Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

Pavlin2 написа:Добре, сега сериозно. Сигурно има предвид, как са слагани стрелките, че нямат вадене, или поне не е лесно. За да не се разместват след това при работата му, нулира с голяма сила.
Точно така!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Минахме в режим на чат, затова цитирам целия постинг.
rosen_er написа:Ваѝ,остава така :lol: Винаги нулира така.Силно,слабо, 180 градуса,само 10сек,ляво-дясно - все тая точно на 6 сек. нулира.Къде е тази "запресовка" на стрелката за която говориш?А,Павлин се е**ва според мен :wink:

П.П. Ей докато пиша още N поста......
Имам още един дето нулира където свари,ама този "прецизен" бре :mrgreen:
Тогава - както си го написал. Вадиш стрелката, пускаш секундомера да поработи двайсетина секунди без стрелка и нулираш рязко. После слагаш стреллката на нула, запресоваш я със замбалъка и пробваш, какво си направил.
Може да опиташ да я сложиш слабо, та да видиш, как се мести от рязько нулиране :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Pavlin2 написа: Ще следя темата с интерес! :)
А на мен ми е интересно мнението на истинските майстори - Диран, бачо Ангел, Митака, Омегата и разбира се на Невен :-)
Може да има някой номер, и аз да описвам най-гламавия начин.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Имам един друг.Нулира дето свари.А и направо излита стрелката при нулиране понякога :) Разбрах какво да правя.То и аз така ги виждах нещата,но ми се щеше да има "елегантен" начин :wink:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Братята пишат почти същото за Агат: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=147734" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Миналата седмица под натиска на по-добрата ми половинка събрах всичкия чарколяк и го наврях в чекмеджетата. Масата няколко дни беше чиста, имахме гости и трябваше трапезарията да се използва по назначение :)

В неделя изпратихме гостите и цяла вечер масата остана гола.

В понеделник след работа взех една Ракета вечен календар, две-три отвертки, два пинцета и я оправих. Във вторник направих Слава 1600. Вчера - Чайка 1601А.
Интересно за отбелязване е, че нищо не загубих, а развинтвах почти всичко - само на Ракетата не разглобявах до край ремонтоарния механизъм и не съм отвивал болтчетата, които крепят цифера.

Направих си много хубава клечка за слагане на трилъчеви пружинки на Чайката. Слагам ги за една минута, празно няма, от първи опит :)

И трите часовника тръгнаха на прилична амплитуда... ама и за всеки от тях отидоха по два-три часа. Не мога като Пламен да ги правя за половин час, и май няма да се науча. Аз половин час само с баланса на гола платина си играя :)
Докато отворя, изчистя, намажа и затворя двете опори на баланса, докато преброя колебанията в различните положения, и половиния час минава.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа: А на мен ми е интересно мнението на истинските майстори - Диран, бачо Ангел, Митака, Омегата и разбира се на Невен :-)
Може да има някой номер, и аз да описвам най-гламавия начин.
Преди да набиеш стрелката окончателно, може да я сложиш с малък натиск и докато държиш чукчетата притиснати към сърцата (натискаш бутона без да пускаш), да наместиш стрелката точно на нулевата отметка, като при това наместване се стремиш да притискаш стрелката за да се заклини хубаво. После чак я набиваш. Специално за Агат за да набиеш стрелката, махаш циферблата със сърцата и стрелките, слагаш сърцето на наковалня и с чукче набиваш стрелката. За хронографите на които колелата са отзад, може да държиш колелото отзад и да се опитваш да превърташ стрелката докато се намести. Ако пък става дума са съвсем малко насъвпадение, може да поизкривиш леко стрелката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

О! За лекото кривене не бях се сетил. А трябваше - виждал съм секундомери с леееекичко изкривени стрелки, само като свалиш джама и ги погледнеш отстрани се забелязва.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Вчера не можах да направя цял часовник, ама събрах един механизъм от два:

http://postimg.org/image/59718yv29/" onclick="window.open(this.href);return false;

Е такова нещо не бях виждал! След лъскане и смазване в хоризонтално положение броих до 250 колебания и се отказах :) Във вертикалните положения - около 150! В леко отклонено назад, както ще работи - пак толкова.

С големи мъки събрах машината - всички пружинки и пружинчици са налични.
Амплитудата е опасно огромна - при докрай навит механизъм в едното хоризонтално положение устойчиво се получава двойно чукане. Оставих я да работи вертикално, тогава е "само" 300 градуса :) Би трябвало да падне след два-три дни, поне по опита ми с ръчните часовници.

Това, дето е на баланса, само по конструкция прилича на инкаблок, ама не е много-много противоударен - заради твърдите триъгълни пружинки този тежък баланс ще чупи оси почти както на обикновена Молния. Имам подозрение, че в Пенза са избрали този вариант на ангренажа и хода на Молния не заради противоударните му свойства, а заради удобство при монтажа и смазването.
Балансът е изпълнен като свят - при 20х не виждам никакви дефекти и износване - краищата на осите - идеални, цилиндричната част блести, като огледало, камъните - без никаква следа от износване.
Жалко, че Заря не е правила джобни молнии - личи си висока култура на производство, въпреки че машината конструктивно си е будилник и не е украсена хич :)

Снимах разглобяването и сглобяването, сигурно ще направя отделна тема, или пък ще я пусна в Пламеновата за ремонтите. Таман ще поспорим, с колко камъка трябва да броим механизма - със 17 или с 23 :D :) :D
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

На моята Заря е счупена пружината горе вляво-хоризонталната.И като извадя стоп бутона и звъни непрекъснато.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Имаш я :)
Я и снимай муцката - имам и цифер. Пластмаса, леко пожълтяла, но без дефекти.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

"Муцката" и гърба като нови :wink: :
Изображение Изображение Изображение
"Петичката" на касата беше изрязана и часовникът залепен на една готина пластмасова кутийка.Виждане на предишния собственик за функционалност :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Зорката стана като твойта... почти :-)
От двата циферблата взех този, който вместо "Сделано в СССР" има минутна разбивка от 5 до 7 часа. Това е най-работната зона на будилника, и вместо надпис избрах цяла, непрекъсната скала.
И сложих дълги стрелки, като твоите. Все пак хронометър ще става, редно е да се отчита еднозначно :-)

Дивата амплитуда понамаля малко - сега с циферът надолу и при напълно навита пружина не стига до двойно чукане. Трябваше му около седмица за това.
Направих две клипчета с 420 кадъра в секунда - непосредствено преди навиване, звънял един път, и напълно навит, без да е звънял. Ще ги сложа на тубата, ама трябва да се регистрирам и да ги поорежа малко.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Има ли интерес към механизъм 3050 в отделна тема?
Почнах два безнадеждни такива, в еднакво оформление - Слава танк, съвсем същите като Слава "Тагиль" 3050.

И двата са с платки под подозрение, клеясала механика и прецакани мотори, ама по различен начин.
На този от Монтана му е износена двойката вал-рубин, а заарския има рядък дефект - пробив на намотката на корпус.
Не че е много рядък де - всички с прекъснати бобинки са минали оттам. Просто досега не ми е падал, затова ще ходи под микроскопа. Интересно, че се мъчи да превърти, но... един път на две секунди.
Както и да е, почвам механиката на по-читавия, пък ще я пробвам с моторчето на моя - то вече два месеца цъка, без да пропуска секунди :-)
Лошото е, че и двата са чоплени, и то надълбоко - на единия липсват две винтчета в календара и всичко е олято в клеясало масло, като балсамиран пехливанин след Курбан Байрам :-[
А в монтанския някой пък угасил фас... Капканчук е оправил идеално стъклото отвън, а на мен ми остава да го оправя отвътре.

И двете машини са със скопена система за стоп на мотора, но като гледам, още в завода. Липсва рубинова ролка и контактна пружинка на платката, която да даде накъсо (или да прекъсне като на първите 3050) захранването на моторчето.

Та ако има някой със скатан 3050 и да иска да се пробва, да се обажда.
За такива бройки като Митака и Омегата темата едва ли ще е полезна, имам предвид някой от саат-будалите като мене ;-)
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Действай,че те наблюдавам :b
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”