Страница 4 от 6
Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 17:51
от DHM
Поздравления, колега
zito
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата!
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 18:03
от Pavlin
Ехееее, признах те! Като те види човек един такъв скромен и тих младеж... а пък каква "лимонка" си бил!

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 18:10
от DHM
И понеже никой не взе отношение към една от най-експлоатираните и осакатени български салати:Шопската да си кажа своето
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона

- прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект

Няколко стръка пресен магданоз и сте готови

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 18:20
от Pavlin
Защо направо не ни поканите някъде да опитаме. Едните ще са учасници, а останлите ще сме жури

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 20:03
от zito
Хе ,ами като дойде лятото каква ни е работата.Бира, риба ,мадамки и рок! На който му харесва и има здрави гащи.

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 21:06
от kapkan
Това ти ли си,питам заради пола?
Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 21:36
от Pavlin
Пола си е наред той

Ама с каски не признаваме

Re: Кулинария!
Публикувано на: 12 Ное 2013 22:04
от kapkan
Бе аз да си питам,нали гледам,че е от нашите

Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 21:15
от atanweb
Сезона на тиквите е, а аз като всяко "тревопасно" ги обожавам. Научих се да си ги пека преди 4-5 години, когато ми казаха основните неща за добър резултат.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.
п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.

Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 21:40
от kapkan
"- с четка намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни."
с какво мажем,аз се сещам за шоколад

Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 21:58
от atanweb
..а хаха то се вижда, тънко масло за фина механика.
Ще коригирам в предния си пост.
Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 22:07
от DHM
а кой туй оливия???

За другото чичко Гугъл даде обяснение, ама за това не можа..........
Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 22:08
от kapkan
по габровско нямате,зер икономия да правите

Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 22:31
от DHM
И кока-кола нямаме

Спомни си, че пи само кафе

Имаме пестил, обаче

и ако не бях толкова стиснат щях да ти дам да опиташ

Re: Кулинария!
Публикувано на: 19 Ное 2013 22:55
от kapkan
Ще донесеш ;)