Колекцията на plamenhar
Re: Колекцията на plamenhar
Честито и от мен за новозавършените и придобити попълнения. За един Уолтам преди време имаше дискусия във форума и аз и Шеретутков изказахме мнение ,че механиката прилича на японска,а аз направо я оприличих на Ориентска,леко модифицирана и лагеруването на ротора. Сега като е пред очите ти.ще погледнеш ли за сравнение? Ще бъде интересно.
А,да те питам и за 30 камъковият Полет,точно сега сглобявам и реанимирам един такъв,но е в каса "буренце" Този твоя по ми харесва. Отзаде капака като на другите ли такива каси на Полет е или трябва да е по дълбок.
А,да те питам и за 30 камъковият Полет,точно сега сглобявам и реанимирам един такъв,но е в каса "буренце" Този твоя по ми харесва. Отзаде капака като на другите ли такива каси на Полет е или трябва да е по дълбок.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Моят механизъм е FHF909.
Не прилича на японски,които съм виждал.
Повечето Ориенти и Сейко са с винт и лагер на моста.
По рядко лагер на ротора.
Тъй като гледам на моя майче е на втулка ротора.
Което разбира се не е хубаво.
Капака на полета си е по дълбок,но не много.
Интересното е,че гривната и капака са с еднакъв наклон към плоската част.Ще кажеш,че са едно.
Не съм попадал на такава комбинация.
Не прилича на японски,които съм виждал.
Повечето Ориенти и Сейко са с винт и лагер на моста.
По рядко лагер на ротора.
Капака на полета си е по дълбок,но не много.
Интересното е,че гривната и капака са с еднакъв наклон към плоската част.Ще кажеш,че са едно.
Не съм попадал на такава комбинация.
Да ама не. Според мен механизма би трябвало да е 905:plamenhar написа:Моят механизъм е FHF909.
...
...
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... wk&FHF_905" onclick="window.open(this.href);return false;
Щото 908 и 909 са с ден и дата.
Може и да е с втулка ама механизма за самонавиване си работи добре. Аз такъв механизъм с износена втулка не съм виждал. За съжаление съм виждал такива механизми с други повреди.
Интересно...
Има си сигнатура до баланса-FHF 909.
Сега порових в Ибея и има подобни часовници само с дата.
На вид механизмите си приличат,но нама снимка на която да се види сигнатурата.
Сега ще му махна циферблата да видим какво има под него.

Струва ми се,че няма място за диск с дните.
Освен това изчезна функцията бърза смяна на датата.
Има си сигнатура до баланса-FHF 909.
Сега порових в Ибея и има подобни часовници само с дата.
На вид механизмите си приличат,но нама снимка на която да се види сигнатурата.
Сега ще му махна циферблата да видим какво има под него.

Струва ми се,че няма място за диск с дните.
Освен това изчезна функцията бърза смяна на датата.

Последно промяна от plamenhar на 29 Юли 2018 16:12, променено общо 1 път.
Разбра се защо изчезна функцията за бърза смяна дата.
Изчезнала е една зъбчатка.
Ето два часовника с еднакви механизми-FHF 909-търси се!
Waltham и Avia.Ясно си личи на десния нанизаната зъбчатка на ремонтоара.При крайно вадене на коронката тази зъбчатка застава над зъби на диска на датите и ги върти.Също като Orient календар.Ама откъде да знам да внимавам?
Когато съм го вадил ремонтоара явно е отлетяла.Събрах всичко с прахусмукачката,след това боклука го изгорих в една тава-и нищо.

Junghans-механизъм 687.
Oплетена спирала,после счупена ос и накрая нов мост с баланса от колегата Miroman оправиха нещата.

Малко руски за да не е без хич.
Почти нова Слава автомат и Ракета за слепи-касата като нова,но механиката за боклука.
Механизма 2601-дълго се чудих каква е разликата от 2603-ами няма секундна ос на 6 часа.
Леко издълбах циферблата и един 2603 заспа.Имам резервни стрелки за този модел.Ако на някой му трябват да свирка.
Оказва се,че има и друг механизъм на Ракета с номерацията 2601-съвсем друг.

Един Olma-калибър ЕТА 2788.
Търся му ринга между касата и механизма.Също и ремонтоар,въпреки,че му направих.

И накрая:
Моvado аutomatic-bumper.Сигурно на 50-60год.Стомана със злато-не позлатен,а дебел пласт-може би 0.2мм.
Стрелките също са златни.В много добро състояние.Единия амортизатор на ротора го нямаше,но му изработих от струна за цигулка.Малко по дебела тел,но върши работа.

Това е скромно за сега.
Напоследък снимките не ми се удават.
Много по добре изглеждат на живо.
Прибирам.
По нататък още.
Изчезнала е една зъбчатка.

Ето два часовника с еднакви механизми-FHF 909-търси се!
Waltham и Avia.Ясно си личи на десния нанизаната зъбчатка на ремонтоара.При крайно вадене на коронката тази зъбчатка застава над зъби на диска на датите и ги върти.Също като Orient календар.Ама откъде да знам да внимавам?
Когато съм го вадил ремонтоара явно е отлетяла.Събрах всичко с прахусмукачката,след това боклука го изгорих в една тава-и нищо.

Junghans-механизъм 687.
Oплетена спирала,после счупена ос и накрая нов мост с баланса от колегата Miroman оправиха нещата.

Малко руски за да не е без хич.
Почти нова Слава автомат и Ракета за слепи-касата като нова,но механиката за боклука.
Механизма 2601-дълго се чудих каква е разликата от 2603-ами няма секундна ос на 6 часа.
Леко издълбах циферблата и един 2603 заспа.Имам резервни стрелки за този модел.Ако на някой му трябват да свирка.
Оказва се,че има и друг механизъм на Ракета с номерацията 2601-съвсем друг.

Един Olma-калибър ЕТА 2788.
Търся му ринга между касата и механизма.Също и ремонтоар,въпреки,че му направих.

И накрая:
Моvado аutomatic-bumper.Сигурно на 50-60год.Стомана със злато-не позлатен,а дебел пласт-може би 0.2мм.
Стрелките също са златни.В много добро състояние.Единия амортизатор на ротора го нямаше,но му изработих от струна за цигулка.Малко по дебела тел,но върши работа.

Това е скромно за сега.
Напоследък снимките не ми се удават.
Много по добре изглеждат на живо.
Прибирам.
По нататък още.
Последно промяна от plamenhar на 29 Юли 2018 16:16, променено общо 2 пъти.
Пламене, на Юнгханса му липсва една пластинка за покриване на камъка ка анкерното колело - работи ли без нея? Липсата и не е ли предпоставка за по-бързо износване или неравномерна работа?
Браво Майсторе! Ставаш все по-добър. Колкото до Ракетата за слепи, тя е в две модификации- по-старата 2601, на основата на Победа и по-новата 2601Н. Има и съвсем различен механизъм 2601, с триъгълния мост, както му казвам аз. До неотдавна и в руския форум много спореха за нея- имало ли я е, или не. Имам чувството, че тя е била основно за износ, от времето, когато на мода са били двустрелочните мъжки часовници.

Браво, Пламка! icon_clap
Добре започваш годината
Как се споразумя с горнооряховчанина за Мовадото?
Добре започваш годината

Как се споразумя с горнооряховчанина за Мовадото?
.
-
- Специалист
- Reactions:
Като гледам не липсва, а така си е направен. Зависи какъв вид камък е сложен и какъв връх има анкерното колело. Струва ми се, че камъкът е като на другите колелаmiroman написа:Пламене, на Юнгханса му липсва една пластинка за покриване на камъка ка анкерното колело - работи ли без нея? Липсата и не е ли предпоставка за по-бързо износване или неравномерна работа?
Да отговоря поред.
И аз си мислех,че трябва да има още един камък на анкерното колело,но като го разгледах с лупа установих,че върха на оста е по надолу и няма как да опира в допълнителен(накладен) камък.
А и както Невен казва-камъка е като на анкера.
Пък може нещо да е доработван.Не е от най изпипаните механизми поне на външен вид.
Както и да е работи си нормално.
Да,има и друг механизъм 2601-Цецо го е показал.
И аз имам такъв,но циферблата е от друг часовник:

За Мовадото-ами споразумяхме се-много добър часовник според мен.
И аз си мислех,че трябва да има още един камък на анкерното колело,но като го разгледах с лупа установих,че върха на оста е по надолу и няма как да опира в допълнителен(накладен) камък.
А и както Невен казва-камъка е като на анкера.
Пък може нещо да е доработван.Не е от най изпипаните механизми поне на външен вид.
Както и да е работи си нормално.
Да,има и друг механизъм 2601-Цецо го е показал.
И аз имам такъв,но циферблата е от друг часовник:

За Мовадото-ами споразумяхме се-много добър часовник според мен.
Последно промяна от plamenhar на 29 Юли 2018 16:18, променено общо 1 път.
Наистина е много добро Мовадото, а и този автомат е много забавен
На скоро продадох една Сертина с бъмпър.

.
-
- Специалист
- Reactions:
Да,двустрелочник.
Ето как ме изненада един колега тази вечер преди концерта.
Мина на един дъх.

Нямам представа какво липсва?
Май лагера на ротора?
Някакви идеи?
Ето как ме изненада един колега тази вечер преди концерта.
Мина на един дъх.

Нямам представа какво липсва?
Май лагера на ротора?
Някакви идеи?
Последно промяна от plamenhar на 29 Юли 2018 16:19, променено общо 1 път.
Ухаааа,добра изненада
Ухааа, я! На тези булхед май им викаха...kapkan написа:Ухаааа,добра изненада
Честито, Пламене- да го лъснеш и покажеш!

Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз.