Връзка анкер - баланс

Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Връзка анкер - баланс

Мнение от Seikosha »

Абе, остъй тая работа ,то моето е на ниво теляшки занаят, мия мажа и търкам,имал съм просто и късмет,важното е ,че взех да вдявам каква е логиката. Не го разглобих целият,защото туй нещо е минавало през часовникар доста скоро,всичко се беше мазно,дори ремонтоара си беше омазан както требе,явно ,поне аз тъй си мисля,е сменяна спиралата на баланса и не е хваната правилно,часовникарят или самодееца,го е подкарал някак си,но в един момент се е откопчил от пазвата,имало е напрежение,мей би :redface Сега преместих още малко импулсният камък и движението стана съвсем равномерно,но и по-бавно. Не знам как я измервате амплитудата на око,ма ми се види да не е баш 180 градуса,броих му и колебанията,за една минута направи м/ 145-150 полуколебания. Тва добре ли е бе Връбчо? Ще звъня на ОТК - то да мине да го види,а аз в това време се заемам с външните работи,че са много яко зле,а го готвим за м.юли вс пак Bulgarie e :wink:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Само че не полуколебания, а цели. Трябва да са 2.5 в секунда, или точно 150 в минута. За час 9000. Това са 18000 полуколебания, или удара, или както там им казват.
Обаче не могат много точно да се изброят, затова се ползва само за груба настройка. После - както си знаеш, на напълно сглобена машина, по стрелките.

За амплитудата - важно е осветлението. За да хванеш "пеперудката" (аз му викам "витлото"), трябва да блестят спиците.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

varban написа:
мitakaaa написа:Само това с ХЕПТАНА НЕ МИ СТАНА ЯСНО - ама нали не всички сме химици. За какво е тази процедура ?
Хептан, бензин - няма разлика. Все едно, под накладния камък няма да влезе и няма да може да измие мръсотията и гранясалото масло.
Това, ако киснем оста в сглобен шатон.
Ако удавим машината в разтворител и го понагреем, въздухът в камъка ще се разшири и най-накрая ще излезе като мехурче. И това е мнлго добре, щото при охлаждане той се свива и направо всмуква разтворител точно там, дето трябва.
Следва попиване, сушене и още няколко цикъла. Трябва да пробвам на една клеясала Слава 1601, още с винтов баланс. Тя върви, ама с амплитуда към 60 градуса - много е мръсна. Ако стане, ще си проличи по амплитудата.
Ама това не замества правилна профилактика. Въпреки че за големи механизми може и да докара до хубав ход.
Аз до колкото видях подложния камък се разглобява от моста на баланса и за това реших че почистването ще се прави с тотално разглобяване, но ти изглежда искаш да кажеш че може да се закисне и мие всичко както е сглобено - така го разбирам.
blight
Напреднал
Reactions:

Мнение от blight »

След като така и така се завърза раздумка, да питам - колко е оптималния размах на баланса за джобен часовник,примерно Мълния?
Моята навита на макс в добри дни докарва почти 300 в покой, но иначе е 240-270 и има рязка разлика между навита сега и след 4-5 часа.Да бърникам ли допълнително?
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аман от тази амплитуда бе друзья, серсем се побъркахме icon_crazy Имам стари часовници (ръчни) на които АМПЛИТУДАТА е като на стенен часовник махалото и си дават м/у 30-50 сек./24 ч. може би така са изчислени :) Има нещо много академично в тези заигравки с тази амплитуда,като назубрено ,а лични наблюдения имам бол и мога да поспоря, без да съм часовникар,за мен е важно,като тествам един часовник поне една седмица както правя и то минимум в три позиции,дали върви точно ,колко ,или не! Това е кондиката,всичко друго е алабаланици. :) Моят приятел Върбан наш,на едно място цитира принципът на Окам,аз знам един негов принцип, наречен "Парадоксът на бръснача" та ,ако един проблем го сложиш на острието на бръснача,той се разполовява и така си имаш два проблема ,образно казано :)
" Всичко което е гениално ,е просто" казала амебата :D
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

мitakaaa написа: Аз до колкото видях подложния камък се разглобява от моста на баланса и за това реших че почистването ще се прави с тотално разглобяване, но ти изглежда искаш да кажеш че може да се закисне и мие всичко както е сглобено - така го разбирам.
Да, имах предвид точно това.
Само че... като временна, и лоша алтернатива.

Разглеждай го като допълнение към съвета на Богдан в статията от подписа ми - той препоръчва да се не разглобяват камъните на баланса, да не се мажат палетите и да не се пипа барабана с пружината за първия път. Ама по-натам трябва - отдавна е известно, че масло хваща добре само на чисто.

Обаче ми се е случвало да направя, както съветва Богдан, и да не получа добър резултат, точно както Сейкоша-сан го е писал - баланса все едно, че си го лепнал с лепило в камъните, клати се със зор, като омазана с катран ос на каруца :)
Та тогава може малко да се помогне по този начин. Особено ако машината е редкаж, за която няма откъде да вземе човек резервни части.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

blight написа:След като така и така се завърза раздумка, да питам - колко е оптималния размах на баланса за джобен часовник,примерно Мълния?
Моята навита на макс в добри дни докарва почти 300 в покой, но иначе е 240-270 и има рязка разлика между навита сега и след 4-5 часа.Да бърникам ли допълнително?
Недей :)
Засега е добре.
При амплитуда 220 градуса позиционната грешка не се проявява. Ако до преди навиването откарва към 200...210, ще върви достатъчно точно.
Навита до край, до последните зъби, наистина увеличава амплитудата - там момента на пружината рязко расте, ама си идва на място буквално след половин-един час.
Това не е за Молния само, а за всеки един балансов часовник.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Seikosha написа:Аман от тази амплитуда бе друзья, серсем се побъркахме icon_crazy
Това си е моя лична аберация :) Щото се оказа, че аз събирам механизми в корпус и на каишка (или верижка) :) За един е важно общото оформление, за друг - да е редкаж, а за мен - машината да е в ред :D
Seikosha написа: Имам стари часовници (ръчни) на които АМПЛИТУДАТА е като на стенен часовник махалото и си дават м/у 30-50 сек./24 ч. може би така са изчислени :)
Не, не. Просто са със стари пружини. И квото и да ги правиш, повече от 180 градуса трудно ще дадат. Ако пък са работили много и в корпус с дупки, като на товарен вагон от теснолинейка (Звездите примерно), то освен пружината има и износвания на осите.
Seikosha написа: Има нещо много академично в тези заигравки с тази амплитуда,като назубрено
Назубрено беше до миналия септември, докато подкарах Гаудеамус (напомням, Ракета 2609 с 16 камъка). Той ми отвори очите. А след това стана много практическа работа. Нали знаеш, че най-практичното нещо е добрата теория ;)
Seikosha написа:... лични наблюдения имам бол и мога да поспоря, без да съм часовникар,за мен е важно,като тествам един часовник поне една седмица както правя и то минимум в три позиции,дали върви точно ,колко ,или не! Това е кондиката,всичко друго е алабаланици. :)
Има такива машинки. И аз съм се сблъсквал много пъти с 18 калибър. Те вървят точно така - с малка амплитуда, ама доста точно. Става дума за всички 1800 и 1801, независимо, къде са правени: в Москва, Пенза или в Минск. Чак модификацията 1801.К1, с добавен един камък и със свити допуски, пооправя положението: всички 1801.К1 махат баланси както се полага.
Ето го и документирано:
В 1957 году из деталей этого же завода собирались часы «Заря». Главной целью этого мероприятия была подготовка сборщиков к выпуску своих женских наручных часов.

Освоение новых часов шло с трудностями. Энергетические показатели оказались ниже расчётных и как следствие - низкая амплитуда колебания баланса. После требуемой модернизации положение удалось несколько исправить.

Но низкая амплитуда при неплохих метрологических характеристиках полностью соответствующих ГОСТУ преследовала эти часы до снятия с производства в 1997 году. Вместе с тем стоит отметить, что часы пользовались у покупателей, как внутри страны, так и за рубежом устойчивым спросом. Всего их было выпущено более 50 млн. штук.
// http://slava.su/istorija-chasovogo-zavo ... relsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Обаче искам да отбележа, че механизма не е изчислен така, а така е станал. И се е налагало да правят по-добри от обикновените баланси за него. Нищо, таман са се научили :)
А виж, 1600/1601 е друга работа. Той си е добре изначално, и е страшно куче :) Най-държеливата съветска дамска машина.

Seikosha написа:Моят приятел Върбан наш,на едно място цитира принципът на Окам
Аз постоянно го ползвам - да не въвеждам излишни същности.
Ето демонстрация: няма за какво да предполагаме, че някои балансови машини са изчислени за ниска амплитуда и това е старо, добре забравено умение или магия от страната на красивите крави. Просто трябва да увеличим амплитудата до 220 градуса и да видим, какво се случва ;)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Всичко е така както казваш Връбчо,но не забравяй ,че ние в повечето случаи боравим със старини,на които им са износени частите,омекнали краката и силата им е останала в младостта,как да го накараш такъв старчок да припка кат тинейджър,за това става дума,колкото и да го къпеш и мажеш и настройваш,не става,така ,че се радваш барем като работи. Разбира се друго е когато имаш ,нова или запазена машина,тогава разбира се си заслужава занимавката,това си е и кефа разбира се. Ама да почнеш да подменяш износени части на някой 100г -шен ,трябва или да си часовникар на години с два тира части в ателието,или да имаш златните ръце на Невен ,който си изработва сам каквото му е нужно. Тва е ,човек прави това което му е възможно и това което му се отдава и разбира,то така трябва и да бъде,
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Точно така направих със 100 годишната Омега. Изчистих я и я намазах, даде малко под 180 градуса, и стига толкова. Нея да те е страх, да я навиеш - после ще има да търся пружина...
Ice eyes
Напреднал
Reactions:

Мнение от Ice eyes »

Импулсният камък може ли да не е камък,а от метал?И ако не е достатъчно висок,може ли да причини проблем(примерно целият баланс да не е застопорен)?
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Ice eyes написа:Импулсният камък може ли да не е камък,а от метал?И ако не е достатъчно висок,може ли да причини проблем(примерно целият баланс да не е застопорен)?
Може в краен случай да е от метал. На повечето стари часовници анкерът е от немагнитен материал и тогава няма проблем да е от стомана. Но формата на сечението не е кръг! Аз ги правя от стъкло. Трябва да е достатъчно дълъг за да взаимодейства правилно с анкера.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

А как докарваш формата?
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Не съм го измислил аз, има точно описано как се прави в Пинкин. Изрязва се с елмаз ивичка от тънко стъкло, сечението е правоъгълник. Нагрява се ивичката по средата с горелка и като почне да се топи стъклото, се разтегля, като дъвка. Колкото повече разтегляш, толкова по-тънко се получава. Сечението на този стъклен "конец" е близко до елипса. Трябват малко упражнения и човек се научава...
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да :-)
Това са началните упражнения за усвояване на стъклодувния занаят - изтегляне нба нишки и капиляри. Тук работата малко е поусложнена от правоъгълното сечение на пръчката. Но сигурно става лесно - трябва да пробвам :-)

Аз покрай стъклодуйството попаднах в експерименталния участък на ПЧЗ, че даже два пъти - за даване на чертежите и за вземане на поръчката. Жалко, че не можах да проникна в производството :-)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”