Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

Малко кварцета:

Изображение

Първи ред:

Слава 3056А, работи. Ползвам я за локален еталон на време при настройка на часовници от миналата година. Тя е от Миро, бяха две. Капканчо ми прати и той една, с перфектен цифер и със здрава машинка.

Луч 2350, работи, ама с прецакана верига. Взех го преди няколко дни като донор за лунната Ракета.

Две Ракети 3056А, за Капканчук. Работят и двете, отскоро еднакво. Сума време си играя да им настроя платките, и така одрах една бобинка - изпуснах инструмент върху отворена машина, то на микропроводника му стига и крив поглед. Наложи се в черната Ракета да сложа щипана бобинка.

Втори ред - Зорка е ясна, това е последната ми любов :)
До нея е една почната и недовършена Ракета на Капканчук. Била 3056, ще става 3056А. Нямя бобинка, секундата не е оргиналдъ, а бях и загубил минутната, ама я намерих :)

След това една до друга са две Слави 3056. По-лявата, верижната, дойде с донора Луч 2350... звъннах и моторчето, прекъснато. До нея е една друга 3056, която ми я прати Капканчук. Тя работеше някак си... ако е с циферът надолу, се траеше. С циферът нагоре и на ръка - както и когато си иска - моторчето закачваше.
Аз я промих, попочистих магнитите под микроскоп както можах без разглобяване (чистех ги с полузасъхнало гумено лепило, нанесено върху тел 0.2 милиметра. Телта - волфрамова, щото такава имах под ръка :)) И славицата тръгна забележимо по-добре. По един път на два дни пропускаше някоя и друга секунда. И тук се издъних - вместо да взема да почистя още един път моторчето под микроскоп, взех, че го удавих в хептан и поразвъртях. Не стига това, ами като извадих мотора от хептана, го завинтих мокър в машината и го врътнах за централното колело. Той набра инерция, пръсна хептан наоколо като куче, което излиза от вода, и си прекъсна намотките... Ако не го бях въртял, щях да го оправя :(
Най-вдясно на втория ред е Заря 1956, от Сашо. Ще я бъде, ама и взех стъпковия двигател за Зорка :) Но сега пазаря една друга 1956, та да стегна сашовата - на нея корпусът е в идеал.
Отдолу Рухлица, която върви на където си иска и по колкото време си иска. За профилактика е.
До рухлицата е лунната Ракета на Капканчук. И най-накрая - още една Рухлица, ама с по-малък механизъм, с дамски. Тя може и за дамска да стане, ако и се измисли подходящ каиш, ама първо трябва да я оправя, има ръждясали части и иска донор. И на джама има пукнатина. Но ще гледам да я пусна, щото друг такъв механизъм нямам.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Е.т'ва малко ли му викаш :) Започвам да ти събирам руски кварцета,иначе други имам към 3кг. ма ти не щеш,ама виж и какво съм ти намерил,вчера изпадна от един ковчег с часовници,баланса му е здрав,ма е ваден от най дълбокото на езерото Байкал :lol:
Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да, 22 камъковите Зорки ги чопля - много противоестествена любов, щото хем не стават за носене, хем не са лесни :-)

А за кварцетата - то на снимката работещи са само 4 или 5, ако преброим голямата Рухла. Другото е материал :-)

Обаче при братята, както и при други производители, се забелязва по-добрия вид на по-ранните кварцета. Тогава, когато са стрували повече от механичен часовник, са им слагали и по-добри цифери, и на корпусите са обръщали повече внимание. После почват да ги поевтиняват и цифер вафла или на черти при Славите вече не се среща. И релефни маркери, релефни емблеми - хич. Дънят гладък едноцветен печат, и толкоз :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

По време на сутрешното търсене закачих с края на метлата ето това:

http://german242.com/souscription/proje ... demars.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Става безпощадно ясно, защо няма нито един съветски часовник в херметичен корпус от благороден метал:
Из-за необходимости обеспечить плотную отливку, исключается литьё тонкостенных изделий. Только толстые литники и толстые изделия могут получиться равномерно плотными. Отсюда при весе корпуса около 70 граммов, на отливки пришлось брать около 250-300 граммов золота. Остатки вернулись в виде опилок, и использовались в дальнейшем для изготовления фурнитуры – грибков, кнопочек, заводной головки.

Разбира се, Герман прави баш бая водомер, ама даже да говорим за корпус стил де лукс, пак ще го има това съотношение от 1:3...1:4

За такъв корпус:

Изображение

тръгват от такива отливки:

Изображение

Изображение

Проблемът не е само и не толкова в това, че 70 грамов корпус иска четвърт кило заготовка.
Ето го истинския проблем:

Изображение

За единична бройка - всичко е нормално, клиентът винаги е прав, щом плаща.
Отчетност - по факта. Ама в серийно производство на съветски завод - абсурд.

Братята са правили златните корпуси по технологията, налична в монетните дворове - лента, щанца, изтегляне, обживаване и каквото и да е, ама без стружки.
percusst
Напреднал
Reactions:

Мнение от percusst »

ЕЕЕ, супер!Красота! Много интересно! Благодаря!
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Като е толкова скъпо, да дават на клиента и остатъка от стружките в пликче и да го изпращат по живо по здраво. Важното е той да си плати половинката кило злато когато си купува часовника.
Интересно.Благодаря!
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Много интересна информация.
Корпуса толкова не ме впечатли,а механизма.
Как са го подновили.
Тук има страшно много ръчна работа,което си е доста скъпо.
Колкото до остатъците от златото.
Те си ги ползват отново.
Златарите казват,че 10% имат фира.
Ама не е вярно.
Много по малко.Аз като правех златни гарнитури на лъковете всичко събирах-стружки,прах от пилата.Почти нищо не се губи.Само това,което остава на шкурката и кечето.
Него нямаше как да го събирам. :mrgreen:
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Ще киснеш шкурката в шампанско и ще пиеш то така е модерно с люспи злато вътре. Пиеш и си сигурен, че не е фира.
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Пак е фира.Трябва да ползвам филтри. lol2
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

plamenhar написа: Аз като правех златни гарнитури на лъковете всичко събирах-стружки,прах от пилата.Почти нищо не се губи.Само това,което остава на шкурката и кечето.
Него нямаше как да го събирам. :mrgreen:
Абе има, ама няма да ти хареса :)
... сетих за една незабравима картинка - в една лаборатория трима души на колене пълзят по пода и бършат всичко, де що докачат с филтърна хартия. Голям кош, вече пълен с парчета хартия и под камината - огромен кристализатор с мътна помия, която дими.

Събираха паладий... сто грама, сметнато на метал.
А пълзяха академик, с.н.с. и аспирант. И си приказваха, докато събират. До тогава си мислех, че знам руски...
// За трансмутация с шоколадови бонбони: viewtopic.php?f=57&t=1724&start=75#p19363" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

atanweb написа:Като е толкова скъпо, да дават на клиента и остатъка от стружките в пликче и да го изпращат по живо по здраво. Важното е той да си плати половинката кило злато когато си купува часовника.
Абе клиентът специално за този може и да ги е платил :)
Не ходя по аукциони, не чета подобни материали, ама си давам сметка, че това чудо спокойно може да струва петцифрена сума.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Точно петцифрена е Връбчо и то в евро,мисля дека да е същият или почти същият като един "мой" Аудемар Пиге ,дет отиде в сейфа на сина и аз го зяпах не повече от два дена и туй преди повече от 4г. ,де да го помня с подробности,ама дали е същият механизъм не знам,тогава бъкел не различавах Победа от Ролекс, едва по-късно разбрах,че съотношението на цената е 1:3600 някъде условно ,ако Победите са минт. :lol:
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Вади от сейфа и снимай едно клипче.Страшно съм любопитен.Къде попадна на такъв "дзвер" ?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Seikosha написа:... ако Победите са минт. :lol:
Намека го разбрах, а за тези, за които под@бката е много тънка, давам пряк линк:

viewtopic.php?f=58&t=1701&p=12959&hilit ... %82#p12959" onclick="window.open(this.href);return false;

Малеее, стана повече от година вече :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Да бе,кога се изниза n_sad
Роска,историята е дълга,не видиш ли кавичките на мой. Минало, бешало и свършило. :lol:
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”