Амплитуда, нагласяване на равновесното положение на баланса.

rosen_er
Специалист
Reactions:

Re: Нагласяване на равновесното положение на баланса

Мнение от rosen_er »

Не е ли откачен край на спиралата?
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

rosen_er написа:Не е ли откачен край на спиралата?
Изображение
Откачен е. Това баланс за 3601 ли е или да?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да, като го увеличих, се вижда. Щото гледам от таблет, пък той е 7 инча :-)
Краят минава под спицата и затова не се вижда. И е таман на 90 градуса, колкото му трябва... ама товяа не означаваю че не е отчупен.
Но съветът за проверка на броя колебания си остава - след като се закрепи спиралата в колонката, това трябва да е първата работа. За 10 секунди - 25 колебания, ако машината е на 18000, ама сигурно е ня толкова. За тази работа голямата Слава е баш таман. Нулираш я, вземаш я в лявата ръка и с дясната отклоняваш баланса. Пускаш го и едновременно щрракаш. И броиш: ляво-дясно, ляво-дясно и на двайсет и петото дясно пак щрак.Дано стрелката да е точно на 10 секунди. Ако е на повече - има оправия, ако е на по-малко - мъка :'(
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Верно че изглежда да е откачена спиралата! :o
Оригиналния мост с баланс е Митко, този който свалих де. За проверка на колебанията няма да имам време.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Това дето се вижда на североизток от баланса не е ли клинчето за закрепване на спиралата в колонката?
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

И аз да питам- клинчето не е ли там където Росен е сложил стрелката?!
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Pavlin написа:И аз да питам- клинчето не е ли там където Росен е сложил стрелката?!
Да, там трябва да бъде барабар с колонката. Сега разбрах за къв сат иде реч. Поздравления за придобивката. Най-добре помоли Невен да оправи дереджето, не си заслужава да се поемат рискове с този часовник!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:
Човекът не показва как се прави спирала, това и на мен би ми било много интересно. Използва готова, като я закрепва за втулката и оформя външния и край, който дори не е Бреге.
Попадна ми тема на руския форум: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=33470" onclick="window.open(this.href);return false;
Вярно, става дума за достатъчно голяма спирала - за настолен часовник, ама пък Игорь Райков я е направил от нула - съвсем от тел.
Има снимки на приспособлението.
Показателна е реакцията на Душан Владимирович - че познава по-малко от пет души, които могат да направят спирала.

Интересно, че на времето в България са правени. Серийно. Вярно, виждал съм само бронзови, но все пак...
blight
Напреднал
Reactions:

Мнение от blight »

Купих си една молния и я подкарах много добре, въпроса е следния - когато я взех баланса беше с около 30 градуса настрани, след корекция вече има отклонение към 2 градуса. Да я бърникам ли допълнително или е пренебрежимо?
Доколко това ще повлияе на работата на механизма?
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Как ги мериш тия градуси?
Щото аз десетина за нищо ги нямам :-)
Само няколко пъти съм си играл със скоростно видео.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

На въпроса можеш да си отговориш сам :-)
При настроено добре равновесие е най-малка и позиционната грешка. Ама си е играчка, да знаеш!
Само Seiko 7009 съм си играл да настройвам така. Занимание за сума дни, вярно, по половин час на ден сумарно.

Алтернативата - да се събират пари от закуски за виброграф :-) Или да караш на очо - ако машината тръгва от няколко щракания на храповика, "пеперудката" маха с крила където се полага и часовникът на ръката се държи добре, не се впрягаш повече. Обикновено така правя.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

2 градуса е пренебрежимо. На всичко отгоре, ако вдигнеш температурата с 10 градуса, може тези 2 градуса да станат 0 или 4. Важно е часовникът да тръгне сам след като си е извървял резерва и започнеш да го навиваш. Нямам идея дали някой е опитвал да търси зависимост между точност и позиционна грешка спрямо грешка на равновесното положение. Смятам че такава зависимост няма или почти няма. Когато обаче има неточност на равновесното положение, това дразни слуха, особено при малка амплитуда.
Последно промяна от nevenbekriev на 10 Мар 2015 08:03, променено общо 1 път.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа: Попадна ми тема на руския форум: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=33470" onclick="window.open(this.href);return false;
Вярно, става дума за достатъчно голяма спирала - за настолен часовник, ама пък Игорь Райков я е направил от нула - съвсем от тел.
Има снимки на приспособлението.
Показателна е реакцията на Душан Владимирович - че познава по-малко от пет души, които могат да направят спирала.
На този часовник съм направил от 0 спиралата и изобщо целия баланс, а анкера и анкерното колело са от Севани.
Изображение

Изображение
Спиралата е стманена, от тел 0.4 от 65Г (струна за китара). Телта става на плоска нишка с помощта на струга, като се навие като намотка върху цилиндър и и се пусне една стружка. Сечението на телта се получава като отрязан кръг . Поле се навива пак на същия цилиндър , но обратно, със стругованото към цилиндъра, и се стругова пак. Така става плоска нишка.
Нишката се навива на приспособление, направено от 2 плоски шайби, винт и гайка. Навива се върху винта, между шайбите, като за дистанция между витките използвам медна тел 0.4, която в началото е изтънена до 0. После цялото нещо се нагрява с горелката до червено и се оставя да изстине постепенно. Няма нужда от друга термообработка, полиране и т.н. Накрая само топвам във фосфорна киселина и измивам с вода за да падне окиса и за защита от корозия.
За съжаление нямам снимки, но при интерес мога да направя.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Това е доста добра алтернатива. Щото валци, с които да се направи от тел лента, че и точно, няма да са хич достъпни. Аз даже няма и да си помисля за валци, щото горе-долу ги знам - даже в момента пиша методика за разчет на една валц-машина от малко по-друга област. Но принципите са еднакви.

Невен> За съжаление нямам снимки, но при интерес мога да направя.

Само теоретичен засега :)
Ще е полезна (за разширяване на общата техническа култура ;)) макроснимка на спиралата. На тази е идеално гладка.
И подробности за струговането - закрепва ли се с нещо струната върху цилиндъра, или се държи само на триене и натягане.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:Важно е часовникът да тръгне сам след като си е извървял резерва и започнеш да го навиваш.
През лятото на 2013, преди постинга за пеперудката, аз настройвах равновесието по положение на гол баланс, без анкерната вилка. Гледах импулсния камък да е срещу камъка на вилката.
След това ти ме светна с фигурите, които се виждат при засилване на баланса, и когато импулсния камък е между спиците, става много готино и лесно.
После ми паднаха няколко Зорки, на които поради незнайни причини импулсният камък се намира на 90 градуса спрямо едната от трите спици. Наложи се да отбелязвам мястото, където спиците трябва да се събират, ама съм го правил по-неточно, и се получаваше по-зле.
Тогава почнах да обръщам внимание, на кой палет попада зъбът на анкерното колело. Гледах да е на входния (с по-късото рамо). Ако пружината е развита до край, поклащането на баланса не води до превъртане на анкерното колело, а само вилката се колебае наляво-надясно. Ако това не е изпълнено, значи има повишено триене в ангренажа, и ликвидирането му е тема на друга тема :) За всеки случай - командирците (24хх) и разни зорки и востоци с изместено централно колело са бамбашка и са тема на друга тема :) Но 24хх го настройвам с изваден секунден пиньон - той само пречи!
Та така - при развита пружина балансът се колебае вляво-вдясно, щото анкерната вилка не му предава никакъв импулс. Като се убедя, че това е така, стягам механизма в държача (за да не се клати) и почвам зъб по зъб да навивам пружината. Още на първото щракане виждам, как зъбът на анкерното колело попада на импулсната плоскост на входния палет. И ясно се вижда, как баланса леко се завърта обратно на часовниковата стрелка (ако анкерното колело е вляво от него). И след това следва съвсем малко - още един-два зъба, и вилката прещраква, щото зъбът напуска импулсната плоскост. И машината тръгва сама, което е и целта на регулировката.
nevenbekriev написа: Нямам идея дали някой е опитвал да търси зависимост между точност и позиционна грешка спрямо грешка на равновесното положение. Смятам че такава зависимост няма или почти няма. Когато обаче има неточност на равновесното положение, това дразни слуха, особено при малка амплитуда.
Може и да си прав, че равновесието почти не влияе на позиционната грешка. Аз това го правех комплексно, и гледах да достигна и максимална амплитуда. А максималната амплитуда се достига около равновесното положение, груби измествания я намалят.

Факт е, че часовникът сам трябва да тръгне на няколко зъба от развита пружина, и ако се налага, трябва да се правят малки изменения на равновесното положение от настроеното такова по който и да е начин. Ама това - ако е подвижна колонката. Щото двайсет пъти да свалям и слагам баланс, че и да се завирам с отвертка във втулката между витките е прекалено рисковано за мен :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”