Часовниците на Митака
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Часовниците на Митака
Едното не противоречи на другото. Нищо не пречи да запомниш положението на импулсния камък - обикновено, ама не винаги на ъглополовящата между две спици, и така да центроваш баланса, че камъкът да застане на място. Това - докато сглобяваш.
А като го сглобиш - уточняваш. И проверяваш няколко пъти. Аз почнах да обръщам внимание, накъде се отклонява баланса, като почна да навивам от свободно положение с напълно разпусната пружина. Само че май не правя нещо като хората - ту го оставям на единия зъб, ту на другия. Особено ме мори Заря 2009Б. При нея камъка е под прав ъгъл на едната спица и трудно я настройвам по Невен, щото картинката се изменя. Най-накрая ми писна и почнах да подбирам положение, в което най-лесно тръгва. Но амплитудата винаги определям по Невен. Само че не виждам криле на пеперуда, а витло. Ама то е до човека - Невен е по красивото, а аз - по сякакви летящо-стрелящи джажди :-)
А като го сглобиш - уточняваш. И проверяваш няколко пъти. Аз почнах да обръщам внимание, накъде се отклонява баланса, като почна да навивам от свободно положение с напълно разпусната пружина. Само че май не правя нещо като хората - ту го оставям на единия зъб, ту на другия. Особено ме мори Заря 2009Б. При нея камъка е под прав ъгъл на едната спица и трудно я настройвам по Невен, щото картинката се изменя. Най-накрая ми писна и почнах да подбирам положение, в което най-лесно тръгва. Но амплитудата винаги определям по Невен. Само че не виждам криле на пеперуда, а витло. Ама то е до човека - Невен е по красивото, а аз - по сякакви летящо-стрелящи джажди :-)
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Защо? Аз Рула още не съм правил и не знам.мitakaaa написа:( но този начин на селска центровка НЕ ВАЖИ ЗА РУЛА )
Тя е със щифтов ход, ама кво от това?
Има и с криви анкери - Слава 24хх, Звезда - при тях се гледа правата между оста на баланса и оста на вилката, щото анкерното колело е под ъгъл.
НЕ ВАЖИ ЗАЩОТО - КОГАТО НАДВЕСИШ БАЛАНСА НАД МЯСТОТО МУ И ГЛЕДАШ ЩИФТА - НЕ ОЧАКВАЙ ТОЙ ДА СОЧИ КЪМ ПРАВИЛНОТО МЯСТО. РЕШАВАШ ЧЕ ИМА ИЗМЕСТВАНЕ И ПРАВИШ НЯКАКВИ ЦЕНТРОВКИ - ТАКА ЧЕ ЩИФТА ВЪЗДУШНО ДА ВОДИ ПРАВО СРЕЩУ....ТАМ КЪДЕТО ТРЯБВА. ПОСТАВЯШ БАЛАНСА И СЕ ОКАЗВА ЧЕ ТОЙ ПАК НЕ Е ЦЕНТРОВАН. ТОГАВА ПОВТАРЯШ, ПОТРЕТВАШ И ВСЕ НЕ СЕ ПОЛУЧАВА. СЛЕД КОЕТО ЗАПОЧВАШ ДА СЕ ПОЧЕСВАШ. И АЗ СЕ ПОЧЕСВАХ МНОГО ПЪТИ ДОКАТО МИ СВЕТНА ЛАМПИЧКАТА. НА РУЛА СПИРАЛНАТА ПРУЖИНА НА БАЛАНСА Е МНОООООГО МЕКА - КАТО ГО НАДВЕСИШ НАД МЯСТОТО МУ - ДЪРЖЕЙКИ ГО ЗА МОСТА - БАЛАНСА ПРОВИСВА НА ЦЕЛИ САНТИМЕТРИ. И ТЪЙ КАТО Е ЗАКАЧЕН НА СПИРАЛНА ПРУЖИНА - СЪОТВЕТНО ТОЙ ПРОВИСВАЙКИ СЕ ЗАВЪРТА НЕ МАЛКО. - ТОЕСТ ПРАВИ ЗАБЛУДА ЧЕ НЕ Е ЦЕНТРОВАН. А ИНАЧЕ ЗА ДОНАГЛАСЯНЕТО ПОСЛЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ Е ВАЖНО - ТО И ПРИ РУСКИТЕ ТВЪРДИ СПИРАЛНИ ПРУЖИНИ ПАК СЕ ПОЛУЧАВА ИЗМЕСТВАНЕ ВЪВ ВЪЗДУХА, САМО ЧЕ Е ТОЛКОВА МАЛКО ЧЕ НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВАМЕ И ЧАСОВНИКА СИ РАБОТИ, НО РУЛАТА - НЕ
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Хм... аз баш така не правя.
Ако съм отвинтил всичко, дето мога и съм измил чарковете, почвам с баланса.
Разглобявам първо шатона откъм цифера, чистя го, мажа го и го сглобявам. След това слагам моста с баланса и повтарям операцията с другия шатон.
И като всичко е готово, почвам да пробвам, как се клати баланса и колко колебания прави. Ако са малко, търся причини. Като почне да прави над 60-70, почвам да уточнявам грубо равновесието. Гледам импулсния камък къде спира и дали е на линията ос на баланса --- ос на накера. Като няма нищо в машината, се вижда добре.
Гледам и фигурите, които описват спиците на баланса при затихване. И ако камъка не е межди спиците (Заря, малък Сейко, някои китайци), рисувам, къде трябва да се съберат спиците при добро равновесие.
После свалям баланса и слагам анкера и проверявам, дали лесно се движи и дали не клини. След това слагам и баланса и проверявам, как се клатят заедно. Някой път не щат :'(
И чак след това махам всичко от платината и почвам да сглобявам едно по едно - ремонтоар, ангренаж, пружина, анкер, баланс. И вече на работеща машина оценям, и ако е нужно, малко изменям равновесието. Примерно мърдам малко наляво-надясно, така че палетата да е на зъб в покой и най-малкото навиване на пружината да предизвика бааавничко завъртане на баланса. Ако всичко е в ред, ако не съм оплескал палетите при маьането, на трети-пети зъб анкерът прещраква, удря баланса и машината тръгва :-)
После навивам до край и гледам, колко е амплитудата. После отпускам пружината и навивам наполовина. Ако е по-малко от 180 градуса във вертикални положения, тоя часовник няма да върви като свят. Ако съм се заинатил и имам друг барабан с пружина, го сменям. Така ми се оправи мнението за Восток 2414 - моят командирец два пъти го мих и мазах без полза, и чак като му подарих чистак-бърсак нова пружина, показа добър (минута на седмица) ход.
Ако съм отвинтил всичко, дето мога и съм измил чарковете, почвам с баланса.
Разглобявам първо шатона откъм цифера, чистя го, мажа го и го сглобявам. След това слагам моста с баланса и повтарям операцията с другия шатон.
И като всичко е готово, почвам да пробвам, как се клати баланса и колко колебания прави. Ако са малко, търся причини. Като почне да прави над 60-70, почвам да уточнявам грубо равновесието. Гледам импулсния камък къде спира и дали е на линията ос на баланса --- ос на накера. Като няма нищо в машината, се вижда добре.
Гледам и фигурите, които описват спиците на баланса при затихване. И ако камъка не е межди спиците (Заря, малък Сейко, някои китайци), рисувам, къде трябва да се съберат спиците при добро равновесие.
После свалям баланса и слагам анкера и проверявам, дали лесно се движи и дали не клини. След това слагам и баланса и проверявам, как се клатят заедно. Някой път не щат :'(
И чак след това махам всичко от платината и почвам да сглобявам едно по едно - ремонтоар, ангренаж, пружина, анкер, баланс. И вече на работеща машина оценям, и ако е нужно, малко изменям равновесието. Примерно мърдам малко наляво-надясно, така че палетата да е на зъб в покой и най-малкото навиване на пружината да предизвика бааавничко завъртане на баланса. Ако всичко е в ред, ако не съм оплескал палетите при маьането, на трети-пети зъб анкерът прещраква, удря баланса и машината тръгва :-)
После навивам до край и гледам, колко е амплитудата. После отпускам пружината и навивам наполовина. Ако е по-малко от 180 градуса във вертикални положения, тоя часовник няма да върви като свят. Ако съм се заинатил и имам друг барабан с пружина, го сменям. Така ми се оправи мнението за Восток 2414 - моят командирец два пъти го мих и мазах без полза, и чак като му подарих чистак-бърсак нова пружина, показа добър (минута на седмица) ход.
То всеки си има вече изграден стил на работа. Аз така съм започнал - и така я карам и до сега. Баланс който е фабрично сглобен , трудно може да се измести спрямо оста, освен ако някой не е ровил в него или набеден часовникар като мен не е сменял счупена ос. Но въпреки че карам по по-лесен и примитивен начин, след сглобяването и заработването на часовника правя една проверка по следния начин. Опитвам се с пинсетата при работещ часовник да го принудя да спре точно в линията на трите камъка. БАЛАНСОВ, АНКАРЕН МОСТ И АНКАРНО КОЛЕЛО. Ако не може да се задържи баланса спрял , а винаги тръгва от ново - значи всичко е ОК. Ако баланса остане спрял от ляво или дясно на анкъра значи не е добре центрован. И до сега работейки по този метод не съм имал проблеми.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Че измери и външния диаметър, та и аз да гледам из кутиите.
Гледам, все верижни правиш - а с веригите как се оправяш? Аз имам от кварцетата само Слави на верига. Ама тая година нещо почнах да нося часовници само на каиши - даже на Сейковеца му намерих една лятна, от кожа на млад дерматин :-)
То затова преместих еталонната платка и бобинката от Славата в една Ракета - да мога да я нося. Славата е на верига, пък веригите сутрин ми лопат, а вечер стягат.
Гледам, все верижни правиш - а с веригите как се оправяш? Аз имам от кварцетата само Слави на верига. Ама тая година нещо почнах да нося часовници само на каиши - даже на Сейковеца му намерих една лятна, от кожа на млад дерматин :-)
То затова преместих еталонната платка и бобинката от Славата в една Ракета - да мога да я нося. Славата е на верига, пък веригите сутрин ми лопат, а вечер стягат.
То на тия часовници само метални верижки мисля че ще подхождат. И то оригинали. Иначе си губи ефекта. Имам една кутия метални ама всичко е разкомплектовано - едвам ги спасих от един дето не стига че топи рамките за злато ами и веригите беше събрал за отпадъци че били 2 лв килото неръждавейка. Та ги беше скубал с клещите кое как дойде. Просто не ми се мисли как ще ги събирам отново.. Ето я и последната за тази вечер - малко шарена ми се вижда. Незнам дали така е в оригинал. Събрах я от три отделни неща , каса, цифер и машина.

А за ЛУЧа - диаметъра на пластмасата е 31,5 милиметра - към касата. Другото е ясно. Само дето не ми е ясно кръвното ли се мери с тези скали на цифера. То ако на това разчитам - съм си жив зян.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Пулс, за 30 удара. Ако броиш от положение 0 на секундната стрелка, отчиташ по дясната, ако броиш от 30 - по лявата скала.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За колекция - определено. Славите и други подобни в такива корпуси се продаваха с верижки. Отначало - хромиран месинг, а след това пъкна и неръждавейка. Ама ако е за носене, може и каиш да се измисли:мitakaaa написа:То на тия часовници само метални верижки мисля че ще подхождат. И то оригинали. Иначе си губи ефекта.
http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... ost1504060" onclick="window.open(this.href);return false;
Там има един от вариантите на твойта, братята и викат Слава-пепси. На снимката е с плоски стрелки, ама нищо чудно да е имало и обемни като твойте.
НЕ СЪМ СЕ СЕТИЛ ЗА ПЕПСИ - ЗАРАДИ ЦВЕТОВЕТЕ - А ЗА СТРЕЛКИТЕ - РАДВАМ СЕ ЧЕ Е ОСТАНАЛО НЕЗАБЕЛЯЗАНО - СТРЕЛКИ ПРИГОДИХ ОТ ЕДИН МОДЕЛ НА ПОЛЕТ - ВГЛЕДАЙ СЕ ВНИМАТЕЛНО