dreadx написа:Целта на темата беше да се натрупа информация кой циферблат от какво е съставен и кой е най-добрият начин за почистването му. Така, след като определен циферблат доказано се почиства добре по определен начин, няма нужда някой друг да пробва върху него всичките възможни алхимии (антифриз не сме пробвали?!) и да си извади същите изводи до които сме стигнали ние - често с цената на съсипване на циферблат.
Разбира се в стремежа си за изчерпателност веднага ми хрумна да добавя разни идеи, които може и да са плод на развинтената ми фантазия (до колкото още не са изпробвани), но може и да насочат някого да опита с препечатване, и дори да се получи някакъв приемлив резултат.
Не всеки е наясно с технологиите за печат, но съм сигурен, че сред толкова хора може би някой ще има представа за какво става въпрос и ще помогне с идеи. Не знам защо по-горе беше казано, че нямало да стане хубаво със сито-печат. Аз лично съм склонен да пробвам, и сигурно ще го пробвам в някакво обозримо бъдеще. Проблемът с центрирането на печата е специфичен за циферблатите, трябва да помислим и по този въпрос. Колкото до мастилено-струйните принтери -- не е проблем да напъхаме циферблата в такъв принтер, но мастилата няма да са подходящи за лакова основа.
Dreadx Dale` Далеч съм от мисълта,че не го правиш за доброто на форума,но има и реалии. Със сито не може да стане по няколко причини,Първата е,че с това трябва да се занимава професионалист и в домашни условия не става.Втората е,че ако изключим по-модерните часовници с плоски циферблати,повечето са със сферичен профил и със сито да постигнеш такъв точен удар в/у циферблат ,си е кауза пердута. И най важното е,че такива малки по обем детайли със сито,не мож да станат. Вземи една Ракета (дето си я почистил) и и виж логото,само ,че не гледай височината на буквата,а погледни дебелината на така наречената греда,не е по-дебела от 1.15 - 1/20 от милиметъра,а после слез малко надолу и погледни и надписа 17 камней или най-долу made in ussr и може би ще разбереш за какво става дума.Ситото не е лазерен принтер,има си предел.35г. съм работил със ситопечат и съм се занимавал с дизайн и реклама и зная какво говоря. А ръкописен шрифт или така нареченият "италик" дори и много по-голям.ще стане назъбен,защото както посочих вече,ситото се състои от микроскопични квадратчета(има различни размери) и при малки размери на обекта,квадрата не може да "обере дъгата" ако мога така да го кажа и да ме разбереш.Но ти може да пробваш,няма лошо,тамън сутрешното ми кафе ще стане още по-весело.
Истината е в тампона. 3017 вече го спомена,ама няма кой да чете.И там възникват въпросителни от най-различно естество,но по-принцип е възможно,зависи какво,обемни логота и минутни маркери няма как.С тампон най-общо казано, са се правили надписите и преди 300г. на принципа на арелеф и барелеф,а съвременните технологии са друга бира,ако тръгнеш по тази плоскост,и внуците ти ще печатат циферблати,за да могат да изплатят техниката само.
Колкото до почистването и аз там действам.Вече 50бр.заминаха

,но да търсиш от какво са направени...забрави,ще ти трябва нещо повече от фантазия,използват се безкрайно много материали и комбинации,но това не ни е и нужно.Остава вярно това което си написал,че ако някой постигне утвърден успех с даден циферблат,да го сподели,макар,че е капка в морето,все файда.