Здравейте, колеги,
Отдавна не съм писал, защото практически спрях покупките и съответно нищо интересно не идваше.
Ето че дойде, но пък имам проблем, и ми е необходима помощ.
Историята - от години из нета се показва нестандартен циферблат на 3017:
Снимките на механизма показваха ясно, че не е 3017:
Но аз реших, че е някаква разновидност на Venus, циферблатът е ставал на този механизъм, и са го сменили по някаква причина. Реших да опитам да го взема и да го възстановя както си е оригинално с 3017.
Оказа се, че е в Русия. След неколкомесечни перипетии (и немалко средства) с плащания и транспорт, вчера го взех от пощата.
За съжаление се оказа, че не е съвместим с 3017. Диаметърът е по-голям, разстоянието между малките стрелки - също. Крачетата са си на точните места, което показва, че циферблатът е правен за този механизъм. Нямам обяснение - очевидно не е някаква "артелна" изработка, те си личат от самолет. Този циферблат е правен професионално, не виждам разлика в отпечатъка, сравнен със заводски. Центрирането е перфектно, включително и на малките циферблати. Не ми се вярва да е съвременна отпечатка, не знам колко би струвала такава единична бройка. А пък ако е заводска, може да е правена навремето, много-много отдавна. Мистерия.
Както и да е. Реших поне да възстановя механизма. Очевидно една пружинка е отчупена от частта. Показал съм я в червената област, би трябвало да е нещо като зелената крива. Предполагам, че тази част фиксира чукчето.
За да търся такава част обаче трябва да знам кой е калибърът. И тук другата мистерия - никъде не пише нищо. НИЩО! Нито на основната платина, нито под циферблата. Само едно BRAVET+. Нито производител, нито номер на калибъра.
Молбата ми е - ако някой познава кой е калибърът, да ми подскаже. Претърсих цялата база с хронографски механизми на Dr. Ranfft, не можах да го позная (е, може и да съм пропуснал, вероятно).
Така че помагайте
Поздрави, Миро.