varban написа:
Още едно наблюдение.
Първата оправена Молния, на която и се размина без разглобяване, преди няколко часа ми донесе една Raketa 2614Н в корпус за джобен часовник. Приятелят ми, за който Молнията е спомен от дядо му, ми носи вече втори механизъм. Само че този път солникът си има всичко. Прецакано му е векселното колело, ама аз имам такова от разглобена кварцова Raketa тип телевизор.
Сложих колелото набързо, но часовникът не тръгна. Май всичко останало е цяло, така че е за пълно разглобяване.
Следващата седмица трябва да си направя подставка или менгеменце, щото така не е работа - сума време губя за сваляне на стрелки и циферблат и за най-малкото пипане по машината.
Пак не си направих подставка - използвам рамка без джам

Разглобих всичко на джобната ракета 2614.Н ... бях се наточил да я подкарам.
Като свалих всичко, се откри тъжна картинка - счупен рубин на централното колело. То трудно се ронят зъби на векселното колело без последствия.
Настроението ми се развали, прибрах шишетата с бензин и хептан и се чудех, как ще запомня местата на толкова чарколяк.
Аз от край време нито скицирам, нито снимам (то и няма с кво в къщи), така че взех да сглобявам. Иначе докато измисля, кво да правя, ще забравя кое къде е по датата, пък и от другата страна.
Сглобих барабана с централното колело... абе върти се някак си.
След като накичих всички колелета, ги пробвах. Ми и те се въртят.
Сложих анкъра - отскача.
И като сложих баланса, ракетата взе, че тръгна.
Сглобих и датата, слоцих цифера и стрелките. Затворих я, сверих я.
Върви вече час.
А около 60 градуса от рубина в платината липсва - извадих две парченца.
Ще се търси платина - рубин няма да мога да сменя, даже и да намеря.