Сдобих се с три "Ракети".
Едната от тях е много необичайна. Или е нещо рядко, или е някакъв франкен. Изглежда много добре.
Отвън си е стара позлатена "Ракета". Отвътре е с механизъм 2609.1, 17 камъка.
Обаче вместо "Ракета" или "Raketa", на циферблата пише "DIfor". Потърсих информация и разбрах че това е френска фирма - производител на часовници, която е имала регистрация и в Швейцария. На касата пък освен съветската марка за позлата "AU10", от другата страна, пак между лъговете стои някакво друго клеймо. Задният капак не е брандиран. Отдолу под циферблата не пише нищо, няма "Made in USSR" или "Сделано в СССР". Касата и стрелките са като за "Ракета", оформлението на циферблата се среща при "Ракетите" от 60-те и началото на 70-те години. Има го при 2609, при 2609.1, и при тези от тип "Балтика" има такъв (като на третата ми "Ракета" в тази публикация).
Не успях да намеря в нета аналог на този часовник... Нито пък открих чие е клеймото и какво значи... Надписът на циферблата е такъв, какъвто се е слагал на часовниците "Difor" - като шрифт и оформление.
Чел съм за някакво френско-съветско сътрудничество в областта на производството на часовници (не става на въпрос за "Lip"), нещо за френски каси за съветски часовници или сглобени във Франция часовници със съветски механизми. Даже мисля че ставаше на въпрос и за "Ракета", но не успях да намеря материалите за това...
Ето и часовника:

Другото лого е нещо такова - "Д" като главно кирилско, но те французите имат нещо подобно като главна буква, и главно "L", заградени отдолу и отстрани.

Нямам точно такива с механизъм 2609.1, но имам две с механизъм 2609. Показвам ги за съпоставка. На 2609 секундните стрелки са други, но при 2609.1 има и със стрелка като при моя.

Още един 2609.1, позлатен и той - AU20, 17 камъка.

С такова оформление имам и един 2609, 16 камъка, и ги публикувам заедно за сравнение:

И накрая, една "Ракета" 2609.А, 21 камъка, с хромиран корпус:

Въобще, старите "Ракети" са ми слабост, винаги се радвам като си намеря още някоя!
Имам и още стари съветски часовници, пак получени от колегата, но ще ги публикувам в близките дни.
Весели празници на всички и догодина с нови сили напред!