Следват разнообразни часовници, и като вид, и като произход, и като години...
От съветските часовници май най-много обичам "Маяк" ("Mayak") на Петродворец, калибър 2603, 16 камъка. Никога не ми омръзват и като срещна някой все го прибирам. Все не устоявам на изкушението да се позанимая с поредния, нещо да възстановявам, да го държа в ръцете си, да го снимам...
Нямах такъв с позлатена каса. Взех един за донор именно заради касата. Не е в много добро състояние, но както казах, нямам досега такъв и много го исках. Падна голямо подменяне, остана само касата от първоначалната покупка. Нищо друго ме можах да ползвам. Подмених неработещия механизъм и сложих един бял циферблат, който макар и с малки петна, горе-долу става, във всеки случай повече от този с който придобих часовника. Смених стрелките с такива, запълнени със зелен пълнеж. Смених бялата коронка с позлатена. Най-накрая, ходих на часовникар да ми направи и хубаво стъкло. Каишка също. И така часовникът стана с много висока себестойност, демек непродаваем, демек - вечно мой! Не се оплаквам, и моето желание е такова, да си остане при мен!

И пак групата на "Маяците". Накрая има и обща група със съименниците им от 1МЧЗ:

Следващият часовник не е мой, но мина през мен за оглед, придобиване на по-добър външен вид, снимки и търсене на информация. Часовникът е на брат ми, отомански джобен часовник, който той е взел за да допълни екипировката си при историческите възстановки, в които участва. В случая като представител на турската (османска) държава. Никога не съм се интересувал от такива часовници и имам съвсем смътна представа. Потърсих информация след като почистих касата и снимах детайлно капаците, циферблата и механизма на часовника.
Разбрах че на такива часовници им викат "Сапунерка" ("Savonette" - на френски). Излиза че джобният часовник е произведен от Jacot Freres в Le Locle, Швейцария, може би преди 1890 година. Това разбрах като разчетох и намерих логото на механизма и капаците в Микролиск и оттам последва по-целенасочено търсене. На механизма пише "Tunnel" като марка. Интересното е че компанията и произвежданата от нея продукция се е преименувала на "Zenith" след 1910 година! Касата е от сребро проба 800, диаметърът е 53,6 мм., широчината на механизма е 42,2 мм. Хубавото е че работи. Добре изглежда, циферблатът е запазен. Единствената горчивина остава заради задния капак, или по-скоро липсата му. Вместо него има някаква рамка с прозрачен потъмнял капак от някаква материя, приличаща на плексиглас. Ще търсим донор за капак, за да оформим часовника както трябва...

И пак нещо швейцарско, но вече лично мое и мой избор и находка. "Technos Select" с механизъм FHF 81 на Fontainemelon. 17 камъка, позлатен с 10-микронно покритие. Има малка пукнатина на стъклото на 1-часа, но не ми се ходеше до часовникар за ново стъкло и го оставих както е.

Пореден ЗИМ (ZIM) калибър 2602, 15 камъка. Бях го извадил за продажба, понеже касата беше от 80-те години а циферблатът и стрелките, въобще механизмът - от 70-те години и заради това реших да се разделям с него. Обаче се загледах в хубавия циферблат и в мен се породи някакво съмнение дали пък въобще го имам този часовник в сбирката ми. Оказа се че го имам, обаче в много лошо състояние, че и неработещ. Така че реших да не го продавам, а му избрах подходяща каса в която да го поставя и вече е както трябва. Още едно попълнение към сбирката ми от ЗИМ-ове от 70-те години на миналия век!

Следващият часовник си е въобще голямо попадение! Страхотен късмет да успея да придобия тази "Ракета" ("Raketa") тип "Балтика", наричана от колекционерите "Атом"! Механизъм калибър 2609.А, 21 камъка. Много добър външен вид!
Този път нямаше традиционните ядове с "Балтиките", защото часовникът беше в правилен вид и всичко му беше наред!

И накрая, още една "Ракета" ("Raketa"), наричана от колекционерите "Spider" ("Паяк"). Калибър 2603, 16 камъка. И тези много ги обичам, от този калибър. Тук характерното беше че тръгнах от един циферблат, пък си сглобих цял часовник. Или както се казва - "Приших към копчето един балтон"

Нямах такъв часовник и все се разминавам с него или заради голямото търсене, или заради много лошия външен вид. То и сега циферблатът е доста потъмнял. Чистих го колкото можах с часовникарска гума и доста се изчисти, доста тъмно си и остана, но не посмях да насилвам късмета си повече. Останах горе-долу доволен и реших да сглобя часовник покрай него. Така и направих и сега съм много доволен собственик на "Spider"!

Пак стана много дълго, ама ако го бях разделил на две части, всяка от тях пък щеше да е много къса... Това е засега. Чекмеджето ми е пълно с нови часовници, ама няма време да ги обработя и снимам, та остават за по-нататъка...