Seikosha написа:Аман от тази амплитуда бе друзья, серсем се побъркахме
Това си е моя лична аберация

Щото се оказа, че аз събирам механизми в корпус и на каишка (или верижка)

За един е важно общото оформление, за друг - да е редкаж, а за мен - машината да е в ред
Seikosha написа: Имам стари часовници (ръчни) на които АМПЛИТУДАТА е като на стенен часовник махалото и си дават м/у 30-50 сек./24 ч. може би така са изчислени
Не, не. Просто са със стари пружини. И квото и да ги правиш, повече от 180 градуса трудно ще дадат. Ако пък са работили много и в корпус с дупки, като на товарен вагон от теснолинейка (Звездите примерно), то освен пружината има и износвания на осите.
Seikosha написа: Има нещо много академично в тези заигравки с тази амплитуда,като назубрено
Назубрено беше до миналия септември, докато подкарах Гаудеамус (напомням, Ракета 2609 с 16 камъка). Той ми отвори очите. А след това стана много практическа работа. Нали знаеш, че най-практичното нещо е добрата теория ;)
Seikosha написа:... лични наблюдения имам бол и мога да поспоря, без да съм часовникар,за мен е важно,като тествам един часовник поне една седмица както правя и то минимум в три позиции,дали върви точно ,колко ,или не! Това е кондиката,всичко друго е алабаланици.
Има такива машинки. И аз съм се сблъсквал много пъти с 18 калибър. Те вървят точно така - с малка амплитуда, ама доста точно. Става дума за всички 1800 и 1801, независимо, къде са правени: в Москва, Пенза или в Минск. Чак модификацията 1801.К1, с добавен един камък и със свити допуски, пооправя положението: всички 1801.К1 махат баланси както се полага.
Ето го и документирано:
В 1957 году из деталей этого же завода собирались часы «Заря». Главной целью этого мероприятия была подготовка сборщиков к выпуску своих женских наручных часов.
Освоение новых часов шло с трудностями. Энергетические показатели оказались ниже расчётных и как следствие - низкая амплитуда колебания баланса. После требуемой модернизации положение удалось несколько исправить.
Но низкая амплитуда при неплохих метрологических характеристиках полностью соответствующих ГОСТУ преследовала эти часы до снятия с производства в 1997 году. Вместе с тем стоит отметить, что часы пользовались у покупателей, как внутри страны, так и за рубежом устойчивым спросом. Всего их было выпущено более 50 млн. штук.
//
http://slava.su/istorija-chasovogo-zavo ... relsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Обаче искам да отбележа, че механизма не е изчислен така, а така е станал. И се е налагало да правят по-добри от обикновените баланси за него. Нищо, таман са се научили

А виж, 1600/1601 е друга работа. Той си е добре изначално, и е страшно куче

Най-държеливата съветска дамска машина.
Seikosha написа:Моят приятел Върбан наш,на едно място цитира принципът на Окам
Аз постоянно го ползвам - да не въвеждам излишни същности.
Ето демонстрация: няма за какво да предполагаме, че някои балансови машини са изчислени за ниска амплитуда и това е старо, добре забравено умение или магия от страната на красивите крави. Просто трябва да увеличим амплитудата до 220 градуса и да видим, какво се случва ;)