Тез дни ибей с малко късмет ме сдоби с един доста запазен чистополски Спутник по номера на механизма 57 год. произведен. Всичко изглежда оригинално, като цифера е много изтрит в периферията, но това е по-добрият вариант от дефекти във вътрешанта част. Единственото, което ме смущава е, че балансът е без противоударно. Повечето снимки на механизми на Спутници в watchuseek имат "лиричката"

Ей на, например, един от обява за 750$ пак ибейска (59 година).
От друга страна оня ден в аукицона попаднах на една Кама от 58 год, която също няма, а знаем, че Спутникът си е Кама с друг циферблат. За 15 лв се продаде, да знаех че ще доде тоз хубавец, да съм го купил за резервен механизъм и заден капак.
Друг е въпросът, че часовникът го закупих от продавач от САЩ и моята приятелка, до която го изпратих, наскоро се прибра от ваканцията си България и ще си дойде вероятно чак догодина - лятото. :(
Тъжно, но така е - хубавите работи стават бавно.
Та искам да попитам по-разбиращите от мен, всичко наред ли е с механизма на този Спутник, който закупих, показан по-долу или са го намествали с части от каквото има?
(по лични впечатления, много по-вероятно е да попаднеш на автентичен съветски часовник в обяви на американци и англичани, отколкото на украинци).
Чичо Рандиф туй казва по въпроса, ако съм уцели правилно модела на механизма...
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... ostok_2602
В каталога на съветските часовници от 60те пише, че механизмът на Спутника има противоударно, но на Камите, от тез години няма. Възможно ли е, да е сменен механизмът или просто да се е уцелил по-ранно производство, бидейки 57 г., с каквото са имали налично.
Продаден е като наскоро профилактиран и с отличен ход. А досега чичковците от Америка, не са лъгали в ибей обяви...
А ето я и въпросната Кама от аукциона за механизмосравнение:
Благодаря предварително за отговорите и мненията... както се казва, тайната е във детайлите.

Жал ми става, като си помисля, как един ден, когато ме няма, жена ми ще продава часовниците ми, на цените на които съм й казал, че съм ги купил...