Коя стомана е най- добра за сини стрелки?
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Коя стомана е най- добра за сини стрелки?
Серебрянката може да бъде и У10А, и от друга инструментална стомана - от У7А чак до У12А.
Може да бъде и легирана: http://mc.ru/page.asp/metalloprokat/serebryanka" onclick="window.open(this.href);return false;
Разправят, че названието е не на състава, а на повърхностната обработка - серебрянката е шлайфана след изтегляне и термообработка:
http://www.everest-expo.ru/page51.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Има и незакалена, шлайфана направо след изтегляне.
Това е термин от сленга на железарите, който е цельнотянутый от руския (също като полоса и кнопка в авиацията ;)) . Напълно възможно е в България да е придобил малко по-друго значение.
Може да бъде и легирана: http://mc.ru/page.asp/metalloprokat/serebryanka" onclick="window.open(this.href);return false;
Разправят, че названието е не на състава, а на повърхностната обработка - серебрянката е шлайфана след изтегляне и термообработка:
http://www.everest-expo.ru/page51.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Има и незакалена, шлайфана направо след изтегляне.
Това е термин от сленга на железарите, който е цельнотянутый от руския (също като полоса и кнопка в авиацията ;)) . Напълно възможно е в България да е придобил малко по-друго значение.
Да речем, че вече уяснихме материала - ниско въглеродна пружинна или инструментна стомана.
Приемам съвети за дебелината на стрелките и начина на изработка на яките (пресечениия конус). Дали ако при ецването оставя повечко материал около дупката с цел да я перфорирам силово за да се образува конус е добра идея и после да изрежа допълнтелния материал с пила?
След посиняването да ги пускам ли във вода? Изобщо някаква закалка може ли да се постигне при температурата на посиняване или трябва преди това да я правя закалка или пък закалката си е фабрчна. А може би като оформям дупките трбява да я... разкаля или там както е обратната дума на закаляване
Ето първата форма която ще се опитам да направя

Приемам съвети за дебелината на стрелките и начина на изработка на яките (пресечениия конус). Дали ако при ецването оставя повечко материал около дупката с цел да я перфорирам силово за да се образува конус е добра идея и после да изрежа допълнтелния материал с пила?
След посиняването да ги пускам ли във вода? Изобщо някаква закалка може ли да се постигне при температурата на посиняване или трябва преди това да я правя закалка или пък закалката си е фабрчна. А може би като оформям дупките трбява да я... разкаля или там както е обратната дума на закаляване
Ето първата форма която ще се опитам да направя
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ами, пластмаса. Отначало ги изсичат:

и получават заготовки. После - пилене и полиране:
http://www.horology.ru/rest/hands.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Изсичат се много лесно, на дебел алуминий с големия чук:
http://forum.watch.ru/showpost.php?p=69 ... stcount=20" onclick="window.open(this.href);return false;
Работата е в щанцата.
По-преди в тази тема има пример на лазерно рязани стрелки:
http://forum.watch.ru/showpost.php?p=418217&postcount=4" onclick="window.open(this.href);return false;
Не е много добре, понеже краищата са неравни и по-твърди от основния материал, което създава проблеми при оформянето им.
Пишат също за изрязване на стрелки с бижутерско лъкче, за да не се деформира тънката заготовка, тя се залепва върху лист, ама едва ли малки стрелки баш така са правели. Малко да трепне лъкчето, и еднодневна работа отива на кино.
Не са коментирали техниката, за която ти намеква Невен - фоторезист. Така моделистите правят много дребни детайли от метален лист около десета от милиметъра. Нанасят фоточувствителен слой, експонират, проявяват, задъбват, ецват, и всичко, което не трябва да го има, се разтваря.
Много интересно, мерси.
А нещо за правенето на отворите срещал ли си?, най- вече за пресечения конус.
А нещо за правенето на отворите срещал ли си?, най- вече за пресечения конус.
-
- Специалист
- Reactions:
Аз съм измислил сам този начин за правене на стрелки - на ръка, с пила. Материал - разкалена пружина от часовник.
Запоявам бъдещата стрелка за тази пластина. Така се обработва много пи-лесно.

Тук голямата вече е готова.

Вече и двете са готови. Следва райбероване на отворите.

Първа проба.

Това с изсичането с щанца нвърху дебел алуминий звучи много яко и ще го пробвам, но материалът трябва да е мек, няма да стане лесно с пружина от часовник.
При моя начин първо пробивам отвора. Ако малката стрелка ще е с втулка, тя може да се направи върху наковалня с отвор и подходящ пробой, по-тесен от отвора. Но материалът трябва да е мек. Ако се опиташ да направиш тази втулка след като стрелката вече е готова, мисля че ще се деформира зле. По моя начин обаче ще е трудно да се получат сложни стрелки с прозорци за запълване с фосфор.
Диран ти е казал 0.2, това е добра дебелина. Може и малко поевче ако се цели стрелките да не са плоски, а например част от цилиндрична повърхнина, и после да се позаоблят и изтънят с пилене. Термичното посиняваане по същество е и отвръщане след закалката. Ако са меки след изработването, трябва да се зкалят, да се полират и да се отвърнат до цвета на посиняването. Така освен цвета имат и някаква остатъчна степен на закалка
Запоявам бъдещата стрелка за тази пластина. Така се обработва много пи-лесно.

Тук голямата вече е готова.

Вече и двете са готови. Следва райбероване на отворите.

Първа проба.

Това с изсичането с щанца нвърху дебел алуминий звучи много яко и ще го пробвам, но материалът трябва да е мек, няма да стане лесно с пружина от часовник.
При моя начин първо пробивам отвора. Ако малката стрелка ще е с втулка, тя може да се направи върху наковалня с отвор и подходящ пробой, по-тесен от отвора. Но материалът трябва да е мек. Ако се опиташ да направиш тази втулка след като стрелката вече е готова, мисля че ще се деформира зле. По моя начин обаче ще е трудно да се получат сложни стрелки с прозорци за запълване с фосфор.
Диран ти е казал 0.2, това е добра дебелина. Може и малко поевче ако се цели стрелките да не са плоски, а например част от цилиндрична повърхнина, и после да се позаоблят и изтънят с пилене. Термичното посиняваане по същество е и отвръщане след закалката. Ако са меки след изработването, трябва да се зкалят, да се полират и да се отвърнат до цвета на посиняването. Така освен цвета имат и някаква остатъчна степен на закалка
Последно промяна от nevenbekriev на 30 Юни 2014 13:45, променено общо 1 път.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Явно да. До стоманените... така де, до изсечените заготовки с цвят на стомана (де да знам, може да е алуминий, ама едва ли - той ги посинява) има и жълто-месингови.nevenbekriev написа: Това с изсичането с щанца на дебел алуминий звучи много яко и ще го пробвам, но материалът трябва да е мек, няма да стане лесно с пружина от часовник.
Щанците му са за такъв материал - с високовъглеродна стомана ще види бая зор.
Ама ти как смяташ да направиш щанца? Че и две, да са от еднакъв стил, за секундна и минутна...
Трябва да питам Graf - той сигурно ще каже (щото сме далече и не сме му конкуренти

-
- Специалист
- Reactions:
Ами с пила в ръка, ама трябва време за тая работа. Те стрелките са и много по размери. Но направата на една стрелка с пилене не е много по-трудна от направата на такава щанцаvarban написа:
Ама ти как смяташ да направиш щанца? Че и две, да са от еднакъв стил, за секундна и минутна...
щанца от У10 става перфектна
Разгледай този проект от руския форум.Много интересно инфо и човекът е показал стъпки ,материали ,техники които е използвал за направа на стрелките на неговия проект.Използвал е острие от макетен нож за изработка на стрелките
http://forum.watch.ru/showthread.php?t=42011" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=42011" onclick="window.open(this.href);return false;
Тазия Молния е трепач (между другото търся такава), темата е провокативна. Митко се захвана да прави стерлки от макетно ножче
Ето как някой решавата въпроса с конуса излежда ми а пресован от двете страни. Според вас от какъв материал трябва да е "конуса"? така че като взема да вадя стрлеките да не останат само те в ръцете ми.

Ето как някой решавата въпроса с конуса излежда ми а пресован от двете страни. Според вас от какъв материал трябва да е "конуса"? така че като взема да вадя стрлеките да не останат само те в ръцете ми.

Според мен такова качество не може да се постигне без машина. А конуса мисля че трябва да е от по мек материал.
trk2 написа:......Митко се захвана да прави стерлки от макетно ножче.....
Захванах се аз, ама......греда. Едно че промених малко времето и разстоянието за експонация, за да тествам нещо и друго че тая пущина няма ецване. Два часа и полвина и накрая това:

Та както казах, нещо "предобрих" резиста и не стана добре, но и ламаринката е много дебела (0.5). Трябва да намеря начин да я изтъня до 0.2мм, а е твърда и със шкурене не става.
Рових тук и там, но закаляема 0.2 не намирам.
Ако някой има идея нека, сподели моля !
Звънни на някой часовникар да ти даде стара пружина 0,2. Някой знае ли тази стомна на ножа инструментална ли е (с ниско съдържание на легиращи добавки) или нержадаема (с по-високо)
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ако говориш за макетен нож, със сигурност не е неръждаема. Правил съм опит за ецване с воден разтвор на сол и си ръждясва доволно. Относно пружината - не е лоша идея това.trk2 написа:Звънни на някой часовникар да ти даде стара пружина 0,2. Някой знае ли тази стомна на ножа инструментална ли е (с ниско съдържание на легиращи добавки) или нержадаема (с по-високо)
"varban" : Ей това е идея !!! Щях да се сетя, ама от казармата не съм се бръсал с такива. Мисля че всички бръснарски ножчета са ръждаеми, но трябва да се тества.