Полиране

Публикувай отговор
DHM
Специалист
Reactions:

Re: Полиране

Мнение от DHM »

Перфектно!!! Невероятен резултат!!! :D
Благодаря ти че се съгласи да пуснеш темата, както и за споделеното в нея!
Поздрави!!!
.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

plamenhar написа:Ето и още едно Seiko-Hi-Beat съживено.
Машината е добре,касата полирана вече с визия,но се търси стъкло.
Пак мисия невъзможна.
Преди и след:
Изображение

Изображение

Изображение
Не бързай за стъклото,сега разработвам метод за поправка на пукнатините.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

И аз имах идея,но пукнатините са доста.
Ще чакам метода. :D
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

plamenhar написа:И аз имах идея,но пукнатините са доста.
Ще чакам метода. :D
метода е следния :D правиш си калъп от кожен колан или пластмаса с по милиметър луфт отвсякъде Нагряваш на котлон парче часовникарски плексиглас на разстояние от котлон държейки го с пинсет до огъване под собствената си тежест след което го постаняш върху калъпа и с обратната страна на касата притискаш Изрязваш излишното и се тупаш по гърдите от кеф Плексигласа е от мен а описанието на действията изглеждат сложни но всъщност е просто и лесно
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Важи и твоя метод :) моя е по-сложен,а и използва химия дето е кът :(
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Химия дето е кът? - не може ли с нещо по-достъпно, например Каноконлит-Е. Запълва се пукнатината, а после се полира. Нека някой да пробва. (Няма да стане с китайско моментно лепило, само с БГ-Каноконлит, защото е течен и навлиза в най-тънките пукнатини.)

Друг вариант - плексигласът се разтваря с толуол или хлороформ.

При работа с тези химикали трябва да се спазват необходимите мерки за безопасност. Освен, че изпаренията им не трябва да се вдишват, трябва да се има предвид също, че толуолът - в миналото много използван за втвърдител на епоксидни смоли, прониква през кожата и е канцерогенен.

Вдишването на хлороформ забавя действието на ЦНС и в миналото е използван за упойки. Не се продава свободно в аптеките, а само с лиценз, за да се изключат възможностите за злоупотреба (както по филмите, където злодеите упояват жертвите си с хлороформ). Веднъж отидохме с един колега в близката аптека да си купим хлороформ за някакви технически цели и аптекаря ни гледаше много подозрително. Е, нали пък му е за продаване - даде му, естествено.

А някой може ли да ме насочи как се сваля покритието на никелираните каси? Опитах с паста за зъби и един пишман-'дремел' от ЛИДЛ-а, но май нямаше ефект. И понеже много хора тук не са се занимавали с полиране и за пръв път ще се опитат да използват такава техника - дали ще може да снимате различните видове кечета. Аз използвах едно кече от комплектчето към инструмента, което прилича на кечето от снимките към дремела по-горе. Относително твърдо е, ама не знам дали си въобразявам - сигурно не е най-подходящото.

Ако има различни варианти за кечета ще може ли да кажете кой точно ни трябва и от къде да се снабдим с него. Без подробна снимка (макро - като на часовниците) не ми е лесно да се ориентирам, понеже всичките са кръгли като на снимката, и се закрепват към накрайник като на снимката.

Видях, че се използват различни полиращи машини - за какво е удобен такъв циркуляр, като на plamenhar? Може ли да свършим същата работа с дремел? Евентуално шайба-кече с голям диаметър, закрепена в бормашина?
Ако трябва ще си намеря и циркуляр. Интересува ме и на какви обороти се извършва операцията и всякакви други подробности.

(Също ще е от голяма полза, ако Пламен се съгласи на годишната конференция на БГ-часовникарите да изнесе лекция, да организира уъркшоп-полиране на часовници и да заснемем процедурата.)
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Чак пък лекция.Има хора с доказан опит в тези неща.
Моето занимание с часовници е любителско.

Колко неща ми се иска да заснема в лютиерството за да остане в пространството,
но все няма време.
По Германия този занаят се предава по наследство.По 5-6 поколения поне.
И си живеят по разни чисти,екологични селца-идилия.
Слава богу мойте деца се оправят в живота с главите,а не с ръцете като баща им. :)

Ако нещо мога да помогна със съвет по въпроса за полирането съм готов.
Не е сложна работа.Иска се само сръчност и желание.
kova4ev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от kova4ev »

Полирането е операция, която изпълнявам ежедневно. Ползвам филцова и парцалена шайба на мотор 1.1кв, към 1750об/мин. Преди да си устроя мотора, ползвах комплект от Бриколаж - парцалена и филцова шайба, в комплект със синя и кафява паста + шайби и ос за монтаж на бормашина. Към 16-18лв е всичко(синята паста е много добра за блясък). Иначе пасти имам всевъзможни-но ползвам само зелена руска Гои. За касите върши чудесна работа. Относно стъклата - всяко акрилно такова, стига да е без пукнатини,става като ново в рамкита на 4-5минути. Трябват само няколко номера водни шкурки за отстраняване на драскотините и полирмотор(само на парцалена шайба, защото филцът стапя акрила). Примерно - търкане шкурка 400 - 1000, полиране с паста и туй то.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

kova4ev написа: Относно стъклата - всяко акрилно такова, стига да е без пукнатини,става като ново в рамкита на 4-5минути. Трябват само няколко номера водни шкурки за отстраняване на драскотините и полирмотор(само на парцалена шайба, защото филцът стапя акрила). Примерно - търкане шкурка 400 - 1000, полиране с паста и туй то.
Много полезно за любител-часовникари!
Доколкото разбрах, пастите са от Бриколаж. Парцалената шайба вероятно всеки си я прави сам.
Колега имаш ли идея как да полирам стъкло за часовник - акрил, но от вътрешната страна /която е откъм циферблата/. Примерно съм го изработил на стругче и съм го докарал до шкурките. Може би докато е още на струга с паста и парцал, т.е. върти се стъклото с 1750 об./мин., а парцалът е неподвижен /вероятно памучен/.
Ами ако стъклото е квадратно, става доста по-сложно. Всяка идея е добре дошла!
kova4ev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от kova4ev »

В комплекта си има и филцова и парцалена шайба. Ето го:
Изображение
От вътрешната страна полирането си е шибания. Все пак едно ново е 1-2лв и често не си струва да се търкат старите.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Аз за целта ползвам дремел от Лидъл. Направил съм си две шайби от парче кожен колан, едната за полиране с автомобилна паста, а другата за блясък. Много са малки, около 2см и стават за полиране и от вътрешната страна.
kova4ev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от kova4ev »

Мда, това е вариантът - самоделни шайби за дремела.
Аватар
iivetsa
Напреднал
Reactions:

Мнение от iivetsa »

За последно полирах стъклото на един "Спортивние",с три вида шкурки (1000,1500,2000),и накрая течна полир паста на 3М,с вълнен парцал на ръка!Стана перфектен,за по малко от десетина минути,и без ползване на никакви машинки :wink:
http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bladeforum.bg/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

iivetsa написа:За последно полирах стъклото на един "Спортивние",с три вида шкурки (1000,1500,2000),и накрая течна полир паста на 3М,с вълнен парцал на ръка!Стана перфектен,за по малко от десетина минути,и без ползване на никакви машинки :wink:
И аз правя така, само, че вместо паста 3М ползвам Colgate бала обикновенна паст за зъби.
Става перфектно. Винаги предпочитам да направя оригинално стъкло да блести от чистота отколктоо да слагам ново.
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Е това е най добре,но някога има много пукнатинки,като мрежичка
и трябва непременно да се смени.
По неприятно е ако квадратно,елипсовидно и т.н.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”