Страницата на stepona555

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
stepona555
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на stepona555

Мнение от stepona555 »

Ето ви нов въпрос за да не скучаете , отбелязвам че въпросите ми имат връзка с часовници.
Този път въпроса е свързан с руски механични часовници.
Какво е това растение на снимките и какво го свързва с някои от касите на руските часовници.

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

rosen_er написа:
the collector написа:Аз се сетих какво е-някаква непотребна дивотия, която никой не ползва. lol2
Може би не съм разбрал добре,но аз залагам на това мнение за верен отговор. :mrgreen:
Ако по средата на къпането решиш ,че водата ти е станала много топла и увеличиш от крана дебита на студената вода ,какво става с отчета на този........."уред". Или си изпуснеш сапуна и докато се наведеш и го вземеш,то времето ти за душ изтекло.Но не можеш да излезеш насапунисан и удължаваш малко престоя.После цял ден ще ти е криво че си нанесъл жестока вреда на Майката планета ,като си използвал 2-3 литра повече вода от "програмираното" количество n_sad
И това само при положение,че "Софийска вода" е коректна към потребителите и всеки път подава вода с постоянно налягане.Но....това няма да е проблем, ако ти се калибрира при всяко къпане "уреда" разбира се. :)
Много точно определение - пълна дивотия. Да предположим, че 100 човека си купят. От тях 80 така или иначе са си "примерни" потребители, и "уредът" ще им служи по-скоро за информация. От останалите 20 половината ще си кажат "голяма работа" и ще си продължат да преразхождат. Останалите 10 ще намалят потреблението си с 2-3 литра. ОК, ще има някаква икономия. Ама дай да видим на каква цена?
Производството на самия уред е погълнало някакво количество енергия и материали. Не знам дали някой се е замислял, че електрическата енергия е най-"мръсната", т.е. след себи се оставя най-много отпадъци. Не в къщи, а при производителите - въглищна шлака, недоизгорели мазутни материали, сажди във въздуха, радиоактивни отпадъци и т.н.
След това уредчето се захранва с батерии - консуматив, най-вероятно за 3 или 6 месеца ще трябва да се сложи нов комплект. Още изразходвана енергия да се произведат, после да се заредят, накрая да се рециклират (нали всички знаят, че батериите не се хвърлят в кофата :) ).

Какво излиза - да спестим нещо, разходвайки друго нещо. В много случаи това е правилното. В конкретния уред - не ми се струва така. И не случайно не го ползваш по предназначение, и не случайно цената му е била намалена до 1 евро - просто достатъчно много хора са стигнали до изводите, които излагам тук.

А верно е, че мисленето се променя най-трудно - "какво му плащам, 1 евро, къде ли не съм го похарчил". А че е глупост, и че най-вероятно ще нанесе повече вреди на природата, отколкото ползи - ами за това трябва да се помисли, къде по-лесно е да дадеш едно евро...

Нямаше да пиша цялата тази ода, ако не беше точно забележката за "трудно променящото се мислене" - нито е първата, нито последната малоумна джаджа. Още повече, че въпросът беше "какво е това", а не "върши ли работа, полезно ли е, повече ползи ли носи или не". Но забележката за мисленето малко или много ме обиди. Аз си го преведох така "Хората, които мислят за природата, са създали нещо, което да я пази, а вие, неандарталци, не разбирате какво добро ви правят, не го оценявате, и естествено като не го разбирате - го плюете".

А, между другото, докато писах това, Росен е развил подобна теза.

Поздрави, Миро.
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

rosen_er написа:stepona555,леко се засегна,май.
Но да задам няколко въпроса,ако позволиш:
1.Как точно пести( и пести ли) 100 литра този уред? И за какъв период от време?
2.Може ли винаги човек да "нагласи" по един и същ начин крановете на обикновена батерия за душ?
3.Би ли приключил да се къпеш (или би ли проверявал през определен период още колко вода ти остава да ползваш за конкретния душ) ако уреда сигнализира,че лимитът е използван?
Ако повечето отговори на тези въпроси са "Не" - изводът дали е полезна "подобна дивотия"(цитат) е ясен.
Това разбира се е мое мнение (мислене) :wink: и не бих останал на половина изкъпан съобразявайки с този уред.Защото ако аз мога да се изкъпя с 30л вода(примерно) ,то някой друг може да си зададе на джаджата 50л (отново примерно).Или би трябвало да се съобразим с предписанието на производителя от 35л или 4 минути?Е то тогава моите 30 примерни литра пестят май повече от джаджата :wink:
Но като гатанка беше добре. n_thumbsup

П.П.
Ако се сметне колко ресурс се изразходва за подобни "Екоопазващи" джажджи в световен мащаб може сметката за "полезност" и екология да се окаже без кръчмар. :redface
На първия сам си си отговорил , като чуеш алармата , да се ориентираш към приключване , ане да спираш крана и да тичаш със сапун
На втория ако си с газов бойлер освен възможно е и задължително , отваряш само топлия на максимум , няма да обяснявам защо , ако те интересува на лично
Ако си на централна топла и не си сложил автоматичен смесител , не мога да коментирам.
На третия отговорих .
Лимита се наглася по желание , всеки се къпе по различен начин , който обича да стои 30 мин под душа и да пее , не му трябват аларми.
Алармата е подсещаща , а не критична , по аналогия с лаптопа имаш една на 30 % и друга на 10% ,те си предупреждават , а е твое решение дали да включиш зарядното или да загубиш някой фаил като угасне инцидентно.
Както сам отбеляза загадката беше по часовника , а не за екологията.

Ти виж втория въпрос там е по твоята тема , и съм сигурен че тоя път няма да има коментари трябва ли да има руски часовници или не :)
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Това ми прилича на Гледичия.Може би това ,че дървото е водоустойчиво(ако може така да се нарече) - търпи наводняване.Както и някои водоусточиви каси на часовници.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

miroman написа:
rosen_er написа:
the collector написа:Аз се сетих какво е-някаква непотребна дивотия, която никой не ползва. lol2
Може би не съм разбрал добре,но аз залагам на това мнение за верен отговор. :mrgreen:
Ако по средата на къпането решиш ,че водата ти е станала много топла и увеличиш от крана дебита на студената вода ,какво става с отчета на този........."уред". Или си изпуснеш сапуна и докато се наведеш и го вземеш,то времето ти за душ изтекло.Но не можеш да излезеш насапунисан и удължаваш малко престоя.После цял ден ще ти е криво че си нанесъл жестока вреда на Майката планета ,като си използвал 2-3 литра повече вода от "програмираното" количество n_sad
И това само при положение,че "Софийска вода" е коректна към потребителите и всеки път подава вода с постоянно налягане.Но....това няма да е проблем, ако ти се калибрира при всяко къпане "уреда" разбира се. :)
Много точно определение - пълна дивотия. Да предположим, че 100 човека си купят. От тях 80 така или иначе са си "примерни" потребители, и "уредът" ще им служи по-скоро за информация. От останалите 20 половината ще си кажат "голяма работа" и ще си продължат да преразхождат. Останалите 10 ще намалят потреблението си с 2-3 литра. ОК, ще има някаква икономия. Ама дай да видим на каква цена?
Производството на самия уред е погълнало някакво количество енергия и материали. Не знам дали някой се е замислял, че електрическата енергия е най-"мръсната", т.е. след себи се оставя най-много отпадъци. Не в къщи, а при производителите - въглищна шлака, недоизгорели мазутни материали, сажди във въздуха, радиоактивни отпадъци и т.н.
След това уредчето се захранва с батерии - консуматив, най-вероятно за 3 или 6 месеца ще трябва да се сложи нов комплект. Още изразходвана енергия да се произведат, после да се заредят, накрая да се рециклират (нали всички знаят, че батериите не се хвърлят в кофата :) ).

Какво излиза - да спестим нещо, разходвайки друго нещо. В много случаи това е правилното. В конкретния уред - не ми се струва така. И не случайно не го ползваш по предназначение, и не случайно цената му е била намалена до 1 евро - просто достатъчно много хора са стигнали до изводите, които излагам тук.

А верно е, че мисленето се променя най-трудно - "какво му плащам, 1 евро, къде ли не съм го похарчил". А че е глупост, и че най-вероятно ще нанесе повече вреди на природата, отколкото ползи - ами за това трябва да се помисли, къде по-лесно е да дадеш едно евро...

Нямаше да пиша цялата тази ода, ако не беше точно забележката за "трудно променящото се мислене" - нито е първата, нито последната малоумна джаджа. Още повече, че въпросът беше "какво е това", а не "върши ли работа, полезно ли е, повече ползи ли носи или не". Но забележката за мисленето малко или много ме обиди. Аз си го преведох така "Хората, които мислят за природата, са създали нещо, което да я пази, а вие, неандарталци, не разбирате какво добро ви правят, не го оценявате, и естествено като не го разбирате - го плюете".

А, между другото, докато писах това, Росен е развил подобна теза.

Поздрави, Миро.
Извинявайте колега ,

Правите предположение което много бързо обръщате в резултати от статистика и с тези резултати даже доказвате отрицателен ефект.
Имате страницата на производителя , борете се тях.
Аз имам влагоустойчив часовник с таймер за 1 евро и съм доволен .
Политиката за намаления в еспана и В БЪлгария няма нищо общо ,
Батерията 2032 не знам колко по 3 месеца кара има вече 2 год и не иска да я сменям

А това да си превеждате мои думи и после да се обиждате , без коментар

Понякога между хора които не са пили заедно бира се получават неразбирателства , надявам се да се запознаем да пийнем да видя някой от вашите наистина уникални часовници и така.
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

rosen_er написа:Това ми прилича на Гледичия.Може би това ,че дървото е водоустойчиво(ако може така да се нарече) - търпи наводняване.Както и някои водоусточиви каси на часовници.
Не , друго дърво е според мен
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Акация някаква трябва да е.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

ето я и счупена шушулката
Изображение
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

varban написа:Акация някаква трябва да е.
Е то ако ви напиша на латински името , не схващам каква загадка точно ще се получи
Изображение
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

stepona555 написа: ... Понякога между хора които не са пили заедно бира се получават неразбирателства , надявам се да се запознаем да пийнем да видя някой от вашите наистина уникални часовници и така.
Ами тази година, април месец, бях в Барселона и Мадрид. За съжаление, не вярвам скоро пак да дойда до Испания. Барселона е великолепен град icon_clap . Ще трябва задочно да се черпим :b
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

miroman написа:
stepona555 написа: ... Понякога между хора които не са пили заедно бира се получават неразбирателства , надявам се да се запознаем да пийнем да видя някой от вашите наистина уникални часовници и така.
Ами тази година, април месец, бях в Барселона и Мадрид. За съжаление, не вярвам скоро пак да дойда до Испания. Барселона е великолепен град icon_clap . Ще трябва задочно да се черпим :b
Аз може би март ще дойда в България и съм решил този път да е за поне месец , мисля че ще има време за по няколко бири , а и Пловдив е в задължителната програма
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

stepona555 написа:
rosen_er написа:Това ми прилича на Гледичия.Може би това ,че дървото е водоустойчиво(ако може така да се нарече) - търпи наводняване.Както и някои водоусточиви каси на часовници.
Не , друго дърво е според мен
Може да има и други имена.И аз мисля,че е вид Акация.Ей му латинското наименование:
http://izdrave.com/%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D ... canthos-l/" onclick="window.open(this.href);return false;
До блока има такива дървета и малката дъщеря редовно бели подобни шушулки за бобчетата.
https://www.google.bg/search?q=%D0%B3%D ... cQ_AUIBygB" onclick="window.open(this.href);return false;
Подобни загадки са ми малко от типа:"Как се нарича второто гадже на доведената леля на поручик Бенц?"
Отговорът може да всичко :lol:
Този дето съм го дал според мен също може да се приеме верен,въпреки,че не е това което очаква колегата :wink:
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Само не чух някаква обоснована връзка с касите на някои руски часовници.
Щото това което аз снимам има и то много здрава.
Водоустойчивост не е .
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

stepona555 написа:
varban написа:Акация някаква трябва да е.
Е то ако ви напиша на латински името , не схващам каква загадка точно ще се получи
Ей тук трябва да е: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Acacia_species" onclick="window.open(this.href);return false;

Вярно, че аз загребах като екскаватор :)
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Току ще го намерих в бг уикепедия със снимки и прочее .
Тоест отпада варианта същото е ама ние така му викаме
Там дават друго име на това растение и не се споменава да е синоним на гледичия
Отърсете се от инерцията на грешното предположение .
Не е гледичия
Изображение
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”