Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от Seikosha »

Връбчо,и аз вече не знам какво да мисля,или аз съвсем съм бунадясал или не ме четете правилно. Аз мислех ,че броите колебанията когато баланса е свързан с анкера и има подаване на енергия от пружината, а аз просто пробвах само баланса,нищо друго още не беше монтирано на платината,дали се върти добре,все пак туй е някаква предварителна проба за мен и съм го завъртял да се задвижи с механична сила от показалеца на дясната ми ръка,мога в един момент да упражня повече сила,а в друг по- малко,така ,че това не е твоят тест. Засякох с Панчо,колко секунди се върти по този начин и то съвсем произволно,не съм му броил завъртанията.Иначе пружината я мазах точно с маслото което е за нея :wink:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ами, аз не съм те разбрал.

Проверка на баланса - само на свободно, без нищо. Всичко е правилно, балансът е добър :) Това, дали трие спиралата в моста, ще го разбереш по хода, като сглобиш целия часовник.
Ако спиралата трие, не е много, иначе с несмазани камъни нямаше да може да направи деветдесетина колебания.

Много хора точно така правят - не броят, а засичат време. То обаче зависи от "бързината" на баланса. За разни джобета, Победи, Ракети, и други на 18000 100 колебания са около 40 секунди.
За Командирец на 24 или дърта ръчна Омега на 19800 - малко по-малко, 36 секунди. За Полет от новите и за Сейковци от старите на 21600 - 33 секунди. За новите машинки на 28800 - 25 секунди. Бавните секундомери Слава, на 36000 - само 20 секунди. А когато Сторито се хване да чисти и мие бързите си Слави, въобще няма да може да им преброи колебанията, щото те са дива работа - 360 000 полуколебания в час, или 100 полуколебания в секунда, или 50 колебания в секунда. И стоте колебания ги правят само за две секунди :)
Тогава нито е за броене, нито за засичане...
Ама те рядко се използват по предназначение, пък и няма по какво да проверяваш стотни от секундата :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Да вземем да довършим сагата Цима . Та аз не изтраях и още нощес към 2ч. го сглобих,не мина и без перипетии разбира се,нъл ми е сефте. Та избрах платината с камъните,помислих ,че така е по-добре,а и здравият баланс беше от нея. Тя пък беше със счупеният тиражен лост ,или може би онова дето го притиска отгоре (все още уча терминологията и си я превеждам от руски) сменям го аз,ама сега кое на къде е icon_crazy дърпам нагласям някак ,сега пук не ще да влиза зъбчатката която зацикля буренцето,ай пак свалям ,нахаквам го и сглобявам (нищо ,че после се оказа ,че и там има повреда)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

да взема да му туря планката за стопиране на ремонтоара,да ,ама е трябвало преди да сложа моста,да сложа болта :mrgreen: и това стана по-късно
Изображение

Отзад занареждах търколяците и да целя мостови дупки,бе общо взето се справих по-бързо отколкото очаквах , дори и пружината на собачката ,която е по-особена не изгубих,намерих и цаката как да я сложа собачката,но като завъртях ремонтоара, -превърта :o бе кво става тука бе :lol: пак разглобявам и гледам под лупа - чопчето счупено,ама другото здраво,късмета пак със мен. Другото което ме разсмя,че като взех да слагам барабанното колело,което още на часовника си беше голо кат дупе,взех ч,че го обърнах ,а там се кипри един надпис CYMA :D който го е сглобявал преди мене го е обърнал обратно,все файда е,за достоверност. Накрая го завърших тотал.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
А ,щях да забравя,преди още да сложа анкера,пробвах агренажа ,даже и клип направих(научих се :wink: )

Ми врътка се. Слагам и анкера и баланса с трепетно нетърпение,бутам баланса - трици ,прави някакви спорадични движения и спира,пак пробвам - ядец, махам баланса ,пуля му се,навивам още малко пружината,бутам вилката на анкера,ми не е бижу,ама се движи,отскача и анкерното колело прави ход(15) пак сглбявам ,бутам баланса -трици lol2 пак го махам ,пак гледма анкера ,пак го пробвам и пак слагам баланса......тук ще спра защото много мои заприлича на едни новини от Украйна напоследък (макар и тъжни) как взвода "Донбас" завзел телевизионната кула в Луганск,на другият ден: "Тел.кула в Луганск беше завзета от сепаратистите" на другият ден,взводът на украинските антитерористични сили "Азов" завзе телевизионната кула в Луганск,а на следващият ,терористите я окупирали lol2 Което пък от своя страна веднага ме подсети за един стар виц. Та издирват Чапаев и Петка група червеноармейци,щото го няма вече дни,барабар с цялата му бригада и в една гора намират боевият дневник и четат вътре: " Ден първи:По заповед на др.Фрунзе стратегическата гора кота 612 (помните ли го този филм :wink: ) Ден втори: Белите ни изненадаха по долни гащи и завзеха гората. Ден трети : с цената на много жертви си върнахме гората. Ден четвърти белите изкараха от някъде черешови топчета и на изгониха. Ден пети: С помоща на двама местни селяни,атакувахме и взехме котата. Ден шести.... Ден седми..... Ден десети: Дойде горският и ни изгони всичките" lol2
Та защо е тази алюзия ли? :) Ми с тва мое сглобяване и разглобяване,стана тъй,че таман да звъня на 112 и ми звъни телефона,ама някакси спомоществователнои ми звъни :D Поглеждам дисплея - Невен :lol: телепатия ли?Що ли? та дойде горския и се свърши комедията. Искам не само да му благодаря,то устите ни пресъхнаха да го правим,а и да кажа,че за първи път се насладих на гледката ,как този човек,само с една клечка за зъби и една отвертка ,с бързина с която аз не мога да пиша и на клавиатурата, откри още няколко повреди,един счупен камък и ми обяснява кое как е,ма аз половината не чух,а пък другото веднага забравих :mrgreen: Шегувам се ,за краткото време разбрах доста неща,а най-важното е че трябва не да гледам,ами да се науча да виждам :) Сполай ти Приятелю Невен. Такава песен запя Цимата,че чак ми се искаше да я чуя вижте я

А на излизане ,с две три движения докара и Уранията да разпери криле,че аз от много нагласяне ,я бях докарал да се влачи кат бременна слоница в 120 месец.

Та така с първите ми опити,все пак и аз се чувствам горд ,поне заради смелостта,а и работа отхвърлих доста,опит взех да трупам :wink:

П.П. Сега ще ги правим красиви ,може и до конкурс да дорастат :D
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Еее, добре, хепи енд :-)
Лиха беда начало!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

И аз се поддадох на общата мания по кварцовите Слави icon_crazy е ,тя всъщност беше неразделна част от един лот и е още топличка. Понеже съм стара къща,намерих дори и батерия,малко от по-големите е и си зацъка,но е с много лошо издрано стъкло и е мръсен,та искам да извадя механизма,а не знам точно къде да натисна за да извадя ремонтояра,не ми се експериментира,та ако някой може да ми покаже със стрелкичка,къде да натисна.
Благодаря предварително!

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сейкоша-сан, утре ще ти покажа, кое да бутнеш - на 23 не се натиска фиксатор, а се издърпва пружинката. На тъпия андроид не мога - няма флаш плеер.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ясно, n_thumbsup не се кахъри,мисля ,че разбрах за коя пружинка става въпрос,то нещата си имат логика,но рекох да попитам,че тези са крехки ,не са като великият и ужасният,на който и да счупя нещо,вадя от пликчето следващият.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Бря,като гледам,цели 6 дена не съм си посещавал собствената си страница,ма то от спамене по другите отде време,пък се насъбира матрял и после буммммм! Като в оня виц : Старшината строява личният състав и заявява: "Днес ще правим фороверки" Един солдат се обажда плахо :"старши ,какво е това фороверки?" - "Не е фороверки бе тъпчо,а фореверки май..мчи фореверки е ....таквоз.. абе ,тишина,тишина и изведнъж Буууммммм... е.а си маата :lol:
Мислех първо да ви покажа как завърши историята с първия разглобен,че и два бяха май ,и как стана един от тях Цимата е готова чат-пат ,но първо няколко неща от днес.
Та закупих си и днес пристигна едно масълце Moebius, едвам-едвам жълтее и изглежда прясно,може ли да ми каже някой по номера 9020/2 какви са му свойствата и за кои части на саатите е най-подходящо,че аз бъкел не им разбирам на швейцарските стандарти.

Изображение

Изображение

Изображение

другото от днес,една кутия от шоколадови бонбони,пълна с уплътнения,много полезни неща и ако ги нямаш,понякога ти се стъжнява.Имам и друи,но като вземеш да търсиш все не откриваш нужното, а тези са бая,повечето от руски ,но има и други, изобщо много полезни неща ,особено при готвене на швейцарски манджи :D

Изображение

Малко матрял за бъдещи кандидати "Часовник на месеца" ,ама за тях по-подробно,като им дойде времето,получих сърбел по пръстите ,ама ще устискам :mrgreen:

Изображение

Абе,и други работи,ама тях ще ги вържа в някоя тема.
Отдавна съвсем приятелски все се каня да препоръчам едни батерии,зарядни на тези които ползват като мен в моя Кънчо (Канон) такъв АА размер. Пак са на Санио ,имам ги точно една година и ги зареждам почти на 2-3 дена и от тогава няма признак да са мръднали ,правят си по 500 снимки ,както и първият ден,приятелят който ми ги донесе (компютърният ми доктор) каз ,че са пригодени за 100 000 зареждания :o не знам дали е възможно това нещо ,или аз не съм чул добре и са 10 000 ,но са страхотни. Просто споделям и ако може да послужи на някой като информация. Мисля ,че ги мярнах,преди време в един сайт ,нещо като bateriq.com или нещо подобно.

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Предимството на тези батерий ENELOOP са не в силата и, че ти изкарват по 500 снимки, а в това, че имат почти нулево разреждане във времето. По данни ги даваха, че след 1 година са на 96% заредени.
Те са 2000 милиампера което е доста под нормалните на да кажем същата марка 2700 милиампера.
Всъщност ако твоя тип на работа с апарата е да ги зареждаш на 3 дни то нормалните Sanyo 2700 ще ти вършат повече работа.
Тъй като в магазините се намира още една марка която предлага такава технология на дълго съхранение и това е Сони Cycle energie които ползвам от 5 години, но са взети с идеята, че аз зареждам апарата средно на 3 месеца по веднъж. Ако пък имам какво да снимам в изобилие за кратък период два- три дни изкарват по 300-500 снимки в зависимост от ползването на светкавицата. Имам и от твойте ENELOOP които пък ползвах на стария апарат те са на 7 години и в момента ги въртя в безжичната ми мишка която изкарва по 2 месеца с едната батерия.

Останалите придобивки са като за малка манифактура. Имам такова масло 9020/2 но ми се вижда гъсто, ползвам го за ремонтуарите и барабаните. Но бих се радвал някой разбиращ да каже къде точно трябва да се ползва.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Двойката е обемът на опаковката - 2 ml.
Иначе пише, че 9020 е за големи машини и големи натоварвания. Според мен в ръчните може да се ползва за осите на пружините, за лостчетата на ремоноарния механизъм, за карамфили... ама нека да си каже и още някой - тия гадове от мьобиус са си стиснали пдфките и не мога да ги опъна без регистрация.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

atanweb написа:Предимството на тези батерий ENELOOP са не в силата и, че ти изкарват по 500 снимки, а в това, че имат почти нулево разреждане във времето. По данни ги даваха, че след 1 година са на 96% заредени.
Те са 2000 милиампера което е доста под нормалните на да кажем същата марка 2700 милиампера.
Всъщност ако твоя тип на работа с апарата е да ги зареждаш на 3 дни то нормалните Sanyo 2700 ще ти вършат повече работа.
Тъй като в магазините се намира още една марка която предлага такава технология на дълго съхранение и това е Сони Cycle energie които ползвам от 5 години, но са взети с идеята, че аз зареждам апарата средно на 3 месеца по веднъж. Ако пък имам какво да снимам в изобилие за кратък период два- три дни изкарват по 300-500 снимки в зависимост от ползването на светкавицата. Имам и от твойте ENELOOP които пък ползвах на стария апарат те са на 7 години и в момента ги въртя в безжичната ми мишка която изкарва по 2 месеца с едната батерия.

Останалите придобивки са като за малка манифактура. Имам такова масло 9020/2 но ми се вижда гъсто, ползвам го за ремонтуарите и барабаните. Но бих се радвал някой разбиращ да каже къде точно трябва да се ползва.

Сашо,не можах да разбера напълно това което коментираш,защо Санио 2700 ще ми вършат повече работа n_sad Аз и сега ползвам такива за сменни,наистина 2500,но са купени след Енелупа и видимо сдават багажа,не повече от 300 снимки.

Изображение

Аз правя ежедневно накъде около 150 снимки,някога малко по-малко,а някой път повече,за това и казвам ,че ги зареждам на 3 дни,но и на 4 да са все тая,в това време другите са заредени и готови за смяна. По една причина погледнах в редактора и за май месец показа ,че съм направил 2722 снимки,като се има предвид ,че от 1 май до към 7 ,ядох едно агне :D
Колкото до маслото,трябваше първо да се оправям сам,ама не се сетих в първият момент,та намерих един сайт на Moebius с номенклатурата им и цени, та точно това е за по-бавно движещи се детайли и за такива с голямо натоварване и не знам още какво,ама арменският превод на Гуглю само ме бърка, доколкото разгледах и други масла,то все бяха по зле и от това,но има и за кварцови,което може би е по-фино,не можах да намеря да пише за баланси или анкери и импулсен камък,но както казах ,с тези преводи,човек трябва и да си превежда :D
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Eneloop са подходящи да разчиташ, че батерийте ти са заредени и нямат загуба на ток от нищото, но са по слаби. Както казах зареждаш и след 6 месеца например заряда си е същият. Недостатъкът обаче е по малкият капацитет с който разполагат - 2000ма
обикновенните 2700 пък ще ти дават много повече ток веднага след зареждането, но ако ги оставиш без консумация те пак се разреждат. Тук те ще са по подходящи за теб защото ще им вземеш тока за първата седмица и няма да оставиш време за саморазряд.
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

atanweb написа:Eneloop са подходящи да разчиташ, че батерийте ти са заредени и нямат загуба на ток от нищото, но са по слаби. Както казах зареждаш и след 6 месеца например заряда си е същият. Недостатъкът обаче е по малкият капацитет с който разполагат - 2000ма
обикновенните 2700 пък ще ти дават много повече ток веднага след зареждането, но ако ги оставиш без консумация те пак се разреждат. Тук те ще са по подходящи за теб защото ще им вземеш тока за първата седмица и няма да оставиш време за саморазряд.

Явно нещо аз не мога да разбера ,или ти не си прочел по-горе,аз не оставям батрерии да се саморазреждат lol2 с Енелупа правя вече една година както казах с едно зареждане около 500 снимки а с другите Санио около 250-300 най много вече. Енелупа ги взех две за 12лв. ,а Саньото две за 15лв. Мисля ,че се разбира какво искам да кажа и за това помислих ,че е полезно и за някой от форума. След половин година,най много малко повече,Саньото ще абдикира,точно като едни Филипс 2600,дали не бяха дори 3000 ,забравил съм вече. Не мога да разбера защо трябва да си купя още едни Саньо 2700 ,а не още едни Енелуп? Не мога да разбера логиката icon_crazy

П.П. М/у другото съм чувал и чел,че най много се хабят батериите при прглед на заснетият материал,защо е така :redface немтудом.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

дъртьо ,като разглеждах готварските ти постове ,открих един смущаващ факт Всичките са еднакви Туй една рецепта ли знаеш само я КАЖИ ОЩЕ НЯКАКВА ЛЕСНА ДА МЕ ОПРОВЕРГАЕШ КАТЕГОРИЧНО ДВЕ НАЙ ПАЧЕ
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Що бе, да не ти омръзнаха копърката и хамбургският салам :mrgreen: Нямаш проблем бе чоджум,аз и все една и съща манджа да пи показвам,на тебе все различна ще ти се вижда.

Я виж и си направи един пресен боб сега го има на пазара,освен ,ако нямаш и такъв във двора с големината на ланга :o

Аз го правя така,за около 5 порции,значи 2 за тебе :lol:

500гр. хубав жълт маслен български фасул,нарязвам го на парчета по 6-7см. и го измивам в гевгира

Изображение

Нарязвам една глава лук,ако е като твоите,или две средни и 6-7 скилидки чесън,нормална големина.

Изображение

Три големи картофа от френските или пресни ,ако са по-дребни ,значи слагам повече,не ги беля,само ги измивам и ги нарязвам на по-едро 3-3.5 см. защото при варенето се топят. Не се запържват,защото при варенето пускат нишесте и така сосът става по гъстичък и няма нужда както правят някои,да слагат брашно накрая.

Изображение

500-600гр. свинско от плешката и аз обичам много гърдички,но тях ги оставям за зимата със кисело зеленце или с боб в гърнето. За готвене не купувай пържоли nono не са подходящи за манджички и яхнийки.

Изображение

Връзка магданоз и две люти пресни чушки.

Изображение

Консерва италиански белени и накълцани без семе домати със гъст сос. Готвя само с домашни и купени консерви,пресните са за салати и само за някои манджи,като кьопоолу или зеленчуков бюрек или при запичане на мусаки ,нарязани на кръгчета отгоре.

Изображение

сол,черен пипер,червен пипер,около 80 - 100 мл олио най-малко,тази манджичка иска повечко,но не прекалявай и любимата ми бабина дървена лъжица ,която вече отдавна надхвърли 40г. вече поизтрита но пропита с миризмите на хиляди манджи.

Изображение

Задушавам лука и половината чесън,за да овкуси олиото,докато омекне и вземе да се зачервява,но да не се остави да се пържи

Изображение

Добавям месото поръсвам със сол и черен пипер и при постоянно разбъркване го запържвам ;леко,добавям и 2-3 лъжици топла вода и докато изври водата (около 5мин) също разбърквам.

Изображение

Като изври водата ,слагам последователно картофите,боба ,нарязаните чушлета и останалата половина чесън и две чаени чаши топла вода да покрие 2/3 от сместа. Похлупвам и намалям котлона на минимум,трябва да клока,без да има бурно варене. Така оставям около 40 мин. като в началото леко разбърквам, после за да не се разкашкат картофите,само завъртам тенджерата наляво надясно,хем да се размеси ,хем да не загори.

Изображение

Изображение

Изображение

След това пробвам малко месото,трябва да е омекнало и да е полуготово,,пробвам и соса и ,ако трябва добавям сол,ако месото е още твърдо,а водата е полуизвряла,добавям още малкдо и доварявам още десетина минути,добавям доматите и една-две щипки ,не повече червен пипер.

Изображение

Изображение

Варя още 20 мин. при леко открехнат капак, ,ако трябва се засилва огъня,но трябва да се внимава да не загори,аз слагам една стоманена кръгла мрежичка отдолу,дето ми е за газовият котлон, но е достатъчно да се разклаща или леко да се разбърква. Трябва по-голямата част от течността да изври, така е по книгите,аз обичам да си оставя малко сосче повече,за да си топкам залците. Трябва да знаеш дъртьо ,че докато ври сосът изглежда повече,но дръпнеш ли го от котлона,картофите всмукват всичко.
Трябва накрая да се вижда мазнина на повърхността,след което му накълцваш магданозче отгоре. Аз тази манджа без кисело мляко ,не сядам да я яда,соса става чудесен. Ако доматите са кисели ,се слага една -две щипки захар,на тези от консерва не трябва ,но все пак кусай. На туй великолепие,ако имам пресен девисил(лиощян) да сложа,става върха и порциите стават наполовина :D
Има и съкратен вариант,сипваш всичко наведнъж похлупваш с капак вариш първо на по-силен котлон 10мин.и после намаляш да къкри след 1.5ч. отваряш и лапаш,ама химията...пък и аз обичам да обикалям около тенджерата и да душа като ловджийско куче, да му бая :)

Изображение

Изображение

Стига ти за днес толкова ,че ще преядеш :) Само кажи утре мусака с картофи ли ти се яде,или ориз по китайски с гъби и свински хапки и зеленчуци :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”