Интересно съботно попадение

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Интересно съботно попадение

Мнение от sharky1973 »

Вчера ми попадна този часовник, за който имах съвсем бегли съмнения, че е от някаква техника и понеже ми хареса механизма, след кратък пазарлък го взех.
Впоследствие се поразрових при братушките и доколкото разбрах е военен часовник, влаган или в танкове или в самолети, или и в двете /спорът продължава/. Разбира се по "опаковката" му става ясно, че моят екземпляр е за цивилни цели, но с липсваща стойка.
Часовникът работи вече втори ден, пише че е с 5-дневен резерв, сверява се и се навива посредством гривната около цифера. Видимо липсва означение на завода производител, но е или ЗЧЗ или ЧЧЗ. На задния капак пише ГОСТ 3309-61 и КЛАСС 1
Абревиатурата, под която са придобили популярност е АВР-М /АВиационные Рантовые-Модернизированные/.
Ще се радвам, ако някой има информация за този часовник и я сподели.
Както и за това, дали има опасност от радиоактивност на светомасата. За съжаление нямам уред, с който да проверя.
Срещнах твърдение, че буквата "В" на цифера означава, че светомасата е с временно действие, но не разбрах дали това означава че е безвредна.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Re: Интересно съботно попадение

Мнение от Pavlin2 »

Ти вече си го написал. :)
Аз което знам за радиацията е че на нашия пазар един румънец купуваше такива и им взимаше само циферблатите. Ходеше с два брояча и преди да купи ги светваше. Правел някакви опити.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Механизма е досущ като на настолната ми Молния, дори секундната стрелка е абсолтно същата и каркера с боята почва на същото място. Моята изкарва около 8 дни. Гледам в неделя да я навивам, но понякога забравям неделята и в понеделник още върви.
Изображение
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Мнение от sharky1973 »

Pavlin2 написа:Ти вече си го написал. :)
Аз което знам за радиацията е че на нашия пазар един румънец купуваше такива и им взимаше само циферблатите. Ходеше с два брояча и преди да купи ги светваше. Правел някакви опити.
Т.е. да разбирам, че са радиоактивни?!?
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

ПРедполагам ще е слабо. Все пак е на 50години. :)
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

[/quote]Т.е. да разбирам, че са радиоактивни?!?[/quote]
Споко бе,ти няма да го ядеш или ближеш.
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Мнение от sharky1973 »

kapkan написа:
Т.е. да разбирам, че са радиоактивни?!?[/quote]
Споко бе,ти няма да го ядеш или ближеш.[/quote]
Ей, камък ми падна от сърцето icon_clap
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

А не трябва :mrgreen: Бяхме говорили тук.Един мой, самолетен часовник излъчва в гама спектъра и на 20см лъчението над 30 пъти (по спомен) над нормалния фон.Ако беше бета лъчение-бива,но гама....... nono От както разбрах това го държа далеч от къщи.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

http://auction.bg/A1770607" onclick="window.open(this.href);return false;
Така изглежда със стойката си.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

rosen_er написа:А не трябва :mrgreen: Бяхме говорили тук.Един мой, самолетен часовник излъчва в гама спектъра и на 20см лъчението над 30 пъти (по спомен) над нормалния фон.Ако беше бета лъчение-бива,но гама....... nono От както разбрах това го държа далеч от къщи.
Да ти дам адрес да не го мислиш :lol:
dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

Мнение от dr.zlobul »

Поздрави,
Писах преди време за един такъв. На моя пише "челябински" Идентични ли са с настолната молния седмичник? Челябинския се навива с ринга отпред и сверява съответно. За челябинския ми трябва анкерно клулуло, че със счупен връх. Таааа дали мога да го заменя с такова от настолна молния. Е добре е да знам преди да взема донор!!!
Благодаря за инфото предварително и се звинявам за спама.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

dr.zlobul написа:Поздрави,
Писах преди време за един такъв. На моя пише "челябински" Идентични ли са с настолната молния седмичник? Челябинския се навива с ринга отпред и сверява съответно. За челябинския ми трябва анкерно клулуло, че със счупен връх. Таааа дали мога да го заменя с такова от настолна молния. Е добре е да знам преди да взема донор!!!
Благодаря за инфото предварително и се звинявам за спама.
Не са идентични със сигурност. На настолната Молния мостът на баланса и самият баланс са от джобна молния, във връзка с това и ходовата пружина е доста по-слаба. За анкерното колело ще проверя дали е заменяемо и ще напиша.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Не мога да се въздържа да не оспамя,но моите "златни" Челябински и Златоустовски ,зацъкаха точно благодарение на "златните" ръце на Невен и от него разбрах,че балансите от настолна Молния не стават и аз купих две с тази цел,но пък пружините се оказа ,че пасват :wink:

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Помня ги, особено този с писалката :-D O:-)
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”