Амфибии и Командирски

Публикувай отговор
rosen_er
Специалист
Reactions:

Re: Амфибии и Командирски

Мнение от rosen_er »

Не,бе.Докато я полирах се заплеснах и свалих някой мм в повече. lol2
И аз не бях забелязал,но .......да ,такава.Забележи обаче как по-дебелият безел на полираната "изравнява" оптически дебелината на касите.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Ако трябва да се систематизира това ,което сме написали със Сашо по въпроса на Шарки(а то е почти едно и също) би трябвало да има следните варианти за Амфибия:

1.Амфибия с осмоъгълна каса:
големи (разбирай с триъгълник ма часовата) стрелки,"къдрав" безел с "бяла" точка (два възможни типа) + "черен" безел.Като примери:
Изображение Изображение Изображение

2.Амфибия с каса тип 420:
големи стрелки,"гладък" безел(без цифри) с бяла точка

Изображение

3.Амфибия с каса тип 960 (нептунова каса).
големи стрелки ,"къдрав" безел с бяла точка,гладък безел с бяла точка(с цифри и без цифри) + "черен безел"
Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображениезатрудних се да открия реална снимка на последния тип безел (като на бочка)
Самата Амфибия Нептун:
големи стрелки, "черен" безел (по-късно и в други цветове:зелен,син,жълт,кафяв)
Изображение

4.Командирска Амфибия:
оформление като на Амфибия ,но с циферблат на Командирски Восток
Изображение
Има нещо "гнило" при тези Командирски Амфибии ,въпреки,че има доста свидетелства за производството им.Тези ,които разглеждат по-внимателно снимките,навярно са забелязали,че в паспорта на този часовник е посочен Восток Командирские с механизъм 2414.къде тогава е календарът?
И втори вариант:
Оформление с "командирски" стрелки.Но там си върви със съответният безел за командирски - без фосфорна точка.
Изображение Изображение

Добавяйте,поправяйте,спорете......

Трябваше да почна с "ушата" Амфибия и ранна "бочка" ,но те много по-рядко ще ни попаднат пред очите .По късно и тях ще добавя.
Като писах "ушата" Амфибия.....коментираният напоследък във форума руски колекционер Александър2 е показал вижте каква "ушата" "командирска" Амфибия:

Изображение Изображение Изображение

Как да му вярвам после ,кагато ни показва "единствен в света екземпляр ,спасен от изолатора" :mrgreen:
То така започна и дискусията ни - с твърдението ми че в колекциите на " големите" има и "най-големи кюфтета" :wink:
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Да раздвижа малко нещата, че днес се сдобих с два часовника по темата:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Радвам се, че са при теб!
Поздравления!
Изображение
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Нови попълнения:
"Съветски и руски водолази" -
Изображение
Изображение
И един "сбирщайн", но е с хубав циферблат и корпусът е доста запазен -
Изображение
Изображение
Изображение
Всъщност такъв циферблат не бях виждал и дали някой може да ми каже на какъв корпус се е вграждал, за да направя правилният изглед на часовника?! Механизмът е ясен и стрелките също /всъщност секундната стрелка, нали?/. Вътре в този часовник тупти руски автоматик Восток- 2416Б -31 камъка и ще се подмени. Автоматикът ще отиде за един бъдещ проект.
А иначе в нета видях такъв циферблат, монтиран в жълта четвъртита каса на "Командирские" с коронка на 2ч.. А , ако сложа само един гръб от "Амфибия", то стилово нещата ще се вържат и няма да сменям секундната стрелка и корпусът ще е правилен и ще стане "Командирска Амфибия", но дали това е правилното оформление?
Последно промяна от Torro на 01 Юли 2015 17:32, променено общо 1 път.
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Да попитам отново, някой не знае ли дали показания от мен Командирски часовник с "жълт" циферблат с какъв тип каса върви, дали е само "Командирски" или пък е "Командирска Амфибия"?
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

Все още нямам водолаз. :cry:
Тези кръгчета между маркерите на Комадирския не са ли слагани допълнително? Стоят ми като лепнати на циферблата и нещо не се връзват. Я някой от разбирачите да каже дали е така. :rules
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Тези "кръгчета" трябва да са си оригинални, защото на единственият часовник, който засекох в нета с такъв циферблат, е по същия начин.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Torro написа:Да попитам отново, някой не знае ли дали показания от мен Командирски часовник с "жълт" циферблат с какъв тип каса върви, дали е само "Командирски" или пък е "Командирска Амфибия"?
С тази машина и ако на циферблата пишеше "сделано в Русии" бих се поколебал дали не е нещо от "туристическите" Командирски.Но така както е окомплектован.......
Циферблатът мисля е от "новоделите" .Ако беше в стоманена каса (не си казал в каква е) с капак Амфибия,с "триъгълник" на часовата стрелка,и безел с "бяла" точка - можеше да мине за Командирска Амфибия.Сега ми се струва "събран" часовник.Виждам,че и сам си стигнал до този извод n_sad
Torro написа:...........
И един "сбирщайн", но е с хубав циферблат и корпусът е доста запазен -
Изображение
.......
П.П. Виждам ,че докато пиша ново мнение се е появило.
Няма циферблат на съветски Командирски с така оформени маркери и светомаса.
Лично мнение разбира се.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Понеже форумът е да се изказват мнения, то ще кажа моето предположение.
- Оригинален циферблат дори много радват тези индекси. Нямам никаква представа за окомплектовката на корпуса. Много вероятно е корпусът да е жълт командирски с коронка на 2 часа.
Изображение
Изображение
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Корпусът е много запазен и няма изтърквания, но все си мисля, че не е стоманен. Машината, както писах е автоматик и не е за този циферблат. Гърбът не е на Амфибия, а от този тип за автоматиците, на който пише само "автоподзавод водонепроницаемьiе". В нета видях, както съм написал по-горе, такъв циферблат, монтиран в жълта четвъртита каса на "Командирские" с коронка на 2ч.. За съжаление беше в чужд сайт, а аз не разбирам чужди езици, и не разбрах какво пише. Бих могъл да сложа машина с ръчно навиване и стоманена амфибийна кръгла каса с гръб на "Амфибия", като ще сменя и безела, но стрелките да не ги пипам и да се получи "Командирска Амфибия" от вида, показан от Колаксъзов - оформление с "командирски" стрелки, със съответният безел за командирски - без фосфорна точка. Просто се чудя какво е правилното оформление.
Не зная дали този циферблат е новодел, поне видях, че има такива , произвеждани циферблати. Явно този вид циферблат не е разпространен и няма примери за такива часовници /поне видях един пример/.
На новоделите май не пишат "сделано в ссср"!?

Докато пиша "atanweb" е намерил жълтия Командирски с такъв циферблат.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

ОК.Радват ,но такива "копчета" по съветско време имало ли е при Восток?Командирски с механизъм 2616Б 31 камъка..... :o Според мен този часовник (с такъв дизай на циферблата) би трябвало да изглежда о този начин:
Изображение
https://picasaweb.google.com/1130982390 ... 0689003602" onclick="window.open(this.href);return false;
Командирска Амфибия наричат часовник с каса,безел,стрелки и капак на Амфибия,но с циферблат на който пише Командирски.На новоделите пише всичко: "сделано в СССР" , "Заказ МО" , "made in USSR","Сделано в Русии" ......всичко.Мога да дам примери :) ако е нужно.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Не знам дали е вярно,но съм чел, че няма циферблат произведен в СССР ,който да е с "апликиран" циферблат. Всички релефни маркери са получени чрез "щамповане" на циферблатите.Много пъти се съм се изненадвал как маркери ,които изглеждат релефни допълнително поставени на циферблат ,всъщност не са.Ето пример със Заря-та от днес.Маркерите изглеждат много релефни ,но всъщност са постигнати по този начин:
Изображение Изображение
А всички "новоделни" циферблати са с "апликирани" маркери(или поне тези които съм виждал).Сашо,ако не те мързи покажи как са реализирани маркерите на един циферблат "новодел" ,който имаш и е в същата стилистика като на този Восток,който разискваме:
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Новодел, но вероятно пак от завода на Восток тип Карди.
Ще покажа, но другата седмица. Както казах, че разтурям франкена.
Изображение
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

За това е форума, за да се обсъждат такива неща!
"rosen_er" и "atanweb" са доста по-запалени колекционери и са по-навътре в нещата, свързани с руското часовникарство и е хубаво, че се включват. Бих могъл да следя примера на показания жълт "Командилски", с коронката на 2ч., но пък не открих други примери на такъв часовник в нета. Всъщност аз не съм от хард-лайнерите, които целят всичко да е в напълно оригинално състояние. Аз съм доста по-широко скроен, но е ясно, че моят часовник е събран от няколко и няма никакво стилово и техническо съответствие. Най-малкото циферблатът е за 17-камъкова машина, а не за автоматик. Стрелките също са спорни и т.н. Все пак ми се ще да се получи "коректен" часовник, не точно "оригинален", защото това е твърде силно след като няма поне няколко примери.
Ако има и някой друг, който да изкаже мнение ще се радвам да го "чуя"!
Публикувай отговор

Обратно към “Съветски и руски часовници”