Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Публикувай отговор
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от agrozev »

Благодарение на колега от форума - Стефан (Alfa) получих напоследък няколко интересни (поне за мен) часовника.
Сдобих се с три "Ракети".
Едната от тях е много необичайна. Или е нещо рядко, или е някакъв франкен. Изглежда много добре.
Отвън си е стара позлатена "Ракета". Отвътре е с механизъм 2609.1, 17 камъка.
Обаче вместо "Ракета" или "Raketa", на циферблата пише "DIfor". Потърсих информация и разбрах че това е френска фирма - производител на часовници, която е имала регистрация и в Швейцария. На касата пък освен съветската марка за позлата "AU10", от другата страна, пак между лъговете стои някакво друго клеймо. Задният капак не е брандиран. Отдолу под циферблата не пише нищо, няма "Made in USSR" или "Сделано в СССР". Касата и стрелките са като за "Ракета", оформлението на циферблата се среща при "Ракетите" от 60-те и началото на 70-те години. Има го при 2609, при 2609.1, и при тези от тип "Балтика" има такъв (като на третата ми "Ракета" в тази публикация).
Не успях да намеря в нета аналог на този часовник... Нито пък открих чие е клеймото и какво значи... Надписът на циферблата е такъв, какъвто се е слагал на часовниците "Difor" - като шрифт и оформление.
Чел съм за някакво френско-съветско сътрудничество в областта на производството на часовници (не става на въпрос за "Lip"), нещо за френски каси за съветски часовници или сглобени във Франция часовници със съветски механизми. Даже мисля че ставаше на въпрос и за "Ракета", но не успях да намеря материалите за това...
Ето и часовника:
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение
Другото лого е нещо такова - "Д" като главно кирилско, но те французите имат нещо подобно като главна буква, и главно "L", заградени отдолу и отстрани.
Изображение
Нямам точно такива с механизъм 2609.1, но имам две с механизъм 2609. Показвам ги за съпоставка. На 2609 секундните стрелки са други, но при 2609.1 има и със стрелка като при моя.
Изображение
Още един 2609.1, позлатен и той - AU20, 17 камъка.
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
С такова оформление имам и един 2609, 16 камъка, и ги публикувам заедно за сравнение:
Изображение
И накрая, една "Ракета" 2609.А, 21 камъка, с хромиран корпус:
Изображение
Изображение
Въобще, старите "Ракети" са ми слабост, винаги се радвам като си намеря още някоя!
Имам и още стари съветски часовници, пак получени от колегата, но ще ги публикувам в близките дни.
Весели празници на всички и догодина с нови сили напред!
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Е това наистина е необичайно и интересно.
Направо си е съветски този Дифор., че и шрифта на 17 jewels и циферблатите с другите ракети са идентични.
Или само Дифор са щамповали франзелите според мен по малко вероятно да разглабят готов часовник за да щамповат или просто така са си го поръчали. или пък са идвали на части във Франция... ама по каква причина да плащат повече за сглобяване там.
И даже изглежда супер!
Поздравления!
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Нищо чак толкова необичайно не виждам.
Така ,както има този списък за механизми на 1МЧЗ,сигурно има и за някои и от другите заводи,съдеики по Cornavin,Seconda и т.н.:
viewtopic.php?f=97&t=8927&p=68395&hilit=velma#p68395
Маркировката заслужава внимание,но едва ли някой ще може да каже ,какво точно означава.
За тази френска маркировка ( има я върху каси с механизми на различни руски заводи) ,например рових дълго,руснаците и те бяха търсили и коментирали,но освен това ,че на каси най-вероятно изработени във Франция и маркирани според някакви техни стандарти нищо друго не излезе:
Изображение

Изображение
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

А дали пинчетата на циферблата съответстват на механизма?
Ако е така - със сигурност е произведен в СССР, няма кой да се занимава да проектира и произвежда допълнителен циферблат, когато може да вземе готов и да си го надпише.
Ако обаче е на лепенки, може и да е кюфте.
Стрелките е нормално да са от Ракета, те вървят с механизма, не с циферблата.
Корпусът също изглежда съветски, не виждам разлики.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

И така, да започнем годината!
Няколко стари съветски часовника часовника.
Една "Победа" на 2МЧЗ. Много ми харесва медния цвят на циферблата, макар и с известни поражения по него.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И още една от 2МЧЗ:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още една "Победа". По външност е на 1МЧЗ, но отвътре на механизма пише че е от 2МЧЗ. Има несъответствия и между "женевските вълни" на мостовете... Явно е имало някакви подмени през изминалите близо 70 години. По-стара и по-малка е от останалите.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още нещо от 1МЧЗ. Досега не съм имал честта да имам "Москва" и "Спортивние" в задоволително състояние, нито пък в автентично такова. Стефан ме снабди с два прекрасни часовника, представители на тези марки. Дори и да имало някакви намеси по циферблатите, това не намалява радостта ми че ги имам... Сякаш лумът е нов. Проверявах ги, не са радиоактивни.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
През последните дни слагах каишки на разни стари мои часовници, снимах, съпоставях.
Ето един бял и един черен "Маяк" на ПЧЗ:
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
И един "Старт" на ПЧЗ, вече снабден с каишка:
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още няколко часовника от последните дни на старата година.
Едно старо Seiko 7005A, 17 jewels.
Изображение
Изображение
Един красив "ЗИМ" ("ZIM") калибър 2602, 15 камъка, позлатен. Много харесвам този циферблат и отдавна търсех такъв часовник, но ме спираха високите цени, искани от продавачите. Най-накрая намерих нещо на компромисна цена, но и с много проблеми. Смяна на стъкло, смяна на бялата коронка, циферблат с едно счупено краче, пречупена ос на секундната стрелка... След доста усилия, мисля че си заслужаваше и резултатът ми харесва! Е, може би на такава каса отговаряше да пише "Победа" на циферблата (има го в такъв вариант по каталозите), но аз съм доволен от това което вече имам!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Един юношески "Победа" ("Pobeda") калибър 2602, 15 камъка. Хубав зелен циферблат, симпатично часовниче.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Имам вече едно такова часовниче, от този тип. Ето ги двете едно до друго:
Изображение
Изображение
Един "Восток" ("Wostok") калибър 2409А, 17 камъка. Нищо особено, но имам афинитет към тях и съм понасъбрал такива.
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
И още един "цивилен" "Восток" ("Wostok"), но калибър 2214, 18 камъка:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Един "Полет" ("Poljot") калибър 2609.Н, 17 камъка, позлатен. Взех го заради хубавата позлатена каса, с надеждата че ще намеря подходящ хубав циферблат за да сменя красивия, но компроментиран настоящ такъв. Е, не намерих подходящ. Или не ставаха размерите, или не бяха правилните, от тези с които разполагам. Оставих го засега с настоящия.
Изображение
И накрая, пак нещо намерено много евтино. "Восток Командирские" ("Wostok Komandirskie") калибър 2414А, 17 камъка. "Капитан на подводна лодка". Много го харесвам, направо се влюбих в него. Мисля да си го нося. Безелът е малко изтъркан, но мен това не ме притеснява изобщо!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Поздравления!
Правоъгълният Восток 2214 е моят фаворит в тази твоя партида! Знаеш! И другите са хубави, но винаги някой изпъква.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още няколко часовника от последния месец. Нямам много време напоследък за тях, затова от купчината часовници, които ме очакват избрах тези, които ми харесаха най-много.
И така - три "Востока" и две "Ракети".
Един прекрасен "Восток" ("Wostok") калибър 2605, 17 камъка, AU10:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето го в групата с другите 2605 от този тип:
Изображение
Изображение
Един с калибър 2409А, 17 камъка, също позлатен с 10 микрона покритие. Нямам навик да снимам в какво състояние съм получил часовниците и какво е станало после с тях, но този път си свалих снимката от обявата на продавача, защото просто разликата е поразителна... Не ми се вярваше че ще постигна нещо, просто взех часовника заради касата. Стъклото беше счупено и с липсващи парчета от него и циферблатът беше ужасно замърсен. Мислех си че си е заминал, защото беше покрит с много мръсотия. За щастие се оказа сух слой , нещо като пясък, и циферблатът не е бил намокрен или омазнен, та се изчисти и той, и вътрешния ринг относително добре, а бе направо много добре, още не мога да повярвам че си остана с часовника. Смених стъклото и бялата коронка. Учудващо си работеше, въпреки ужасната мръсотия отвън... И така, стана хубав часовник. Не е идеален, но изглежда добре.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още един "Восток" калибър 2409А, 17 камъка. Много интересен модел:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
"Ракетите" ("Raketa", "Ракета") са от калибър 2628.Н, от типа "Телевизор".
Първата е позлатена с 10 микрона покритие:
Изображение
Изображение
Втората е с хромово покритие:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Поздравления! Зачудих се каква ли е тази купчинка от която си вземаш по нещо за да го придадеш към колекцията си.
сигурно нещо такова - https://www.pbnovini.com/wp-content/upl ... vishte.jpg
Всички изглеждат чудесно! като последният Восток съм виждал, но не и в такова състояние.
Супер! Продължавай все така.
Изображение
Аватар
tzetz
Reactions:

Мнение от tzetz »

Сашо, заболя ме главата да разглеждам... :) В положителния смисъм на думата, разбира се! Наистина е сложно да се разбере какво е наистина в главата на един колекционер на часовници...
Поздравления за старанието и упоритостта и нека страстта към хобито ни не угасва! :b
Жал ми става, като си помисля, как един ден, когато ме няма, жена ми ще продава часовниците ми, на цените на които съм й казал, че съм ги купил...
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Ами така ще е... според новите ограничения за качване на снимки - доста по-скромно.
Една "Ракета" "Бейкър", позлатена. Механизъм 2609.НА.
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още една "Ракета" тип "Бейкър", но този път хромирана и с механизъм 2614.Н:
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Третата "Ракета" не е "Бейкър", а такава с ролексовидна каса. Взех я без пари и то само заради... верижката от "Полет", която беше на нея. Беше в окаяно състояние. Но след миене, лъскане, полиране и слагане на друга верижка, резултатът много ми допадна. Е, ще трябва да се прави и ремонт на механизма.
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още няколко часовника от последния месец.
Един радиосверяем TCM, взет без пари като неработещ. Е, оказа се че работи след нова батерия и осигуряване на по-добър контакт. Вече имах един от този тип, така че ето ги двата заедно.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Една "Слава" ("Slava") калибър 2428, 26 камъка, позлатена. Хубава е, но не е с правилната каса. Ще си търся овална каса, а за тази ще търся друг циферблат...
Изображение
Изображение
Следват традиционните "Востоци" ("Wostok", "Vostok").
Първият е калибър 2409А, 17 камъка. От този вид каса вече събрах доста.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Другият е едно малко бижу, много ме радва! Позлатен, калибър 2214, 18 камъка:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И пак правих преаранжиране на кутии:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Един "Восток" ("Wostok") калибър 2409А, 17 камъка. Доста съсипан циферблат, но е от часовниците които ми харесват. Някакси внушителен седи, с размери по-големи от традиционните за съветските часовници от този период. Сигурно само на мене ми харесва, но все пак ще го покажа тук. Ако намеря циферблат ще направя подмяна, смятам че часовникът си заслужава...
Изображение
Имам такъв с позлатена каса и жълт циферблат. Ето ги един до друг:
Изображение
Изображение
Един "Полет" ("Poljot") калибър 2614.В, 17 камъка. Прекрасно запазена каса, затова го и взех, иначе не съм кой знае какъв фен на "Полетите". Много хубав циферблат с променлив и неустановен цвят, не успях да го съсипя и ето го часовника изложен тук. За първи път се пробвах да пълня стрелки. Часовникът има чар, но е труден за снимане...
Изображение
Изображение
Една позлатена "Ракета" ("Raketa") калибър 2609.НА. Много красива и с ефектен циферблат.
Изображение
Часовникът много ми хареса и макар че не го видях точно в този вид по каталозите, реших че тези стрелки му отиват. Обаче след дискусия с колега, който е тясно специализиран по "Ракетите", той ме убеди да ги сменя. Отначало не си го представях така, но след смяната започна да ми харесва.
Ето го след промяната:
Изображение
Изображение
Попадна ми един позлатен "Сатурн" ("Saturn"). Досега нямах с позлатена каса. Видях че стрелките му са оригинални, сякаш си имаше всичко. Циферблатът не е добре, но поне всичко се чете по него. Някой беше залепил черно кръгче на мястото на календара, незнайно защо. Мислех че няма календар, но той си беше там. След разглобяване, промиване и сглобяване се оказа че календарът даже работи. Балансът беше счупен и го замених с такъв от донор. Смених и стъклото, беше спукано, но не съжалявам, защото старото също беше без лупа. Миене, лъскане, окомплектоване. Направих малкото, което можах. Все пак съм доволен че придобих още една бройка!
Изображение
Изображение
После се позанимавах с останалите от групата. Оказа се че някои не са с правилни стрелки. Изправих тези неточности, пак имаше малко миене и лъскане, чистене доколкото може. Така групата на "Сатурните" вече изглежда така:
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
И накрая, ново попълнение към групата на "Луч" ("Luch") калибър 2209, 23 камъка, позлатен:
Изображение
Изображение
Любими часовници. Ето с такава каса, групата ми в момента:
Изображение
Изображение
И общо за калибър 2209:
Изображение
Изображение
Това е засега.
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни колекции ----- User collections”