Съвет

Ice eyes
Напреднал
Reactions:

Съвет

Мнение от Ice eyes »

Имам нужда от вашите съвети за следните два часовника:
Сейко 5 Автомат,34 мм каса,сериен номер 630029,модел 6309-7330.
Изображение

Изображение

Изображение
Същият е купуван 1988 г. или 1989 г.,спря да работи около 1995 г. и оттогава е по шкафовете.
Какво трябва да направя,за да разбера дали аз самия мога да отстраня проблема,ако е малък, или е за опитен часовникар?
Второто,което ме интересува за него е,дали е дамски?Майка ми го носеше, но ми се струва с прекалено голяма каса.
Вторият часовник е Восток 2214,сериен номер 9943,последната цифра е 3 или 9,не съм сигурен.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Първият часовник,който купих(ако не броим няколко ментета преди това).Хареса ми на външен вид,работещ,с позлата.На фона на всичко това,плюс разните машини,които бях гледал по различни сайтове,18-те лева,които ми поиска продавача,ми се сториха нормална цена.Не му погледнах механизма,нещо което след откриването на този сайт,не бих пропуснал.Но останах с впечатлението,че предишния му собственик беше много доволен от сделката.След около седмица реших да го отворя и забелязах,че ринга,с шлеците за развиване,е завит накриво и вътре имаше доста прах.От няколко дни започнах да се съмнявам и в коронката.Въпросът ми за него е,дали всички части са си неговите,цената нормална ли е и при следващи покупки от същия продавач да му имам ли доверие?
Поздрави
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Съвет

Мнение от varban »

Машината не е на фокус, ама по размитата картинка много прилича на 2209. Восток си е, кво да му е.

За прахоляка - ми не му е правена профилактика, събирал е прах откакто е произведен, това са реалностите.
Уплътнение - колкото да не влизат камъни, за херметичност - погледни надписите на капака.
Там има две думи - констатация (Shockproof Balance) и чистосърдечно признание (Dustproof).

Aма не си мисли, че Сейковеца е херметичен след толкова години. Иска нови уплътнения и той.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Опс, Востокът е 2214, с дата щото.
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Ice eyes написа:Сейко 5 Автомат,34 мм каса,сериен номер 630029,модел 6309-7330.
Произведен е през март 1976 г.
Ice eyes написа:Второто,което ме интересува за него е,дали е дамски?
Мъжки е.
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Сейкото е със силно модерна визия която се търси в момента от даивърските модели. Този тип индекси са доста четливи и правят часовника според мен малко по хард от останалите дизайни на марката. Задължително го занеси за профилактика и ще ти служи много време. Може и стрелките да се подменят или поосвежат.
Восток-а е с хубав механизъм непретенциозен. Трябва много да внимаваш с циферблата, че на тези години всички лакирани циферблати като този (оригинален) сега лепнат като лепило. т.е. ако го докоснеш с пръст остава непоправим отпечатък, ако пък попаднат прашинки те се залепват и си остават там хванати в капана на този лак който е като лепило - вечно лепкаво.
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Струва ми се че стрелките на Сейкото са монтирани с обратната страна.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Зоркото око на админа,не пропуска нищо :) Точно обърнати са,ето такива трябва да бъдат от другата страна (в случая моделът е 7320,но са такива )
Изображение
Чак пък обратно да ги сложи някой :o ,туй нещо е пипано и може и от там да е спирането. Часовника го занесете на часовникар,работил е почти 20г. и сигурно е за профилактика. Ако му е здрав(най-вероятно) баланса и ако можете да го разглобите,може да свалите стрелките и циферблата,а още по-добре и баланса и да го измиете хубаво в чист бензин,медицински например. Така ще видите дали е от замърсяване,клеясване на масло(едва ли) и може и да тръгне.Въпреки всичко трябва ,ако ще се носи,да отиде при часовникар за пълно почистване и смазване,но поне ще знаете ,че работи,а не после майсторът да ви каже,че е сменил половината му части и да ви съдере кожата.Таман ще обърнете и стрелките по правилният начин :wink: Аз ,ако тръгне,бих го оставил така,че то профилактиката му ще излезе колкото часовника.
Востока е хубав и си е оригинален,коронката не е чак толкова проблем да се замени с жълта,все пак не са брандирани :) Иначе цената е ниска,аз давам и повече за такъв, само рамката му 10мик. е горе-долу толкова като цена(15лв.) но всичко е относително,за някой който не разбира,това са много пари,а за този който не е лаик,това си е добра сделка.
И той трябва да се почисти.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Ice eyes
Напреднал
Reactions:

Мнение от Ice eyes »

Благодаря за мненията.И моето намерение е Сейкото да заработи.С разглобяването,мисля че ще се справя,проблема е след това :).Махнах ремонтуара на едно менте,при слагането,стрелките все едно се откачиха,секундната не може да се види от въртене,но пък ремонтуара се законтри.Пробвах пак и сега стрелките са наред,но ремонтуара не щраква и си излиза свободно.После пробвах процедурата върху един ЗИМ 22189,ремонтуара пак не искаше да щракне,но след като се законтри се получава едно стържене,когато го навивам.Затова май най- добре ще е да намеря коректен часовникар,за да не влоша положението.
Востока го почистих добре,според мен.Работи отлично,тръгва още преди да направя пълен оборот на коронката.Трябва да го засека за отклонения.
Lyubo_sr,по сер.номер и модела ли се разбира кога е произведен или си има спец.сайтове.Не предполагах,че е толкова стар модел.
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Ice eyes написа:Lyubo_sr,по сер.номер и модела ли се разбира кога е произведен или си има спец.сайтове.Не предполагах,че е толкова стар модел.
Да, по модела и серийния номер това излиза.
http://www.csce.uark.edu/~jgauch/photos/seiko/" onclick="window.open(this.href);return false;
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”