Вчера се получиха някакви шантави резултати. На масата бърза примерно с една секунда на час, на ръката - примерно с 0.5 секунди за час.
Това - с разредена почти до дупка батерия, до 1.2 V.
Знам, че много от саат-будалите спят с часовника си, особено ако щипят зарчетата за конкурс, и досега все им се присмивах, ама и аз станах като тях
Взех мултицета и му включих една термодвойка и измерих температурата на масата в кухнята. Ми... 12 градуса беше, ако щете вярвайте

Нямах идея, че е толкова студено ;) ма сигурно, щото малко пуша, трябва повече да е
След това боднах термодвойката между двата слоя на натовката, по-близо до часовника, и измерих 32 градуса! Това - ако транзисторката е под ръкава. Ако се махне ръкава, температурата пада с няколко градуса.
Понеже мразя неопределените работи, реших да прескоча етап и да премина към натурни изпитания. И смених натовката с една кожена каишка (като стане време да я свалям, ще си правя инструмент за патенти

)
Продължих натурните изпитания, включително и разчистването на сняг пред гаража
Резултат - изоставане, и яко!
Няколко хипотези:
- слаб карамфил... да де, ама положението на секундната и минутната стрелка не беше се изменило. Значи фрикциона работи! И добре, че работи, щото едва ли ще седна да го стягам баш този, по-скоро ще го пратя на Диран, ако се наложи такава интервенция (това последното - напълно сериозно: съзнавам, какво чудо чопля и гледам да не си прескачам сянката. Квото мога - правя, останалото, ако е необходимо, ще го направи някой друг, който го умее по-добре. Карам я по докторския принцип: да не навредя. и чак тогава да лекувам. Ако мога.);
- малка амплитуда и по някой път не прехвърля зъб на индексното колело. Хубавото е, че зъбите са 300, честотата - 360 и лесно може да се провери, как върви: ако направи такъв номер заради мръсен зъб, ще е на оборот на колелото, а то е по-бързо от секунда. Така че и тази хипотеза отпада!
- същото, като горното, ама при динамични въздействия. Проверката я направих веднага - около час го носех, не можах да засека изоставане, а след това излязох на терасата и изчистих снега от климатика. С лявата ръка

Резултат - изоставане с десетина секунди за пет минути! Така че тази хипотеза остава възможна.
- лош контакт с батерията заради колхозното изпълнение с пластилина и фолиото, което нагънах, и като резултат - високо и непостоянно при тръскане контактно съпротивление.
Махнах пластилина, сложих изолационен пръстен и обърнах наопаки контактната пластина, която щатно служи да осигури контакт на механизма с капака. И понеже разредената до 1.2 волта батерия беше AG6 (с половин милиметър по-ниска от AG7), сложих тази на 1.4 волта. Затворих транзисторката и даже успях да я синхронизирам с time.is. И си легнах да спя. Пак с часовник. Почна да ми става навик
Последно този номер съм го правил в казармата. Ако каишката е мека и хлабава, не дразни много
Такива работи