата заминало, спукано стъкло и доволно износена каса.
За касата - измих я и я лъснах с препарат, та стана по-приветлива.
Стъклото го смених, макар да ми се щеше да е по-купулообразно и малко по-ниско, но нямах точно такова.
Циферблатът внимателно го измих като премахнах съсипаното жълто покритие. Останаха някакви следи, но по-добро от това не можах да постигна, и така съм доволен...
На мен ми харесва как стана. Сложих му каишка с подложка (за която получих критики

) и доста си го поносих.
Работи страхотно! Чувството да го носиш и гледаш е много приятно. Изобщо съм не просто доволен, направо щастлив от придобиването му!
Референтния модел на касата е 56012-2. Номерът на механизма е 4118655, което означава че е произведен през 1958 г. Размерите са 34х42 мм., междулъговото разстояние е 18 мм.