Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от Lyubo_sr »

plamenhar написа:Изображение
Минералното стъкло и то може да се полира.
С много търпение. :mrgreen:
Може ли по-подробно? :redface
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Seikosha каза в поста си, че стъклото е ново от Людмила.
Аз не бих се трепал да полирам минерално стъкло, не са чак толкова скъпи.
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Минерално-като на обикновените стари сейковци.
Полирал съм плоски на Сейко.
Ако стърчи малко-е добре-не се вади.
Ако е наравно с касата трябва да се извади.
Тук е малко трудна работата.
Обикновено имат допълнителен пластмасов ринг.

Опитвам най различни методи за да го извадя-нагряване,или в камерата на хладилника.
След което с дремела и диск с диамантено покритие премахвам големите драскотини.
Диска е около 40мм диаметър.Може би зъботехнически.

След това почвам със шкурки-различни номера-на равна повърхност.
Предпочитам водни и с вода.Стигам до към 1500-2000.
Така докато просветлее и е почти готово.
След това с пастата която ползвам за метал и с кече.
Да не са големи оборотите,че загрява и може да се счупи.

После поставянето си е предизвикателство.
Трябва преса,но и с нея е опасно.

Но напоследък отивам до Илиенци и си купувам ново за 3-4лв.
Ако има размера,който ми трябва разбира се.
И поне две! :mrgreen:
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Любчо,джама на черното Сейко е акрилен,абе пластмаса,не ми беше попадал такъв досега и късмета е че призмата е от вътрешната страна и се получи,то и от външната да беше ,пак щях да го направя,но за прецизност на ръбовете,не съм сигурен. Минерални стъкла Сейко взеха да влагат малко по-късно,макар ,че имат и по-късни модели с акрил,зависи от дизайна. Вуобще когато видиш Сейко с изпъкнало стъкло,ще знаеш,че е с акрилно,а не минерално.
А иначе и аз съм правил опити преди време за полиране на минерално и както казва и Сашо,просто си е загуба на време. Единствено си заслужава,когато не можеш да намериш ново,а това се случва при стъкла с неправилна форма,като този по-долу,при когото използвах целият описан арсенал от Пламен като започнах с накрайници за гравиране,шкурка 240,500 до 2000 и после на кече.Добре ,че стъклото беше леко издадено,защото драскотините бяха безброй и много дълбоки и стигнах до нулата на касата. Но каквото и да правех през тези 10ч. които ми отне,финишът не можеше да се получи,нямаше как да получа гланца. Затова трябва яко кече с голям мотор,за да се упражни натиск,а с дремела направо спираше да се върти като натисна малко повече и почваше да пуши. Може би с дрелка да се получи,но нямам. Така,че крайният ефект е,идеално загладено без драскотини стъкло,но с повърхност като матирана,подобно на едни антирефлексни стъкла ,дето слагат на снимки и на графики, Все пак мога да кажа,че този ефект/дефект,се вижда само под определен ъгъл и то ,ако го гледаш по-отблизо,иначе на ръката си е добре. Абе все пак спасен. Него си спомням,че го носих на бижутер,който каза,че за 10лв. ще ми го полира,но дълбоките драскотини,щели да останат :o Е за къв чеп ми е.Така ,че се изтормозих сам. :) За сваляне на стъкло което е в безелът на часовникът,не знам да може да стане,не ми се вижда възможно,не се бях сетил като Пламен, с нагряване или изстудяване,има други модели,при които безелът се сваля,а самото стъкло лежи в/у вътрешен ринг,върху който има кръгло гумено уплътнение,стъклото ляга в/у него,а отгоре се слага безелът и се щраква,като по този начин го притиска(бях показал някъде такъв,ако го намеря ще ппкажа и тук) Та,само в такъв случай,бих се хванал пак да полирам иначе nono

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Специално за dreadx Ето го механизма на Ракетата идва съвсем малко по-малък,отворът за ремонтоара пасва идеално,а отпред,ако отзад се уплътни,циферблата се скрива зад рамката.Значи по принцип може да стане. Не се сетих за малките квадратни Де лукс,но те май са доста по-малки.Ще проверя и за него.
Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Малеее :(
Спиралата на този Рекорд е излезла много напред.
Здрав ли е баланса?
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

За пълна реанимация е,както и да го гледаш. Осите му май са здрави,не играе по вертикала,като го побутна,анкерното колело се задвижва.Тя мойта часовникарка има златни ръце,няма да и се опре,ама с цифера кво ще правя,не знам,то и каса нямам,тази е от един Корнавин, на него механизма влиза целият в касата,като при Старт и правоъгълните швейцарци от едно време,а и Звездите са тъй,а Ракетата е с щракващ капак. Пламен да каже. Абе,ни вода иска,ни храна,вече го имам и кога му дойде времето,ще изпълзи.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Да,на тази Ракета 2209 капака е квадратен и щракващ.По скоро прихлупващ.
Никаква водозащита.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

varban написа:Малеее :(
Спиралата на този Рекорд е излезла много напред.
Прилича ми, че е смачкана в началото, като да се е закачила при движение на регулатора (за какво им трябвало да го бутат). Самите навивки май са добре и на еднакво разстояние. Не е чак голям проблем, въпреки че и най-малкото изправяне на спирала пак си е играчка.
За циферблата се чудя дали може да се почистят окисите с някаква органична киселина - varban да каже - и после с нещо да се лакира?

хе, много ме кефи това как се е получило!
Изображение
Трябва пак да си поиграя някой път с полиране на каси, въпреки че едва ли ще ги докарам толкова добре.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Кво да кажа?

Чистенето на циферблат не е химия, а решаване на задача, която а priori няма решение.
– Мы сами знаем, что она не имеет решения, – сказал Хунта, немедленно ощетиниваясь. – Мы хотим знать, как ее решать.
:)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз в смисъл, че квото и да използваш, ще прецакаш лака. Тия циферблати са много цифкави :(
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

На лака,майната му,кондиката е да не се прецакат надписите.
Ракетата отиде в кофата,така няма да я мисля и ще живея по-спокойно.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Добре. Пази го механизма, че някои хора по-му се кефят, отколкото на онези позлатените 2209.. За киселината - въпросът ми беше дали някой знае с каква киселина е подходящо да се махат такива зелени окиси? Може би някаква органична - оцет, лимонтузу?

А тук е момента да отбележа - поради лошата водоустойчивост на тези каси и моят цифер на Луч-а хич не ме кефеше на какво прилича. Та бърсах от лака, като леко го разтварях с бензин на едно памуче и свалях от него - там където няма надписи. Надписите ги обикалях - по минутните маркери не съм го пипал. Ефект има (свалих лака от централната част, който беше станал на петна) - разбира се може още да се поработи по него.

Може би истината е да се сваля от лака на места, където няма надписи и където дефектите в празното пространство дразнят най-много. И пак не съм сигурен, че знам с какво може да се прелакира.
Например имах един Восток с ужасни драскотини от стрелки по лака. При експериментите с циферблата свалих целия лак и му заминаха и надписите, но се оказа, че лакът е дебел, а драскотините не са по основата. Дали пък с прелакиране нямаше да изчезнат?
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аз като последният мохикан,продължавам да отстоявам форумната крепост.Може би сте забелязали(ама едва ли) почти никога не съм показвал часовници просто за да ги покажа,или са имали някаква интересна история около тях,или са минали през ръцете ми и са станали Мейд ин Сейкоша. :) Мисля ,че така е по-интересно и има и опознавателен характер,защото почти няма един с друг случай да си приличат и така се трупа опит,а на някой който му е интересно,може да го вземе на готово като идея,а и да пита. В края на краищата офтопик темите са си за забавление и на тях не трябва да се гледа сериозно.
Днес ще ви покажа мъките(но и удоволствието) да спретнеш един франкен,да се мъчиш 10ч. и накрая да не стане. n_sad Но и още един пък който стана. :wink: И двата гадни капиталистически,но като няма риба....Та в по-раншни времена избирах цифер,намирах му машина и аксесоари и тогава ровех за каса,напоследък обаче поради естественото изчерпване на касов материал,правя обратното,вземам каса и после намирам какво да и туря вътре,механизми много,а каси-кът,като в живота:механици много,а касиери малко. :D
Та мярвам аз прикрил се един артефакт с поизтрит цифер на Golda,касата ретро,симпатична,джама за хвърлене,ама вътре се оказа едно страхотно запазено Песу 180 от 50-те,има ос,няма коронка,позамърсен,но работещ.Викам си"Туй ще е днеска"
Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Изображение

и тръгвам да му търся цифер,а този,а онзи,единият голям ,друг малък,прерових почти всичко накрая се сетих за последният урожяй от механизми и веднага залепнах на една Лакорда,не бях я чувал,но излезе читава марка(бе,дизайна краднат от Кама) с механизъм ЕТА 2370 който обаче по никакъв начин не искаше да влезе в касата на Голдата,а и нямаше ремонтоар,а цифера залепна.
Изображение

Изображение

Решавам,че ще трябва да пада лепене на цифери.Така,че събирам компонентите,намирам и едно стъкло,за полиране ,но здраво и запрятам ръкави.Първо изчипквам Песуто в двойна баня,докато заблестя,смазах му и баланса с Казанлъшко розово масло,зацъка и взе да прави пеперуди,
Изображение

намерих и чудесна коронка за ремонтоара.На цифера му направих само сухо чистене,както и на стрелките,полирах стъклото и се захванах с касата и капака.С голяма радост открих,че под юфката материалът е една много хубава и благодатна сплав,подобна на найзинглера,много светло жълта,като топло сребро,имал съм и други случаи да работя такава и си е направо кеф,мека е,но не се влачи и докарва блясък на бяло злато.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та след няколко часа играчка,че беше тиха скръб,а си искаше добър финиш,докарвам касата до бих казал приятен външен вид.
Изображение

Ремонтоара на Голдата се вадеше,защото му беше изпаднала планката отгоре,наместих я,махнах крачетата на цифера и го залепих с двойнозалепващо,слагам механизма,(слага се отгоре)и тръгвам да му слагам стрелките и в този момент разбирам,че мойта работа няма да стане.Този цифер излезе по изпъкнал и е за поставяне от към задната страна,а така механизма на Песуто"висва" и осите на стрелките падат навътре,за това и циферът на Голдата беше по-плосък,въобще видя ли по-изпъкнал цифер знам,че е с вътрешно поставяне,ама сега от припряност,къде ми е бил акъла,не знам, icon_crazy видях ,че пасва по размер,а го пробвах и без да слагам машинката,та за туй.
Изображение

Изображение

Щеше да стане симпатяга,но това е.Все пак трудът ми не отиде напразно,сега имам готови заготовки и ще трябва да му намеря само подходящ циферблат,искам да е нещо подобно,ажурно,а не да хакна първият армейски черньо вътре.Ще стане.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За другият по-късно или утре,че голямо писане падна пак :mrgreen:
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Тази вечер в Нойбранденбург Пульо би Сульо с технически нокаут и за това ще ви покажа един Технос.
Хубав циферблат като кенарените ризи дето носехме едно време,искаше нежно сухо почистване със съвсем малко паста и полиране на стрелките.Много арна каса,само на единият лъг и то отзаде малко обелено,машината и тя бива,ЕТА 1080 надлежно изкъпана и смазана тук-там.Ремонтоара влиза и излиза като патладжан в черна закръглена ябълка, :banana разбрах го бързо защо е така и беше наместен безупречно.Другото което му нямаше ,беше пружинката на собачката,а сега де(щях да питам в техническият раздел,ам ме досрамя,какво щеше да ми се отговори?Намери от същата машина или пробвай от друга,тва е и за туй не питах,че да не се излагам) Та така и направих,всяко зло за добро,както се казва,изрових 2 ЕТА 1100 и една 2370,дето ги мислех за умрели и бях забравил за тях и от глупост взех ,че ги пратих на баня и те пък взеха ,че тръгнаха и то като,че ли имат да наваксват.Е как с'я да ги разпарчатосвам,бря то руски,те все големи,някои пък по-малки,пак отиде сума ти и време да ровя,накрая гледам един Прим,без баланс,малко по-голяма собачка,но прилича.Та извадих му пружината и я нахендрих на Етата,заспа кат гълъбче.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Оттам нататък лесно,сглобяване,ново стъкло и последната ми каишка от ест.кожа,заслужава си,стана симпатяга.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Браво на Кобрата,направо го направи смешен хамериканеца,наред е Кличко. n_thumbsup
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”