Наскоро попаднах на молния 15 камъка, потегли след смазка но ме озадачи. Горната ос на баланса е малко по къса от долната, в резултат на това при положение с цифер нагоре се чува стъргане. Това не влияе на амплитудата в хоризонтална позиция. 5 дни след профилактиката вади навит на макс 210-230 градуса. Убеден съм че подложния камък е затегнат добре, опъва реглажната стрелка равномерно, хоризонален е, болтовете са натегнати (дори строших един болт на друг мост,този не е оригиналния). Няма цифер (крив беше и без крачета, опираше в секундната) но преди регулация мърда с минута за 5 дни. Ще стане ли точен и какво да направя за да потегли добре?
Другото, защо горната ос е явно по-дебела от долната?
Молния 15к. 2-63
Молния 15к. 2-63
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Молния 15к. 2-63
Айдеее, още един шантав. Радваш ме, не съм самblight написа:... преди регулация мърда с минута за 5 дни. Ще стане ли точен и какво да направя за да потегли добре?

12 секунди на денонощие не му харесвали, видите ли

Ми то може толкова да си може... ти недей да четеш мойте постинги. Всичко в тях е истина, само истина, ама не цялата истина. Не от всяка машина става свирка. Аз правя само тия, които дават чатлак, другите просто цъкат и работят в заводски допуск

Има и кварцови Молнии.Ама може и там да не се получи по точен ходvarban написа:Айдеее, още един шантав. Радваш ме, не съм самblight написа:... преди регулация мърда с минута за 5 дни. Ще стане ли точен и какво да направя за да потегли добре?![]()
![]()
![]()
12 секунди на денонощие не му харесвали, видите ли

-
- Специалист
- Reactions:
Шумът е от лош камък , може би спукан. Такъв камък просто прерязва цапфата при дълга работа и затова е по-къса.
Не знам, това не е оригиналния мост, дори не е оригиналната плоча (понеже камъка на баланса на оригиналната беше спукан, само че на оста с нормална дължина). Иначе на тази камъните ми е видяха ок като ги гледах с лупата.
Мерси все пак за съвета.
П.С. след като отстраних един-два проблема и сложих масло на още 1-2 места, докара 240.
Мерси все пак за съвета.
П.С. след като отстраних един-два проблема и сложих масло на още 1-2 места, докара 240.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
А ангренажът без анкер как се държи?
Много малък опит имам с 36 калибър, ама тоя единствен, който правих миналата година, при лекичко навиване на пружината на няколко зъба засилваше ангренажа с як откат.
Борбата за амплитудата почва от пружината. Балансът си е баланс, анкерът - анкер, ама и ангренажа с барабана трябва да е идеален.
Спорен въпрос е трябва ли да се маже оста на анкера на 36 калибър. Аз я мажа с много малко масло, и то мажа не камъка, а цапфите преди монтаж. Този номер го знам отдавна - капка масло на нещо меко и поресто, и цапвата се забива - така се маже. По-скоро защита от ръждясване, отколкото смазка :-)
PS: Въпросът е спорен за мене - споря със себе си :-)
Но 36504 го намазах така. Там балансът е противоударен, може да се смаже с правилното количество масло, и амплитудата е опасно голяма при докрай навита пружина. Надолу с цифера - до двойно чукане.
Много малък опит имам с 36 калибър, ама тоя единствен, който правих миналата година, при лекичко навиване на пружината на няколко зъба засилваше ангренажа с як откат.
Борбата за амплитудата почва от пружината. Балансът си е баланс, анкерът - анкер, ама и ангренажа с барабана трябва да е идеален.
Спорен въпрос е трябва ли да се маже оста на анкера на 36 калибър. Аз я мажа с много малко масло, и то мажа не камъка, а цапфите преди монтаж. Този номер го знам отдавна - капка масло на нещо меко и поресто, и цапвата се забива - така се маже. По-скоро защита от ръждясване, отколкото смазка :-)
PS: Въпросът е спорен за мене - споря със себе си :-)
Но 36504 го намазах така. Там балансът е противоударен, може да се смаже с правилното количество масло, и амплитудата е опасно голяма при докрай навита пружина. Надолу с цифера - до двойно чукане.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
След като blight сподели, че проблемът е остранен, бих искал да добавя в тази тема, че забелязах разлика в "заводнои триб" (20) - ремонуарното колело което навива пружината.
Разликата е в това, че колелото е различно от тези на другите по късни Молния, а по точно то е по-малко по диаметър. Отворът оставен в основната платка също е по-малък.
Също така, на 15к. има два варианта на моста на баланса. Разликата е в двете фиксиращи "пъпки". Единият вариант е те да са в една посока, а другият е да са противоположни по посока.
Една на основната платка и една на моста на баланса. Тази разлика установих между 62г. и 64г.
Иначе много приятен механизъм за профилактика.

Разликата е в това, че колелото е различно от тези на другите по късни Молния, а по точно то е по-малко по диаметър. Отворът оставен в основната платка също е по-малък.
Също така, на 15к. има два варианта на моста на баланса. Разликата е в двете фиксиращи "пъпки". Единият вариант е те да са в една посока, а другият е да са противоположни по посока.
Една на основната платка и една на моста на баланса. Тази разлика установих между 62г. и 64г.

Има и разлика в дебелината на барабаните между '65 и '63 както и навивателните колелета.atanweb написа:След като blight сподели, че проблемът е остранен, бих искал да добавя в тази тема, че забелязах разлика в "заводнои триб" (20) - ремонуарното колело което навива пружината.
![]()
Иначе да, с изключение нагаждането на баланса е приказка.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Хм не знаех, че има разлика в барабаните на 15к.
Мислях, че разликите идват с по-дебелите и по късни механизми.
Мислях, че разликите идват с по-дебелите и по късни механизми.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
3603 тук е пълна приказка. Виж, 36504 (будилник на база на 3693) е доста по-сложен. Той е с общ мост за барабана и ангренажа... добре поне че за сигнала има допълнителен мост :-)blight написа: Иначе да, с изключение нагаждането на баланса е приказка.
Обаче върви като змей - в половин допуск. В половин допуск за хронометър :-)
Сега се е кротнал на + 2 секунди/денонощие. Вярно, при него няма позиционна разлика, но позиционна грешка има и за да е точен, трябва да върви на амплитуда над 220 до последните часлве преди навиване, иначе равномерността на хода отива на кино.