Страница 4 от 6

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 17:51
от DHM
Поздравления, колега zito :b
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи :wink:
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става :)
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата! :b
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка :thumbup:

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 18:03
от Pavlin
zito написа:Да не мислите че се базикам ,но това лято като ми влезе перото, събрах 21 жени и един мъж на моето бунгало и им спретнах един рибен обяд.Сам всичко...... от салатите до магданозааа.
Изображение

Изображение

Изображение
Ехееее, признах те! Като те види човек един такъв скромен и тих младеж... а пък каква "лимонка" си бил! :b

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 18:10
от DHM
И понеже никой не взе отношение към една от най-експлоатираните и осакатени български салати:Шопската да си кажа своето :)
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона :wink: - прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси :)
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект :wink: Няколко стръка пресен магданоз и сте готови n_thumbsup

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 18:20
от Pavlin
Защо направо не ни поканите някъде да опитаме. Едните ще са учасници, а останлите ще сме жури :D

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 20:03
от zito
Хе ,ами като дойде лятото каква ни е работата.Бира, риба ,мадамки и рок! На който му харесва и има здрави гащи.
Изображение

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 21:06
от kapkan
Това ти ли си,питам заради пола?

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 21:36
от Pavlin
Пола си е наред той :) Ама с каски не признаваме :)

Re: Кулинария!

Публикувано на: 12 Ное 2013 22:04
от kapkan
Бе аз да си питам,нали гледам,че е от нашите :)

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 21:15
от atanweb
Сезона на тиквите е, а аз като всяко "тревопасно" ги обожавам. Научих се да си ги пека преди 4-5 години, когато ми казаха основните неща за добър резултат.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.

п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 21:40
от kapkan
"- с четка намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни."
с какво мажем,аз се сещам за шоколад :)

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 21:58
от atanweb
..а хаха то се вижда, тънко масло за фина механика.
Ще коригирам в предния си пост.

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 22:07
от DHM
а кой туй оливия??? :redface
За другото чичко Гугъл даде обяснение, ама за това не можа..........

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 22:08
от kapkan
по габровско нямате,зер икономия да правите :D :D

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 22:31
от DHM
И кока-кола нямаме nono Спомни си, че пи само кафе :lol: :lol: :lol: Имаме пестил, обаче :wink: и ако не бях толкова стиснат щях да ти дам да опиташ :D

Re: Кулинария!

Публикувано на: 19 Ное 2013 22:55
от kapkan
Ще донесеш ;)