Настройка на хода на 24Ракeта

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

В днешно време...

Мнение от varban »

... не е тайна, какво: http://www.arsenal-bg.com/defense_polic ... _table.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Доста отдавна го има в нета.

Това, докато загреят ракетите.Чудя се, да сверявам ли в нула експреса... май малко изостава... ама е готино да гледаш два еднакви секундарника, които еднакво се въртят на ситни стъпки. Ловя две дискрети спокойно :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мръднах регулатора в плюс

Мнение от varban »

и докарах експреса точно до Т-55.
Става :)
Май хванах вилка... ще видя след половин час.
Разлика - нула. Става, като спреш изоставащия докато малко избърза и после леееекичко спураш баланса, като на секундомер.
Май по-добре повече да не правя така... само криви цапфи ми липсват... така се кефех, че са оцелели при падане от три метра...
Минавам на разлики, пипам само регулатор.
Още повече, че така ракетите ще бъдат повече време на ръцете... жена ми, като ме видя с два солника на двете ръце, ме погледна много внимателно и загрижено :o Май тя почна мен да сверява :idea
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

поредна корекция

Мнение от varban »

лееекичко изостава,

побутвам напред.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Минавам на запис на хартия

Мнение от varban »

... щото корекцията е по-бърза от постинга :)
Пък и не е интересно - то се отнася конкретно за експреса.
Нито мога да опиша, колко премествам регулатора, нито имам фотоапарат да го снимам. Ако има, ще е много по- точно - три бързи снимки, и средна разлика между стрелките. После смяташ на ум средното и триеш снимките - когато се цепи секунда в реално време, се пише аналогово, на хартия :) с химикалка или молив :)

Ако експресът беше със стъклен джам, мижеше да се пише направо върху него, ама щеше да е грозно.

ПС: личи си, че пиша от планшет - бавно става и не се доизказвам.
Грозно щеше да е не защото е грозно да се пише по часовниково стъкло, а щото е на дясната ми ръка и трябваше да пиша с лявата ;)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Горе-долу го хванах

Мнение от varban »

В морски артилерийски термини:
Перелет зад хоризонта, голям недолет, перелет.
Широка вилка, разполовяване, после още едно и сега гледам да държа еднаква дистанция и скорост с целта. Отвреме- навреме пускам по един снаряд и пиша, къде е разривът и на какво разстояние.
Ех... сега да му лепна една снимка на залп на главния калибър на някой линеен кораб, ама няма - все едно да рисувам в лабораторен журнал: ще ми се смеят лаборантките. Рисува се в тефтер на заседания, а в журнал се пише това, което наблюдаваш и съображения по темата. (Ама в почивките се пуши кафе и се приказва за квот падне ;))
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Аналогията не е пълна

Мнение от varban »

... това е сострел, а не морски бой.
Аз отначало не почнах правилно и само загубих време - кой прави изстрел (артилерийск.: снаряд, заряд, гилза и средство за възпламеняване; в стрелковото оръжие и малокалибрените оръдия му викат патрон) по абсолютни измервания и в номинална чертежна скорост? Само ламя (галено от ламер), какъвто съм аз в часовниците.
Това е опит да направиш сферичен кон в абсолютен вакуум и приляга на физик, а не на инженер... в техноложката, на катедра 0815. ни набиваха в главите, че първо трябва да бъдем инженери, после технолози, писле химици и чак после идва специалността.
DHM
Специалист
Reactions:

Re: Настройка на хода на 24Ракeта

Мнение от DHM »

Ако имаше и снимки......... :D
.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Май изостава

Мнение от varban »

със секунда в час... и то от три последователни отчета.
Прииска ми се да го оставя така, щото се получава, че ще е настроен в нула и ще върви вярно, ама не! Има методика, и тя се изпълнява, а не оставя до средата. Иначе на къс мерен участък ще излъжа.
Двете ракети гледам да ги държа еднакво, свалям ги и ги слагам едновременно, да са еднакво топли. То и усещането е такова.
Стремя се да отчитам възможно най-точно, до десети, разделяйки скалното деление на око. Отчитам с лупа, експресът върху танка (прякорите!) и само по часови метки. Ако бяха с еднакви цифери, щеше да е по-точно.
Т-55АМ не го пипам, а на експресът бързо му дигам капака, после намирам някоя характерна рязка по мостовете и лееекичко пипам с пинцет (нямам друг немагнитен инструмент) регулатора. Не пиша + и -, а късо/дълго. Имам предвид волосок (който е спирала)

Знам, че 26хх калибри са втори клас и имат бая неравномерен ход. Знам, че Т-55 е мазан през 80 в Петродворец за последно, а експресът - на 24 май с разредено турско масло за шевни машини. Не знам, кое е по-зле, ще видим заедно, следващата седмица :) Ще има да ми се чудят колегите на солника ;)
Значи ще си остане такъв - единствения в света 2623 с черна часова батон и бяла лъскава релефна клинообразна от чайката 3050 на брат ми... на нея ще и търся жив донор и ще му присадя само капака ;) Или... а стига толкова оффтопик... дай да видим, къде е целта.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Настройка на хода на 24Ракeта

Мнение от varban »

DHM написа:Ако имаше и снимки......... :D
На кораби или на часовници? Има кораб в миш-маша, а сега ще направя тема с моите часовници. Като се появят по-свестни снимки, ще ги сменя.
Последно промяна от varban на 09 Юни 2013 01:31, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Експресът се разхлопа

Мнение от varban »

Аз отвреме навреме ги слушам.
Двата тиктакаха равномерно. И еднакво.
Ама сега нещо 2623 не ми харесва. Цъка ту правилно, ту неправилно. И изостава силно - за 10 минути с една секунда. А не съм го отварял...
Що ли? Дай да поброя... да видя, да не е кратно на брой на зъби... то аз не знам, колко са на анкерното колело, ма дай да запиша, че после ще търся.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Зависи от позицията

Мнение от varban »

Има положение, в което цъка равномерно.
Затова ги оставих един до друг на масата с циферите нагоре. Разлика -3 s.
Tаман го бях понастроил експресът :( Все пак трябваше да го оставя да изостава със секунда в час от танка за по-дълго.

Спиралата лежи точно в регулатора както се полага, участъка между регулатора и коронката не диша, никъде не закача, а цъка различно. Ту звънко, ту мазно. Не хващам периодичност... дай да потърся, колко зъба са на анкерното колело.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Полночь!

Мнение от varban »

— Полночь! — сказал он страшным шёпотом.

Сега вървят равномерно, и може петдесет и петицата да е придърпала, щото има шукарии - ден/дата. Точно тогава го забелязах.

Пред очите ми е ден/датата на 2628.Н, а 23 е с три стрелки.
Експресът трябва да е по-равномерен.

Слагам ги да спят един до друг в еднакво положение - по гръб.
Разликата е по-малко от 2.5 секунди - експресът изостава от танка.
Преди час и половина беше -0.5.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

А чукането е самовнушение!

Мнение от varban »

Има ли методика на експеримента, дръж се към нея.
Работил е от 24 май и не се е счупил, няма да се счупи сега.
Омазан е като пехливанин с разредено турско масло, най-много да клеяса :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Повече регулатор не пипам

Мнение от varban »

Щемфлито тръгна равномерно, вече не е експрес :)
Малко изостава от танка. Колко - не ми се пише... ще кажете, че пак съм се надрусал ;)

Сериозно - в зоната на грешките съм. С фотоапарат можеше да подобря точността на отчета и да взема временните отрязъци до секунда... айде нема нужда. Тогава, вместо да деля дължина на окръжност на диаметър във форума, щях да строя графики в матлаб... а аз матлаба го ползвам само срещу заплащане ;)

Сега важното е двете ракети да стоят в еднакви условия.
Затова за пръв път от 24 май излизам само с един часовник, ама пък затова пълен с шукарии. Имам предвид Карл ;)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Неочаквани проблеми

Мнение от varban »

Като сложих ракетите една до друга на студено, Щемфли почна да изостава силно. После ще сложа график! сега - цифри.

Последно местене на регулатора - в 0:53... май не съм бил в ред - пиша едно, пък бързам, кат пуле пред майка си.
0:53 - 1.2
3:40 - 3 сложени една до друга на библиотеката нагоре с циферите.
07:55 - 8
09:20 -12
11:54 - 17
14:03 - 27
17:58 - 52

Отиде коня у барата...

Защо - не знам. Възможно заради лошо настроено равновесие на баланса (не ми харесва цъкането баш). Ама цъкането може да е заради лоша смазка.
Може оста на баланса да е поизкривена. Или като ме е било страх да пипна периферията, да не съм го измил добре и да има позиционна грешка.
Може и Т-55 да бърза много, затова не я засичах.
А може аз да си мисля, че съм засичал точно. И грешката да е голяма - аз не съм я смятал... ще я сметна ;) . И чак като удължих интервала, се е проявила тенденция, която не съм забелязал. Тогава - снимка и засечка по нея. Никакви лупи :)

Ама докато не ми стане ясно, защо става така - никакви ракети на двете ръце. Няма да нося часовник една-две седмици :(

И тук жена ми помогна яко :) Като Червената армия ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”