Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Публикувай отговор
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от agrozev »

Ето още една партида от юнските часовници.
Първо едно бижу, което страшно много ме зарадва! "Ракета Спайдър" ("Raketa")!!! Калибър 2603, 16 камъка, позлата 5 микрона. Сравнително рядък часовник и добре запазен, а пък за красотата му и изяществото сами вижте! Касата е по-различна в сравнение с останалите модели на 2603, и е рядко срещана.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Отново един позлатен "Полет" ("Poljot") калибър 2409, 17 камъка. И към тях имам слабост и често не мога да устоя на изкушението да си взема още един и още един...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Един швейцарец - "Lanco". Много ми допадна механизмът му с големия си баланс. Работи добре, въпреки че изглежда като да не е ходил в сервиз от десетилетия. Доволен съм от придобивката, хубав винтидж-часовник, каквито са ми по вкуса. Механизмът е Langendorf 1337, 17 камъка. Позлатен е с 10-микронно покритие. Размери - 34х41 мм., междулъговото разстояние е 18 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последният часовник в групата също е от Швейцария. "Cornavin Geneve". Не ме впечатли кой знае колко, просто бях любопитен да имам в сбирката си и един швейцарски "Cornavin", защото до сега имах само от съветските им съименници. Механизмът е Geneva Sport SYW 230, 17 камъка. Позлатен с 10-микронно покритие. Размери - 34х40 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

В този месец юни 2025 г. се случиха много часовници наведнъж, много повече от предходните месеци взети заедно. Не че съм искал непременно така да стане, но понякога излизат интересни неща и то по много, друг път е суша... Общо взето, като ми попадне нещо което ми харесва го взимам, защото не се знае дали ще ми излезе отново такъв шанс. Та така се посъбраха часовниците. Част от тях вече показах, друга част ще покажа сега, ще останат часовници и за следваща публикация.
Отново се сдобих с една винтидж - "Certina". Стара слабост са ми тези "костенурки" и затова радостта от придобивката е голяма! Този път е с калибър 25-66, 17 камъка, позлатата е 20 микрона. Размерите са 34х42 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние. Страхотен фин и красив часовник!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето ги двете ми винтидж - "Certina" една до друга. Вляво е новата, калибър 25-66, а вдясно е калибър 25-36.
Изображение
И следващата винтидж-находка страхотно ми хареса и беше нещо ново за мен! Марката "Bentima Star" не ми говореше нищо. Четох че часовникът е швейцарски и е от групата на "Oris". И той е изключително тънък и елегантен - дебел е само 7,6 мм.! Механизмът е AS1525 или AS1526, 17 камъка, позлатата е 10 микрона. Размери 35х43 мм., междулъгово разстояние 18 мм. Определено попадение от което съм щастлив!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият часовник е крайно контрастен на предишните два, далеч от финеса и елегантността, но той не е и създаден с идеята да бъде изящен. "Слава Асиметрична" ("Slava") - автоматик калибър 2427, 27 камъка. Има си своя чар с по-грубото и мъжествено излъчване. Имах го и се разделих преди време с него с голямо нежелание и от тогава все ми липсва в сбирката. Търсех го и се разминавахме вече няколко пъти. Сега се сдобих с него и отново е добре дошъл сред любимите ми часовници, и повече няма да се разделяме! Сложих му и една ЗИМ-овска верижка и мисля че му отива така!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, наскоро показвах една новозакупена 24-часова "Ракета" ("Raketa") калибър 2623.Н, 19 камъка. Не бях купувал подобен часовник от няколко години и сега потърсих другите ми часовници от този калибър, за да направя една обща снимка на малката ми сбирка:
Изображение
Изображение
Това е засега, вече сме юли, но ще има да показвам още юнски часовници. :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Всички са отлични.
Елегантните имат и страхотно красиви и качествени механизми. Омагьосващи.
Славата е и коя слабост. А показаната от теб е в чудесно състояние. Завиждам. Чудесен месец имаш.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Винаги съм харесвал "Ракета" ("Raketa") калибър 2603 - тези тънки, елегантни и красиви съветски часовници. В самото начало на увлечението ми по часовниците бях събрал и от тях някаква бройка, но не бях доволен от качеството им и в края на краищата се разделихме и ги раздадох всичките. В последните години обаче ги "преоткрих" и започнах отново да правя сбирка. Не съм се натоварил с амбициите да събера колкото се може повече часовници от калибъра, или пък да имам най-редките и колекционерски модели, просто ми харесват и като имам възможност си вземам по някой часовник, само ако ми харесва. Така лека-полека се събраха десетина часовника, кой от кой по-красиви...
И ето ги поредните и засега последни два часовника.
Първият е много красив, но положих доста грижи по него. Отвътре беше с механизъм от "Победа", съответно и стрелките бяха неправилни. Смяна на механизма с донор от 2603, правилни стрелки, коронка и ремонтоар и резултатът е много приятен за мен - един прекрасен часовник "Ракета" калибър 2603, 16 камъка, позлата 10 микрона.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Вторият е най-обикновен, от най-често срещаните. Но нямах такъв и си го взех. А и имаше известно предизвикателство - хубав циферблат и символична цена. Смених касата и спуканото стъкло и стана хубав часовник, поне според мен. Е, един колега-колекционер, специализирал се в "Ракетите", отбеляза че касата е за калибър 2609.НА, а аз това не съм го отчел. Нищо, ще си имам поредния котлет, а старата каса беше много зле...
Изображение
Изображение
Изображение
Така че ето какво имам до момента от калибър 2603:
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - една "Aretta". Не съм доволен - разочароващ е. Не ми хареса механизма. Свалях му циферблата да му намествам тиражния лост и не ми хареса как са направени нещата. Бях се зарекъл да не взимам масово разпространените в миналото в България, пък и на Балканите въобще, швейцарски марки като "Aretta", "Omikron", "Nivada", "Darwil" и подобни, защото ми се струват с ниско качество. Може и да не съм прав, но в случая си наруших принципите и в резултат малко съжалявам. Нищо, все е опит... Изкуших се поради ниската цена и поради това че циферблатът изглеждаше запазен. Липсваше коронката и му приспособих някаква подходяща по цвят и големина. Смених и стъклото. Часовникът работи, но можеше и да не го вземам, не ме "кефи", както се казва. Иначе по сръбските фейсбук-групи отнесе много "лайкове", хората на Балканите явно си ги харесват тези часовници...
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Един красив "Восток" ("Wostok") калибъл 2409А, 17 камъка, позлата 10 микрона.
Изображение
Изображение
Изображение
Имам вече един с такава характерна каса. Всъщност са два, но вторият е с неправилни стрелки, така че не го показвам докато не поправя тази неавтентичност. Така че ето ги двата които са автентични, един до друг:
Изображение
Изображение
И отново попаднах на "Слава" ("Slava") - автоматик! Този път в прекрасно състояние, купена от Украйна. Моделът познат сред любителите на часовниците като "Танк". Калибър 2427, 27 камъка.
Изображение
Изображение
Последният часовник от днешната група е джобен - "Молния" ("Molnia", "Molnija"). Имам голямо влечение към тези часовници и все добавям по някой нов. Особено към по-старите, особено огато са с 15 камъка. Понякога се и повтарят. Сега оправданието ми да го взема е че нямам такъв с точно такъв шрифт на надписа. :) И ето го - калибър 2602, 15 камъка, четвърто тримесечие на 1967 г., произведен от Челябинския часови завод.
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Страхотни!
Този "танк" е много як!.
Този цвят на циферблата е труден за откриване. Ввроятно е съхраняван някъде натъмно. Повечето такива са избледнели. Стъклото е много рядко за този модел. Твоят като цяло изглежда много добре. Има силно присъствие.
Поздравления и за другите.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Да направя дебют във форума за месец август с един малък материал от мен.
През една пауза в покупките, когато не пристигна нищо ново, аз се заех да преглеждам стар материал. Часовници които стоят по кутиите, често и недовършени. Стари неща. Част от тях съм ги снимал на времето, но към днешна дата не съм доволен от снимките които съм направил. Така се позанимах и подготвих и направих снимки на една група часовници. Всичките са западни, предимно швейцарски.
Първият обаче е френски - "Lip" и е един от най-ценните за мен часовници в сбирката ми. Показвал съм го вече тук, но му направих отново снимки, понеже не бях доволен от тези, които имах до момента, правени преди години. Калибърът е R23E, 17 камъка. Референтният номер на модела е 233/735. Позлатен е с 10-микронно покритие. Размерите му са 34х40 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Вторият е немски - "Wagner". И той е показван във форума, и от неговите снимки не съм доволен, така че направих нова фото-сесия. Механизмът е Felsa 465N, 17 камъка. Позлатен е, размери - 34х38 мм., 17 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият часовник също е много красив, но е неизвестна за мен марка - "Sulka". Не се наемам да кажа с какъв произход е - може би швейцарски (заради механизма), може би френски (заради маркировката за позлата като на френските часовници), не намерих някаква информация за часовника. Механизмът го припознавам като Cupillard 233D neu, 17 камъка. Размери 33х40 мм., 16 мм. е междулъговото разстояние. Мисля че съм го показвал, но с лоши снимки и без каишка. Сега го изкарвам за да има своите 5 минути слава и да се види красотата му.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последният за тази вечер е швейцарски - "Rumanel". И той е прекрасен, но за съжаление са се изличили надписите по циферблата му, който е придобил невероятен и красив десен, уви за сметка на напечатаното... Механизмът е ETA 2391, 21 камъка. Позлата 20 микрона, размери 33х41 мм., 18 мм.е междулъговото разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Реших да си подаря за рождения ми ден часовник за ежедневно носене. След известно умуване какъв точно да е вида на часовника, реших да си взема Casio G-Shock. Напоследък ми привличат вниманието разни модели със стоманени каси и много ми допадат. Аз имах и до сега един G-Shock, но не ми допадна особено, въпреки някои по-високо технологични екстри като соларно зареждане и радиосверяване. Размерът, външният вид, цвета, а и лоши спомени ме подтикнаха да го сменя с друг часовник от серията G-Shock. Този път си взех часовник с обикновения набор от функции и без екстри, но пък за сметка на външния вид, който да ме радва. Радиосверяването и без това е проблемно при мен. Взех часовник с каса в тъмен матов метален цвят и платнена милитъри каишка (Стоманената оскъпява часовника с около 100 лева, не че съм решил да пестя парите, но ми се струва доста голяма разликата... Силиконовата каишка пък е доста по-евтина от платнената, пак с около 100 лева). Моделът не е малък по размери - 44х49 мм., но не е и водомер и ми допада като размер. Междулъговото разстояние е 22 мм.
И така - да ви представя Casio GM-2100CB-3A:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Вече го поносих доста тези дни и съм много доволен от него. Лек, удобен, функционален, часовник който да не се притесняваш да го пазиш от удар или от намокряне. Луумът е много добър. И най-важното - харесва ми!
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Продължавам си нататък с прегледа на някои стари часовници, за които не съм правил снимки или пък не съм доволен от предходния снимков материал.
"Rodania" с механизъм AS1194 и 17 камъка - швейцарски. Референтен номер на касата 4971G. Размери - 33х43 мм., 17 мм. е междулъговото разстояние.
На мен лично много ми допада. Много ми харесва комбинацията от черния му циферблат и силно износената каса с белези от времето.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
По подобен начин много харесвам и следващия часовник, и той доволно остарял. "Marvel"... не можах да се ориентирам за произхода му, както и за механизма. Публикувах го в международни фейсбук-групи и там един участник спомена че бил френско производство. На механизма пък има противоречиви надписи - под баланса пише "704", а на моста на ангренажите - "Femga 500". 17 камъка. Размери 36х43 мм., междулъговото разстояние е 17 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Третият часовник е швейцарски - "Isomax" с механизъм FHF Fontainemelon 26, 17 камъка. Размери - 33х41 мм, междулъговото разстояние е 16 мм. Изглежда добре, смених му само коронката с някаква съразмерна на касата и жълта, понеже старата се беше разпаднала. Прилича на позлатен, макар да няма поставена някаква марка за това.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И последният часовник в групата е швейцарски - "Light" с механизъм ETA 1080, 21 камъка. Интересен часовник, жалко че циферблатът му е измит, а заедно с това и надписите по него... Размери 34х42 мм., междулъгово разстояние 19 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Следващата серия часовници започва с един "Prim" с гълъбовосив циферблат на вертикални райета, който аз много харесах. Калибърът е 684, 17 камъка. Размери 33х41 мм, 18 мм. е междулъговото разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Следват малко съветски часовници.
Първият е "Cornavin" - една "Слава" ("Slava") калибър 2414, 21 камъка, с позлата, предназначена за Западноевропейския пазар. Преди време имах такива правоъгълни "Слави" и ги раздадох, нещо бях решил че не ми харесват. А сега пак ги "преоткрих" и взех че купих една такава... И да, изобщо не е перфектна, нали, това си е моя отдавна запазена марка! :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият часовник е още по-изстрадал, но го взех заради циферблата, който е интересен, макар и пострадал от времето. "Восток" ("Wostok") калибър 2209, 18 камъка. Взех го не само заради циферблата, а и защото е доста стар - от 60-те години, със стар модел каса. А и цената беше символична, така че нямах колебания дали да го взема.
Изображение
Изображение
Изображение
Последният в групата за тази вечер също е много изстардал ветеран с износен външен вид и трудно може да се нарече "колекционерски". Но аз харесвам часовниците "Спортивние" ("Sportivnire"), а и работата му е прекрасна, хак-функцията е налична и окомплектовката е автентична, само коронката е такава каквато имах. И така - калибър 2634 на 1МЧЗ, 17 камъка, с хак-функция.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Напоследък се събраха накуп доста от лобимите ми чешки "Примове" ("Prim"). Този път ще покажа един цял лот, пристигнали накуп 5 часовника. Всичките са позлатени и са от калибрите 66 и 68, с по 17 камъка и съответно без или със календар.
- Калибър 68.4, позлата 15 микрона:
Изображение
Изображение
Изображение
- Калибър 66.4, позлата 15 микрона:
Изображение
Изображение
Изображение
- Калибър 66.3, не се чете добре марката за позлата, но трябва да е 20 микрона, понеже този часовник е по-стар от другите в групата:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
- Калибър 68.4, позлата 10 микрона:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
- Калибър 68.4, позлата 15 микрона:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, няолко групови снимки на часовници които имат сходства и правят серии в колекцията ми:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Събраха се вече доста часовници, има много от тях дублирани, че и по три пъти срещащи се... Ще трябва да ги прегледам и когато имам време да пусна за продажба повтарящите се. Само дето не се вижда кога ще дойде това време...
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още два "Прима" ("Prim").
Първият е калибър 68.4, 17 камъка, сравнително едър като за часовник от това време и красив бикульор. Размери 34х37 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние.
Външно направих каквото можах да му оправя вида, смених счупено стъкло и стана много хубав, но отвътре нямах такъв успех. Имаше скъсана главна пружина, която смених. Балансът изглежда здрав, но има някакво съпротивление в движението на ангренажите, като ми се струва и че анкърното колело "играе". Въпреки че го промих и смазах, спира след малко работа. На всичкото отгоре и единият болт, който държи циферблата е клеясал и не можах да го раздвижа, та циферблатът не е стабилен. Мисля че ще ми е по-лесно да намеря донор на механизъм с повреден баланс и да му прехвърля баланса от този, отколкото да го разглобявам отново. Засега остава така, докато му намеря донор. Имам механизми, време нямам (а често и желание за такива операции). :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Имам още един такъв красавец, с такова оформление, но без календар, калибър 66:
Изображение
Изображение
Без да помня каква е била верижката на по-стария часовник, при избора на верижка за новото попълнение, пак съм се спрял на същата съветска верижка. Не е бил нарочно търсен ефект, но пак съм харесал тази верижка, та съвсем си приличат... :lol:
С втория "Прим" ("Prim") пак имаше проблеми с работата. И с вдъхновението също, понеже отлежаваше в бюрото ми от декември миналата година. Е, сега ми дойде някакъв импулс да се занимавам и с него. Беше много замърсен механизъм, на места и корозирал, неработещ разбира се. Промих го, смених баланса и анкърното колело, смазах го и тръгна. На всичкото отгоре, под баланса, на основната платина, пише че е калибър 66.4, а той е с дата, което предполага да е калибър 68, 17 камъка. Явно преди време пак е имало някакви ремонти и подменяне на части, та е ползван донор от друг механизъм...
Моделът е популярен сред колекционерите като "Телевизор". И този го имам вече, но взех часовника като неработещ и на символична цена, та не се въздържах да го купя. Размерите му са 34х37 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
И като е тръгнало на разглобяване на часовници, в тази връзка е и следващият часовник. Пак много пострадал неработещ часовник. И той чака от миналата година. "Петродворец" ("Petrodvorets"), калибър 2601, 16 камъка. Часовник за хора с увредено зрение, със здрави пластмасови стрелки и релеф на циферблата, и капак отгоре върху часовника. Взех го най-вече заради циферблата, макар и доста избелял вече. Смених стъклото. Опитах се да съживя механизма, но не успях, та ползвах работещ донор. Сега часовникът работи много добре. Нямах и минутна стрелка. Гледам че "Петродворец" имат много характерни стрелки, които не са същите като на наследниците им от "Ракета" 2601 и 2601.Н. Тъй като нямам такава стрелка, принудих се да сложа от брайлова "Ракета" 2601. Това е положението, не стана красив часовник, но той и по дефиниция не е правен за красота, а за практичност и надеждна работа.
Изображение
Изображение
И пак в раздела "Направи си сам", купен заедно с втория "Прим" - "Телевизора", е и следващия часовник. "Маяк" ("Mayak") от Петродворец, калибър 2603, 16 камъка. Чака си и той от миналата година. Много зле, много замърсен, с ръждясали стрелки, неработещ. Смених му баланса, промих го и го смазах и сега работи много добре. Изтърках стрелките и ги запълних с пълнеж. Не съм много добър в тази работа, не съм доволен как стана, но това са ми възможностите... Миене на касата, полиране на стъклото и третиране на касата с препарат за хромирани повърхности. Добре си поиграх. Резултатът може и да не е впечатляващ часовник, но аз съм много доволен че успях да го подкарам и да му подобря външния вид. Разбира се, имам такъм "Маяк", но го взех заради заниманието.
Изображение
Изображение
И в последния часовник за тази сесия имаше много "Do it yourself" ("DIY") :) Но и много радост от придобивката на класен часовник и привеждането му в добър вид.
"Tissot Visodate" калибър 27B-621, 16 камъка.
Външният му вид беше много зле, затова и го купих на много ниска цена. Видях го че си има всичко по него, че е автентичен и че работи много добре и затова го взех. И не съжалявам!
Ето как излеждаше:
Изображение
Покритието на циферблата заминало, спукано стъкло и доволно износена каса.
За касата - измих я и я лъснах с препарат, та стана по-приветлива.
Стъклото го смених, макар да ми се щеше да е по-купулообразно и малко по-ниско, но нямах точно такова.
Циферблатът внимателно го измих като премахнах съсипаното жълто покритие. Останаха някакви следи, но по-добро от това не можах да постигна, и така съм доволен...
На мен ми харесва как стана. Сложих му каишка с подложка (за която получих критики :lol: ) и доста си го поносих.
Работи страхотно! Чувството да го носиш и гледаш е много приятно. Изобщо съм не просто доволен, направо щастлив от придобиването му!
Референтния модел на касата е 56012-2. Номерът на механизма е 4118655, което означава че е произведен през 1958 г. Размерите са 34х42 мм., междулъговото разстояние е 18 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Браво за положеният труд и резултати.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Сега пък темата ще бъде за мъжки часовници "Чайка" ("Chaika"), произведени от Угличкия часови завод. Много обичам тези едри за времето си, представителни и красиви мъжки часовници. Обичам ги, но не ги срещам често и имам малко бройки от тях, а още няколко чакат за някакви донори за да ги включа в колекцията ми.
Такъв беше и случая със следващата "Чайка", калибър 2609.Н, 17 камъка. Хубав часовник с хубав и интересен бял циферблат, но уви със спукано стъкло и то по ужасен начин. Не ми беше попадало такова стъкло, нито пък срещнах желание от някой часовникар да се опита да изработи такова... трудно е и може би почти невъзможно... Затова часовникът чакаше в кутията повече от 5 години да му намеря стъкло и все не излизаше нищо...
Наскоро обаче излезе обява за цяла каса с безел и здраво стъкло, както и циферблат. Употребявани, но състоянието им не беше чак толкова лошо. На мен ми трябваша само стъклото, но се принудих да купя целия комплект и то за не малко пари по моите критерии за цена. Може би в това ми се състоеше и късмета, че никой друг не пожела да плати тази цена и да вземе касата.
Обаче не съжалявам за покупката! Новозакупената каса се оказа в по-добро състояние от моята, така че я смених цялата, не само стъклото. Остана ми и един хубав тъмен циферблат за резерва, макар че имам вече два часовника с този циферблат.
Резултатът ми харесва - много съм доволен Може би снимките не могат да дадат вярна представа колко красив е часовника! Може би пак трябва да го снимам, защото не съм съвсем доволен от снимките които направих...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
От тук насетне ми дойде вдъхновение да се занимавам и с другите ми "Чайки". На един сменях стрелка, на друг цял механизъм, на трети му се вадеше ремонтоарът и не навиваше... И нови снимки, разбира се, защото снимките от преди пет и повече години не ми харесваха.
На този му сменях минутната стрелка, че беше изпадал пълнежа. Сложих направо друга стрелка, с пълнеж, понеже нямам такъв пълнеж, а и едва ли ще го направя по-качествено. Верижката му и тя е златиста, обаче на снимките излезе много контрастна, едва ли не сребриста...
Изображение
Изображение
Изображение
Та от този калибър 2609.Н и с такава каса имам 3 модела:
Изображение
Изображение
Ето какво имам и от калибър 2628.Н, 17 камъка, с двоен календар:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - малкият ми отряд от "Чайки":
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Разглеждам си тези дни наличностите и снимам позабравени часовници или доизкусурявам разни неща отвътре и отвън по тях и после правя снимки.
Така се сетих и за един наследствен часовник - джобна "Omega" на единия от дядовците ми. Калибърът е 38.5L T1, 15 камъка. Диаметърът е 43 мм. Красота и изящество! Отпреди Втората Световна война е, четох че този механизъм започва да се произвежда през 1933 г.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Има и нови придобивки. Ето една серия от тях - 4 часовника.
Първият е немски - "Kienzle", калибър 071/17, 17 камъка. Прилича на позлатен, макар да не го виждам да го пише изрично някъде. Размерите са 33х38 мм., междулъговото разстояние е 16 мм. Прекрасен е, а има и камъни. И механизмът е хубав, а не е от онези "консервни кутии" с или без камъни, които често виждаме в часовници от тази марка. Считам го за добро попадение!
Изображение
Изображение
Още един немски часовник - "Mauthe". Механизмът е Mauthe 610, 17 камъка. И за него смятам че е позлатен, без да виждам някаква марка за това. Размери - 32х41 мм., 16 мм. е междулъговото разстояние. И той е просто възхитителен и прекрасен! Четох за механизма, производството му започва през 1955 г., така че часовникът предполагам че и той е от тези години - края на 50-те години на миналия век.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Бях се зарекъл че няма да се занимавам с разни стари автоматици на 1МЧЗ. Струват ми се преекспонирани, всеки ги хвали, всеки ги събира, всеки ги фалшифицира... Нямам желание да изпадам в приключения с покупката на някой рисков часовник, за който после да се чудя откъде да намеря резервни части или автентична окомплектовка....
Обаче... взех че наруших това си обещание!
"Poljot De Luxe" калибър 2416, 29 камъка, автоматичен. Размери 35х42 мм., 18 мм. междулъгово разстояние. Позлата 20 микрона.
Обстоятелствата бяха такива, че бях сигурен че ми се предлага автентичен часовник, а и цената беше добра. Циферблатът има поражения по периферията си, обаче на мен часовникът ми допада и така. Смятам че е прекрасен! Уж не работеше, но като го промих и смазах, тръга и то достатъчно добре, че да го нося 3-4 денонощия непрекъснато. Изостава с по 1 минута на денонощие, което за мен е направо без значение. Автоматикът и той навива.
Как да не си щастлив от такава покупка!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Въобще, този път съм много доволен от покупките ми, на 100%!
И накрая, за финал, оставих най-ценното за мен от новите покупки. Още един "Revue", този път от серията "Sport". Калибърът е MSR Revue 350, 17 камъка. Размери 30х38 мм., междулъговото разстояние е 16 мм. Позлатен е с 20-микронно покритие. Много малък часовник, направо като детски или дамски, но си е определено мъжки. Просто в онези времена размерите на часовниците са били такива миниатюрни като стандарт. Датирах го като произведен през 1955 г.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни колекции ----- User collections”