Какво е лечението?

Стрелката
Reactions:

Какво е лечението?

Мнение от Стрелката »

Здравейте, проблема е следният:
Часовата стрелка бяга напред с половин час. Намествам я точно срещу маркера, сверявам часовника и след два-три часа работа отива напред-т.е .,ако е 8 00 стои в положение все едно е 8 и 30/минутната върви коректно/.Часовника е Полет с машинка 2614.2Н
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Какво е лечението?

Мнение от varban »

2614.2Н е с дата. Ако го превъртиш, сменя ли датата всеки път в едно и също положение на часовата стрелка? Може да го въртиш, както си искаш. Напред сменя датите. Ако след смяна на датата го вършеш до около 8 часа и превъртиш напред до 12, сменя датата пак.

Ако вземеш в ръка часовника, здраво го стиснеш и го тръснеш, мести ли се часовата стрелка?

Щото диагнозите са две. Леката е хлабава часова стрелка.
Тежката е повреда в часовото или векселното колело.
Стрелката
Reactions:

Мнение от Стрелката »

Като го разклатих,минутната играе нагоре надолу,сравнително хлабаво.Часовата дава съвсем леки отклонения,но преди и след тръскане сменя датата на едно и също място.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Абе не ми е ясна тази работа :(
Можеш ли да направиш снимки на 12, 3, 6, 9 и пак на 12 часа?
Превърташ с коронката.

Ето какво има вътре в този Полет:

http://postimg.org/image/s5vdm4049/" onclick="window.open(this.href);return false;

// viewtopic.php?f=104&t=5227#p47715" onclick="window.open(this.href);return false;

Това нещо в центъра е минутния пиньон (тук му викат карамфил) На него се запресова минутната стрелка.
Към зъбния му венец е зацепено векселното колело с таблата си. Пиньонът на векселното колело пък се зацепва в часовото колело, което още не е сложено (а на машината в темата въобще не е и вадено, щото е без дата).

Щом при теб се разсъгласуват минутната и часовата стрелка, нещо не е в ред в тези две зъбни двойки. Може да има счупен зъб на векселното колело. Тогава (ако е един) часовата стрелка ще върви съгласувано с минутната, докато не дойде време да се зацепи този зъб, и после ще пропусне.
Часовото колело вероятно е в час, щом смяната на датата е в едно и също време.

Може просто да не са запресовани като свят стрелките. Може часовото колело да излиза от зацепване с векселното... там при теб е малко по-различно заради датата.

Абе оправя се това.

Ти само диагноза ли искаш да поставиш или сам ли ще го правиш?
Стрелката
Reactions:

Мнение от Стрелката »

Имам желание сам да се справя,но ми трябва още теория и практика.За сега постиженията са ми,че разглобих три часовника без да изгубя нищо :lol: .Пак ги центрирах и на сутринта ще видя какво е станало.Ще кача и снимки.
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Разбира се, че ще се справиш сам, ако не днес, то утре или други ден. Никога не се отказвай. Няма нищо което да е толкова трудно.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не помня, как точно часовото колело се притиска към карамфила на датните Полети. Пружинна шайба ли имаше между моста на календара и часовото колело, или просто шайба.
Ама ще се намери такава машина и ако е нужно, ще последват поснимкови инструкции.

Има някъде разглобяване на такава машина. И на снимки, и в тубата.

ПС: https://youtu.be/HrKyrifcm7g" onclick="window.open(this.href);return false; , от 3:30
Машината е с автоматично навиване, но под цифера е същата. Забравил съм, че на датните полети часовото колело е сложно, с два венеца. Няма шайби между него и циферблата.
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Върбане, този механизъм не е ли като Полета който бях пуснал в раздел механизми?

Същия е.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да, точно същият е:

viewtopic.php?f=106&t=4598" onclick="window.open(this.href);return false;

Бях забравил, хем от теб вземах снимки за Бойния устав, като пример за разбит отвор на барабана.

Общо взето, Лиани е снимал много добре, как се прави тази машина, а за календара даже страхотно ;)
Стрелката
Reactions:

Мнение от Стрелката »

Да,разгледах и аз,благодарности и на двамата.Стрелките отново се разцентроваха и не знам има ли смисъл да пробвам с други или да разглобявам и да видя какви ще ги свърша.Имам един екстракционен бензин,дали ще стане или направо да си купя медицински?
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Разглобявай смело. Ако можеш пусни снимки да гледаме и ние.

Аз използвам медицински бензин. При много мръсни механизми и Мелио,а после в бензина. Там където се налага и с четка.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”