Бензин, препарат, почистване на части и механизми

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Бензин, препарат, почистване на части и механизми

Мнение от atanweb »

Здравейте, не намерих да е обсъждано и търся вашите мнения.
Какво ползвате за почистване.
С центрофуга или ултразвук
С препарат тип Елма или бензин.
Какъв Препарат? Концентрация?
Ползвали ли сте специалният DIP за рубинените палети, спирали и рубинените лагери на баланса.
Bergeon B-DIP 2652
Ще се радвам да напишете вашето мнение.
:thumbup:
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Re: Бензин, препарат, почистване на части и механизми

Мнение от ivan_p_uzunov »

Привет Сашо !- Какво да ти кажа - тази тема явно е ТАБУ -сред специалистите .-Ама нали не се причислявам към тази обшност та ще изложа моето скромно мнение !-Много е добре да се ползват различните разтвори на Елма и на други подобни препарати ! Направо са супер -но са твърде скъпи -поне за такива като мен -Ноо -едно голямо НО .- Този който смята да си изкарва хляба с този интересен занаят - би посегнал точно към тях !-Не може да вземеш- да речем един Ролекс или друг по реномиран марков часовник -да вземе за отваряне и профилактика към 300-500 евро и да ползваш обикновен обезмаслител и прост бензин очаквай ки че след затварянето -механизма ще цъка като нов !-Това е невъзможно !-Та за това и не ремонтирам такива скъпотий ! :b - лично аз ползвам обезмаслител .След което го измивам с тобла вода и почистващ препарат -подсушавам и почиствам за последно със Бензин и то екстакционен !- добре е да се поставят частите -когато са мокри -върху печка !- Така не остават петна по таблите .-Елма има такава и е много добра за работа !- Проблема при тях е че титрябва чисто помещение -обезпрашено ! Най добре преди работа с нея да поставите добре почистено стъкло отдолу и за да се избегне замърсявантето от надуващия -топлина -вентилатор на печката ! - При мен почти винаги пристигат часовници с липси и първото от нещата е да се поткара механизма да върви и когато тръгне ,тогава вече може да се почисти и профилактира като по учебник .-Ама аз като и учебник нямам.... lol2
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Те препаратите на Елма са с голямо съотношение на разтваряне. Не са толкова скъпи, но се ползват най добре с центрофуга, още по добре с техните центрофуги. Аз нямам центрофуга, но ползвам добра ултразвукова вана. Не смея да пускам цялата силна на вибрацията, че ще изкърти по финните части. Също така ваната има подгрев и си настройвам на какви градуси искам да поддържа разтвора. Частите излизат топли и изсъхват за секунди сами. Така не ми се налага да ги обдухвам с печки.
В много азиатски клипове виждам, че работят ръчно с четка почиствайки частите докато са потопени в разтвора. Това ми се струва много добре. Контролираш и избираш къде да наблегнеш със чистенето.
Все още нямам от този DIP за който ви писах, но мисля да си взема за да почиствам до съвършенство анкера и балансните рубини.
Там знаете е много важно.
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Аз не се смятам за професионалист и май никога няма да бъда. За почистване използвам чист бензин (от аптеката, но и този на Рамщайн ми харесва :D ). Където видя (с лупата), че нещо не е почистено както трябва, минавам с клечка за зъби, подострена според нуждите. Маслата за смазване са по-важни, но за дъртите дръгели, които ремонтирам, и маргарин от магазина върши работа lol2 .
Публикувай отговор

Обратно към “Часовникарски инструменти. Приложение.”