Няма много информация за "швейцарските" Seagull. Аз имам 5-6 такива, ето един:
както и с ЕТА 2834-1:
имам и друга китайска марка (BAIYUEN) с швейцарски механизъм (Felsa FE5612) вътре:
Най-разпространеното обяснение в WUS е, че в 70-те и 80-те по време на т.нар. "кварцова криза", когато огромен брой малки швейцарски фирми фалирали, на пазара са се появили съответният брой "излишни" механизми. Цената на едро е паднала толкова, че за китайските фирми е станало по-изгодно да купуват швейцарските механизми, отколкото да си произвеждат техните. По това време и Seagull са решили да минат само на кварцови часовници, а после са размислили и са взели обратното решение - да прозвеждат само механични механизми и часовници. Така че може точно в този "преходен период" да са произвеждали часовници с купените швейцарски механизми.
Но огромното за европейския пазар количество е било съвсем нищожно за китайския пазар и затова такива часовници са малък процент от произведените. За част от тях даже допълнително е гравирано и Sea-gull, като е оставено swiss made

.
Един от признаците дали в Seagull има швейцарски механизъм е в номерацията на задния капак да присъства буквата "G". Но не е 100% - имам и маркирани с "G" Seagull, които са с китайския ST5.
Официален източник да потвърди някоя от хипотезите няма. Така че всичко това са догадки.
Такива часовници са сравнително редки, но не чак толкова. Неясно защо въпреки сравнителната си рядкост, не са особено ценени от колекционерите на китайски часовници. Аз обаче си ги харесвам и си ги уважавам много
Поздрави, Миро.