Сага за 2936

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 2936

Мнение от varban »

Този постинг ще го оставя за засечка на 1.5 волта, не го цитирайте :)

В 14:12
varban написа: Сверявам я наново, като я слагам малко назад: - 43 секунди.

19:21, режим 5.15 часа> - 40 секунди, т.е избързване с 3 секунди за 5 часа и 9 минути.
20:37, > - 39 s.
22:58 > - 38 s.
01:53 > - 37 s.
07:14> - 37 s.
12:55> - 17 s!!!! Това - след два часа на студ... интересна работа!
16:38> - 14 s.
00:05> -10 s.
07:05> -9 s
08:34> -9 s
15:19> - 6 s
17:10> - 4.5 s
21:12> -2 s
22:12> -2 s
09:51> -3 s
10:57> - 3 s
13:53> - 2 s
20:38> - 0

След това - проба на микроскопа, нова засечка заради спиране:

21:02> - 50 s.
24:37> -49 s
09:21> - 48 s
13:26> - 45 s
15:58> - 44 s
23:58> -39 s
07:06> - 38 s
09:31> - 37 s
10:32> - 36 s
Последно промяна от varban на 25 Яну 2016 09:32, променено общо 25 пъти.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Между другото ти от къде взимаш точно време? - хрумна ми да ти кажа, да си потърсиш някоя програма за таблета, която взима часа от GPS. Имам такава за PC, сигурно и за таблет ще има.
Мисля, че това е единственият начин времето ти да е по-точно от time.is, от радио Хоризонт и т.н. - като си го отчиташ от GPS-а.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Добра идея!
Ако имаш нещо за андроид, давай го!

ПС: Включих системното време на таблета да е от GPS. Сега ще го видим, как е.
ППС: Не ще да го лови в помещение :) Ще пробвам телефона.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Ами потърси нещо на "gps clock android" - сега гледам едно "Atomic Clock" - пише, че в зависимост с каква скорост Андроида чете от GPS-a, можело да се получи до секунда разлика. Но предполагам, че разликата ще е постоянна за конкретния таблет с GPS устройство.

Пише, че трябва GPS-а да хваща валиден fix - демек да го покажеш по-близо до прозореца.

Само че, аз като си играх с някакви GPS-и преди време - бях останал с впечатление, че точното време го хваща и само от половин спътник.
Даже само да му покажеш малко спътник - и веднага хваща точно време. А за fix му трябват три спътника. И ако не е бил включван за повече време, да свали от спътниците валиден алманах и т.н. (което може да свали и от нет-а, за по-бързо.)

Та по принцип мисля, че малко спътник да види - и веднага си сверява часовника.
Ама другото е, че аз гледах и NMEA-мсг-тата, а там си виждам ако не показва например 01.01.1980, ами сегашната дата - значи го е сверил. Програмата може наистина да чака за fix.

Та не знам, пробвай първо да го доближиш до прозореца. Остави го малко да поседи там и т.н.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

А още по-добре,ако го изтряскаш в дограмата на прозореца,бъди сигурен ,че няма да има отклонение и след 24ч. ще показва същото време. :D
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Имам два Гармина с ГПС сверяване и последния път като ги вадих на терасата дасе сверят забелязах , че и двата имаха точно 2 сек разлика с тиме.ис.
Ако имаш някой с радиосверяване, не знам каксе приема в Казанлък с тая Стара планина , но от 6 опита веднъж да хване ще ти бъде доста точен еталон , ако не вярваш на Тиме.ис
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Имаше при мен един с GPS, ама замина. Както и радиосинхроните, не ги уважавам. Тогава по-добре с GSMa :)

На един часовник всичко трябва да му разбирам, как става :) Ако не,не го броя за часовникк :) От цифрова електроника разбирам малко, затова правя само прости кварцета. Майтап - обичам стрелки и аналогови прибори :) Сега карам лагуна двойка втора фаза и се кефя, че на сичкото компутер информацията на таблото е аналогова, без брояча на километрите. Но тя не е критична,а скорост, обороти и температура са :) Брат ми имаше един Фиат с цифрово табло - некомфортно се чувствах зад кормилото. И с часовниците е така.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

В тази връзка наскоро ми дойде музата да направя някакво управление за тези часовници (дисплеи) тип - "радиосинхрон" - циферблат с управление.
Ама едно, че нямам такъв - трябва да си потърся.
(абе - какво стана с онези часовници от зала България?;)

И второ ми идват на ум две неща - едното е точно да го сверявам с GPS, което е много добре. Само дето по обясними причини става за часовник, който ще е монтиран навън, под открито небе.

Другият вариант е следният: да използвам платка от някой Miyota - от която да взимам почти точен секунден импулс. И да приемем, че ще има някаква неточност, например 5-10 сек. за две седмици. Понеже ще работи на стайна температура, а не на ръка, може да е малко по-неточен.

Ако решението ще е просто - тип DIY с подръчни средства, така че да може да го повтори всеки, който разбира поне малко от електроника - то нормално ще ашладисаме един брояч към Miyota-та, който да дели на 30 - и готово - ще имаме минутен импулс.
Ще трябва да сложим и едни яки батерии, за в случай, че спре тока - да може да продължава да движи механизма, за да не изпусне някоя минута.

Но ако ще има процесор - тогава пък ще имаме възможност за разни копчета - напред/назад един час за лятно/зимно часово време - или при сверяване и т.н. - тогава и калибрацията може да се направи по-интересно. - Например сверяваш го сега, и след 2-3 седмици в точния час натискаш някакво копче - и процесорът вижда с колко секунди е избягал и ги добавя периодично (нали предполагаме, че няма да е перфектно точна Miyota-та.) Само дето за това наистина ще е важно да вземеш истинско точно време. И ще работи много точно.

Идеята ми дойде покрай това, че наскоро научих за руските Електроники, които поддържат корекция - която сам потребителят да може да задава.
Много добро решение, понеже един човек си спи с часовника, друг го държи на нощното шкафче и т.н. Трети на работа също си го сваля (- например ако разнася железа, блъска с чукове и др.)
И единствената правилна корекция не е на температура 28 градуса, ами според начина на използване на часовника. Да се отчете в дълъг период от време с колко точно изостава или избързва - и това да се вкара в часовника за корекция.

И браво на руснаците за доброто и просто решение - само те имат такъв часовник. Другите също постигат висока точност, но по доста по-сложен начин.

Та ще измислим и някое управление за "Радиосинхрон" - само трябва да избистрим концепцията. (и разбира се да гепим от някъде един Радиосинхрон)

-- абе, той май е голям - към метър? - мога да си го закача на терасата и да го гледат отдолу хората -- Тогава може би ще е готино да е с GPS - и наистина ще е подобаващо точен. Ех, дано да не са отишли за скрап тези часовници..)

./ офф - и сега за какво ти ги написах всичките тези глупости - нямат нищо общо с 2936.. :/
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аз ще чакам първо Росен да коментира :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа: ./ офф - и сега за какво ти ги написах всичките тези глупости - нямат нищо общо с 2936.. :/
Ми кво като нямат нищо общо? Нали са се пръкнали по време на обсъждането на точно време за сверяване на тази транзисторка и другите като нея :) А то си е проблем!
Абе наистина е добре в къщи да има човек някакъв независим източник на точно време. Ама миота, с цялото ми уважение към теб, не става. Щото креативните източни люде са измислили начин за поевтиняване на електрониката им. Вземат, каквито кварцове им паднат, и ги завират в блоковете. После мерят и... и правят това, което братята са направили навремето в Электрониките - въвеждат корекция. Еднократно, и недостъпно за потребителя.

Така че ще трябва нещо по-сериозно! Барем платка от някоя рухлица :) Платките на 3056 и 3056А са колекционна история и не си струва да се разкулачват ;)

Майтапя се. От всички съветски платки най-добре държи време 2356. С цилиндричен съветски кварц и тример. Диапазон за подстройка - около 10 секунди, ама тези, които съм ги пробвал, са мръднали много малко. Така че ще си търся някой 2356 или 2456 за точно време.

Всъщност, засега за еталон най става Луч 3055, който ми подариха Тодор и Сергей. От 7 януари не мога да разбера още бърза ли това чудо, или изостава. Но му е рано за хронометър. Ако бях го наблюдавал поне месец, щях да засичам по него. А сега и той минава атестация :)

Пък и ми се иска да го нося, щото е готин :) А хронометър не се носи, ако се използва по назначение!
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Да де, ето това ми беше идеята - мийотата ще държи някакво почти точно време, няма да взимам само кварца, а ще ползвам цялата платка със все корекциите.

След две-три седмици, отново ще натисна копчето за сверяване в същия час. Процесорът ще види колко точно секунди е напред (или назад), ще раздели на броя дни - и ще започне да ги добавя по малко всеки ден към импулсите от мийотата.

Другата работа при положение, че ще е постоянно включен на ток - може да се сложи платката от мийота в една кутийка, да се топлоизолира и да се направи подгрев, така че винаги да държи едни и същи градуси над околната температура - например 40 оС. Така кварцът ще работи винаги на една честота (пък вече пак ще си го коригираме спрямо нея).

Може да се направи точно, ама е по-сложно. От друга страна ако ще го правим сложно, то нека да е точно - затова още го обмислям.. :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ако мислиш сериозно да правиш такова чудо, прави отделна тема, сигурно засега в механизми... ха :) първият механизъм на часовете :) Мога да помогна само морално - с обсъждане :)
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

То механизми има - онези дето се управляват от часовник-"майка" с минутен импулс.

Въпросът е като пише: "Радиосинхрон" - наистина да е точно. :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Е аз имах предвид точно тоците и жиците :)

Все пак ми е интересно, за къв чембер тази Слава и а толкова голяма температурна погрешност. Чак теория на камертона почнах да чета :)

Е, интересът е чисто теоретичвн. Ясно ми е, че работата е в материала на камертона. Даже не на магнитите.

Интересно... сетих се, че този механизъм не е първия камертонен, дето го чопля. Ама пъряия не беше часовников. Манометрична бомба :) Ще трябва да намеря читави рисунки и да ги сложа тук.

И още едно интересно нещо - за едното рамо на камертона имаше закрепена пружинка. Ама не с рубин, а с игла накрая. За запис на мащаба по време върху барабан :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Реално се вижда доста по-добре. По-добре от снимките:

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”