Да и волтметъра трябва да е със средна точка(не че няма и такива ама са голем редкаж)varban написа:А ако се вържеш със стрелкови волтметър на клемите М? Стрелката трябва да се клати наляво-надясно.

Да и волтметъра трябва да е със средна точка(не че няма и такива ама са голем редкаж)varban написа:А ако се вържеш със стрелкови волтметър на клемите М? Стрелката трябва да се клати наляво-надясно.
Ми остава ти да почистиш механиката. Щом бобината е здрава за да не работи сатя трябва да е заклинила механиката. Впрочем така както си махнал платката пак може да направиш оня номер с меренето на положение "диод" в двете посоки последователно. По тоя начин правиш точно това, което и електрониката на часовника подаваш импулси на бобината пярво в едната посока, после в другата. Би трябвало часовника да "цъка". Ако не се движат колелата, значи нещо им пречи да го правят.plamenhar написа:Така,бобината има съпротивление.
Колко не знам,защото уреда,който е долу у дома не мери точно.
Не е прекъснала.
По-добре да е аналогов. Е, има и цифрови, дето стават, ама мойто китайче не може да хване такива импулси.omegaqq написа: Да и волтметъра трябва да е със средна точка(не че няма и такива ама са голем редкаж)иначе в едната посока ще бие в контрата. Не е ли по-лесно да ползва цифров уред, те фабрично са със средна точка на скалата?
omegaqq написа:Ми остава ти да почистиш механиката. Щом бобината е здрава за да не работи сатя трябва да е заклинила механиката. Впрочем така както си махнал платката пак може да направиш оня номер с меренето на положение "диод" в двете посоки последователно. По тоя начин правиш точно това, което и електрониката на часовника подаваш импулси на бобината пярво в едната посока, после в другата. Би трябвало часовника да "цъка". Ако не се движат колелата, значи нещо им пречи да го правят.plamenhar написа:Така,бобината има съпротивление.
Колко не знам,защото уреда,който е долу у дома не мери точно.
Не е прекъснала.
При демонтирана платка може да видиш и как е изчезнала минусовата клема.
Приятно апване и пийванеplamenhar написа: ...
Сега отивам на маса.
Вероятно това е намотка "на късо", което няма как да се хване дори и с аналогов уред.diran написа: На теория трябва да е едно и също но не е, случвало се е също и бобина със "здрава" намотка да не създава достатъчно магнит да завърти матора.
Ако с цифров уред с автоматичен избор на обхвата или ръчен при 2к или 20к "нищо" не дава, значи намотката е прекъсната. Платката понеже е паралелно на намотката може само да намали измереното съпротивление.plamenhar написа: Сега мерих бобината.
Малко странни показания,но миже би заради това,че е във веригата на платката.
С стрелковия мултицет:
На обхвата-х10-8килоома.
На обхвата-х1-1.6килоома.
С цифровия нищо не дава?