Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от Seikosha »

Made in Seikosha na Tavanes :D

Вчера кат ,че ли изпаднах в умопомрачение(случва се от време на време) и забравих ,че съм мързелив по природа и взех,че се отрудих баяджа,хрумна ми и да снимам и да покажа трудовият ден на един чешит,дет и той има нужда вече от сейкоширане.

Първото което подкарах още рано сутринта към 13.30ч. :mrgreen: е нещо което има историйка и последваща поука :wink: Та преди двайсетина дни,Стефанаки Алфос,пусна една Ракета в жълта каса и полуизтрит циферблат. Това е неговата снимка:

Изображение

Имаше тук там леки усмивки и закачки за "оригиналната " Ракета, ма аз като я зърнах,получих лек гъдел м/у 3 и 4 ребро и знам какво значи това,значи ,че трябва да купувам :D дори получих и на Л.С. после,че касата е на ЗИМ ,ми викам,тъкмо имам един чисто нов цифер от луксозните Зимчета,барабар с механизма. Още щом го получих и видях,разбрах ,че гъделът пак не е случаен и съм бил прав. Касата си е оригинална на Ракета и ще се радвам наистина ,ако е наистина рядка. Сравних я с една на ЗИМ ,макар ,че нямаше нужда,по-малка е,отзад си е типично Ракетна 20 микр.золото и на пръв поглед еднаквите лъгове ,всъщност са доста различни. Напомниха ми нещо и извадих два вече по-нови модела, в които имаше ,макар и промутирал елемент от тези лъгове. Наистина обаче ,досега не бях виждал такава.
Първо полирах касата да ми е готова ,както и стъклото, опитах ,разбира неуспешно да правя някакво народно творчество със старият цифер,но така и не довърших,защото моят приятел и съгражданин от форумът Деян (Букоев, да е жив и здраво момчето) който преди това я беше вече видял,ми цъфна в бърлогата с един чудесен подарък,подобен такъв цифер,ако не да е 6 поне е 5 състояние,но тъмно кафяв и малка разлика в шрифта и вместо 16камъка долу ,има емблемата на Ракета. Но е и със същата решетка и маркери. Между другото Ракетата си беше вътре с един чудесно работещ 21турбо дизел и аз пак него си сложих вътре,така или иначе на новият цифер не пишеха рубините. По етапно му издирих по - добри стрелки и коронка ,монтажи, натъкмявания ,турих и и един варненски каиш и воала,мисля ,че стана чудесна. Още едно зомби изпълзя :mrgreen:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Реших ,че трябва да почина и докато си почивах с чаша Пиринско бръкнах в една торбичка,където кротко се гушеха към 15 саата и 2-3 рамки ,всичкото голд ,оръфано, окаляно,точно каквито ги обичам и макар и да ги взех на сляпо,защото от единствената снимка на продавача, се разбираше само ,че са часовници имах пореден късмет и без един-два по-лоши,всичко друго се оказа поправимо,е само два три работеха,но туй не е кусур. Та предният ден вече бях спретнал единият и едната рамка и сега измъкнах втората,от любимите ми малки Восточета (Кама,Чайка) мръсна,но без загуби,малко рошава повърхност,но след 20 мин. почивка ,придоби такъв вид:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Толкова ми тръгна да стържа,че подкарах и един хром за проба на една дърта Заря, май ми хареса,получава се подобна на стоманена повърхност ,тепърва ще доизпипам пробата.

Изображение

Изображение

Изображение

На масата дето се въргалят постоянно тридесетина часовника ,части ,механизми ,зърнах отдавна приготвен за експарименти цифер на ЗИМ със сребърно лакирано покритие,бях и намисли вече как да го пера, след 15мин. взе ,че ми се усмихна,де да беше така и с де луксите,ма колкото и да си приличат ,са различни,е доволен останах ,няма как.

Изображение

Изображение

Набързо забърсах и един Корнавин,дето един приятел отдавна ме врънка за такъв сахат, ще му сложа и една подходяща позлата и хубаво стъкло и ще му го дам,че да се отърва. :)

Изображение

Изображение

Рекох си ,че ми стига вече да почивам и се захванах с работа. Този път загребах от масата едно много симпатично часовниче, попаднало от някоя от последните пратки. Марка Базис ,епозната за мен,макар ,че на звучение ми напомня нещо,механизъм който също до момента не съм идентифицирал, с 17 рубина и изглежда добре, не е съвсем тенеке, циферблат в който се влюбих,много винтиж излъчване, направо кат нов.Касата е била някога с PVD покритие,толкова отвратително го правят,че като гледам часовника ,че толкова запазен,от покритието беше останала само някаква жлъткава мъгла,точно като с водна боичка и тъй като не можех пак да го позлатя,реших да махна бозата отгоре. За двайсетина минути се справих и касата се оказа амен амен минт ,от някаква много твърда сплава, с хубави идеални ръбове,много шик, смених и единствено запазилата се с позлата коронка,мисля подходяща,погалих и малко стъклото, една пластмасова каишка ,че кожата вече намаля и получчихме едно по-добро решение от преди. Красавец стана и цъка усърдно.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Таман тогиз се усетих ,че съм загрял и бръкнах за нов пациент в торбичката с късмета,оказа се (майко мила) една доста оакана,иначе чудесна Ракета от старите модели,на гъба после видях ,че има и някакъв надпис но почти напълно изтрит ,сигурно правен с игла ,имаше едно 1969г.
Реших ,че работата ще е сериозна и понеже икиндия отдавна беше минала,си нарязох една краставичка и си сипах към стоте злоупотреба :D Подхващам аз бракмата и се чудя от где да я почвам,няма да описвам всичко,ма бая зор имаше,механизма който иначе си беше изненадващо много запазен и работещ,ми стана лошо докат го изкарам от касата,имаше някакъв ринг,натъпкан вътре,който беше един вид и пружина,прекъснат и трябва да го свиеш навътре за да го извадиш и след като се пребори и с него,вътре още един ринг icon_crazy баялдисах направо. Касата виждате в какво състояние беше, а и стъклото,като венецианска безцветна мозайка :lol: Циферът се оказа обаче муцка,леко сребрист (фотото пак не може да покаже истинскят вид) ,после се сетих ,че Полетът дето правих предният ден и е за ремонт на механизма,беше с такова покритие. Минах го него само сухо и едно джиджи-биджи за освежаване. Касата ме мъчи доста часове,лоша позлата имаше изтрито на лъговете и дето се навива коронката,казвам лоша,защото се убедих за сетен път ,че макар и тази да е 20 мик. не е като на Полет същата има разлика някаква в качеството на позллатяването нещо технологично може би ,незнам,но всички знаете как се лющят лесно Ракетите,а и когато се работи по позлатата не е същото,някак парзалива е,но може да е и от това лошо състояние което беше. Все пак колкото можах я спретнах. Стъкло от Людмила не стана ,че са за Спортивен,но намери едно друго ново и пасна,смених и коронката с нова и пипнах малко и задният капак, Каишка не и сложих за сега ,искам пак да я огледам още веднъж и тогава. Все пак накрая я докарах до това ,оказа се ,че след пронмиването на баланса и смазването,върви цял ден днес много точно.

Това е приятели, очаквайте новите неща от торбичката.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

П.П. Забравих да кажа каква е поуката свързана с първата Ракета,а тя е ,че:
- Никога не можеш да бъдеш сигурен,че това което виждаш ,е всъщност това което си
мислиш.
- Колкото и да си мислим ,че познаваме и знаем всички модели на СССР производство,
винаги се оказва,че изскача нещо ново,подобно е и твърдението на Циолковски,когато
казва: "Каквото и невъзможно нещо, кажеш,че съществува във вселената,винаги може
да се окажеш,че си прав" :) (цитирам по памет)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Добра работа си свършил ,браво icon_clap А за Ракетата - преди време бяхме коментирали такъв тип каса.Не е често срещана.Ето тук в каталога първите две мисля,че са точно в такива каси:
https://picasaweb.google.com/1130982390 ... 6816796530" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение Изображение
По натам има и с този дизайн на цифера,но в друга каса.
Много ми се иска да попадна на Ракета с така нареченият каса тип "кастрюлька",без значение дизайна на циферблата.
Изображение
Но дори не съм виждал по нашите аукциони и пазари подобна :mrgreen:
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Със сигурност са правени в ограничен период от време и то само за износ,както и тази която показваш,имам швейцарски в подобна каса. Въобще часовниците правени само за износ са със каси които са по западен стандарт,по-точно тези поръчковите марки,имам някакъв Жан Превет ли беше :redface и един Класик ,а имаше и още 6-7 марки ,на тях дори не пише Made in USSR ,не говоря за Секонда ,Корнавин,Кардинал. Но такива като моята и тази дето показваш,може също да са били ограничени само за експорт,иначе би трябвало да се срещат по-често.
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

И аз не съм виждал такава каса. Още нещо за което да се оглеждам :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Браво Мишо, даде една голяма глътка свежо реставраторство. Всички са с чуден резултат. Може ли да споделиш за работата върху цифера на ЗиМ-а това изгорялото лаково покритие как го махаш без да засегнеш надписите?
:bravo
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Сашо,това беше изненада и за мен,щастлива разбира се. Колкото и да си приличат някои покрития,изглежда всички са все пак различни. Този ЗИМ силно прилича и на доста модели на Восток,пак с такова сребърно покритие. За Полет де луксите ,са ми останали само два неизпитани варианта,ако и те не стават ,се отказвам n_sad Специално в случая за този ЗИМ използвах разреден алкохол,по-точно Пропанол,киснах го не повече от 5мин. след което с клечка за уши ,пак накисната с пропанол,радиално от центъра към периферията ,само с едно движение от вътре навън го изчистих,веднага се слага в чиста вода,след което го подсуших и му направих еднократно джиджи - биджи и както се вижда дори и драскотините изчезнаха :) Това наистина е от най-сполучливите ми опити. Но и сагата продължава. :wink:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Алтернатива на пропанола е течност за миене на прозорци, щото и там има пропанол :-) Но чистият пропанол е по-добър, щото няма боя вътре.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Мишо,ти ще ми пращаш счупените ремонтоари,а аз засраните циферблати. :yahoo
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Пропанол се продава във всяка аптека,има и по 100мл. и струва колкото етанола,но предупреждавам nono не става за пиене,защото после следва ефекта на ламята ,дет иска да изгори юнака lol2
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

plamenhar написа:Мишо,ти ще ми пращаш счупените ремонтоари,а аз засраните циферблати. :yahoo
Няма проблеми,ний и двамата сме свикнали да се ровим в лайната,особено ми е кеф като сложа от по-рядката зелена костенурка на шлайфа ...и всичко стане в грийн пепит :lol:
Като в оня виц дето един влязъл в бара и гледа всичко в интериора в кафяво,стени маси,столове,че и лицата на клиентите такива ..на точици като луничави и пита пича бармана: "Абе бармане,да не съм попаднал в бар за луничави или любители на кафевият цвят? Пък бармана:"Абе кви любители бе,един професионален алкохолик,току що се изсра на вентилатора" lol2
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Миналата седмица се наканих да си спретна още един Де Лукс,вече с 23камъка и благодарение на Ники Ковачев,(Огромно благодаря!!! за което) който се раздели с единият си нов цифер,взех юнашки да сглобявам. Първообраза го купих случайно в една обява дето беше пуснал един пич и то във външната тема за гости,докато му дадат правият път,аз му купих два от часовниците и единият беше този:

Изображение

Нищо ,че мязаше на току що свален от ръката на удавник :mrgreen: меракът прави чудеса.
Общо взето тривиални неща,като чистене и полиране на каса,стрелките ме измъчиха докато направя приличен комплект,дори минутната трябваше да я разпробивам. Задни капаци,коронка и джам. Бе пипкава работа ,защото му трепериш,не е като да се бъзикаш с някой олющена Ракета. Ма иначе си стана по-добре от оригинала,на мене поне ми хареса. Заедно с черният ми,направиха двойка Бляк енд Уайт ейййй,много го лочехме това виски преди години..маааму ...де отидаха...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А тая нощ,до преди час ,реших да използвам алхимиите на тезгяха и взех ,че поощавих още малко оригиналният цифер,кво съм правил ,де съм го пъхал,ич не знам,накрая туй излезе,ма не си мязат хич. Проказата на оригинала беше стигнала чак до метала,особено м/у центъра и 3 часа.

Изображение

туй горе поетапно и още едни първи и последен стадий и като гледам ,бая съм карал през просото,трябвало е да карам радиално,пък аз взех че лъсках с бабиният чорап,сякаш лъскам тигани. Карай ,другият път,може и по-добре

Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Идно ново Родина, сига пет ,после баяджа, на чирвен кадифе :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Dennis_b
Специалист
Reactions:

Мнение от Dennis_b »

На добро място е попаднала ! :b :yahoo
Нестандартното мислене изкривява вижданията за света...
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Е,даааа ,забравих да спомена ,че я взех от теб и ти си виновника,че вдигнах кръвно ,от толкова кеф,ще те съдя в Страсбург за разходите за допълнителни хапчета :lol: Ми тя си стоя един месец във раздела за продажби,ама трябва да изкара и пари човек ,като нещо му е на сърце,то с пръдня ,боя не се прави. Поздрави Дени :b
Dennis_b
Специалист
Reactions:

Мнение от Dennis_b »

Изобщо не е важно от кой си я взел - тва според мен е последното нещо за което трябва да се мисли. По-важно според мен е това че е попаднала при някой който ще я оцени и ще й се радва наистина. Мен също много ме радваше но не беше от моя тип часовници. Радвам се че сега ще се грижат за нея и ще получи място до други редки като нея, че и по-редки часовници ! :b
Пийвай повече бира и няма да има проблеми с кръвното.... или поне с бъбреците :b
Нестандартното мислене изкривява вижданията за света...
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”