Сага за 2936

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 2936

Мнение от varban »

Мисля въобще на батерии да го правя :)

Ама търпи ли се, докато пъкне захранване?

Затова сега разреждам една батерия (май AG-7) до към 1.4 волта ;) ;) ;)

За захранването - аз помолих един приятел да се замисли по въпроса.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

stepona555 написа:icon_clap , много бързо се пребори с механиката
О, това е началото. С механиката има много да се боря. Щото трябва да се развинти всичко, което може да се развинтва и да се мие и чисти баш по устав. И то под микроскоп. Как ще стане тази работа, не си я представям - това са часове време. А в завода правя барут :)
Май ще си търся микроскоп за в къщи...
stepona555 написа:... електроника колко има, звънец канарче с това почвахме всички пионерчета едно време, само вмвсто бобини беше изходен траф от някакъв руски транзистор.
Стига майтапи...
Да, вярно е, че е проста, баш като тоя звънец. Аз с мултивибратор съм почвал, ама там имаше повече елементи :) Барем двойно ;)
Само че аз искам да запазя оригиналната електроника, до спойките включително :) Ако изводите на бобинките не са изгнили от електролита или не са се откъснали от вибрациите, според мен (и не само според мен) на два кондензатора, резистор и транзистор няма какво да им стане. Та плановете са след освобождаване на механиката да пробвам запуск на камертона. Вече е безопасно. Поне за "чистата" Славица. Другата няма да я пипам, щото при нея механиката е заклинена, като локомотив със спирачна колодка :)

Май ще се наложи отваряне на механиката на другата Слава, щото не вярвам да мога със стъклено влакно да я преборя. Пък и боклука е много, и пада право в машината.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Браво,Върбане. icon_clap
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Евала на майстора :muslim:

А дали не може да му се измисли "оригинална" батерия?

И благородна завист към собственика - това е един от най-редките руски часовници, че и работещ, че и в прекрасно визуално състояние.

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Може, ама сега гледам каква да бъде. Излиза, че на 1.2 и на 1.4 волта върви еднакво. Еднакво бързо :(
И сега лошата новина: регулаторите на камертона са докрай на изоставане. Така дойде при мен, сигурно от завода е излязъл така.

Може ли камертонен часовник да избързва равномерно от лоша смазка и мръсен механизъм - а дано, ма надали. Че и от лоша регулировка на индексния механизъм - пак не може. Поне както аз го разбирам.
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

Браво Върбане! :muslim: :clap:
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Браво и от мен. Клипчето е ме зарадва много, особено със звуковия съпровод!
Поздравления!
Изображение
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

На клипа взима 2 минути еднакво бързо с другия кварцов. За какво избързване говориш - като минути на денонощие?

p.s. Много кефи часовникът. :)
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Браво, оправда доверието!
На мен също ми е интересно с колко точно бърза, и дали ако поработи малко, няма да нормализира хода?!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

С около половин минута на денонощие. Ама на масата, нагоре с цифера. Като свърши цялата камасутра в шестте положения, ще видя разликата в хода, ще го пробвам на още едно-две напрежения, щото имам такива батерийки, а през това време ще правя щипка за захранване от регулируем източник, който вече имам. И ще чета :) Досега съм утрепал десетина часа за чоплене на механизмите и поне пет пъти повече за четене.

Имах късмет с едната Слава, щото проблем и беше само застанала накриво пружинка, и тя си дойде на мястото с минимално въздействие на пружинката. А залепналото в ангренажа беше секундната ос, в центъра. И при отклоняване на камертона навътре индексното колело почна да се върти малко. Да де, но като запя камертона, нищо не мърдаше. За половин час уцелих положението на спирачната пружинка, на напрежение за ниска амплитуда, под волт. След това го проверих на около 1.4 волта, за повече нямаше време. И после го пуснах в къщи първо на батерия с 1.4 волта, после с друга, на 1.2. Но с жици и крокодили не е работа. Таман съм уцелил, каквото ми трябва в зрителното поле, и нещо се откачи или даде накъсо, или жиците мръднат механизма в подставката, която пък се оказа неудобна за такъв начин на работа.

Добре, че с едната стана работата, та поне да имам от какво да гледам. Щото другата не е за профилактика и настройка, а за реставрация :( Електролитът на батерии РЦ е основа, калиева или натриева :( :( :(

Трябва да взема една юсб играчка и да запиша клипче на индексния механизъм. Те май само за това стават :)
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

След като се изказаха положително разбиращите от часовници , аз мога само да добавя браво , шампион си.Радвам се , че не ме подведе вътрешното чувство и сагата започна където трябва и дано завърши както съм предвидил.
:b :b :b Не знам дали е за бира при тая оранжева карта по новините , ама наздраве.
Колегата , дето предричаше скоропостижна смърт на часовниците ,той си знае. Ако е пич да си подготви разкаятелно извинително слово.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Изображение

После ще смятам. А сега и бодвам най -меката натовка - и на топло, на ръка :)

Смятам от времето на постинга. Снимана е малко преди това.

И да, засега това не е часовник, а масогабаритен макет. Вярно, вече работещ. Някак си.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

stepona555 написа: :b :b :b Не знам дали е за бира при тая оранжева карта по новините , ама наздраве.
Колегата , дето предричаше скоропостижна смърт на часовниците ,той си знае. Ако е пич да си подготви разкаятелно извинително слово.
За ракия е. Колкото за словото - че аз за какво си сменях подписа? Ама мисля да обсъждаме аспектите на мрежовото ми поведение в друга тема :) Съзнавам, че такова пожелание е нарушение на добрия тон и на правилата (самоволно модериране в чист вид; в местата с мрежарски дух такова нещо се наказва), ама аз умея не само да спазвам правилата, ами и да ги нарушавам :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”