Винаги съм харесвал "Ракета" ("Raketa") калибър 2603 - тези тънки, елегантни и красиви съветски часовници. В самото начало на увлечението ми по часовниците бях събрал и от тях някаква бройка, но не бях доволен от качеството им и в края на краищата се разделихме и ги раздадох всичките. В последните години обаче ги "преоткрих" и започнах отново да правя сбирка. Не съм се натоварил с амбициите да събера колкото се може повече часовници от калибъра, или пък да имам най-редките и колекционерски модели, просто ми харесват и като имам възможност си вземам по някой часовник, само ако ми харесва. Така лека-полека се събраха десетина часовника, кой от кой по-красиви...
И ето ги поредните и засега последни два часовника.
Първият е много красив, но положих доста грижи по него. Отвътре беше с механизъм от "Победа", съответно и стрелките бяха неправилни. Смяна на механизма с донор от 2603, правилни стрелки, коронка и ремонтоар и резултатът е много приятен за мен - един прекрасен часовник "Ракета" калибър 2603, 16 камъка, позлата 10 микрона.

Вторият е най-обикновен, от най-често срещаните. Но нямах такъв и си го взех. А и имаше известно предизвикателство - хубав циферблат и символична цена. Смених касата и спуканото стъкло и стана хубав часовник, поне според мен. Е, един колега-колекционер, специализирал се в "Ракетите", отбеляза че касата е за калибър 2609.НА, а аз това не съм го отчел. Нищо, ще си имам поредния котлет, а старата каса беше много зле...

Така че ето какво имам до момента от калибър 2603:

И накрая - една "Aretta". Не съм доволен - разочароващ е. Не ми хареса механизма. Свалях му циферблата да му намествам тиражния лост и не ми хареса как са направени нещата. Бях се зарекъл да не взимам масово разпространените в миналото в България, пък и на Балканите въобще, швейцарски марки като "Aretta", "Omikron", "Nivada", "Darwil" и подобни, защото ми се струват с ниско качество. Може и да не съм прав, но в случая си наруших принципите и в резултат малко съжалявам. Нищо, все е опит... Изкуших се поради ниската цена и поради това че циферблатът изглеждаше запазен. Липсваше коронката и му приспособих някаква подходяща по цвят и големина. Смених и стъклото. Часовникът работи, но можеше и да не го вземам, не ме "кефи", както се казва. Иначе по сръбските фейсбук-групи отнесе много "лайкове", хората на Балканите явно си ги харесват тези часовници...