Страницата на Върбан / Страничка Варбана
Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана
Всю пшеницу за границу а Вам Дорогие колхозники приятное КИНО За въпроси на Л.С. или тел.0885334219
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Какво е вътре? 3056 или 3056А?
3056 мисля нямаше буквичка и понеже уплътнението се е скапало стои като силикон, хич и не си играх да го свалям, то си и пише / водонепроницаемие/ стана бетон... на другия + пластинката е заминала и се чудя да купувам донор ли, тебе ли да занимавам или да ги махам и двете....
Последно промяна от ТЕН на 03 Дек 2015 18:31, променено общо 1 път.
Всю пшеницу за границу а Вам Дорогие колхозники приятное КИНО За въпроси на Л.С. или тел.0885334219
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Не съсипвай хубавите часовници заради бобина само.Какви би възстановил ,вместо тази Ракета например?
Аз бих обрал остатъците след бобинката 

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Една точно такава Ракета на Капканчукrosen_er написа:Не съсипвай хубавите часовници заради бобина само.Какви би възстановил ,вместо тази Ракета например?

Няма си секундна стрелка, иска цифер, щото крачката му отчупени, май с пълнежа на стрелките имаше драма... абе май е по-добре да взема карантията и да я сложа в неговия корпус

Другата Славка е за твоята Славица. На тази циферът е с гадни дефекти. От три ще ти събера най-доброто. Щото много и светят стрелките, кут на змей очичките. Остатъкът ще го снимам и разпределя на нуждаещите се

Със сигурност ще има корпус за Ракета. Безелът е прецакан. И за Слава.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Малко си върнах формата. Заря 1609 за два часа и половина. Амплитуда - ууу, добра е. Не баш като на гърбавата 2009, ама е на 240 градуса на третия оборот на барабана. На пълно навиванв - малко под 300. Значи и тя можела
Тази машина ми е втора, ама първа в часовник. Единствения съветски корпус с прозрачен капак 

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
viewtopic.php?f=104&t=1724&start=20#p13887" onclick="window.open(this.href);return false;
Я, преди две години и нещо съм забравил да дам линк на Лаврентий Палыч - как се сваля мацка с хроматограф:
Я, преди две години и нещо съм забравил да дам линк на Лаврентий Палыч - как се сваля мацка с хроматограф:
// http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id= ... cordnum=12" onclick="window.open(this.href);return false;Гамильтонов на 1 микролитр я не чинил, но пару раз собирал... один раз очень смешно вышло
Вхожу я в чужую лабораторию, смотрю - дэвушка шприц промывает*... шприц крутой - гамильтон на 1 микро без ограничителя. Я ей вместо добрый день "девушка, смотрите, поршень не выдерните!". А она типа что больше фрикции шприцом сделала, чем я не шприцом...
Очевидно, богу хроматографии это заявление не понравилось - и ррраз - поршень вылетел из шприца.
Рёву, конечно, шаман - сглазил последный шприц!
Пришлось собрать. А иголка-то цементированная была, а шприц, как водится, последный.
КОроче, после этого эпизиода стали любить и уважать.
Так что молодёжь, учитесь чинить шприцы и успех среди хроматографисток вам обеспечен
-------
* чувствуете - как в песни, только не не шприц, а виноград
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Пластинката, която контактува отстрани с батерията ли? Ето ги двете пластинки:ТЕН написа:3056 мисля нямаше буквичка и понеже уплътнението се е скапало стои като силикон, хич и не си играх да го свалям, то си и пише / водонепроницаемие/ стана бетон... на другия + пластинката е заминала и се чудя...

и единия изолатор.
Другият е на платката, и през него минава винтчето:

Това е схема за бързо мерене, ако нещо не върви.
Проверява се, дали батерията не е на късо, ако не е, се проверява захранването на чепа, и ако има захранване, се проверяват импулсите на изхода. Е, не с осцилоскоп. Става и стрелкови мултицет. Стрелката му ще подскача по малко един път в секунда ту вляво от нулата, ту в дясно.
Не всички винтове трябва да се мерят

Важните са два. Този около ремонтоара храни платката. Ако няма контакт, няма да работи, нищо, че на батерията има напрежение.
А вторият е в изолатора. Ако дава накъсо, първата причина е точно той. На дългата пластинка е минуса, на пистата също, ама на него е плюс. И ако се завие без изолатор, или ако изолаторът няма втулка, а е само шайба, то батерията ще е на късо.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Това е позора на 2 МЧЗ!ТЕН написа:3056 мисля нямаше буквичка и понеже уплътнението се е скапало стои като силикон, хич и не си играх да го свалям, то си и пише / водонепроницаемие/ стана бетон...
Моята хипотеза е, че уплътнението е правено от термоеластопласт, който таман излизаше на мода, без проверка за дългосрочно стареене. Някъде го бях писал, така че няма да влизам в подробности.
Две важни работи. Първото е подозрение, че става дума за 3056А, а не за 3056.
А второто е начина на чистене. Спирт го разтваря одма. Пробвал съм етанол и пропанол.
Важно: пази бобинката! Щото е лакирана със спирторазтворим лак!
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Тези пояснения са много полезни трябва да ги сложим и в друга тема за да не се търси след време тук в многото други съвети от теб.