Сага за 2936

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 2936

Мнение от varban »

varban написа:Изображение

После ще смятам.
Показания на транзисторката - 18:45:30, на Наташка: 18:44:51, разлика + 39 секунди.

На клипчето разликата е + 18 секунди и това е било към 22:08 предната вечер.

За 22 часа и 53 секунди транзисторката е избягала от Наташка с 21 секунди, което прави 22 секунди на ден. Плюс/минус секунда и половина заради дискретата на Наташка. Трябваше да взема някой 3055, ама нали е Луч... прииска ми се да я снима заедно с друга Слава. Която не само че е красива, но е един от най-точните ми часовници.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Да-да.На срещата в Мийковци беше изостанал с 10 минути :mrgreen:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Тя и повече щеше да изостане, щото беше спряла :)
След това в компания с ощe няколко кварцета премина такава процедура: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=8144&page=40" onclick="window.open(this.href);return false;
От всички най-точно върви Ракета "хаджи Бином" 3056А, ама как да го сложа до транзисторката? :) Би било гадно по отношение на 2 МЧЗ, когото аз не уважавам само заради едно нещо: уплътненията на 3056А :) Между другото, уплътненията на транзисторките са в ред, толкова години след като са произведени. По форма са като на Булова, ама са сделани в СССР... ми да ги бяха сложили и на другите славициз а то или мушама, или маджун :(

Абе 2 МЧЗ е достоен за уважение. Факт е, че и французите са ги оценили, и то в Безансон :) - там, откъдето са тръгнали съветските ръчни часовници и съветския Часпром в масовата си част.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

И от мен БРАВО!
Абе кой се е съмнявал, че Върбан ще успее?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Вчера се получиха някакви шантави резултати. На масата бърза примерно с една секунда на час, на ръката - примерно с 0.5 секунди за час.
Това - с разредена почти до дупка батерия, до 1.2 V.
Знам, че много от саат-будалите спят с часовника си, особено ако щипят зарчетата за конкурс, и досега все им се присмивах, ама и аз станах като тях :)

Взех мултицета и му включих една термодвойка и измерих температурата на масата в кухнята. Ми... 12 градуса беше, ако щете вярвайте :) Нямах идея, че е толкова студено ;) ма сигурно, щото малко пуша, трябва повече да е :)
След това боднах термодвойката между двата слоя на натовката, по-близо до часовника, и измерих 32 градуса! Това - ако транзисторката е под ръкава. Ако се махне ръкава, температурата пада с няколко градуса.
Понеже мразя неопределените работи, реших да прескоча етап и да премина към натурни изпитания. И смених натовката с една кожена каишка (като стане време да я свалям, ще си правя инструмент за патенти :))
Продължих натурните изпитания, включително и разчистването на сняг пред гаража :)
Резултат - изоставане, и яко!
Няколко хипотези:
- слаб карамфил... да де, ама положението на секундната и минутната стрелка не беше се изменило. Значи фрикциона работи! И добре, че работи, щото едва ли ще седна да го стягам баш този, по-скоро ще го пратя на Диран, ако се наложи такава интервенция (това последното - напълно сериозно: съзнавам, какво чудо чопля и гледам да не си прескачам сянката. Квото мога - правя, останалото, ако е необходимо, ще го направи някой друг, който го умее по-добре. Карам я по докторския принцип: да не навредя. и чак тогава да лекувам. Ако мога.);
- малка амплитуда и по някой път не прехвърля зъб на индексното колело. Хубавото е, че зъбите са 300, честотата - 360 и лесно може да се провери, как върви: ако направи такъв номер заради мръсен зъб, ще е на оборот на колелото, а то е по-бързо от секунда. Така че и тази хипотеза отпада!
- същото, като горното, ама при динамични въздействия. Проверката я направих веднага - около час го носех, не можах да засека изоставане, а след това излязох на терасата и изчистих снега от климатика. С лявата ръка :) Резултат - изоставане с десетина секунди за пет минути! Така че тази хипотеза остава възможна.
- лош контакт с батерията заради колхозното изпълнение с пластилина и фолиото, което нагънах, и като резултат - високо и непостоянно при тръскане контактно съпротивление.

Махнах пластилина, сложих изолационен пръстен и обърнах наопаки контактната пластина, която щатно служи да осигури контакт на механизма с капака. И понеже разредената до 1.2 волта батерия беше AG6 (с половин милиметър по-ниска от AG7), сложих тази на 1.4 волта. Затворих транзисторката и даже успях да я синхронизирам с time.is. И си легнах да спя. Пак с часовник. Почна да ми става навик :)
Последно този номер съм го правил в казармата. Ако каишката е мека и хлабава, не дразни много :)

Такива работи :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Забравих една много важна работа.
Слава 2936 не е точно като Accutron 214, поне както е в сервизния мануал: http://www.yeagley.net/Accutron/Accutro ... manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
По приказки на хора, които са ремонтирали 2936, колелетата не стават, заради осите. Камъните на братята са други - използвали са серийните, с изключение на двата камъка на пружинките. То и те са други. Обаче таблите на всички колелета, включително и на индексното, стават.

Има и друга съществена разлика. 2936 е копие на най-първия Акутрон 214, който е бил без ограничителни пружинки (stress limiter); пише, че тази работа се е появила в Буловите през 1964 година: " the addition of stress limiters to the index and pawl fingers (1964)" (cit: http://members.iinet.net.au/~fotoplot/acctech214.htm" onclick="window.open(this.href);return false;).

Та това е друга хипотеза за изоставане при динамични въздействия: някоя от пружинките се отлепя от зъбния венец на ходовото колело, и то за момент спира. И като си представя, колко са тънки тези пружинки (като спирала на дамски часовник!), като нищо е възможно.

Ще видим.

Факт е, че транзисторката засега пази точно време - върви с time.is секунда в секунда :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Абе тия хипотези май са си живи щуротии. Друга е работата: транзисторката половин век не е вървяла, и сега и се иска на топло, на ръка, като човек... така де, като часовник :)
Иначе лежи по гръб, по очи и в разни други пози в полиетиленово пакетче, и пищи само залудо. А сега завод видя... вярно, че заводът не я видя, щото я крия под ръкава - на топло и меко :)

Като че ли избързва. С половин секунда :)
Май още ще трябва да я нося (да проверя, дали върви стабилно), и после да меря батерия и да търся диод за сваляне на напрежението на сребърноокисната. Ще е с размер AG-7 (тая същата 395, диаметър 9.5, височина 2.6, 55...67 mA.h) или малко по-високата AG-9 (394, диаметър 9.5, височина 3.6, 55...70 mA.h).
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа: Като че ли избързва. С половин секунда :)
Изображение

Снимката е толкова смотана, че ако беше малко по-зле, нямаше да се познае въобще, че има часовник :) Ама и това е нещо. Тук се вижда разлика от една секунда; малко по-малко е.

ПС: вижда се то, ама друг път. Трябва кроп и пипане на светлите места.

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сега е почти една секунда напред.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Между другото не се таковай за волтовете на батерията - в описанието на Bulova пишеше, че до 1.85? волта би трябвало да не прескачат по 3 зъба и да си вървят нормално. Просто закрепи една читава батерия, така че да прави добър контакт, и го поноси малко.

А ако не си разглобил и почистил механизма - и ако върви трудно, от клеясала смазка - може и да поизбързва.
Да не е ефектът, че на топло се раздвижва и работи по-добре?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не съм разглобявал ангренажа. Правена му е само арменска профилактика, ама в микровариант. Капане на части от капката разтворител, изчакване, да разтвори боклука, попиване на разтворителя с хроматографска хартия (дебела филтърна) и пак, и пак, и пак, и много пъти, докато взета от масльонката капка разтворител престане да оставя петно върху чисто стъкло. После смазах промитите масльонки с осите в тях.
Не съм мил ходовото колело и това след него - те са с накладни камъни, закрепени с диафлекс, а аз не съм чоплил такива пружинки още. По съвет на Омегжа хич няма и да ги свалям - като му дойде време за профилактика, ще ги мия затворени.
След пускане консумацията на механизма е в норма. А аз пробвах да поспра нежно едно от колелетата, и токът веднага се увеличи! Според сервизния мануал това означава, че механизмът е чист и не се разглобява :)

Хич не ги слушам, аз щях да го разглобя, ако не беше тръгнал :) Просто си ме е страх. И си е за страх :) Ами ако съм извадил луд късмет и хич не е толкова лесно да му се уцели настройката? Ами ако загубя или счупя нещо специфично (то неспецифични неща са винтчетата, и то не всички :( )

Затова първо ще работя с другия. Той е тоталка - заклинен ангренаж, ръжда и умряла електроника. А после - ще видим :) Дотогава ще реша проблемът със захранването. Следващата батерия ще е пак алкална, пак АГ-7, ама на 1.5 волта. После - 1.65 волтова. И ще се види, как върви. А през това време ще му направя контейнер... два, да има и за другата :)

Непосредствено преди това ще направя профилактика по устав на нещо много дребно (един 1301 имам и един дребен-дребен Кортеберг) и после ще разглобя втората Слава в къщи, с много снимки. Хем да не е празна темата, хем да знам, какво къде да завинтвам като я изчистя.
Последно промяна от varban на 19 Яну 2016 16:04, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа:Между другото не се таковай за волтовете на батерията - в описанието на Bulova пишеше, че до 1.85? волта би трябвало да не прескачат по 3 зъба и да си вървят нормално.
при условие, че е настроен нормално :)

dreadx написа:Просто закрепи една читава батерия, така че да прави добър контакт, и го поноси малко.
Вече няма родико и нагънато фолио :) Закрепих батерията с обърнатата щатна пружинка :) Затова можах и да синхронизирам секундата: подложих едно патченце хартия и като стана колкото трябва я издърпах и едновременно го чукнах отстрани за запуск :) Сам не тръгва, щатно при прибиране на халката коронката остава извадена и при щракането и на място чука капака и камертонът тръгва.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:Сега е почти една секунда напред.
До преди три часа беше добре, после се къпах и постоя на по-студено. Резултат +4 секунди. Ама че машинка!
Чак пък такъв температурен коефициент да има?! Абе ще видим. Утре нямам работа с груби железа, така че ще е на ръка, а за после ще измисля нещо.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

как мислиш да запоиш диода за батерията, или завариш , има фирма в софия за това , един познат доста литиеви елемента осакати в опити да свързва в батерия, ще потърся информация къде са
Изображение
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Той мисли да направи някаква капачка, в която да има диод - така че като се сложи батерия, да смъква едни 200-300 миливолта и цялото това нещо да е като преходник за ашладисване на нормална AG-7 батерия - в мястото за руската батерия.
А между другото не е лоша идеята и да се запои диодът за батерията, само че после при смяната пак ще трябват интервенции с поялник. За AG-7 забелязах, че се запояват без проблем, ето: http://strelki.info/viewtopic.php?f=53&t=26858
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”