Аз като последният мохикан,продължавам да отстоявам форумната крепост.Може би сте забелязали(ама едва ли) почти никога не съм показвал часовници просто за да ги покажа,или са имали някаква интересна история около тях,или са минали през ръцете ми и са станали Мейд ин Сейкоша.

Мисля ,че така е по-интересно и има и опознавателен характер,защото почти няма един с друг случай да си приличат и така се трупа опит,а на някой който му е интересно,може да го вземе на готово като идея,а и да пита. В края на краищата офтопик темите са си за забавление и на тях не трябва да се гледа сериозно.
Днес ще ви покажа мъките(но и удоволствието) да спретнеш един франкен,да се мъчиш 10ч. и накрая да не стане.

Но и още един пък който стана.

И двата гадни капиталистически,но като няма риба....Та в по-раншни времена избирах цифер,намирах му машина и аксесоари и тогава ровех за каса,напоследък обаче поради естественото изчерпване на касов материал,правя обратното,вземам каса и после намирам какво да и туря вътре,механизми много,а каси-кът,като в живота:механици много,а касиери малко.
Та мярвам аз прикрил се един артефакт с поизтрит цифер на Golda,касата ретро,симпатична,джама за хвърлене,ама вътре се оказа едно страхотно запазено Песу 180 от 50-те,има ос,няма коронка,позамърсен,но работещ.Викам си"Туй ще е днеска"
и тръгвам да му търся цифер,а този,а онзи,единият голям ,друг малък,прерових почти всичко накрая се сетих за последният урожяй от механизми и веднага залепнах на една Лакорда,не бях я чувал,но излезе читава марка(бе,дизайна краднат от Кама) с механизъм ЕТА 2370 който обаче по никакъв начин не искаше да влезе в касата на Голдата,а и нямаше ремонтоар,а цифера залепна.
Решавам,че ще трябва да пада лепене на цифери.Така,че събирам компонентите,намирам и едно стъкло,за полиране ,но здраво и запрятам ръкави.Първо изчипквам Песуто в двойна баня,докато заблестя,смазах му и баланса с Казанлъшко розово масло,зацъка и взе да прави пеперуди,
намерих и чудесна коронка за ремонтоара.На цифера му направих само сухо чистене,както и на стрелките,полирах стъклото и се захванах с касата и капака.С голяма радост открих,че под юфката материалът е една много хубава и благодатна сплав,подобна на найзинглера,много светло жълта,като топло сребро,имал съм и други случаи да работя такава и си е направо кеф,мека е,но не се влачи и докарва блясък на бяло злато.
Та след няколко часа играчка,че беше тиха скръб,а си искаше добър финиш,докарвам касата до бих казал приятен външен вид.
Ремонтоара на Голдата се вадеше,защото му беше изпаднала планката отгоре,наместих я,махнах крачетата на цифера и го залепих с двойнозалепващо,слагам механизма,(слага се отгоре)и тръгвам да му слагам стрелките и в този момент разбирам,че мойта работа няма да стане.Този цифер излезе по изпъкнал и е за поставяне от към задната страна,а така механизма на Песуто"висва" и осите на стрелките падат навътре,за това и циферът на Голдата беше по-плосък,въобще видя ли по-изпъкнал цифер знам,че е с вътрешно поставяне,ама сега от припряност,къде ми е бил акъла,не знам,

видях ,че пасва по размер,а го пробвах и без да слагам машинката,та за туй.
Щеше да стане симпатяга,но това е.Все пак трудът ми не отиде напразно,сега имам готови заготовки и ще трябва да му намеря само подходящ циферблат,искам да е нещо подобно,ажурно,а не да хакна първият армейски черньо вътре.Ще стане.
За другият по-късно или утре,че голямо писане падна пак