Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Фотосесия на сейковеца (+)

Мнение от varban »

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Настройка на хода (+)

Мнение от varban »

Две нощи изкара, ама засега изостава с около минута на ден.

Поне още един-два дни трябва да го нося постоянно, и после ще пипам регулатора.
Ако имах виброграф, щях да се оправя за един час, ама така ще откарам десетина деня.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Сайт на френски (+)

Мнение от varban »

http://www.horlogerie-suisse.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Добър е за мен :)
Дай да видим, какво умно са написали сюисците :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Вярно е (+)

Мнение от varban »

varban написа:
Още едно наблюдение.
Първата оправена Молния, на която и се размина без разглобяване, преди няколко часа ми донесе една Raketa 2614Н в корпус за джобен часовник. Приятелят ми, за който Молнията е спомен от дядо му, ми носи вече втори механизъм. Само че този път солникът си има всичко. Прецакано му е векселното колело, ама аз имам такова от разглобена кварцова Raketa тип телевизор.
Сложих колелото набързо, но часовникът не тръгна. Май всичко останало е цяло, така че е за пълно разглобяване.

Следващата седмица трябва да си направя подставка или менгеменце, щото така не е работа - сума време губя за сваляне на стрелки и циферблат и за най-малкото пипане по машината.
Пак не си направих подставка - използвам рамка без джам :)
Разглобих всичко на джобната ракета 2614.Н ... бях се наточил да я подкарам.
Като свалих всичко, се откри тъжна картинка - счупен рубин на централното колело. То трудно се ронят зъби на векселното колело без последствия.

Настроението ми се развали, прибрах шишетата с бензин и хептан и се чудех, как ще запомня местата на толкова чарколяк.
Аз от край време нито скицирам, нито снимам (то и няма с кво в къщи), така че взех да сглобявам. Иначе докато измисля, кво да правя, ще забравя кое къде е по датата, пък и от другата страна.

Сглобих барабана с централното колело... абе върти се някак си.
След като накичих всички колелета, ги пробвах. Ми и те се въртят.

Сложих анкъра - отскача.
И като сложих баланса, ракетата взе, че тръгна.
Сглобих и датата, слоцих цифера и стрелките. Затворих я, сверих я.
Върви вече час.

А около 60 градуса от рубина в платината липсва - извадих две парченца.

Ще се търси платина - рубин няма да мога да сменя, даже и да намеря.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

varban написа:рубин няма да мога да сменя, даже и да намеря.
Можеш, можеш. Счупения лесно ще го изкараш от там. А новия ако го залепиш с каноконлит да не мислиш, че ще избяга. Въпросът е как да свалиш нов от някъде - и аз имам голям проблем с липсата на сериозни часовникарски инструменти.
Подобен на този механизъм има и с втулка, вместо рубин - виж, че и така си работи. :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

То с инструментите при мен е същото - една свястна отвертка нямам.
Няколкото заточени кетайски не стават за по-сериозна работа - като бърниках секундомерите, по чудо не прецаках нищо.
Там братята такива винтове са наслагали, че нямат отвиване.
Наложи се да си презаточа една хубава жичкаджийска отвертка.
С нея стана.
Калибър 5494 съвсем ми обърка представите за часовник.
Явно в завода слагат баланса с приспособление - в платината има фрезован канал до долната опора.
А аз десет пъти се препотих докато вкарвах моста с тия три стегнати щифта.
Отначало се клатеше не много добре... почнах да си мисля, че с тия две мои леви ръчички съм изкривил цапфа, и чак като затегнах болта от душа, се задвижи като по учебник - с много бавно затихващи колебания.

После го махнах, сложих анкъра и машината тръгна :)
Ама спиралата стои накриво, на уволнение, така че ще има още един заход.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

dreadx написа:
varban написа:рубин няма да мога да сменя, даже и да намеря.
Можеш, можеш. Счупения лесно ще го изкараш от там. А новия ако го залепиш с каноконлит да не мислиш, че ще избяга. Въпросът е как да свалиш нов от някъде - и аз имам голям проблем с липсата на сериозни часовникарски инструменти.
Подобен на този механизъм има и с втулка, вместо рубин - виж, че и така си работи. :)
Поставянето е лесно, притиска се с нещо с плосък връх и малко по-широко от камъка. Няма нужда от лепене защото сглобката е стегната. Ваденето на такъв широк камък е малко по-проблемно, защото може и да се строши. Плочата се слага на нещо меко, например кожа или гума. Камъкът се натиска с нещо малко по-тясно от него, пак с плосък връх. Разбира се, може да се ползва и потанс (замбалък). Когато мостът или плочата от която вадим камъка ще се изхвърля след това, може да се огъне малко и изправи 2-3 пъти по линия, минаваща през камъка , така отворът се разширява и камъкът пада сам
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:Ваденето на такъв широк камък е малко по-проблемно, защото може и да се строши. Плочата се слага на нещо меко, например кожа или гума. Камъкът се натиска с нещо малко по-тясно от него, пак с плосък връх. Разбира се, може да се ползва и потанс (замбалък).
Когато мостът или плочата от която вадим камъка ще се изхвърля след това, може да се огъне малко ...
Сашо ми прати разкомплектован 2614, така че здрава платина с камъни имам.
Имам и платина от друг, който не ми трябва (кварцова Ракета, ама централният камък е същия), така че първо ще пробвам да извадя камъка, а после, ако не стане, ще взема Сашовата :D

Само че... ами ако нагрея платината на котлон до към 200 градуса, няма ли да падне камъка?
Рубинът се разширява по-малко от метала на платината. Или поне ще отпусне сглобката.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Не е толкова страшно ваденето на камък от гнездото му. Сглобката че е пресова, пресова е ама не е чак толкова стегната, че да правиш секви химии. За плашливи люде, като теб, има един стар и изпитан метод за вадене на камани и аз ще ти го подшушна. Намираш си некво твърдо дръвце и го оформяш като пробой с цилиндричен връх колкото камъка и действаш. Дървото е достатъчно меко за да не може да счупи камъка с него, а и ти ще сдобиеш кураж да се пробваш. В най-лошия случай няма да можеш да извадиш камъка. Успех.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

И не бастисвай кварцовите Ракетий, ако е само за да си вадиш камъни.. ;)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Ако пък нагрееш платината може разширението на метала да започне да запълва отвора на камъка което е най вероятно и може да затегне още повече. Аз бих пробвал да сваля камъка с дървен шиш. Ако успееш да оправиш нещата кефа би бил много по-голям.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа:И не бастисвай кварцовите Ракетий, ако е само за да си вадиш камъни.. ;)
Аз тая я взех преди сума години за части, още в Ленинград.
Да не би да ти трябва нещо от кварцова Ракетa-телевизор 3050?
Имам платина, мостове секви, колелета на датата и деня барабар с дисковете. Моторът съм го запазил за Чайкaта на брат ми. То при тях моторите се прецакват. Тежък им е ротора и се кривят дисковете с магнитите. И после като фрезоват някоя от четирите намотки, отпиши го тоя мотор.

А! Имам и корпус. Само цифер нямам и стрелки. И съм загубил това-онова.
Ако имаш такава за реанимация, може да ти пратя чаркове.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

atanweb написа:Ако пък нагрееш платината може разширението на метала да започне да запълва отвора на камъка което е най вероятно и може да затегне още повече.
Сигурно си прав. Аз този номер с нагряването го правех на сглобка рубин в алуминий. Такива са турбулентните дросели - рубин със строго цилиндричен отвор е запресован херметично в алуминиева тръбичка.
Та като се налагаше да ги сменям, греех. И за разпресоване, и после за запресоване.

А дупката не се свива при нагряване. Тя се държи, все едно, че я няма. Всички размери се увеличават.

Но ако пробвам, първо ще е с дръвце :)

А балансът на разкулачения 2614 е здрав, и спиралата му е в норма. И мостът му е с англаж (фаска), като на 2609.НА, който ми прави дертове.

Така че попадението с него си е двойно :)

Обаче най-много ме заинтересуваха останките на двупружинната Слава. Интересен механизъм, никога не съм човъркал такъв. Сега ще видя, има ли такава три стрелки. Сигурно е добра :)
Знам, че бачо Ангел прави от такива с ден/дата ултрафлатове, ама без шукарии сигурно е добра машина :)
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

стават ултрафлатове заради нискобюджетния си характер Интереса клати феса :wink: Като нема кинти в тях вероятността да попаднат между чука и наковалня при най малко създадено неудобство е огромен
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

все едно гледаш че пристига някой с часовник в ръка и си викаш Ето ги моите 20 лева а той ти носи Слава ЗА ПО ОБРАЗНО И ПОНЯТНО натопорчил си се да сгадаш някоя миска и бързаш да и смъкнеш гащите, а като ги смъкнеш, те лъхне миризма на вмирисани морски миди
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”