Ха здравейте! Днеска ще ви покажа как посрещам жена си като ми идва на гости за обмяна на опит, в случая оня ден. Не пиша в кулинарната тема,щот ще я задръстя,там само рецепти и мнения ще давам,културно.
Та сетих се аз,че след спагетите на Митака,бях обещал да покажа един от вариантите които правя аз(най-вече този)така ,че използвах случая.Приличат донякъде на спагети болонезе и меланезе,но си е мой каръшик и начин на приготвяне,все пак при промяна на продуктите,може да има и леко промяна при готвенето(например с пресни домати)
Та първо приготвих едно бързо мезе за мааалката изпотена бутилчица Сталинская,една класика в жанра,хапки от франзелка с масло и чер хайвер от гренладски лъмпфиш,не е от най-най,ам пак е чер,датски "Royal Greenland",какво да правя,глезя си я,зер внуците ми гледа.

Първо дегустирах да видя дали са се сготвили добре

и после се захванах с готвенето към 1.5ч. ,че и биля отатък ми отива.
Значи за тази рецепта не използвам от тънките спагети,а или от плоските по- дебели.или както в случая с един пакет 0.500кг.чудесни талиетели.(всички продукти са за това количество),правя това,защото накрая пада голямо бъркане и тънките спагети не издържат на тормоза и стават на пихтия.

Та талиетелите ги пускам в една голяма тенджера с кипяща вода,леко подсолена около 6л.Колкото е повече водата при варенето на спагети,макарони и други подобни,стават по-добре,мазнина не слагам,не се слепват,разбира се ги разбърквам и ги варя около 5м.
Изваждам ги и ги изсипвам в гевгир да се отцедят,като преди това ги измивам под студена вода малко да спре варенето(ако се консумират веднага,това не се прави,само се отцеждат)

Докато ги варя,правя това

След това се захващам с по-трудната част - сосът.(Трябва ви по възможност голяма ,широка тенджера) За него ми трябват и използвам (по реда на готвенето) около 100мл.зехтин и около 30-40гр.краве масло.Шунка от бут леко пушена,без силна миризма,може и бекон,но без мазнината.Режа на кубчета с 1см. страна около 100гр. Глава целина на кубчета същият размер,една пълна шепа,един средно голям морков и една средно голяма глава лук,малко по на дребно,4-5 скилидки чесън на не много дребно,около 200гр.печурки на кубчета поне 1,5см.иначе се стопяват,до 250гр.кайма смес,меля си я при месаря.Една чаша бяло вино,обикновено,сухо,но може и червено,дори е поподходящо,една супена лъжица песто Болонезе(пюре от босилек)консерва 4оогр.чудесни за готвене италиянски обелени на кубчета домати(сорта им е много месест,почти без семки и гъст сос,като кетчуп.Остава още сол,черен пипер и сух риган,него непременно,една от най-тачените средиземноморски подправки.
За допълнително овкусяване и озверяване,кашкавал,татарски сос Махеев с чесънче и подправки и разбира се любимата ми Аджика(на етикета пише,че има 1% люти чушки,специален сорт,тя и тъй не се яде,ма ако бяха 2%,тутакси ставаш драконообразен.
Та процедурата протича така: Готви се на средно силен огън,да се запържва,но и да се задушава,омеква по-скоро.СЛагам маслото в загретият зехтин и слагам първо шунката,като я разбърквам леко да се позапържи да овкуси мазнината
добавям целината(ако имате 1-2 стръка с дръжките прясна,още по-добре) морковите,лука и след малко чесънът,разбърква се редовно.Добавям и пастата от босилек.
Добавям гъбите и ги обръщам и тях 3-4мин.след което слагам каймата и с дървена лъжица я раздробявам на дребно(ако каймата е от пакетираните и много слепена,предварително сипвате малко топла водичка и я правите на гъста каша като пюре)добавям сол,чер пипер и запържвам няколко минути докато побелее.Изсипвам чашата с вино и похлупвам да се ашладисат нещата около 10 мин.
В това време правя това

После капака го махам и с бъркане леко изчаквам пълното изпаряване на виното,трябва да остане само на мазнина и да придобие ето този вид
Идва и последната част,изсипвам доматите,добавям 1-2 щипки захар(за нея забравих,убива киселото)сега е моментът и на сухият риган,най-малко една пълна супена лъжица,но не и повече за да не овладее другите аромати.Разбърквам,похлупвам и пак 10мин.В това време знаете кво правя.Махам капака кусвам,ако трябва добавям сол,пробвам дали доматите са готови,накрая се получава нещо такова.

Заключителните акорди са най гадни,изсипват се при соса,вече изтиналите и залепнали и степани на топка талиетели,слагам ги постепенно като бъкам с голяма лопата и вила,като изсипя всичките продължавам объркването,всички знаете как става,загребвате от дъното и издигате нагоре и пак и пак,трябва добре да се размесят,в тов време те се затоплят,отпускат и стават много гальовни,така 4-5 мин. най малко да покъкрят и разбъркват и магията да стане.Трябва да се внимава да не загорят,защото почти няма течно съдържание,ако готвите в тефлон,ще е супер.Накрая трябва да се получи нещо такова,омазано.

Аз сипвам в супени чинии,като пак напомням,загребвайте от към дъното на тенджерата,колкото и да се разбърква предварително,този сос има гадният навик да потъва на дъното.Слагам настърган кашкавал и в микровълновата за 30-40сек.колкото да се разлигави(Предпочитам другият вариант,пармезан или сух кашкавал на най дребното ренде,да остане хрупкав,това е по-скоро за дообогатяване на общият вкус,но нямах в момента,а и буля ,така ги обича,аз кашкавал стапям само при лазаня.Накрая който квото предпочита допълнително,аз си сложих татарсоус и малко пръцки от Аджика,ммм изядох две порции и....заспах.
На обратната страна на Махеев пише ет това:

Имаше и материални загуби,газовият ми котлон се скапа,а старарта ми вярна дъска за рязане не издържа на напрежението

Но получих и подарък от буля,научи се най накрая да прави домашна пастърма,ама не ще да свикне да я прави с мокро балсамиране(ще пиша как стават работите)

В заключение,стойността на манджата излиза най-много 10лв.Порциите са поне 6 супени чинии,баяджа пълни,вкусът гарантиран от маестро Сейкошини.Опитайте и после ще говорим.