Днес ми се очерта почивен ден, вчера си купих 5 литра от реномираната русенска изба „Левента“ смес от Каберне, Мерло и Сира, а днес един приятел ми донесе 10 литра Пино от неговата реколта , та и аз като Върбочо сърбам винце и си мисля за скачащите секунди, пак сърбам и все повече се улавям, че идеята за този проект ме е обсебила, пак сърбам и се чудя , как аджеба се управлява тази функция
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1 ... Yphl-vNkhw" onclick="window.open(this.href);return false; при новите механизми, а отговор не идва от никъде.
Ето и малко предистория.
Прочетох патента (до колкото мога да прочета от френски, но винцето помага за гладкото осмисляне), а в патента имаше препратка към книгата на професор Льоколтр, която за щастие имам. Отворих и я и какво да видя, Оказва се че скачаща секунда е старо изобретение, по-старо дори от самия хронограф.
На оста на скачащата секунда има две звезди с вълчи зъби и пиньон. Двигателната сила идва от пиньона. Горната звезда се зацепва с вълчето колело в ляво, което е на същата ос на която е и ходовото колело на часовника, а долната звезда се зацепва управляващата ръчка 24А
Новото е само е че е добавена функция за нулиране. По изключително прост начин- единият от вълчите зъби на долната звезда е пуснат по- дълъг 8а.
И така управлението става чрез позициониране на ръчката 24А в три позиции. Две се задават от колонното колело чрез горния бутон и една от долния бутон.
Това което не мога да си представя е как двете позиции се постигат в новата версия, в която няма колонно колело.
Единственото, с което разполагам са последната снимка от предния пост и тeзи 3д графики

